Σε λίγο βάζουμε μπροστά και το τ. 441 του «ΤΥΠΟΥ των Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών»...

tipos.440

Αυτό είναι το πρωτοσέλιδο του τελευταίου τεύχους 440 του «ΤΥΠΟΥ των Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών», που επιμελούμαι δημοσιογραφικά εδώ και δεκαπέντε χρόνια. Μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ. Ή πατώντας πάνω στη φωτογραφία του πρωτοσέλιδου. Από αυτή την εβδομάδα θα πάρω υλικό για το νέο φύλλο.

Ευοιμάζουμε τη νέα εκδοση του "ΤΥΠΟΥ των Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών"... Πήρα ήδη τις σχετικές οδηγίες από τον πρόεδρο. Μένει να υλοποιήσουμε αυτά τα σχεδια με τη συνεργασια και των Σωματείων της δύναμης της ΠΟΣΣ που μας τροφοδοτούν με τη δράση τους. 

Το κάναμε για πρώτη φορά από την Πάρο, τον Ιούνιο του 2023 που είμαστε σε διακοπές με τον Στήβ την Έστερ και τα παιδιά τους και μας άρεσε. Τολμήσαμε και προχωρήσαμε παράλληλα στην έκδοση νέου φύλλου με το νέο σύγχρονο, διαδικτυακό τρόπο, ενώ κάναμε τα μπάνια μας. Μέσω e-mail ή μηνυμάτων Viber ή Messenger παίρναμε τα θέματα, τα αξιολογούσαμε, τα σελιδοποιούσαμε σε κασέ και τα... στέλναμε στην Πόπη στη Σαλαμίνα, που έχει την τεχνική ευθύνη της έκδοσης. Έτσι, η ύλη μπορεί να έρχεται από Αθήνα, αλλά μπορεί να στηθεί παντού και στη συνέχεια να σελιδοποιηθεί στη Σαλαμίνα! Έτσι είναι, όταν αξιοποείς με τον σωστό τρόπο τη δύναμη της τεχνολογίας! Και τώρα εφυγε για το πιεστήριο.

Η εφημερόδα ο ΤΥΠΟΣ των Συνταξιούχων Σιδηδρομικών, έχει τη δική της ιστορία. Έχει περάσει από συμπληγάδες, λόγω των εσωτερικών προβλημάτων της Διοίκησης αλλά και της απραξίας στην εποχή του κορονοϊού κι έχει σταθεί σταθεί στα πόδια της. Αυτές τις μέρες ετοιμάσαμε το νέο φύλλο και περάσαμε σε μια νέα εποχή με νέα Διοίκηση στην Ομοσπονδία που την εκδίδει και με την πίστη ότι θα τα καταφέρει να είναι κάθε δίμηνο στα ραντεβού της. Ξεκινήσαμε με αισιοδοξία!

Αυτό το έντυπο έχει έναν... δικό του τρόπο να βγαίνει. Εκεί που νομίζεις ότι σταμάτησε η έκδοση, αναγεννιέται σαν τον φοίνικα από τις στάκτες του. Και σ' αυτό "βοήθησε" η εποχή του κορονοϊού Covid-19 που δημιούργησε πολλά προβλήματα στους ανθρώπους. Ένα από αυτά ήταν και η έκδοση του «ΤΥΠΟΥ» της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών (ΠΟΣΣ) που βγαίνει, πολύ πιο αργά πια και όχι στο δίμηνο, μέχρι να το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Την αρχή, πριν οκτώ ή έντεκα (;) χρόνια που την ανέλαβα, έβγαινε σταθερά κάθε μήνα και κάλυπτε τις ανάγκες για την προβολή της δράσης των Σωματείων της δύναμης της ΠΟΣΣ σε όλη τη χώρα.

Η συγκεκριμένη εφημερίδα υπήρχε στον χώρο και πριν πάω εγώ. Σ’ αυτό που εγώ βοήθησα, ήταν να της δώσω έναν πιο δημοσιογραφικό, ελκυστικό ύφος και να είναι συνεπής στο διμηνιαίο ραντεβού της, που ακολούθησε. Οι συνθήκες της κρίσης του 2012 την έκαναν διμηνιαία.

Συνδετικός κρίκος, ο πρόεδρος της ΠΟΣΣ, Βασίλης Αποστολόπουλος. Ο ίδιος με γνώριζε από την εποχή που εργαζόμουν στο Γραφείο Τύπου του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. Είχε δοκιμαστεί η σχέση μας και υπήρχαν όλες οι δυνατότητες για μια καλή συνεργασία. Τώρα μπαίνουμε σε μια νέα εποχή. Στο τιμόνι της ΠΟΣΣ είναι ο Θύμιος Καραλής ο οποίος εξελέγη στο τελευταίο συνέδριο της ΠΟΣΣ. Και στο ξεκίνημα της η συνεργασία μας δείχνει να έχει διάθεση για δουλειά. Φυσικά, ο χρόνος θα δείξει...

Γενικά σ' αυτο το έντυπο πάντα τα πήγαμε πολύ καλά με τους ανθρώπους του. Μέχρι που ήρθε ο κορονοϊός. Οι άνθρωποι είναι συνταξιούχοι, μεγάλοι σε ηλικία και ως ομάδα, ευπαθής. Υπήρχε δηλαδή μεγάλη ανάγκη για προσοχή. Ήρθε και η καραντίνα και μας απόκαμε.

Τα πράγματα δείχνουν ότι αν τα καταφέρουμε μπορεί και να επιστρέψουμε στο δίμηνο. Ο χρόνιος θα δείξει. Στο μεταξύ προέκυψσν πολλά. Συνέδριο, εκλογή νέας διοίκησης, αλλά προέκυψαν και πολιτικές εκλογές κι έγινε πάλι πολύπλοκο το πράγμα... Παρ' όλα αυτά στον ορίζοντα, κάτι θετικό βλέπω.

Ελπίζουν οι άνθρωποι, όπως όλοι μας, ότι κάποια στιγμή, η κανονικότητα θα μπει στη ζωή τους, εξέλεξαν κανονικά διοικήσεις και ελπίζουν πως θα τα καταφέρουν να λειτουργήσουν, όπως ήξεραν, με φυσική παρουσία και όχι από μακριά. Τα e-mails είναι για τους ανθρώπους αυτής της ηλικίας, κάτι σαν... διαστημικά πράγματα. Μέχρι το φάξ και πολύ είναι... Μόνο που τα Fax είναι πια ελάχιστα. Καταργήθηκαν, ακόμα και από το δημόσιο...

Τους καταλαβαίνω. Πολλά πράγματα στη νέα τεχνολογία, δεν τα κατανοούν ή αρνούνται να μπουν στη διαδικάσία να τα κάνουν. Θέλουν να κρατήσουν το χειρόγραφο ή το τυπωμένο χαρτί στα χέρια τους, για να είναι βέβαιοι για τι πράγμα μιλάνε.

Κι αυτή η πανδημία, τα ανέτρεψε όλα! Η επικοινωνία γίνεται πια με νέες μορφές και άντε να σκανάρεις τα έγγραφα και να τα στείλεις στο δημοσιογράφο. Και μετά να τηλεφωνήσεις για να βεβαιωθείς ότι πήγαν, ότι τα παρέλαβε. Δύσκολες, πολύ δύσκολες εποχές… Ευτυχώς που υπάρχει το κινητό τηλέφωνο για να φωτογραφίζεις τα χειρόγραφα! 

Όλοι πια έχουν ολοκληρώσει τις εκλογές τους και κάποια στιγμή θα προχωρήσουν σύμφωνα με το κατασταστικό, τον περσμένο μήνα προχώρησαν στην εκλογή νέας Διοίκησης... Κι αυτοί δείχνουν να έχουν διάθεση να πάνε τα πράγματα ένα βήμα πιο μπροστά.

Και όλα αυτά, με τος οιώσεις και την Covid-19 να είναι ως πέλεκης πάνω από τα κεφάλια όλων μας... Θα το περάσουμε κι αυτό, πού θα πάει... Χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί γιατί αυτός ο ιός εξελλίσεται σε... μόνιμο, οπότε καλό είναι να μην είμαστε ιδιαίτερα διαχυτικοί καθώς έχουμε το χειμώνα μπροστά μας κι έτσι κι αλλιώς η γρίππη αυτού του είδους είναι ακπομα εδώ. Και οι μεγάλες ηλικίες, όπως είμαστε εμείς, είναι πάντα πιο ευάλωτες,,,

"Επειδή σε όλους προκύπτουν απροσδόκητες καταστάσεις σε ανύποπτο χρόνο"...

Γράφτηκε από τον/την Νίκος Θεοδωράκης. Posted in Παρηγοριά

limni
Η ίδια η φύση ως μέρος της δημιουργίας μας προσανατολίζει τη σκέψη σε συγκεκριμένους δρόμους. Κι αυτή είναι η ομορφιά! Μοναδική...

limni1

Ο βίος του ανθρώπου είναι γεμάτος από ανασφάλειες, από αβεβαιότητες, από φόβους, από ανησυχίες, από απρόβλεπτες περιστάσεις. Ο κάθε άνθρωπος σύντομα θα διαπιστώσει με πόνο στην καρδιά του ότι δεν μπορεί πάντοτε, για να μην πούμε καλύτερα ποτέ, να είναι βέβαιος σχετικά με το τι τροπή θα λάβουν χώρα τα γεγονότα που θα τον επισκεφτούν με τρόπο απρόβλεπτο και σε χρόνο ανύποπτο.

Ένας οξυδερκής και παρατηρητικός άνθρωπος που έζησε πολλά χρόνια Π.Κ.Χ., ο σοφός Βασιλιάς Σολομώντας, είπε τα εξής πολύ σοφά και τόσο επίκαιρα για τις ημέρες μας λόγια: «Είδα και κάτι άλλο κάτω από τον ήλιο: Δεν κερδίζουν πάντα οι ταχείς τον αγώνα δρόμου ούτε νικούν πάντα οι κραταιοί στη μάχη ούτε έχουν πάντα οι σοφοί την τροφή ούτε διαθέτουν πάντα οι ευφυείς τα πλούτη ούτε είναι πάντα επιτυχημένοι εκείνοι που έχουν γνώση, επειδή σε όλους προκύπτουν απροσδόκητες καταστάσεις σε ανύποπτο χρόνο» — Εκκλησ. 9:11.

Απρόβλεπτα γεγονότα, αβεβαιότητες, απροσδόκητες καταστάσεις. Πολλές φορές έχει συμβεί καθώς παρακολουθούμε έναν αγώνα δρόμου να είμαστε πεπεισμένοι πριν ακόμα ξεκινήσει ο αγώνας ποιος θα είναι ο τελικός νικητής. Και πρέπει με ειλικρίνεια να το ομολογήσουμε, ο καθένας από εμάς, η καθεμιά από εμάς, ότι πολλές φορές λαθέψαμε στην κρίση μας, και άλλος ήταν ο τελικός νικητής του αγώνα δρόμου. Ένα ξαφνικό ατύχημα, ένα στραβοπάτημα, μια θλάση, μια ζαλάδα, το σπρώξιμο ενός αντιπάλου, μπορεί να αναγκάσει τον δρομέα να ελαττώσει ταχύτητα και σιγά σιγά να σταματήσει να τρέχει.

Μπορεί όμως να συμβεί και κάτι άλλο. Ο αθλητής αυτός να διακατέχεται από υπερβολική εμπιστοσύνη στον εαυτό του, για να μην πω αλαζονεία, κι έτσι να μην καταβάλει τις απαιτούμενες προσπάθειές που πρέπει θεωρώντας πως ότι κι αν γίνει αυτός τελικά θα είναι ο νικητής.

Βλέπετε η υπεροψία είναι μεγάλος εχθρός ανεξάρτητα από το ποιες είναι οι ικανότητες και τα χαρίσματα που έχεις και μπορεί να οδηγήσει αντί σε μια άνετη νίκη σε μια ολέθρια και καταστροφική αποτυχία. Ακόμα και ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος στρατός που υπάρχει στο πρόσωπο της γης, μπορεί να υποστεί ταπεινωτική ήττα από έναν υποδεέστερο αντίπαλο αν κάνει το λάθος, έστω και για μια στιγμή, να τον υποτιμήσει.

Θυμηθείτε την ιστορία του Λαγού με τη Χελώνα. Άνθρωποι με ασυνήθεις επιδεξιότητες, με μεγάλες και μοναδικές ικανότητες, αντί να απολαμβάνουν την εύνοια των άλλων, από κάποια απρόσμενη περίσταση ίσως βρεθούν σε πολύ δυσμενή θέση στη ζωή τους και τελικά μείνουν ξεχασμένοι από τους ανθρώπους.

Όμως, υπάρχει και κάτι άλλο που πρέπει να επισημάνουμε. Ο Βίος του ανθρώπου, το πόσα χρόνια τελικά θα ζήσει ένας άνθρωπος, είναι κάτι το άγνωστο και αδύνατο να προβλεφθεί. Η Αγία Γραφή, τοποθετεί το ζήτημα αυτό με τον εξής τρόπο: «Ελάτε, τώρα, εσείς που λέτε: «Σήμερα ή αύριο θα ταξιδέψουμε σε εκείνη την πόλη και θα μείνουμε εκεί έναν χρόνο, θα κάνουμε εμπόριο και θα βγάλουμε κέρδος», ενώ δεν ξέρετε πώς θα είναι η ζωή σας αύριο. Διότι είστε ομίχλη που εμφανίζεται για λίγο και κατόπιν εξαφανίζεται» — Ιακ. 4:14.

Όλοι μας, είναι βέβαιο πως αντιμετωπίζουμε πολυποίκιλες καταστάσεις στη διάρκεια του βίου μας, απροσδόκητες καταστάσεις σε ανύποπτο χρόνο. Το ερώτημα που τίθεται όμως είναι: «πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε αυτές τις καταστάσεις, ώστε να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε στη ζωή μας και να μην πάψουμε να βαδίζουμε στο δρόμο που οδηγεί στην αιώνια ζωή; Μήπως όταν έρχονται δυσκολίες και προβλήματα έχουμε ως κέντρο τον εαυτό μας και όχι τον Ιεχωβά Θεό;»

Οι περισσότεροι άνθρωποι στις ημέρες μας, κι ας είμαστε ειλικρινείς, ας μην το αρνηθούμε, διότι πολλές φορές πέφτουμε οι ίδιοι στην παγίδα αυτή, έχουμε ως κέντρο τον εαυτό μας και επιδιώκουμε περισσότερο τα υλικά πράγματα από τα πνευματικά.

Για παράδειγμα, κάποιος άνθρωπος μπορεί να αγωνίζεται για να επιτύχει στον κόσμο με κάθε θυσία, και τελικά να αποκτήσει μια πολύ μεγάλη και επιφανή θέση, έχοντας ταυτόχρονα μεγάλη οικονομική επιφάνεια. Έχετε όμως αναρωτηθεί ποτέ πόσο μεγάλο είναι το τίμημα που θα πρέπει να πληρώσει ο άνθρωπος αυτός για να τα αποκτήσει όλα αυτά;

Παραγκωνίζει και παραμελεί την οικογένειά του, αφιερώνοντας ελάχιστο χρόνο στη σύζυγό του και στα παιδιά του, για να μπορέσει να επιτύχει με κάθε τρόπο αυτό που στην πραγματικότητα είναι ο πόθος και η επιθυμία της καρδιάς του. Να αποκτήσει τη θέση εκείνη, που κατά κόσμο, θα του χαρίσει όλα όσα η καρδιά του και η σάρκα του τον προστάζει.

Θα διαπιστώσει, όμως, με θλίψη, αν τον ενδιαφέρει πραγματικά, ότι σε λίγο καιρό η οικογένειά του παρά τις υλικές ανέσεις που τους παρέχει και την αφθονία των αγαθών, θα τρέφει ελάχιστο έως καθόλου σεβασμό για το πρόσωπό του. Το πολύ πολύ να του έχουν κάποια εκτίμηση μόνο και μόνο για τις υλικές ανέσεις που τους προσφέρει κι αυτό, όμως, είναι αμφίβολο.

Τα παιδιά της οικογένειας αυτής, επειδή θα έχουν στερηθεί το πρότυπο το πατρικό και την σωστή καθοδήγηση στα καθημερινά τους προβλήματα, είναι βέβαιο ότι θα έχουν προβλήματα ψυχολογικά και ασταθή εσωτερικό συναισθηματικό κόσμο. Εύκολα θα υποκύπτουν σε πιέσεις από νεαρούς της ηλικίας τους αντί να έχουν τη δυνατότητα να υπερασπιστούν αυτό που είναι ηθικά ορθό.

Το πράγμα, όμως, δεν σταματάει εκεί. Ο άνθρωπος αυτός που θυσίασε τα πάντα στο βωμό της επιτυχίας, θα ξυπνήσει μια ημέρα, μια σκοτεινή για τη ζωή του ημέρα, και θα διαπιστώσει ότι έχασε την υγεία του, έχασε τα παιδιά του, έχασε τη σύζυγό του, έχασε τελικά όλα εκείνα για τα οποία θα έπρεπε να αγωνιστεί.

Στο τέλος θα έχει χάσει τον ύπνο του και την ειρήνη από την καρδιά του και τελικά θα έρθει ως φυσικό επακόλουθο ο θάνατος να θέσει τέρμα σε όλα τα εφήμερα και πρόσκαιρα πράγματα που αγωνίστηκε να αποκτήσει, πράγματα που οι κληρονόμοι του ίσως κατασπαταλήσουν ασυλλόγιστα την κληρονομιά που θα τους έχει αφήσει.

Ο τρόπος ζωής που βασίζεται μόνο στην επιδίωξη υλικών στόχων είναι στην πραγματικότητα κενός περιεχομένου. Δεν βοηθάει, δεν είναι δυνατόν να βοηθήσει με κανέναν τρόπο στην ρεαλιστική αντιμετώπιση των αβεβαιοτήτων και των απροσδόκητων καταστάσεων που έρχονται σε ανύποπτο χρόνο στη ζωή.

Μήπως ζούμε σύμφωνα με την αρχή «ας φάμε και ας πιούμε, γιατί αύριο θα πεθάνουμε»; (1 Κορ. 15:32) Το να ζει κάποιος μόνο για το σήμερα, για το φθαρτό και το εφήμερο, να ζει σαν να μην υπάρχει αύριο, πιστεύετε ότι μπορεί να τον βοηθήσει ν’ αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις αβεβαιότητες και τις απροσδόκητες καταστάσεις της ζωής;

Σταθείτε για λίγο, σας παρακαλώ θερμά και σκεφθείτε τα αποτελέσματα που προέρχονται από το να ζει κανείς απλά και μόνο για τις ανθρώπινες απολαύσεις και τέρψεις. Μήπως δεν είναι αλήθεια ότι πολλοί άνθρωποι, ιδιαίτερα νέοι άνθρωποι, έχουν καταστρέψει ολοκληρωτικά τη ζωή τους ζώντας με τέτοιο τρόπο;

Ναρκωτικά, αλκοολισμός, αφροδίσια νοσήματα, ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες κι ένα πλήθος άλλες ασθένειες είναι προϊόντα της αχαλίνωτης επιδίωξης των σαρκικών απολαύσεων. Αντί να βοηθήσουν τον άνθρωπο να αντιμετωπίσει τις αβεβαιότητες της ζωής, το να ζει μόνο για το παρόν μπορεί να προσθέσει σ’ αυτές τις αβεβαιότητες πολύ πόνο, δυστυχία, κατάθλιψη, απελπισία, απογοήτευση.

Γι’ αυτό βλέπουμε γύρω μας τόσες ζωές διαλυμένες, τόσες οικογένειες κατεστραμμένες, τόσες αυτοκτονίες ανθρώπων κάθε ηλικίας που προσπαθώντας να σβήσουν τη δίψα της ψυχής τους πίνοντας νερό από βρόμικες, από μολυσμένες πηγές, κατέληξαν τελικά ερείπια και ράκη πνευματικά και σωματικά πεταγμένοι στα ρείθρα του δρόμου της ζωής.

Υπάρχει, όμως, κάτι που μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις αβεβαιότητες της ζωής; Θα ήθελα από την αρχή να το επισημάνω, ότι δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αυτές τις αβεβαιότητες, θεωρώντας τες σαν να μην υπήρχαν. Για να τις αντιμετωπίσουμε, πρέπει πρώτα να τις αναγνωρίσουμε.

Επειδή τα πράγματα μεταβάλλονται γρήγορα, είναι συνετό να μη δίνουμε υπερβολική σπουδαιότητα στις λύπες, στις χαρές, στις κοσμικές σχέσεις ή στα αποκτήματα που μπορεί να έχουμε.

Η Αγία Γραφή μας συμβουλεύει να ζούμε όπως: «αυτοί που κλαίνε σαν αυτούς που δεν κλαίνε, αυτοί που χαίρονται σαν αυτούς που δεν χαίρονται, αυτοί που αγοράζουν σαν αυτούς που δεν κατέχουν και αυτοί που χρησιμοποιούν τον κόσμο σαν αυτούς που δεν τον χρησιμοποιούν πλήρως· διότι το σκηνικό αυτού του κόσμου αλλάζει.» — 1 Κορ. 7:30, 31.

Αυτή είναι μια ρεαλιστική άποψη, μια πραγματική, μια αντικειμενική, μια ειλικρινής και ακριβής παρουσίαση του τρόπου που λαβαίνουν χώρα τα πράγματα στον κόσμο. Τίποτε δεν είναι μόνιμο· τίποτα δεν είναι σταθερό· τίποτα δεν ασφαλές. Ο κόσμος μοιάζει ακριβώς όπως ένα θεατρικό σκηνικό που με ταχύ ρυθμό, η μια σκηνή εναλλάσσεται κατόπιν της άλλης.

Γι’ αυτό δεν πρέπει να αφήνουμε τη χαρά, τη λύπη, τα αποκτήματα και τις ανθρώπινες σχέσεις να κυριαρχούν στη ζωή μας. Για παράδειγμα, ο άνθρωπος που οικοδομεί ολόκληρη τη ζωή του γύρω από τη σχέση του με ένα φίλο θα δοκίμαζε τρομερό πλήγμα αν ο θάνατος ή άλλες περιστάσεις τον αποστερούσαν από τη σχέση του με τον φίλο του αυτό.

Θα αισθανόταν σαν να έχει καταρρεύσει ολόκληρος ο κόσμος του όταν κάποια στιγμή θα διαπίστωνε ότι ο φίλος του αυτός δεν υπάρχει πια στη ζωή του.

Είναι φρόνιμο, λοιπόν, να μην περιοριζόμαστε σε πράγματα και σχέσεις που μας φέρνουν πρόσκαιρη χαρά. Ένας ευρύς κύκλος ενδιαφερόντων μπορεί ν’ αποτελέσει πραγματικό κεφάλαιο στην αντιμετώπιση των αβεβαιοτήτων και των απροσδόκητων καταστάσεων της ζωής. Το άτομο που έχει έναν ευρύ κύκλο ενδιαφερόντων είναι λιγότερο πιθανό να δει να καταρρέουν όλες οι ελπίδες του και όλα τα όνειρά του. Συνήθως δεν εξελίσσονται άσχημα όλα τα πράγματα ταυτόχρονα. Κάτι αξιόλογο πάντοτε παραμένει.

Ωστόσο, αν αναγνωρίσουμε ότι η ζωή μας είναι σύντομη και τα χρόνια μας περνούν σαν διανόημα, με σοβαρότητα και περίσκεψη θα προσέξουμε τον τρόπο με τον οποίο την αξιοποιούμε. Αποφεύγουμε με κάθε τρόπο δραστηριότητες και συνήθειες που θα μπορούσαν να καταστρέψουν τη διανοητική, συναισθηματική, σωματική και πνευματική ευημερία μας; Ακολουθούμε πράγματι φρόνιμη και συνετή πορεία; Θα με ρωτήσετε όπως είναι φυσικό: «Πού θα καταλήξει αυτό;»

Εκείνος ο σοφός Βασιλειάς ο Σολομώντας, αφού ερεύνησε τον ανθρώπινο βίο, ζώντας και ο ίδιος σε έναν ατελή κόσμο, μας συμβουλεύει τα εξής: «Το συμπέρασμα λοιπόν, αφού ακούστηκαν όλα, είναι: «Να φοβάσαι τον αληθινό Θεό και να τηρείς τις εντολές του, επειδή αυτή είναι όλη η υποχρέωση του ανθρώπου» (Εκκλησ. 12:13)

Αυτός είναι πραγματικά ο πιο ασφαλής τρόπος με τον οποίο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις αβεβαιότητες και τις απροσδόκητες καταστάσεις της ζωής. Ένας υγιής φόβος ή σεβασμός για τον Δημιουργό μας, για τον Ουράνιο Πατέρα μας, τον Ιεχωβά Θεό, θα μας υποκινήσει να ακολουθούμε με πιστότητα, απαρέγκλιτα τις εντολές Του.

Αυτό είναι προς όφελός μας, εφόσον οι εντολές Του είναι προορισμένες να μας βοηθήσουν να επωφεληθούμε από τη ζωή ακόμα και τώρα. Αν τις ακολουθούμε, θα μας βοηθήσουν, κι όπως μας λέει τόσο σοφά η Αγία Γραφή: «Απομάκρυνε λοιπόν από την καρδιά σου τα πράγματα που φέρνουν αναστάτωση και διώξε από το σώμα σου τα βλαβερά πράγματα· διότι η νιότη και η άνοιξη της ζωής είναι ματαιότητα». — Εκκλ. 11:10.

Ο Δαβίδ που εκτιμούσε τη θαυμάσια καθοδήγηση που προμηθεύει ο Ιεχωβά Θεός εκφράστηκε για αυτήν με τα εξής ένθερμα λόγια: «Ο φόβος του Ιεχωβά είναι αγνός· διαρκεί για πάντα. Οι κρίσεις του Ιεχωβά είναι αληθινές, απόλυτα δίκαιες. Είναι πιο επιθυμητές από χρυσάφι, από άφθονο εκλεκτό χρυσάφι, και γλυκύτερες από μέλι, μέλι που στάζει από τις κηρήθρες. Ο υπηρέτης σου έχει λάβει προειδοποίηση από αυτές· η τήρησή τους φέρνει μεγάλη ανταμοιβή» — Ψαλμ. 19:9-11.

Ούτε κι ο θάνατος ακόμα δεν μπορεί να καταστρέψει τα οφέλη που απολαμβάνει το άτομο που «φοβάται τον αληθινό Θεό και τηρεί τις εντολές Του». Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι ο σκοπός του Θεού είναι να αναστήσει τους νεκρούς. Η Αγία Γραφή μιλώντας για τον Ιεχωβά, τον αναφέρει ως τον Θεό «ο οποίος ζωοποιεί τους νεκρούς και μιλάει για τα πράγματα που δεν υπάρχουν σαν να υπάρχουν» — Ρωμ. 4:17.

Κατά συνέπεια, ο άνθρωπος που χρησιμοποιεί τον χρόνο του για να οικοδομήσει μια καλή σχέση με τον Δημιουργό Του, επωφελείται πραγματικά από τη ζωή, παρά τις αβεβαιότητες και τις απροσδόκητες καταστάσεις που θα προκύψουν.

Αγωνίζεστε κι εσείς να κάνετε το ίδιο; Αφήνετε την Αγία Γραφή να σας βοηθήσει ν’ απολαύσετε το καλύτερο από τη ζωή τώρα μα και στο άμεσο μέλλον; Είναι ο Ιεχωβά και το θέλημά Του το πρώτο πράγμα στη ζωή σας; Αν ναι, τότε να θυμάστε τα λόγια του σοφού Σολομώντα: «Να φοβάσαι τον αληθινό Θεό και να τηρείς τις εντολές του, επειδή αυτή είναι όλη η υποχρέωση του ανθρώπου» καθώς και τα λόγια του Δαβίδ: «Ο φόβος του Ιεχωβά είναι αγνός· διαρκεί για πάντα. Οι κρίσεις του Ιεχωβά είναι αληθινές, απόλυτα δίκαιες. Είναι πιο επιθυμητές από χρυσάφι, από άφθονο εκλεκτό χρυσάφι, και γλυκύτερες από μέλι, μέλι που στάζει από τις κηρήθρες. Ο υπηρέτης σου έχει λάβει προειδοποίηση από αυτές· η τήρησή τους φέρνει μεγάλη ανταμοιβή» και να ζείτε κάθε ώρα, κάθε στιγμή, κάθε λεπτό, σύμφωνα με το Άγιο Θέλημά Του. Είναι κάτι που το εύχομαι μέσα από την καρδιά μου για όλους μας. Ο Ιεχωβά να σας ευλογεί κατά τον πλούτο της δόξας Του και να σας σκεπάζει με τις φτερούγες της Χάρης και του Ελέους Του.

«Αγάπη—Μια Πολύτιμη Ιδιότητα» που όλοι οι άνθρωποι έχουμε ανάγκη, για να ζήσουμε καλά

Γράφτηκε από τον/την Νίκος Θεοδωράκης. Posted in Παρηγοριά

dimosia.martiria

Ο απόστολος Παύλος έγραψε υπό θεϊκή έμπνευση για τις εννιά ιδιότητες που προέρχονται από την επενέργεια του αγίου πνεύματος. (Γαλ. 5:22, 23) Περιέγραψε αυτές τις επιθυμητές ιδιότητες σαν να σχηματίζουν μια ολότητα—“τον καρπό του πνεύματος”. Αυτός ο καρπός χαρακτηρίζει «τη νέα προσωπικότητα». (Κολ. 3:10) Όπως ένα δέντρο θα καρποφορεί όταν λαβαίνει την κατάλληλη φροντίδα, έτσι και κάποιος θα εκδηλώνει τον καρπό του πνεύματος όταν το άγιο πνεύμα ρέει ελεύθερα στη ζωή του.—Ψαλμ. 1:1-3.

Η πρώτη πτυχή του καρπού του πνεύματος που ανέφερε ο Παύλος είναι η πολύτιμη ιδιότητα της αγάπης. Πόσο πολύτιμη είναι; Ο Παύλος είπε ότι, χωρίς αγάπη, ο ίδιος δεν ήταν «τίποτα». (1 Κορ. 13:2) Αλλά τι ακριβώς είναι αγάπη, και πώς μπορούμε εμείς να την αναπτύσσουμε και να τη δείχνουμε κάθε μέρα;

Πώς εκδηλώνεται η αγάπη

Μολονότι δεν είναι εύκολο να ορίσουμε με λόγια την ιδιότητα της αγάπης, η Αγία Γραφή αναλύει τον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνεται. Λόγου χάρη, διαβάζουμε ότι η αγάπη είναι «μακρόθυμη και δείχνει καλοσύνη». Επιπλέον, «χαίρεται με την αλήθεια», και «ανέχεται τα πάντα, πιστεύει τα πάντα, ελπίζει τα πάντα, υπομένει τα πάντα». Η αγάπη περιλαμβάνει επίσης ένα αίσθημα βαθιάς στοργής και ειλικρινούς ενδιαφέροντος για τους άλλους, καθώς και θερμή προσκόλληση σε αυτούς. Από την άλλη, η έλλειψη αγάπης γίνεται φανερή από τη ζήλια, την υπερηφάνεια, την απρεπή συμπεριφορά, την ιδιοτέλεια και τη στάση που χαρακτηρίζεται από μνησικακία και έλλειψη συγχωρητικότητας. Ανόμοια με τέτοιες άκαρδες και εγωιστικές ιδιότητες, η αγάπη που εμείς θέλουμε να αναπτύσσουμε «δεν ζητάει τα δικά της συμφέροντα».—1 Κορ. 13:4-8.

Υποδειγματική αγάπη από τον Ιεχωβά και τον Ιησού

«Ο Θεός είναι αγάπη». Πράγματι, ο Ιεχωβά είναι η ίδια η ουσία της αγάπης. (1 Ιωάν. 4:8) Όλα τα έργα και οι πράξεις του δίνουν μαρτυρία για την αγάπη του. Η μεγαλύτερη πράξη αγάπης του προς την ανθρωπότητα ήταν το ότι έστειλε τον Ιησού να υποφέρει και να πεθάνει για εμάς. Ο απόστολος Ιωάννης δήλωσε: «Από αυτό φανερώθηκε η αγάπη του Θεού στην περίπτωσή μας, επειδή ο Θεός απέστειλε τον μονογενή του Γιο στον κόσμο για να αποκτήσουμε εμείς ζωή μέσω αυτού. Η αγάπη συνίσταται σε αυτό: Όχι ότι εμείς αγαπήσαμε τον Θεό, αλλά ότι εκείνος αγάπησε εμάς και απέστειλε τον Γιο του ως εξιλαστήρια θυσία για τις αμαρτίες μας». (1 Ιωάν. 4:9, 10) Χάρη στην αγάπη του Θεού, μπορούμε να λάβουμε συγχώρηση, ελπίδα και ζωή.

Ο Ιησούς απέδειξε την αγάπη του για την ανθρωπότητα εκτελώντας πρόθυμα το θέλημα του Θεού. Ο Παύλος έγραψε: «[Ο Ιησούς] λέει: “Ορίστε! Έχω έρθει να κάνω το θέλημά σου”. . . . Με το προαναφερμένο “θέλημα” έχουμε αγιαστεί μέσω της προσφοράς του σώματος του Ιησού Χριστού μία φορά για πάντα». (Εβρ. 10:9, 10) Κανένας άνθρωπος δεν θα μπορούσε να δείξει μεγαλύτερη αγάπη. Ο Ιησούς είπε: «Κανείς δεν έχει αγάπη μεγαλύτερη από αυτήν, από το να παραδώσει την ψυχή του για χάρη των φίλων του». (Ιωάν. 15:13) Μπορούμε όμως εμείς οι ατελείς άνθρωποι να μιμηθούμε την αγάπη που μας έδειξε ο Ιεχωβά και ο Ιησούς; Ναι! Ας δούμε πώς.

«Να περπατάτε με αγάπη»

Ο Παύλος μάς προτρέπει: «Να γίνεστε . . . μιμητές του Θεού, ως αγαπητά παιδιά, και να περπατάτε με αγάπη, όπως και ο Χριστός σάς αγάπησε και παρέδωσε τον εαυτό του για εσάς». (Εφεσ. 5:1, 2) Εμείς “περπατάμε με αγάπη” όταν εκδηλώνουμε αυτή την ιδιότητα σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Δείχνουμε τέτοια αγάπη με τις πράξεις μας, όχι μόνο με τα λόγια μας. Ο Ιωάννης έγραψε: «Παιδάκια μου, ας αγαπάμε, όχι με λόγια ούτε με τη γλώσσα, αλλά με έργα και αλήθεια». (1 Ιωάν. 3:18) Για παράδειγμα, όταν περπατάμε με αγάπη για τον Θεό και τον πλησίον μας, θα υποκινούμαστε να μεταδίδουμε τα «καλά νέα της βασιλείας». (Ματθ. 24:14· Λουκ. 10:27) Επίσης, περπατάμε με αγάπη όταν είμαστε μακρόθυμοι, καλοσυνάτοι και συγχωρητικοί. Γι’ αυτό, η Γραφή μάς συμβουλεύει: «Όπως ο Ιεχωβά σάς συγχώρησε ανεπιφύλακτα, έτσι να συγχωρείτε και εσείς».—Κολ. 3:13.

Αυτή η γνήσια αγάπη όμως δεν πρέπει να συγχέεται με τον συναισθηματισμό. Λόγου χάρη, όταν ένα παιδί κλαίει, ο συναισθηματικός γονέας ίσως ενδίδει σε κάθε καπρίτσιο του για να το ηρεμήσει. Αλλά ο γονέας που αγαπάει πραγματικά το παιδί του θα είναι σταθερός όταν χρειάζεται. Παρόμοια, ο Θεός είναι αγάπη, αλλά «αυτόν που αγαπάει ο Ιεχωβά, τον διαπαιδαγωγεί». (Εβρ. 12:6) Όταν περπατάμε με αγάπη, θα παρέχουμε και εμείς την κατάλληλη διαπαιδαγώγηση όταν χρειάζεται. (Παρ. 3:11, 12) Φυσικά, καθώς το κάνουμε αυτό πρέπει να θυμόμαστε ότι και εμείς είμαστε αμαρτωλοί και επιρρεπείς σε άστοργες πράξεις. Έτσι λοιπόν, όσον αφορά την εκδήλωση αγάπης, όλοι έχουμε τομείς στους οποίους χρειάζεται να βελτιωθούμε. Πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό; Ας εξετάσουμε τρεις τρόπους.

Να καλλιεργείτε αγάπη — πώς;

Πρώτον, να ζητάτε από τον Θεό το πνεύμα του, το οποίο παράγει αγάπη. Ο Ιησούς είπε ότι ο Ιεχωβά δίνει «άγιο πνεύμα σε εκείνους που ζητούν από αυτόν». (Λουκ. 11:13) Αν εμείς προσευχόμαστε για άγιο πνεύμα και πασχίζουμε να “περπατάμε σύμφωνα με το πνεύμα”, οι πράξεις μας θα διαπνέονται όλο και περισσότερο από αγάπη. (Γαλ. 5:16) Για παράδειγμα, αν είστε πρεσβύτερος στη Χριστιανική εκκλησία, μπορείτε να ζητάτε τη βοήθεια του αγίου πνεύματος για να δίνετε Γραφικές συμβουλές στους άλλους με στοργικό τρόπο. Ή, αν είστε γονέας, μπορείτε να ζητάτε τη βοήθεια του πνεύματος του Θεού για να διαπαιδαγωγείτε τα παιδιά σας, όχι με θυμό, αλλά με αγάπη.

Δεύτερον, να συλλογίζεστε πώς έδειχνε ο Ιησούς αγάπη ακόμα και όταν τον προκαλούσαν. (1 Πέτρ. 2:21, 23) Ίσως είναι ιδιαίτερα αναγκαίο να σκεφτόμαστε το παράδειγμα του Χριστού όταν μας έχουν προσβάλει ή μας έχουν αδικήσει. Σε τέτοιες στιγμές, μια καλή ερώτηση που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας είναι: “Τι θα έκανε ο Ιησούς;” Μια αδελφή, η Λι, διαπίστωσε ότι αυτή η ερώτηση τη βοήθησε να σκεφτεί προτού ενεργήσει. Όπως αφηγείται: «Κάποτε, μια συνάδελφός μου έστειλε ένα e-mail σε όλους τους συνεργάτες μου κάνοντας αρνητικά σχόλια για εμένα και για τη δουλειά μου. Πληγώθηκα βαθιά. Αλλά μετά αναρωτήθηκα: “Πώς μπορώ να μιμηθώ τον Ιησού στις σχέσεις μου με αυτό το άτομο;” Αφού συλλογίστηκα τι θα είχε κάνει ο Ιησούς, αποφάσισα να αφήσω το ζήτημα να περάσει και να μη δημιουργήσω θέμα. Αργότερα, έμαθα ότι η συνάδελφός μου αντιμετώπιζε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας και ήταν πολύ πιεσμένη. Συμπέρανα ότι μάλλον δεν εννοούσε αυτά που έγραψε. Επειδή συλλογίστηκα πώς εκδήλωνε αγάπη ο Ιησούς ακόμα και όταν τον προκαλούσαν, μπόρεσα να δείξω και εγώ παρόμοια αγάπη στη συνάδελφό μου». Ναι, αν μιμούμαστε τον Ιησού, θα ενεργούμε πάντα με αγάπη.

Τρίτον, να καλλιεργείτε το πνεύμα της αυτοθυσιαστικής αγάπης, που είναι το διακριτικό γνώρισμα της αληθινής Χριστιανοσύνης. (Ιωάν. 13:34, 35) Σε σχέση με αυτό, οι Γραφές μάς προτρέπουν να αναπτύσσουμε την ίδια «διανοητική στάση» που είχε ο Ιησούς. Αφήνοντας τον ουρανό, εκείνος «άδειασε τον εαυτό του» για χάρη μας, φτάνοντας “μέχρι τον θάνατο”. (Φιλιπ. 2:5-8) Καθώς εμείς μιμούμαστε την αυτοθυσιαστική αγάπη του Χριστού, οι σκέψεις και τα αισθήματά μας θα μοιάζουν όλο και περισσότερο με εκείνου, και θα υποκινούμαστε να βάζουμε τα συμφέροντα των άλλων πάνω από τα δικά μας. Ποια άλλα οφέλη προκύπτουν από την καλλιέργεια αγάπης;

Οφέλη από την εκδήλωση αγάπης

Όταν εκδηλώνουμε αγάπη, τα οφέλη είναι εκτεταμένα. Δείτε δύο παραδείγματα:

ΜΙΑ ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ: Λόγω της αγάπης που έχουμε ο ένας για τον άλλον, ξέρουμε ότι, οποιαδήποτε εκκλησία και αν επισκεφτούμε στη γη, οι αδελφοί και οι αδελφές εκεί θα μας καλωσορίσουν θερμά. Πόσο μεγάλη ευλογία είναι να μας αγαπάει “ολόκληρη η αδελφότητά μας στον κόσμο”! (1 Πέτρ. 5:9) Πού αλλού εκτός από τον λαό του Θεού μπορεί να βρεθεί τέτοια αγάπη;

ΕΙΡΗΝΗ: Όταν “ανεχόμαστε ο ένας τον άλλον με αγάπη”, απολαμβάνουμε «τον ενωτικό δεσμό της ειρήνης». (Εφεσ. 4:2, 3) Γευόμαστε αυτή την ειρήνη από πρώτο χέρι στις συναθροίσεις και στις συνελεύσεις μας. Δεν συμφωνείτε ότι αυτό το ειρηνικό πνεύμα είναι πραγματικά μοναδικό στον σημερινό διαιρεμένο κόσμο; (Ψαλμ. 119:165· Ησ. 54:13) Επιδιώκοντας ειρήνη με τους άλλους, δείχνουμε πόσο βαθιά τους αγαπάμε, κάτι που ευαρεστεί τον ουράνιο Πατέρα μας.—Ψαλμ. 133:1-3· Ματθ. 5:9.

«Η αγάπη εποικοδομεί»

Ο Παύλος έγραψε: «Η αγάπη εποικοδομεί». (1 Κορ. 8:1) Με ποιον τρόπο; Στο 13ο κεφάλαιο της πρώτης επιστολής του Παύλου προς τους Κορινθίους—που έχει αποκληθεί ο «Ύμνος της Αγάπης»—ο απόστολος εξηγεί πώς εποικοδομεί η αγάπη. Κατ’ αρχάς, επιζητεί το συμφέρον του άλλου ατόμου. (1 Κορ. 10:24· 13:5) Επιπλέον, επειδή είναι στοχαστική, ευαίσθητη, μακρόθυμη και δείχνει καλοσύνη, οικοδομεί στοργικές οικογένειες και ενωμένες εκκλησίες.—Κολ. 3:14.

Η κοινή μας αγάπη για τον Θεό είναι η πιο πολύτιμη και εποικοδομητική αγάπη που υπάρχει. Αυτή η αγάπη ενώνει ανθρώπους από κάθε υπόβαθρο, φυλή και γλώσσα ώστε να υπηρετούν χαρούμενα ως ομάδα τον Ιεχωβά «ώμο προς ώμο». (Σοφ. 3:9) Ας είμαστε αποφασισμένοι να εκδηλώνουμε αυτή την πολύτιμη πτυχή του καρπού του αγίου πνεύματος του Θεού κάθε μέρα.

[Υποσημείωση]

Αυτό είναι το πρώτο από μια σειρά εννιά άρθρων που θα εξετάσουν την κάθε ιδιότητα, ή πτυχή, του καρπού του πνεύματος.

  • Αναδημοσίευση από τη ΣΚΟΠΙΑ μελέτης του Αυγούστου 2017.

«Είστε Έτοιμοι για Ζωή στη Νέα Τάξη του Θεού;» Ένα ερώτημα που έχει τεθεί από το 1973

Γράφτηκε από τον/την Νίκος Θεοδωράκης. Posted in Παρηγοριά

vasilia.diavolos
Η εικονογράφηση είναι από το τεύχος της ΣΚΟΠΙΑΣ στην οποία καταχωρείται το παρακάτω άρθρο και χρονολογείται από το 1973. Χρειάστηκε να κάνουμε μια μικρή παρέμβαση στη γλώσσα για να διαβάζεται το κείμενο από τη σημερινή νέα γενιά… Αλλάζει στο πέρασμα των χρόνων…

mialoΦέρτε στη σκέψη σας τον καιρό της εξόδου του αρχαίου Ισραήλ από την Αίγυπτο. Οι Ισραηλίτες, όταν έφθασαν στις δυτικές ακτές της Ερυθράς Θάλασσας, βρέθηκαν παγιδευμένοι καθόσον οι δυνάμεις του Φαραώ προχωρούσαν κατ’ επάνω τους από πίσω. Ξέσπασαν σε γογγυσμούς και παράπονα: Αυτός ο Μωυσής γιατί μας έφερε μέσα στην έρημο να θανατωθούμε με τις γυναίκες μας και τα παιδιά μας;’ Έδειξαν έλλειψη πίστης στην καθοδηγία του Θεού. Εν τούτοις, ο Ιεχωβά οδήγησε τον Μωυσή να εκτείνει τη ράβδο του πάνω από τη θάλασσα, και τότε ο Θεός έκανε τη θάλασσα ν’ ανοιχθεί, σχηματίζοντας μια δίοδο μέσα απ’ αυτήν προς τις ανατολικές ακτές. Μπορεί να ήσαν περίπου τρία εκατομμύρια άτομα, και όπως τονίζει το βιβλίο «Βοήθημα προς Κατανόηση της Βίβλου» (σελίδα 546):

«Αφού ο Ισραήλ πέρασε τη θάλασσα σε μια νύχτα, δύσκολα θα μπορούσε να υποτεθεί ότι τα ύδατα χωρίσθηκαν σ’ ένα στενό πορθμό. Μάλλον το άνοιγμα θα είχε πλάτος ενός μιλίου (1,6 χιλιόμετρα), ή μερικών μιλίων. Μολονότι σ’ ένα αρκετά πυκνό σχηματισμό βαδίσματος, ένα τέτοιο πλήθος, μαζί με τα τυχόν οχήματα που είχαν, τις αποσκευές τους και τα ζώα τους, και πυκνά παρατεταγμένοι ακόμη, θα κατελάμβαναν μια έκταση ίσως τριών τετραγωνικών μιλίων (7,7 τετραγωνικών χιλιομέτρων). . . . Μια τέτοια φάλαγγα θα χρειαζόταν μερικές ώρες για να φτάσει στον πυθμένα της θάλασσας και να την διαβεί».

Τι τεράστια πείρα θα ήταν να κάνουν αυτή την πορεία μέσα από τη θάλασσα προς την απέναντι όχθη, και όταν θα έφταναν εκεί, να γυρίσουν και να ιδούν τα νερά να επανέρχονται και να καταπνίγουν τις δυνάμεις του Φαραώ σαν παγιδευμένους ποντικούς! Φοβερό, συγκινητικό, πράγματι! Αλλά μετέβαλε αυτή η πείρα τους Ισραηλίτες; Μήπως έγιναν διαφορετικοί στις ανατολικές ακτές της Ερυθράς Θαλάσσης απ’ ό,τι ήσαν στις δυτικές ακτές;

Διαβάστε την αφήγηση και θα δείτε ότι μέσα σ’ ένα μήνα ξέσπασαν πάλι σε παράπονα και οι γογγυσμοί τους —τώρα δεν υπήρχε αρκετό νερό. Σ’ αυτούς και στους μετέπειτα γογγυσμούς δεν ύψωσαν τα πρόσωπά των προς τον ουρανό και δεν παραπονέθηκαν άμεσα κατά του Θεού. Όχι, παραπονέθηκαν κατά του ορατού ανθρωπίνου αντιπροσώπου που χρησιμοποιούσε ο Θεός. Η έλλειψη πίστης τους συνεχίστηκε. —Έξοδ. 15:22-24· 16:1, 2.

Αν μια δυναμική πράξη του Θεού έχει μόνο μια στιγμιαία επίδραση ή αν μεταβάλλει πραγματικά ένα άτομο, εξαρτάται από το αν η καρδιά αυτού του ατόμου επηρεάζεται ή όχι. Αυτό συνέβαινε με τα θαύματα που είχαν κάνει οι προφήτες του Θεού και ο ίδιος ο Γιός του. Ποιος δεν έχει ακούσει για τη λέπρα, ένα φοβερό νόσημα που προσβάλλει διάφορα μέρη του σώματος —δάκτυλα του χεριού, του ποδιού, αυτιά, μύτη, χείλη; Αυτά τα μέρη σιγά - σιγά καταστρέφονται. Υποθέστε ότι αυτό συνέβαινε σ’ εσάς και βλέπατε το σώμα σας και το πρόσωπό σας να παθαίνει σιγά - σιγά μια τέτοια παραμόρφωση. Τι θα γινόταν αν κάποιος σας θεράπευε, αποκαθιστούσε την υγεία του σώματος και του προσώπου σας ώστε αυτή η πείρα να γίνει σαν ένας εφιάλτης που τώρα πέρασε; Πώς θα αισθανόσαστε; Τι θα λέγατε;

Στον Λουκά 17:11-19, διαβάζουμε για τη συνάντηση που είχε ο Ιησούς με δέκα λεπρούς ενώ ταξίδευε από ένα χωριό σ’ ένα άλλο. Όπως προέβλεπε ο Νόμος, αυτοί οι δέκα στάθηκαν σε απόσταση, και φώναξαν, «Ιησού, Δάσκαλε, ελέησε μας». Εκείνος τους ελέησε, και τους είπε να πάνε και να δείξουν τον εαυτό τους στους ιερείς, σύμφωνα με τον Νόμο. Καθ’οδόν και οι δέκα γιατρεύθηκαν. Τι έκαναν τότε;

Μόνον ένας επέστρεψε στον Ιησού για να τον ευχαριστήσει, και αυτός ήταν Σαμαρείτης. Οι άλλοι εννέα; Εκείνοι ασφαλώς συνέχισαν τον δρόμο τους χαρούμενοι. Έλαβαν ό,τι ζήτησαν. Και τι ήταν αυτό; Σωματική υγεία.

Με ποιον μοιάζουμε εμείς εδώ; Είναι φυσικό ν’ αναμένουμε τη σωματική υγεία που θα φέρει η νέα τάξη του Θεού. (Αποκάλ. 21:3, 4) Αλλά, πόσους ανθρώπους γνωρίζετε που δεν θα ήθελαν να έχουν τέλεια υγεία, να είναι απαλλαγμένοι από πόνους και οδύνες, ή που δεν θα ήθελαν να διατηρήσουν ή ν’ ανακτήσουν νεανικό σφρίγος; Προφανώς, η μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων στη γη σήμερα θα το ήθελαν αυτό. Πώς λοιπόν θα μπορούσε η απλή επιθυμία για σωματική υγεία ν’ αποτελέσει διακριτικό παράγοντα που θα δείχνει ότι είμαστε άτομα προετοιμασμένα για ζωή στη νέα τάξη του Θεού; Πρέπει να υπάρχει κάτι περισσότερο απ’ αυτό. Πρέπει να υπάρχει το ορθό ελατήριο για να επιθυμούμε την τελεία υγεία που παρέχει η νέα τάξη του Θεού.

Είναι ανάγκη να είμαστε σαν εκείνον τον ένα που επέστρεψε και πήγε στον Ιησού, αισθανόμενος ασφαλώς σαν να επρόκειτο να φύγει η καρδιά του από το στήθος του και ίσως με δάκρυα που έτρεχαν στο πρόσωπό του. Πόσο διέφερε αυτός από τους άλλους; Η διαφορά ήταν ότι η καλοσύνη του Θεού διά μέσω του Χριστού Ιησού έφθασε στην καρδιά του. Με τη θεραπεία του είχε απόδειξη του τι μεγαλειώδης Θεός είναι ο Ιεχωβά, και ήταν γεμάτος από την επιθυμία να τον αινήσει. Αυτός είχε την ορθή στάση· είχε πνευματική εκτίμηση. Κι εμείς επίσης πρέπει να κατανοήσουμε την ανάγκη, όταν λάβουμε υπ’ όψη την κάθε μια από τις πολλές ευλογίες που προσφέρει η Νέα Τάξη, να σκεφθούμε τι μας λένε αυτές οι ευλογίες για τον Θεό μας. Τότε θ’ αναπτύξουν μέσα μας μεγαλύτερη εκτίμηση γι’ αυτόν και θα εγείρουν ισχυρή επιθυμία —όχι μόνον για τέλεια υγεία και αιώνια ζωή— αλλά να έχουμε αυτές τις ευλογίες για να μπορούμε να υπηρετούμε τον μεγάλο Δημιουργό μας και να μπορούμε να δείχνουμε αγάπη και για τον πλησίον μας επίσης.

Η προσωπικότητα δεν αλλάζει με θείο θαύμα

Ακόμη και μια ανάσταση από τους νεκρούς δεν αλλάζει μόνη της τους ανθρώπους. Αυτό το ξέρουμε εξαιτίας του τι είχε πει ο Ιησούς στο λαό ορισμένων πόλεων του Ισραήλ: «Θα δειχτεί περισσότερη επιείκεια στην Τύρο και στη Σιδώνα παρά σε εσάς». (Ματθ. 11:20-24) Γιατί; Επειδή αυτοί οι άνθρωποι της αρχαίας Τύρου, της Σιδώνας και των Σοδόμων δεν είχαν το ευεργέτημα του κηρύγματος, της διδασκαλίας και της εκτελέσεως θαυμάτων που είχαν αυτοί οι Ιουδαίοι του πρώτου αιώνα μέσω του Γιού του Θεού. Ο Ιησούς λοιπόν έλεγε ότι όταν οι κάτοικοι πόλεων όπως η Καπερναούμ, η Χοραζίν και η Βηθσαϊδά θα επανέρχονταν στην ανάσταση στη διάρκεια της χιλιετούς βασιλείας του, θα επανέρχονταν με τις ίδιες υπερήφανες, πείσμονες προσωπικότητες που εκδήλωναν τότε. Οι κάτοικοι της Τύρου, της Σιδώνας και των Σοδόμων, μολονότι ήσαν ολοφάνερα άδικοι, δεν είχαν εκδηλώσει τέτοια χαρακτηριστικά και γι’ αυτό θα ήσαν σε καλύτερη θέση να δεχθούν την αλήθεια και τη διδασκαλία των δικαίων αρχών του Θεού. —Παράβαλε Ματθαίος 21:31, 32.

Αν περπατούμε, λοιπόν, στο σωστό δρόμο δεν θα στηριχτούμε σε κάποιο ισχυρό γεγονός, ακόμη και τόσο μεγάλο όσο η μεγάλη θλίψη που επίκειται, να κάνει κάποια μαγική μεταβολή σ’ εμάς που θα εξασφαλίσει την επιτυχία μας στη νέα τάξη του Θεού. Και θα κατανοήσουμε ότι, σε τελευταία ανάλυση, το αν θ’ αποκτήσουμε ζωή αιώνια δεν πρόκειται να εξαρτηθεί απλώς από τη συναναστροφή μας με κάποιον λαό ή οργάνωση. Σε τελευταία ανάλυση θα εξαρτηθεί από το τι είμαστε εμείς ως άτομα, ποιες είναι οι προσωπικές μας ιδιότητες.

Με κάθε σοβαρότητα, λοιπόν, και με όλη τη λογική που έχουμε, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς στην εκτίμηση του εαυτού μας, χωρίς να μειώνουμε ή να συγκαλύπτουμε τις κακές μας συνήθειες ή στάσεις που προδίδουν σοβαρή πνευματική αδυναμία. Ένας άνθρωπος, λόγου χάρη, μπορεί να έχει αυτό που μερικοί λένε ‘μάτια που περιφέρονται.’ Μπορεί να μην είναι πόρνος ή μοιχός με την κατά γράμμα έννοια, αλλά το ενδιαφέρον του για το άλλο φύλο είναι υπέρμετρον· τα μάτια του περιφέρονται από το ένα άτομο στο άλλο. Αν ένας τέτοιος έχει πραγματικά τη φοβερή πείρα να επιζήσει από τη ‘μεγάλη θλίψι,’ τα μάτια του μπορεί να βλέπουν ‘κατ’ ευθείαν εμπρός’ για ένα χρονικό διάστημα. Αλλ’ αν δεν έχει κάμει πραγματικά την καρδιά του ν’ αποστρέφεται τις λάγνες διαθέσεις, τα μάτια του μπορεί σε λίγο ν’ αρχίσουν να περιφέρονται πάλι έστω και αν είναι στη Νέα Τάξη. Το ίδιο θα συνέβαινε και μ’ εκείνον που αφήνει τον εαυτό του να επιδίδεται υπερβολικά σε οινοπνευματώδη ποτά. Μολονότι δεν είναι μέθυσος, αν το ενδιαφέρον του γι’ αυτά είναι υπερβολικό και παραλείψει να διορθώσει το πράγμα, μπορεί να του προξενήσει προβλήματα αργότερα αν επιζήσει στη Νέα Τάξη. Η έλλειψη βιομηχανίας οινοπνευματωδών ποτών δεν θα το εμπόδιζε αυτό, όπως δεν εμπόδισε και τον Νώε να απολαύσει περισσότερο από όσο έπρεπε το κρασί σε μια περίπτωση μετά τον παγκόσμιο κατακλυσμό. —Γέν. 9:20, 21.

Το ίδιο συμβαίνει και με άλλες επικίνδυνες συνήθειες ή προσωπικά χαρακτηριστικά. Η τάση για ιδιοτελή φιλοδοξία, ο κομπασμός, ο φθόνος, η σπερμολογία, η οκνηρία ή η έλλειψη υποταγής στην ηγεσία — υπάρχουν πολυάριθμα πράγματα που θα μπορούσαν να μας δημιουργήσουν προβλήματα αν δεν μάθουμε πώς να τα χαλιναγωγούμε. Αυτά θα μπορούσαν να εμποδίσουν ή να σταματήσουν την πρόοδό μας προς την τελειότητα στη διάρκεια της χιλιετούς περιόδου, στην οποία ο Χριστός Ιησούς και οι ουράνιοι συγκληρονόμοι του θα υπηρετούν ως ιερείς για τη θεραπεία των επιγείων υπηκόων της Βασιλείας. (Γαλ. 5:19-21· Αποκάλ. 5:10· 22:1, 2) Αν κανείς από μας αποτύχει ν’ αποδειχτεί κατάλληλος για ζωή επειδή δεν θα ζει σε αρμονία με τα περιεχόμενα των ‘βιβλίων’ του Θεού που θ’ ανοιχθούν τότε, κανένας δεν θα φταίει —ούτε ο παρών πονηρός κόσμος, ούτε ο Σατανάς και οι δαίμονές του— αλλά μόνον εμείς οι ίδιοι.

Αγρυπνία στις προσευχές

Μπορούμε αμέσως να διακρίνουμε γιατί, μετά την προτροπή να ‘είμαστε σώφρονες’ επειδή το τεός των πραγμάτων έχει πλησιάσει’ ο απόστολος Πέτρος κατόπιν συμβουλεύει να ‘αγρυπνούμε στις προσευχές.’ (1 Πέτρ. 4:7) Μολονότι οι προσευχές στις συνήθεις ώρες, όπως είναι οι ώρες του φαγητού, όταν σηκωνόμαστε το πρωί ή όταν πηγαίνουμε για ύπνο, είναι βέβαια κατάλληλες, αυτό είναι το να ‘αγρυπνούμε στις προσευχές’; Μάλλον, πρέπει να ‘ζητούμε το πρόσωπον του Ιεχωβά’ όλη την ημέρα, προσευχόμενοι όχι μόνον με τη φωνή μας ή με τα χείλη μας, αλλά και με την καρδιά μας. (Ψαλμ. 27:8, 9) Πρέπει να έχουμε συναίσθηση της ανάγκης μας για τη βοήθειά του και να στρεφόμαστε σ’ αυτόν για καθοδηγία και ενίσχυση οποτεδήποτε αισθανόμαστε κάποια εξασθένηση στην πίστη μας ή κάποια τάση για παρέκκλιση από τις δίκαιες αρχές του ιεχωβά.

Είμαστε άγρυπνοι στις σχέσεις μας με τους άλλους, προσεκτικοί να μη κάνουμε αδικήματα, ν’ αποφεύγουμε τους κινδύνους ή να φροντίζουμε ώστε οι εμπορικές συναλλαγές μας να είναι εντάξει; Πόσο μεγαλύτερη πρέπει να είναι η αγρυπνία μας και η προσοχή μας να διατηρούμε μια καλή σχέση με τον Ιεχωβά Θεό και να επωφελούμαστε από την πλήρη βοήθειά του και καθοδηγία! Η ανάγκη να προσευχόμαστε είναι τώρα επείγουσα. Δεν θα σταματήσει απλώς με την είσοδό μας στην επικείμενη νέα τάξη.

Όταν μιλούμε με τον Θεό, μπορούμε να δείξουμε ότι δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τον εαυτό μας ή δεν το κάνομε από συνήθεια, αλλά μάλλον ανοίγουμε την καρδιά μας σ’ αυτόν για να του πούμε τα προβλήματά μας, τις προσπάθειές μας για βελτίωση, ίσως και τις απογοητεύσεις μας και να ζητήσουμε τη βοήθεια και τη χάρη του παρακαλώντας τον να μας σπλαχνιστεί. Αν είμαστε άγρυπνοι και αισθανόμαστε την ανάγκη για προσευχή τώρα, ασφαλώς αυτό θα συντείνει πολύ στο να μας εξαρτίσει για ζωή τότε. Η εγκάρδια προσευχή αποτελεί ένδειξη βαθειάς πίστης.

Σεβασμός στη θεοκρατική ηγεσία

Η πίστη αυτή πολύ θα συμβάλει στην επιτυχία μας μέσα στη νέα τάξη του Θεού. Μεταξύ των πραγμάτων που γνωρίζουμε για την τότε ζωή είναι ότι η ηγεσία θα είναι τότε σε λειτουργία, όπως ανεγνώρισε ο Βασιλεάς Δαβίδ: «Δική σου είναι Ιεχωβά η μεγαλοσύνη, εσύ είσαι ο μόνος εξυψούμενος ως κεφαλή πάνω από όλους». (1 Χρον. 29:11, ΜΝΚ) Ο Ιεχωβά, στη δικαιωματική άσκηση της κυριαρχίας του, έκανε την ηγεσία μια από τις βασικές αρχές της θείας διατάξης. Είτε πρόκειται για ηγεσία που ασκείται από άτομα, όπως από τον Βασιλιά Ιησού Χριστό ή από άτομα που είναι αρχηγοί οικογενειών, είτε πρόκειται για ηγεσία που ασκείται μέσω ενός σώματος ατόμων επιφορτισμένων να δίνουν κατευθύνσεις ή να λαβαίνουν αποφάσεις και κρίσεις υπό τον διορισμένο Βασιλιά του Θεού, θα σεβαστούμε μια τέτοια ηγεσία στη Νέα Τάξη; Την σεβόμαστε τώρα;

Στη διάρκεια της χιλιετούς βασιλείας ο Χριστός Ιησούς θα εκτελέσει πλήρως τον ρόλο του ως ‘ηγέτη και διοικητή στα έθνη’ για όλους τους υπηκόους του. (Ησ. 55:4) Η κυβέρνηση του θ’ αντικαταστήσει τις κυβερνήσεις του «Καίσαρα» και θα είναι μια ενεργός κυβέρνηση της οποίας η κατεύθυνση των επιγείων πραγμάτων θα γίνει αισθητή με πολλούς τρόπους. Θ’ ανταποκριθούμε πρόθυμα στις προσταγές του Βασιλιά; Η πρόοδος προς την τελειότητα και η ίδια η ζωή ακόμη θα εξαρτηθούν απ’ αυτό.

Μετά τον παγγήινο κατακλυσμό των ημερών του Νώε, ο Ιεχωβά Θεός έδωσε εντολή σ’ εκείνους που επέζησαν να πληθυνθούν και να γεμίσουν τη γη. Όταν πολλοί που συναθροίσθηκαν στις πεδιάδες Σεναάρ, έλαβαν άλλη απόφαση και απεφάσισαν να συγκεντρωθούν σε μια μεγάλη πόλη, ο Ιεχωβά επέβαλε το κυρίαρχο θέλημά του, συγχέοντας τη γλώσσα τους κι έτσι «τους διασκόρπισε από εκεί σε όλο το πρόσωπο της γης». (Γέν. 9:1· 11:1-9) Κατ’ αντίθετη οδηγία, ύστερα από πολλούς αιώνες όταν οι Ιουδαίοι εξόριστοι επέστρεψαν για ν’ ανοικοδομήσουν την Ιερουσαλήμ, οι αφηγήσεις του Νεεμία δείχνουν ότι η πόλη ήταν αραιοκατοικημένη, και γι’ αυτό ρίχτηκαν κλήροι και προφανώς ένας αρχηγός οικογενείας στις δέκα οικογένειες εξελέγη να μετακομίσει στην πόλη με την οικογένειά του. Φαίνεται ότι και άλλοι ακόμη προσφέρθηκαν να το κάνουν αυτό και ευλογήθηκαν από τον λαό γι’ αυτό. Όλοι όσοι επελέγησαν ίσως να μη συμπαθούσαν ιδιαίτερα την ιδέα να μετακομίσουν στην Ιερουσαλήμ. Αλλά η ανταπόκριση τους κατέδειξε πίστη και ενδιαφέρον να δούν την ‘αγία πόλη’ ικανή να λειτουργήσει αποτελεσματικά. —Νεεμ. 7:4· 11:1, 2.

Τι θα κάνατε, λοιπόν, αν στη νέα τάξη του Θεού παίρνατε οδηγίες να μεταβείτε σε άλλη περιοχή, ίσως και σ’ ένα μακρινό τόπο, και να κατοικήσετε εκεί; Θα ανταποκρινόσαστε; Τι θα κάνατε αν σας ζητούσαν να πάτε σε μια πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή, σε μια κοινότητα όπου επρόκειτο να γίνει κάποιο ειδικό έργο της κυβέρνησης της Βασιλείας που θα απαιτούσε μια ομαδική προσπάθεια και συνεργασία; Ή τι θα κάνατε αν σας δίδονταν η ευκαιρία να προσφερθείτε να κάνετε μια τέτοια μετακόμιση; Τι θα κάνατε; Θα αφήνατε να σας κατευθύνει μια προσωπική προτίμηση και θα νομίζατε ότι η ευτυχία σας ήταν αχώριστα συνδεδεμένη με κάποια γεωγραφική περιφέρεια ή τοποθεσία της δικής σας εκλογής;

Σ’ ένα ορισμένο βαθμό μπορούμε να δείξουμε τώρα την ορθή μας διάθεση με την προθυμία μας ν’ ανταποκριθούμε στις ευκαιρίες ή υποδείξεις που είναι τουλάχιστον παρόμοιας φύσης. Ακόμη και σε μικρά πράγματα όπως είναι αν μας ζητήσουν να συνεργασθούμε για τη συμπλήρωση ορισμένων καθισμάτων σ’ ένα τόπο συνάθροισης ή σε μια συνέλευση, ανταποκρινόμαστε πρόθυμα; Στο έργο του κηρύγματος των καλών νέων, μήπως αποφεύγουμε να υπηρετήσουμε σε ορισμένους τοπικούς τομείς; Αν το επιτρέπουν οι περιστάσεις και οι προσωπικές υποχρεώσεις ή τα καθήκοντα, προσφερόμαστε να υπηρετήσουμε εκεί όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη έστω και αν αυτό σημαίνει να στερηθούμε, ίσως και να θυσιάσουμε ορισμένες προσωπικές ανέσεις και επιθυμίες; Πόση πίστη και ειλικρινές ενδιαφέρον δείχνουμε για να προαγάγουμε τα συμφέροντα της ‘Νέας Ιερουσαλήμ,’ της κυβέρνησης της Βασιλείας του Θεού διά του Χριστού Ιησού;

Άξιοι σεβασμού παρά τις ατέλειες

Μαζί με αυτό πρέπει ν’ αναγνωρίσουμε την ανάγκη πίστης στην ικανότητα του Ιεχωβά Θεού και του Γιού του να χρησιμοποιούν ανθρωπίνους εκπροσώπους στη διακυβέρνηση. Θα μπορούσε κανείς ν’ ανταποκριθεί με προθυμία στις οδηγίες ή στους διορισμούς που αναφέρονται από έναν άγγελο ή διαβιβάζονται με μια ισχυρή, βροντερή φωνή από τον ουρανό. Αλλά τι θα γίνει αν ένας διορισμός έρχεται μέσω ανθρωπίνων εκπροσώπων της ουράνιας κυβερνήσεως; Αυτό απαιτεί περισσότερη πίστη, δεν είναι έτσι;

Σήμερα, λειτουργούν πρεσβυτέρια στις τοπικές Χριστιανικές εκκλησίες και ένα κυβερνών σώμα πρεσβυτέρων υπηρετεί την εκκλησία σ’ όλον τον κόσμο. Εκείνοι που αποτελούν τώρα αυτά τα σώματα είναι όλοι ατελείς άνθρωποι· αλλά με τη βοήθεια του αγίου πνεύματος του Θεού είναι ικανοί να εξυπηρετούν καλά το θέλημα και τον σκοπό του Θεού. Μήπως δυσκολευόμαστε να τους σεβαστούμε ή να συνεργαστούμε μαζί τους επειδή γνωρίζουμε ότι δεν είναι τέλειοι; Τι, λοιπόν, θα γίνει στην πρώτη περίοδο της Νέας Τάξης;

Μολονότι από την αρχή της η νέα τάξη του Θεού θα φέρει μεγάλη χαρά, εν τούτοις η ατέλεια δεν θα εξαφανισθεί την πρώτη μέρα ή εβδομάδα ή μήνα ή έτος ή και την πρώτη δεκαετηρίδα ακόμη μετά τη ‘μεγάλη θλίψη’ και το ρίξιμο του Σατανά στην άβυσσο. Αν γινόταν αυτό, γιατί να διατεθούν χίλια χρόνια για πλήρη αποκατάσταση σε τελειότητα και για πλήρη συδιαλλαγή της ανθρωπότητας με τον Θεό; Τι θα συμβεί λοιπόν αν κάποια ατέλεια από μέρους ατόμων, που είναι επιφορτισμένα με μια ευθύνη ως εκπρόσωποι της κυβέρνησης της βασιλείας, επρόκειτο να επηρεάσει άσχημα έναν από μας, και ίσως να καταλήξει σε κάποια πράξη ή τακτοποίηση που νομίζουμε ότι δεν είναι δίκαιη όπως θα έπρεπε να είναι, και μας προξενήσει κάποια δυσαρέσκεια ή δεν μας ικανοποιήσει; Μήπως θα γίνουμε ανυπόμονοι και θα οργισθούμε αν δεν διορθωθούν αμέσως τα πράγματα; Μήπως θα πειραστούμε ώστε ν’ αναλάβουμε τα πράγματα στα χέρια μας ώστε να διορθώσουμε εκείνο που πιστεύομε ότι έχει ανάγκη διόρθωσης; Πώς αντιδρούμε σήμερα σε παρόμοιες περιστάσεις καθώς προετοιμαζόμαστε για ζωή στη νέα τάξη του Θεού;

Είχαμε ένα παράδειγμα για να μας καθοδηγήσει στην περίπτωση που ο Δαβίδ επεχείρησε να φέρει την κιβωτό της διαθήκης στην Ιερουσαλήμ. Αντί να μεταφερθεί η κιβωτός με δοκάρια στους ώμους των Κααθιτών Λευιτών (σύμφωνα με τον Νόμο), τοποθετήθηκε σ’ ένα αμάξι. Σε κάποιο σημείο τα ζώα που έσυραν το αμάξι την κούνησαν κάπως και ένας άνθρωπος που λεγόταν Ουζά έσπευσε και κράτησε την κιβωτό. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Ο Ιεχωβά Θεός τον έπληξε εκεί για την ανευλαβή πράξη του, και πέθανε εκεί δίπλα στην Κιβωτό του αληθινού Θεού.’ (2 Σαμ. 6:1-7) Ποιο ήταν το σφάλμα;

Ο νόμος του Θεού ειδικά απαγόρευε σε οποιονδήποτε εκτός από τους επιτετραμμένους ιερατικούς εκπροσώπους να αγγίζουν την ιερή κιβωτό, επί ποινή θανάτου. Ο νόμος ήταν δημοσία γνωστός, ο δε Ουζά ήταν ασφαλώς Λευίτης (αλλά όχι ιερέας), και έπρεπε να γνωρίζει καλύτερα από τους άλλους τη ρητή εντολή του Θεού. Προτίμησε να παραβεί αυτή την εντολή, νομίζοντας ίσως ότι οι περιστάσεις θα του το επέτρεπαν. Μπορεί να νόμισε ότι αν αυτός δεν ενεργούσε για να στερεώσει την κιβωτό, αυτή ασφαλώς θα έπεφτε. Αν σκέφθηκε έτσι, δεν είχε πίστη στη δύναμη του Θεού να φροντίσει για τα πράγματα με τέτοιον τρόπο ώστε κανένας από τους δούλους του να μη χρειάζεται να παραβαίνει τις ρητές εντολές του. Αλλά, μπορεί και να σκέφθηκε ότι είχε μια ευκαιρία να γίνει ‘ήρωας,’ αποκτώντας μόνιμη φήμη ως ‘ο Ουζά, ο άνθρωπος που κράτησε την ιερή κιβωτό ώστε να μη πέσει.’ Είτε το ένα είτε το άλλο συνέβαινε, έδειξε ανευλάβεια.

Οι αντιγραφικές ενέργειες και μέθοδοι, η μεγαλαυχία και ο σφετερισμός ποτέ δεν δικαιολογούνται. Αφού θα υπάρχουν τόσο πολλές αιτίες να χαιρόμαστε στη νέα τάξη του Θεού, οποιεσδήποτε εκδηλώσεις που θ’ αντανακλούν τότε την ανθρώπινη ατέλεια δεν πρέπει να μας κάνουν να οργιζόμαστε ούτε να μιλούμε ή να ενεργούμε απρεπώς. Είναι ανάγκη να ‘είμαστε άγρυπνοι σε όλα,’ κατανοώντας ότι η αρχή «καλύτερο το τέλος ενός ζητήματος παρά η αρχήν του,» θα ισχύει ακόμη και στη χιλιετή βασιλεία του Γιού του Θεού, καθώς και το «καλύτερα να είναι κανείς υπομονετικός παρά να έχει υπεροπτικό πνεύμα. . . . γιατί η ευθιξία φωλιάζει στον κόρφο των ανοήτων».—2 Τιμ. 4:5· Εκκλ. 7:8, 9.

Αν δεν είμαστε εξουσιοδοτημένοι να ενεργήσουμε σε κάποιο ζήτημα, μπορούμε να πληροφορήσουμε εκείνους που είναι εξουσιοδοτημένοι. Αντί να προσπαθούμε κατόπιν ανυπόμονα να ‘στερεώσουμε την κιβωτό’ εμείς οι ίδιοι, μπορούμε να δείξουμε εμπιστοσύνη στην κατεύθυνση των πραγμάτων από τον Θεό, με την πεποίθηση ότι στον κατάλληλο καιρό ο Θεός θα κάνει να προκύψει μόνο αγαθό. Όπως συμβουλεύει ο Ψαλμός 4:4: «Να ταράζεστε, αλλά μην αμαρτάνετε· Να μιλάτε μέσα στην καρδιά σας, πάνω στο κρεβάτι σας, και να σωπαίνετε».—Παράβαλε με Ψαλμό 63:6-8.

Μπορούμε επομένως να προετοιμαζόμαστε από τώρα για τη νέα τάξη του Θεού δείχνοντας σεβασμό στις διατάξεις που έθεσε σε ενέργεια ο Γιός του στη Χριστιανική εκκλησία, έχοντας τη βεβαιότητα ότι ο Ιεχωβά Θεός και ο Χριστός Ιησούς ποτέ δεν είναι απληροφόρητοι ούτε αγνοούν τα πράγματα που έχουν ανάγκη προσαρμογής ή διόρθωσης.

  • Αναδημοσίευση από τη ΣΚΟΠΙΑ 15/9/1973

«Έχετε την υπομονή του Ιώβ σήμερα;» Ένα επίκαιρο άρθρο από τη ΣΚΟΠΙΑ τπου 1962!

Γράφτηκε από τον/την Νίκος Θεοδωράκης. Posted in Παρηγοριά

skopia1962
Αυτό είναι το τεύχος αρ. 20 της ΣΚΟΠΙΑΣ 15 Οκτωβρίου 1962 απ' όπου είναι παρμένο το σημερινό κομμάτι που θα μας δώσει παρηγοριά στις δύσκολες μέρες που περνάμε. Και σε γλώσσα σημερινή, παρακαλώ.

skopia1962.1
Συνεπείς ως προς την τακτική αναδημοσίευση άρθρων από περιοδικά της ΣΚΟΠΙΑΣ που μας πάνε πολύ πίσω στο χρόνο, αλλά που ωστόσο είναι ιδιαίερα επίκαιρα, καθώς είναι διαχρονικά.

agia.grafiΗ υπομονή του Ιώβ για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα υπήρξε παροιμιώδης. Έχετε εσείς αυτό το είδος υπομονής; Σ’ αυτόν τον πονηρό παλαιό κόσμο, αν δεν θέλετε να γίνετε ένας λιποτάκτης, θα έχετε ασφαλώς ανάγκη απ’ αυτό. Πώς μπορείτε να το αποκτήσετε;

Μια μεγάλη βοήθεια είναι να προσέχουμε τη συμβουλή του μαθητή Ιακώβου: «Αδελφοί, πάρτε ως υπόδειγμα της κακοπάθησης και της άσκησης υπομονής τους προφήτες, που μίλησαν στο όνομα του Ιεχωβά. Δείτε! Αποκαλούμε ευτυχισμένους εκείνους που έχουν υπομείνει. Έχετε ακούσει για την υπομονή του Ιώβ και έχετε δει την έκβαση που έφερε ο Ιεχωβά, ότι ο Ιεχωβά είναι πολύ τρυφερός σε στοργή και ελεήμων». (Ιάκ. 5:10,11).

Ίσως να σκεφθείτε, «Ναι, αλλά ο Ιώβ ποτέ δεν έζησε πραγματικά. Κάθε αλληγορικός ή μυθικός χαρακτήρας μπορεί να υπομείνει». Αλλά δεν είναι έτσι. Ασφαλώς ο Ιάκωβος δεν θα προσέβαλλε τη νοημοσύνη μας, λέγοντάς μας να μιμηθούμε έναν χαρακτήρα που ποτέ δεν έζησε, έτσι δεν είναι; Το γεγονός ότι η Γραφή τονίζει τη δικαιοσύνη του Ιώβ και τη συνδέει με τη δικαιοσύνη του Νώε και του Δανιήλ, δεν αφήνει αμφιβολία ότι ο Ιώβ έζησε πραγματικά: «Και αν αυτοί οι τρεις άντρες βρίσκονταν στο μέσο της, ο Νώε, ο Δανιήλ και ο Ιώβ, αυτοί λόγω της δικαιοσύνης τους θα διέσωζαν την ψυχή τους, λέει ο Υπέρτατος Κύριος Ιεχωβά». (Ιεζ. 14:14).

Η «υπομονή» ορίστηκε ως η «ικανότητα αντοχής σε κακοπάθεια», «η ικανότητα παραμονής κάτω από πίεση ή θλίψη». Ασφαλώς ο Ιώβ εκδήλωσε εγκαρτέρηση, και γι’ αυτό ο Ιάκωβος πολύ κατάλληλα τον παραθέτει ως ένα παράδειγμα για μας. Στην εποχή του ο Ιώβ ήταν «ο μεγαλύτερος όλων των κατοίκων της Ανατολής». Απολάμβανε υγεία, είχε μια μεγάλη κι ευτυχισμένη οικογένεια, είχε μεγάλα υλικά αποκτήματα, τον εκτιμούσαν πολύ, και, προ πάντων, ως άνθρωπος ακεραιότητας, είχε την επιδοκιμασία του Ιεχωβά, διότι δεν υπήρχε πραγματικά κανείς άλλος που να συγκριθεί με αυτόν από αυτή την άποψη. (Ιώβ 1:1-8· 29:1-25).

Κατόπιν σε μια νύχτα, να το πούμε έτσι, ο Ιώβ υπέστη μια σειρά καταστροφών, που τον απογύμνωσαν, ή φάνηκε ότι τον απογύμνωσαν, από όλες αυτές τις ευλογίες. Αλλεπάλληλα πλήγματα έπεσαν στο απροστάτευτο κεφάλι του, αλλεπάλληλα ατυχήματα, που δεν είχε λόγο να αναμένει.

Αλλά μήπως ο Ιώβ αποθαρρύνθηκε και άφησε τα πράγματα; Μήπως ακολούθησε τη συμβουλή της συζύγου του, «Καταράσου τον Θεό και πέθανε;» (Ιώβ 2:9). Όχι, δεν το έκανε αυτό. Υπέμεινε. Και όχι μόνο υπέμεινε αυτά τα πράγματα, αλλά και διακράτησε την ακεραιότητά του παρά τις οκτώ ομιλίες που έγιναν από εκείνους τους δήθεν φίλους του, που αποδείχθηκαν εχθροί του, υποκριτές στην πραγματικότητα. «Ο αληθινός σύντροφος αγαπάει πάντοτε και είναι αδελφός που γεννιέται για καιρό στενοχώριας». (Παροιμ. 17:17). Αλλά αυτοί οι τρεις στράφηκαν προς τον Ιώβ με ερωτήσεις όπως αυτή: «Δεν είναι ήδη η κακία σου πολύ μεγάλη; Και δεν θα τελειώσουν ποτέ τα σφάλματά σου;» (Ιώβ 22:5).

Η αφήγηση προχωρεί για να τονίσει ότι ο Ιεχωβά Θεός αντάμειψε τον Ιώβ για την υπομονή του, όπως σημειώνει ο Ιάκωβος, και μολονότι ο Ιώβ έζησε πριν από τριάντα πέντε αιώνες περίπου, στέκει σαν ένα καλό παράδειγμα για όλους εκείνους, που αγαπούν δικαιοσύνη σήμερα· ειδικά όταν αυτοί διαπιστώνουν ότι βρίσκονται κάτω από παρόμοια δεινοπαθήματα. Η απώλεια υλικών αποκτημάτων, προσφιλών προσώπων, υγείας και φίλων, είναι ακόμη η κοινή μοίρα των ανθρώπων. (Ιώβ 42:10-17).

Τι θα σας κάνει ικανούς να υπομείνετε αυτά τα δεινά χωρίς να γίνετε μνησίκακοι, γεμάτοι πικρία ή απογοητευμένοι; Η πίστη στον Θεό και στις επαγγελίες Του. Ο Ιώβ είχε αυτή την πίστη. Παρ’ όλα τα παθήματά του «ο Ιώβ δεν αμάρτησε ούτε καταλόγισε κάτι απρεπές στον Θεό» (Ιώβ 1:22). Εξακολούθησε να εμπιστεύεται στον Θεό «έστω κι αν τον θανάτωνε ο Θεός» (Ιώβ 13:15). Η πίστη θα σας κάνει να μπορείτε να υπομένετε, να εξακολουθήσετε να εγκαρτερείτε «σαν να βλέπετε τον αόρατο» (Εβρ.11:27). Εκτός απ’ αυτό, μήπως δεν υποσχέθηκε ο Θεός ότι στον ορισμένο Tου καιρό, που είναι τώρα πολύ κοντά, όλα τα παθήματα, όλες οι θλίψεις, οι πόνοι κι ο θάνατος θα εκλείψουν; (Αποκάλ. 21:4). Το να έχετε πίστη σ’ αυτές τις υποσχέσεις του Θεού θα σας δώσει ελπίδα, η δε ελπίδα θα σας βοηθήσει να υπομείνετε.

Η προσευχή είναι μια άλλη μεγάλη βοήθεια για υπομονή. Τα λόγια του Ιώβ δείχνουν ότι η στάση του ήταν στάση προσευχής· εξομολογούνταν στον Θεό, παρουσιάζοντας την υπόθεσή του σ’ Αυτόν. Ώστε, αν σας συμβούν αντιξοότητες, μπορείτε να προσεύχεστε για να έχετε ό,τι σας είναι αναγκαίο. Ασθένεια υπομένετε; Μπορείτε να προσευχηθείτε ζητώντας σοφία για ν’ αντιμετωπίσετε τη θλίψη σας και δύναμη για να εγκαρτερήσετε. Διωγμός είναι το πάθημά σας; Και τότε, επίσης, μπορείτε να προσεύχεσθε, όχι μόνο για δύναμη να υπομείνετε, αλλά και για τους διώκτες σας, όπως παράγγειλε ο Ιησούς: «Πατέρα, συγχώρησέ  τους, γιατί δεν ξέρουν τι κάνουν». (Ματθ. 5:44· Λουκ. 23:34).

Μια άλλη βοήθεια για να υπομένετε είναι η γνώση και κατανόηση των σκοπών του Θεού. Ο Ιώβ δεν γνώριζε γιατί ο Θεός επίτρεψε να υποφέρει, αλλ’ εμείς σήμερα, επειδή έχουμε την αφήγηση του Ιώβ και το Θείο φως επάνω σ’ αυτή, γνωρίζουμε γιατί ο Θεός επιτρέπει να υποφέρουν οι δίκαιοι, δηλαδή, για ν’ αποδείξει στον Διάβολο, καθώς και σε όλη την κτίση, ότι μπορεί να έχει πλάσματα που θα παραμείνουν πιστά σε Αυτόν, οτιδήποτε κι αν τους συμβεί. Ο Ιώβ διακράτησε ακεραιότητα χωρίς να το γνωρίζει αυτό. Βέβαια η γνώση αυτού πρέπει να βοηθήσει όλους εκείνους που αγαπούν τη δικαιοσύνη να υπομείνουν. (Ιώβ 1: 7-12· 2:2-8).

Η αγάπη θα σας βοηθήσει να υπομείνετε. Η αγάπη για τον Θεό θα σας βοηθήσει ν’ ανεχθείτε οτιδήποτε Αυτός επιτρέψει, χωρίς να στασιάζετε ή και να παραπονιέστε γι’ αυτό. Η αγάπη θα σας κάνει να εμπιστεύεστε στον Θεό όπως εμπιστευόταν και ο Ιώβ, υπακούοντας πάντοτε σ’ Αυτόν, διότι «αυτό σημαίνει η αγάπη του Θεού: να τηρούμε τις εντολές του» (Α´ Ιωάνν. 5:3). Και η προς τον πλησίον σας αγάπη, επίσης, θα σας βοηθήσει να υπομείνετε, είτε ο πλησίον αυτός είναι μέλος της οικογένειάς σας, είτε ένα μέλος της εκκλησίας σας, είτε ένας συνάδελφος στον τόπο της εργασίας σας. Αν αγαπάτε αληθινά τον πλησίον σας, θα θελήσετε, επίσης, να του δώσετε ένα καλό παράδειγμα με το να υπομείνετε εσείς και με το να τον βοηθήσετε να υπομένει. «Η αγάπη είναι μακρόθυμη και δείχνει καλοσύνη... Ανέχεται τα πάντα, πιστεύει τα πάντα, ελπίζει τα πάντα, υπομένει τα πάντα». (Α´ Κορ. 13:4,7).

Ναι, μεταξύ των πολλών πραγμάτων, που θα σας βοηθήσουν να υπομείνετε, είναι η πίστη, η προσευχή, η γνώση, η κατανόηση και η αγάπη. Υπομονή είναι η πορεία της σοφίας. Υπάρχει ειρήνη, παρηγοριά και μια εσωτερική χαρά από τη γνώση ότι υπομένετε, ότι υποφέρετε κάτω από αντιξοότητες, διότι αυτό είναι το ορθό που πρέπει να πράξετε. Η υπομονή αυτή σας εξασφαλίζει μια μελλοντική αμοιβή: «Αλλά εκείνος που θα έχει υπομείνει ως το τέλος, αυτός θα σωθεί». (Ματθ. 24:13· Ρωμ. 5:3,4).

«Η Αγάπη Εποικοδομεί», λοιπόν! Υπέροχες στιγμές γεμάτες καλούς πνευματικούς καρπούς

Γράφτηκε από τον/την Νίκος Θεοδωράκης. Posted in Παρηγοριά

sinelefsi1.230220
Εικόνες από τη χθεσινή Συνέλευση Περιοχής...Ένα πολύ δυνατό πρόγραμμα που μας εμψύχωσε όλους, όσους το παρακολουθήσαμε... Είναι το πιο όμορφα πνευματικά στρωμένο τραπέζι, από τον Ιεχωβά. Μια εξαιρετική εμπειρία που αποτυπώθηκε βαθιά στην καρδιά μας και θα μείνει για να μας ωφελήσει τα μέγιστα.

sinelefsi2.230220
Στην κατάμεστη αίθουσα της Μαλακάσας, το θέμα ήταν «Η Αγάπη Εποικοδομεί» και βασίζονταν στο 1 Κορινθίους 8:1 που λέει: Σχετικά με την τροφή που έχει προσφερθεί στα είδωλα ισχύει το εξής: Ξέρουμε ότι όλοι έχουμε γνώση. Η γνώση κάνει κάποιον να φουσκώνει από υπερηφάνεια, αλλά η αγάπη εποικοδομεί.

sinelefsi3.230220
Η βασική ομιλία είχε για τίτλο της: «Η Γνώση Κάνει Κάποιον να Φουσκώνει από Υπερηφάνεια, Aλλά η Αγάπη Εποικοδομεί». Ακολούθησε ένα Συμπόσιο: Εποικοδομούσαν τους Άλλους. Τρία πρόσωπα: Βαρνάβας, Παύλος, Δορκάς. Και μετά: Στη Διακονία, να Προσφέρετε Κάτι Περισσότερο από τα Καλά Νέα.

sinelefsi4.230220
Βαφτίστηκαν 10 νέοι αδελφοί, ενώ στην πρωινό πρόγραμμα ήταν παρόντες 1404 άτομα. Κάτι λιγότεροι ήταν στο απογευματινό. Η Δημόσια Γραφική Διάλεξη είχε για θέμα της: Η Γνήσια Αγάπη Υποστηρίζει την Αλήθεια —Πώς; Ακολούθησε άλλο ένα Συμπόσιο με θέμα: Να Συμβάλλετε στην Αύξηση του Σώματος. Να Αγαπάτε τη Γραφική Αλήθεια. Να Υποστηρίζετε τη Σοφία των Εντολών του Θεού. Να Εποικοδομείτε τους Ομοπίστους Σας

sinelefsi5.230220
Πολύ ενθαρρυντική ήταν η τελική ομιλία του επισκόποτυ, με θέμα: «Όλα Όσα Κάνετε να Γίνονται με Αγάπη». Μια επανάληψη όλων των βασικών μερών του προγράμματος που μας άγγιξε την καρδιά, μας έδωσε δύναμη και μας υποκίνησε να συνεχίσουμε τον καλό αγώνα της πίστης στην καθημερινότητα μας κάνοντας την τρόπο ζωής.

sinelefsi6.230220
Και ιδού τι μάθαμε: Πώς είναι η αγάπη ανώτερη από τη γνώση; (1 Κορ. 8:1) Πώς μπορούμε να εποικοδομούμε την εκκλησία όπως έκαναν και κάποιοι υπηρέτες του Θεού στο παρελθόν; (Ρωμ. 13:8) Πώς μπορούμε να προσφέρουμε τον εαυτό μας σε όσους συναντάμε στη διακονία; (1 Θεσ. 2:7, 8) Πώς μπορούμε να συμβάλλουμε στην αύξηση του σώματος της Χριστιανικής μας αδελφότητας; (Εφεσ. 4:1-3, 11-16· 1 Θεσ. 5:11) Πώς μπορούν όλα όσα κάνουμε να γίνονται με αγάπη; (1 Κορ. 16:14)

Αυτό είναι το χωριό μου, το όμορφο Θραψανό, που ονειρευόμουν να ζήσω, κάποτε...

Αυτό είναι το χωριό μου, το Θραψανό... Φωτογραφημένο στις 6 Ιουλίου 2012. Τον αγαπώ αυτόν τον τόπο. Και κάποτε, ονειρευόμουν να ζήσω εκεί αρκετό καιρό, όταν θα έβγαινα στη σύνταξη.  Τώρα πια είμαι συνταξιούχος, έχοντας αλλάξει άποψη και πρωτεραιότητες στη ζωή μου... Η στιγμή που νόμιζα ότι δεν θα ερχόταν ποτέ, ήρθε! Δείτε ΕΔΩ μερικά πράγματα για το χωριό μου...

spiti.ktiti.dek23

Όταν η ζωή δεν το βάζει κάτω… Οι βουκαμβίλιες που ξεράθηκαν από την παγωνιά του Γενάρη 2017, όταν το χιόνι το έστρωσε για τα καλά στο χωριό (δες την ακριβώς από κάτω φωτογραφία, διότι είναι πολύ σπάνιο το χιόνι στο χωριό μας σε υψόμετρο 350 μ.). Χρειάστηκε να περιμένουμε λίγο... Αλλά ο χρόνος δεν είναι πρόβλημα, όσο είμαστε όρθιοι, μπορούμε και αντέχουμε τις αντιξοότητες… Η φωτογραφία αυτή, είναι τραβηγμένη το Νοέμβρη του 2023 όταν βάψαμε με άλλο χρώμα την εξωτερική και εσωτερική αυλή του σπιτιού...

xionismeno.spiti090117

Φωτογραφία τραβηγμένη στις 9/1/2017, στο χιονιά που άρεσε σε όλο το Θραψανό. Το πατρικό μου σπίτι, χιονισμένο. Απόλαυση οφθαλμών… Ευχαριστώ όσους είχαν την καλοσύνη και την προνοητικότητα να μου στείλουν αυτή τη φωτογραφία… Κάθε εποχή στο χωριό μου είναι όμορφη. Έτσι το βλέπω εγώ, έχοντας προσωπικά βιώματα… Οι όμορφες βουκαμβίλιες, από αυτόν τον πάγο, ξεράθηκαν, σε αντίθεση με την τριανταφυλλιά που, για άλλη μια φορά, αποδείχτηκε πολύ δυνατή και άντεξε... Αλλά η ζωή δεν σταματά! Ξαναπέταξαν πράσινα κλαριά, ξαναζωντάνεψαν!

parteria6

Φτιάξαμε και τα παρτέρια στα δυο περιβολάκια στην εξωτερική αυλή... Ο επόμενος στόχος, αν το θέλει ο Θεός και τον καταφέρουμε, είναι να μπουν πλακάκια και στις αυλές, τόσο στην εσωτερική, όσο και στην εξωτερική. Και μια πραγματική εξώπορτα που θα προστατεύει το σπίτι μας, καλύτερα, από τους ανόητους που δεν λείπουν. Ο στόχος παραμένει. Ελπίζω να τα καταφέρουμε να τον υλοποιήσουμε σ' αυτή τη ζωή.

thrapsano.arxio

Και μια ιστορική φωτογραφία που δείχνει το χωριό των πιθαράδων... Κρήτη, Θραψανό, 1958-1962, φωτογραφία του Roland Hampe. Την είδαμε δημοσιευμένη στη εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ Ηρακλείου της 10/5/2023. Τα νέα παιδιά, στις μέρες μας, συνεχίζουν αυτή την τέχνη. Αν τα βοηθούσε λίγο και η Πολιτεία, όλα θα ήταν καλύτερα... Δείτε κι αυτό ΕΔΩ το υπέροχο ντοκιμαντέρ για την αγγειοπλαστική στο Θραψανό που προβλήθηκε το Φλεβάρη του 2024  από την ΕΡΤ 3.

patris220624

Από την ημερήσια Ηρακλειώτικη εφημερίδα, ΠΑΤΡΙΣ. Την είδαμε δημοσιευμένη στη στήλη Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ, το Σάββατο 22/6/2024 με την ένδειξη: 1958-1962, Κρήτη, Θραψανό. Φωτογραφία Roland Hame (πηγή: Άσπρο και Μαύρο). Η φωτογραφία έχει και μια ακόμα συναισθηματική αξία για μένα. Τραβήχτηκε, όταν εγώ γενήθηκα. Και προφανώς έχει επιχρωματιστεί. Δεν υπήρχε χρωματιστό φίλμ, τότε...

Σε ποια φάση βρίσκεται σήμερα η σελήνη; Θέλετε να ξέρετε;

Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ

Η Αγία Γραφή περιγράφει μερικές φορές τους ανθρώπους με βάση την εργασία που έκαναν. Μιλάει για τον “Ματθαίο, τον εισπράκτορα φόρων”, τον “Σίμωνα τον βυρσοδέψη” και τον “Λουκά, τον αγαπητό γιατρό”. (Ματθ. 10:3· Πράξ. 10:6· Κολ. 4:14) Κάτι άλλο που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους είναι οι πνευματικοί διορισμοί ή τα προνόμιά τους. Διαβάζουμε για τον Βασιλιά Δαβίδ, τον προφήτη Ηλία και τον απόστολο Παύλο. Αυτοί οι άντρες εκτιμούσαν τους θεόδοτους διορισμούς τους. Παρόμοια και εμείς, αν έχουμε προνόμια υπηρεσίας, πρέπει να τα εκτιμούμε.

Ο αρχικός σκοπός του Ιεχωβά για την ανθρωπότητα ήταν να ζει για πάντα εδώ στη γη. (Γέν. 1:28· Ψαλμ. 37:29) Ο Θεός πρόσφερε γενναιόδωρα στον Αδάμ και στην Εύα διάφορα πολύτιμα δώρα που τους έδιναν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τη ζωή. (Διαβάστε Ιακώβου 1:17) Ο Ιεχωβά τούς χάρισε ελεύθερη βούληση, την ικανότητα να κάνουν λογικές σκέψεις και τη δυνατότητα να αγαπούν και να απολαμβάνουν φιλίες.

Ο Δημιουργός μιλούσε στον Αδάμ και τον συμβούλευε για το πώς να δείχνει την υπακοή του. Ο Αδάμ μάθαινε επίσης πώς να καλύπτει τις ανάγκες του καθώς και πώς να φροντίζει τα ζώα και τη γη. (Γέν. 2:15-17, 19, 20) Ο Ιεχωβά προίκισε επίσης τον Αδάμ και την Εύα με τις αισθήσεις της γεύσης, της αφής, της όρασης, της ακοής και της όσφρησης. Έτσι μπορούσαν να απολαμβάνουν πλήρως την ομορφιά και τα άφθονα αγαθά του παραδεισένιου σπιτιού τους. Για το πρώτο ανθρώπινο ζευγάρι, οι δυνατότητες να έχουν απόλυτα ικανοποιητική εργασία, να νιώθουν πλήρεις και να κάνουν ανακαλύψεις, ήταν απεριόριστες.

Τι μπορούμε να μάθουμε από τα λόγια που είπε ο Ιησούς στον Πέτρο; Χρειάζεται να προσέξουμε ώστε να μην αφήσουμε την αγάπη μας για τον Χριστό να εξασθενήσει και την προσοχή μας να αποσπαστεί από τα συμφέροντα της Βασιλείας. Ο Ιησούς γνώριζε πολύ καλά τις πιέσεις που σχετίζονται με τις ανησυχίες αυτού του συστήματος πραγμάτων. Ας μάθουμε, να εκτιμούμε όσα έχουμε...

ΕΝΑ SITE "ΑΠΑΓΚΙΟ" ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!

Αυτόν τον ιστότοπο τον «παλεύω» πολλά χρόνια. Πολύ πριν γνωρίσω την αλήθεια και βρω σκοπό στη ζωή μου. Φανταζόμουν τον εαυτό μου συνταξιούχο στο χωριό, με μια σχετικά καλή οικονομική επιφάνεια, δεδομένης μιας καλής σύνταξης που είχα οικοδομήσει πολλά πάνω της και ήθελα να έχω κάτι, για να περνάω το χρόνο μου.

Σήμερα, όλα έχουν αλλάξει γύρω μου, όλα εκτός από το Site αυτό. Δηλαδή, άλλαξε κι αυτό λιγάκι προσανατολισμό… Αντί να περνάει την ώρα του με κούφια δημοσιογραφικά θέματα, που δεν είχαν να προσφέρουν και πολλά πράγματα στους ανθρώπους, προσφέρει ελπίδα για ένα βέβαιο, καλύτερο αύριο.

Αυτήν την αληθινή ελπίδα, προσπαθεί να βάλει στις καρδιές των αναγνωστών του και να τους ενθαρρύνει να πιστέψουν ότι όλες αυτές οι δυσκολίες κάθε μορφής που ζούμε είναι παροδικές. Τα ωραία, είναι μπροστά μας... Και μπορούμε να τα ζήσουμε, φτάνει να το θέλουμε πραγματικά.

Αρκεί να μη στηριζόμαστε στην αξιοπιστία των ανθρώπων που σήμερα είναι κι αύριο όχι… Ούτε στις δυνάμεις μας. Αλλά στον Λόγο Εκείνου που είναι απόλυτα αξιόπιστος και να ακολουθούμε στη ζωή μας τις φωτεινές προειδοποιητικές  πινακίδες που έχει βάλει στο δρόμο μας…

ΚΡΕΟΝΤΑΣ, τέλος...

Το φύλλο που βλέπετε εδώ είναι το τελευταίο της εκδοτικής προσπάθειας του Εξωραϊστικού Συλλόγου της Κολοκυνθούς,  “Κρέοντας”. Δείτε το ΕΔΩ. Είναι το τεύχος 25 κι ΕΔΩ δείτε το αμέσως προηγούμενο. Ο ΚΡΕΟΝΤΑΣ αναγκάστηκε να αναστέλλει την έκδοσή του στην πρώτη μεγάλη οικονομική κρίση. Σε δύσκολες εποχές δεν άντεχε άλλο, τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη. Βέβαια κάθε φύλλο που αναστέλλει την έκδοσή του, θέλει να ελπίζει και ονειρεύεται την επανέκδοση του... Μακάρι να γίνει έτσι. Και να μην είναι μόνο οι καλές προθέσεις των ανθρώπων του Συλλόγου...

Στο ρόλο του Συνταξιούχου

Αν έχεις κάπου να κρατηθείς, αν μπορείς να περιμένεις, η υπομονή αμείβεται.
Άπό τις 24/10/2020 είμαι πια συνταξιούχος!… Όλα εξελίχθηκαν καλά, όπως το περίμενα και τον Νοέμβρη του 2020 μπήκαν τα χρήματα της σύνταξης μου στο λογαριασμό μου. κι από τότε όλα γίνονται κανονικά, στην ώρα τους... Η αγωνία μου μετρούσε από τον Νοέμβριο του 2019, οπότε και κατέθεσα τα χαρτιά μου. Μια διαδικασία που κράτησε σχεδόν ένα χρόνο! 

Όλα αυτά έγιναν μέσα σε μια πρωτόγνωρη, δύσκολη εποχή του κορονοϊού Covid-19, με λοκντάουν και χωρίς τις μικρές εφημερίδες που βγάζω. Και όμως, όλα πήγαν καλά! Με τη βοήθεια ανθρώπων που μας αγαπούν, των παιδιών της Σούλας, δεν έχασα καμιά από τις ρυθμίσεις που είχα κάνει... Και δεν στερηθήκαμε τίποτα, από τα βασικά πράγματα. Ο Ιεχωβά να τους ευλογεί!

Δοξάζω τον Ιεχωβά για την καλή έκβαση του πράγματος! Και τον ευχαριστώ, γιατί αν δεν ήταν το ισχυρό χέρι Του να με οπλίζει με υπομονή και εγκαρτέρηση, όλα θα ήταν πολύ πιο δύσκολα!

Μικρές πινελιές αγάπης

athina1

Γεμάτος όμορφες, ξεχωριστές πινελιές, είναι αυτός ο ιστότοπος που διαβάζετε. Ξεκίνησε, για να καλύψει κάποιες ανάγκες έκφρασης, με δημοσιογραφικό κυρίως περιεχόμενο και τον βλέπουμε να εξελίσσεται ουσιαστικά σε ένα σημείο συνάντησης και επαφής, ανάμεσα σε φίλους. Και η αναφορά στις πινελιές δεν είναι καθόλου τυχαία. Κάπως έτσι δεν λειτουργούν και οι ζωγράφοι; Μόνο που εδώ το πράγμα μοιράζεται, ανάμεσα στις λέξεις και τις εικόνες. Και περιγράφουν μια ζωή πραγματική, όχι από αυτές που κυριαρχούν στη φαντασία και στο διαδίκτυο.

Δοκιμασία από τον Covid-19

Ότι μέχρι χθες, μόνο ως θεωρία γνωρίζαμε, το είδαμε να εφαρμόζεται στη ζωή μας... Και πήραμε τα μαθήματα μας. Δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

Το "φευγιό" της αδερφής μου

Η Γιωργία μας "έφυγε" για πάντα από κοντά μας το 2011. Και ο θάνατος του Γιάννη έναν ακριβώς χρόνο, μετά. Λιγοστεύουμε...

Έφυγε και ο Κωστής μας

Λιγοστεύουμε... Μετά τη Γεωργία μας, "έφυγε" και ο Κωστής μας. Τον αποχαιρετήσαμε (δείτε ΕΔΩ) με συγκίνηση... Θα τα ξαναπούμε αδελφέ!

Developed by OnScreen - Content by Nikos Theodorakis - Powered by FRIKTORIA