Αυτή την Κυριακή, ετοιμαστείτε να απολαύσουμε το ολόγιομο «Φεγγάρι του Ελαφιού»

panselinos.likavitos1.050520

Το βράδυ αυτής της Κυριακής 21 Ιουλίου 2024 ο ουρανός θα «φωτίσει» από την λαμπερή Πανσέληνο, που κάποιοι τη λένε «Φεγγάρι του Ελαφιού». Και εμάς μας αρέσει να την παρακολουθούμε, όπιου κι αν βρισκόμαστε, ότι κι αν κάνουμε. Πάντα θα κάνουμε ένα διάλειμμα στην καθημερινότητα μας για να δοξάζουμε τον Δημιουργό!

panselinos1.lolos.301220

Ας το γνωρίζουμε λοιπόν. Ένα πανέμορφο γεμάτο φεγγάρι θα κοσμεί τον ουρανό για τρεις ημέρες, με αποκορύφωμα το σούρουπο της Κυριακής χαρίζοντας μας υπέροχες στιγμές υπό το φως του. Φροντίστε να διεθετήσετε έτσι τα πράγματα που να μην το χάστε κι εσείς. Και λίγο να ψάξετε στο διαδίκτυο θα βρείτε πολλές όμορφες εκδηλώσεις.

 

panselinos2.lolos.301220

Αλλά από πού προήλθε η ονομασία «Φεγγάρι του Ελαφιού»; Έχετε αναρωτηθεί; Το φεγγάρι αυτού του μήνα είναι επίσης γνωστό και ως «Φεγγάρι του Ελαφιού». Σύμφωνα με το αλμανάκ, ο Ιούλιος είναι συνήθως η εποχή που τα κέρατα των αρσενικών ελαφιών μεγαλώνουν κατά τη διάρκεια ενός ετήσιου κύκλου αποβολής και αναγέννησης.


panselinos3.lolos.301220

Και όπως πάντα υπάρχουν πολλά άλλα ονόματα για το «Φεγγάρι του Ελαφιού» που προέρχονται από τους ιθαγενείς της Αμερικής, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Ουάσινγκτον. Ονόματα όπως το «Ζεστό Φεγγάρι» αναφέρονται στον καλοκαιρινό καιρό, ενώ όροι όπως το «Φεγγάρι του βατόμουρου» και το «Φεγγάρι του ώριμου καλαμποκιού» υποδηλώνουν τις καλύτερες εποχές για τη συγκομιδή φρούτων και άλλων καλλιεργειών.

panselinos.ierisos

Όπως και να έχει, μη σταματάτε σ' αυτά. Την ουσία μη χάσετε. Αφήστε για λίγο πίσω σας τα προβλήματα και τις δυσκολίες των υψηλών θερμοκρασιών των ημερών και απολαύστε αυτές τις υπέροχες ώρες. Τίποτα δεν έγιναν τυχαία. Όλα έχουν ένα στόχο και ένα σκοπό: Να κάνουν καλύτερη τη ζωή μας και να της δώσουν ποιότητα!

Επικαιρότητα

Λειψυδρεία και στην Αθήνα; Η ΕΥΔΑΠ μας προειδοποιεί με μια καμπάνια για τo νερό...

nero.stagana
Το κείμενο σ' αυτό το δημοσίευμα δεν ειναι δικό μας. Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ και γράφτηκε από τον συνάδελφο Νάσο Μπράτσο. Το κάναμε είδηση εδώ, επειδή τα πράγματα δείχνουν ότι παντού (και στην Αθήνα) το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι πια ένας παγκόσμιος κίνδυνος. Και απ' ότι δείχνουν τα πράγματα, είναι πάρα πολύ σοβαρό, καθώς έφτασε από την ΕΥΔΑΠ και στο δικό μου e-mail. Άρα πήγε σε όλους τους πελάτες της...
 
diafimistiko1Όπως επισημαίνει η ΕΥΔΑΠ που έχει την ευθύνη υδροδότησης της Αττικής:

«Μια μικρή κίνηση, που μπορεί φέρει τη μεγάλη αλλαγή. Τα τελευταία χρόνια, παρατηρούνται έντονα φαινόμενα ξηρασίας και ανομβρίας, που σε συνδυασμό με την αύξηση των επιπέδων θερμοκρασίας και σκόνης του φετινού καλοκαιριού, έχουν φέρει στο προσκήνιο την ανάγκη για δράση με σκοπό τον περιορισμό της σπατάλης νερού.

Στην Αττική, τα αποθέματα νερού περιορίζονται σημαντικά ενώ ταυτόχρονα υφίσταται και σημαντικά αυξημένη κατανάλωση της τάξεως 8% έως 10% το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023.
Θέλουμε Νερό! Κάνουμε Έργα!
Στην ΕΥΔΑΠ, ήδη, ενεργούμε προληπτικά, αναπτύσσοντας ένα δεκαετές επενδυτικό πλάνο με έμφαση στα έργα εξοικονόμησης, επαναχρησιμοποίησης νερού και αναβάθμισης των δικτύων, ώστε να εξασφαλιστεί η βέλτιστη αξιοποίηση του πιο πολύτιμου αγαθού για τη ζωή.
– Έργα βελτιστοποίησης της λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης, που περιλαμβάνουν αντικαταστάσεις, βέλτιστη διαχείριση πίεσης, επισκευή διαρροών (σταδιακή αντικατάσταση 840 χλμ.αγωγών)
– Εγκατάσταση έξυπνων οικιακών μετρητών
– Έργα για την επαναχρησιμοποίηση του ανακυκλωμένου νερού των ΚΕΛ Ανατολικής Αττικής
– Επεμβάσεις στο Αδριάνειο Υδραγωγείο (τοποθέτηση 3,5 χλμ. δικτύου άρδευσης)
– Συνεργασία με τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς για βιώσιμη άρδευση με ανακυκλωμένο νερό.
Και επισημαίνει: Είναι καιρός να αλλάξουμε όλοι συνήθειες.
Να δράσουμε αποφασιστικά, για να προστατεύσουμε τον πολυτιμότερο μας πόρο… το Νερό!
Ο καθένας από εμάς μπορεί να κάνει τη διαφορά, για να διασφαλίσουμε, όλοι μαζί, τα διαθέσιμα αποθέματα νερού και να προλάβουμε τις επιπτώσεις μιας πιθανής λειψυδρίας».
Εξειδικεύοντας τις προτάσεις της, τις χωρίζει σε δύο κατηγορίες:

diafimistiko2
Στις επιλογές μέσα στο σπίτι.
● Όταν λούζεσαι, βουρτσίζεις τα δόντια σου, ξυρίζεσαι ή πλένεις τα πιάτα στην κουζίνα, “αποταμίευσε” νεράκι.
● Κάνε το μπανάκι σου σε κάτω από 5 λεπτά. Στο ντους εννοείται, όχι μπανιέρα στις μέρες μας.
● Κάθε φορά που θέλεις να πιεις δροσερό νερό μην αφήνεις τη βρύση να τρέχει. Γέμισε μπουκάλια με νερό και διατήρησέ τα στο ψυγείο.
● Ένα ποτήρι για όλη μέρα. Πιες όσο νερό χρειάζεσαι, αλλά με με το ίδιο ποτήρι. Έτσι, ελαττώνεις τον αριθµό των ποτηριών, που πρέπει να πλυθούν.
● Διάλεξε το κατάλληλο σκεύος, όταν µαγειρεύεις. Όσο µεγαλύτερα είναι τα σκεύη, τόσο µεγαλύτερη είναι και η κατανάλωση σε νερό.
● Χρησιµοποίησε το πλυντήριο πιάτων, µόνο όταν γεµίσει πλήρως.
● Για το πλύσιμο των πιάτων στο χέρι, γέμισε τον νεροχύτη ή µία λεκάνη µε νερό. Μούλιασε τα πιάτα και μετά το σαπούνισμα ξέβγαλε γρήγορα µε χαµηλή ροή.
● Έχεις να ξεπαγώσεις τρόφιμα; Μην χρησιµοποιείς το τρεχούµενο νερό. Κάντο, σταδιακά, τοποθετώντας τα στη συντήρηση του ψυγείου από το προηγούµενο βράδυ και αφήνοντάς τα στη συνέχεια εκτός ψυγείου για λίγο.
● Για να απολαύσεις τα φρούτα και τα λαχανικά σου, χρησιμοποίησε μια λεκάνη νερό για να τα πλύνεις, αντί να τα ξεπλύνεις κάτω από μία ανοιχτή βρύση.
● Τοποθέτησε μηχανισμό διπλής ροής ή ένα πλαστικό μπουκάλι νερού γεμάτο με πέτρες, στο καζανάκι της τουαλέτας για να εξοικονομήσεις νερό κάθε φορά που το χρησιμοποιείς.
● Όταν αγοράζεις ηλεκτρική συσκευή, που χρησιµοποιεί νερό, έλεγξε τα χαρακτηριστικά της και προτίμησε εκείνη µε τη µικρότερη κατανάλωση νερού και ενέργειας, όπως πλυντήρια ρούχων που καταναλώνουν λιγότερο από 50 λίτρα νερού, ανά πλύσιμο και πλυντήρια πιάτων, που καταναλώνουν, λιγότερο από 15 λίτρα νερού, ανά πλύσιμο.
● Προσπάθησε να γεμίζεις το πλυντήριό σου. Ένα μισογεμάτο πλυντήριο καταναλώνει περισσότερο, από τη μισή ενέργεια και το μισό νερό.
● Ενεργοποίησε τα οικονομικά προγράμματα και, ιδανικά, απόφυγε την πρόπλυση.
● Μη γεμίζεις τον βραστήρα, για να φτιάξεις λίγη ποσότητα καφέ, μέτρα πόσες κούπες νερό χρειάζεσαι.
● Ρύθμισε τη θερμοκρασία του νερού, με μειωμένη ροή. Μην αφήνεις πολύ νερό να χάνεται για να βρεις την ιδανική θερμοκρασία που σου ταιριάζει.

agoriani7.070322
Στις επιλογές έξω από το σπίτι.
● Προτίμησε να χρησιμοποιήσεις ποτιστήρι ή να εγκαταστήσεις αυτόµατο πότισμα. Στη δεύτερη περίπτωση, βεβαιώσου ότι λειτουργεί σωστά, δεν υπάρχουν διαρροές και πως το νερό προσγειώνεται απευθείας στα φυτά.
● Απόφυγε να χρησιμοποιείς το λάστιχο για το πλύσιμο του αυτοκινήτου.
● Πότισε τον κήπο και τις γλάστρες στο μπαλκόνι, το βράδυ, με χαμηλότερες θερμοκρασίες, μειώνοντας τις απώλειες νερού από την εξάτµιση.
● Μην ποτίζεις υπερβολικά τον κήπο: οι χλοοτάπητες χρειάζονται πότισµα µόνο κάθε 5 έως 7 ηµέρες το καλοκαίρι και κάθε 10 έως 14 ηµέρες τον χειµώνα.
● Απόφυγε την υπερβολική χρήση λιπασµάτων, η οποία αυξάνει τις ανάγκες για νερό.
● Διάλεξε ανθεκτικά φυτά στις ιδιαίτερες κλιµατολογικές συνθήκες της περιοχής που μένεις.
● Τοποθέτησε ειδικά πιστόλια – εκτοξευτήρες νερού στην άκρη του λάστιχου, ώστε να προσαρμόζεις τη ροή στις απαιτήσεις σου. Έλεγξε τακτικά τις µάνικες, τους συνδετήρες και τα βύσµατα για τυχόν διαρροές.
● Αξιοποίησε το ήδη χρησιμοποιημένο νερό του κλιματιστικού ή του αφυγραντήρα, για πότισµα φυτών, καθαρισµό εγκαταστάσεων, πλύσιµο αυτοκινήτου κ.ά.
● Έλεγξε τις υδραυλικές εγκαταστάσεις για τυχόν διαρροές. Περίπου 1 λίτρο νερού χάνεται κάθε 10 λεπτά από βρύσες που στάζουν.
● Για τον καθαρισµό της αυλής, χρησιμοποίησε σκούπα, αντί για τρεχούµενο νερό.

anthokomiki.ekthesi.pedion.areos.2023.1
Όσο περισσότερο κάνουμε πράξη τους παραπάνω 25 τρόπους εξοικονόμησης νερού, τόσο περισσότερο θα αλλάζουμε την καθημερινότητά μας… Και θα πίνουμε νερό στο όνομα… όλων μας!

Στην 70η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς, ο απόλυτος παράδεισος των λουλουδιών...

kifisia.ekthesi2024.1
Την επισκεφτήκαμε και φέτος. Προσπαθούμε να το κάνουμε κάθε χρόνο... Εκεί όπου μέσα σε ένα φυσικό περιβάλλον μοναδικό για την Αττική, στο Άλσος Κηφισιάς, «Δημήτρης Ζωμόπουλος» οι σημαντικότεροι Έλληνες ανθοπαραγωγοί εκθέτουν τα ωραιότερα φυτά στις καλύτερες τιμές.

kifisia.ekthesi2024.2
Η 70η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς, ο ιστορικός αυτός θεσμός της ανθοκομίας της χώρας μας, άνοιξε τις πύλες της αλλά όχι για πολύ. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 26 Μαϊου. Ας το προγραμματίσουμε να πάμε. Εμείς κάπως έτσι το σκεφτήκαμε και το κάναμε πράξη.

kifisia.ekthesi2024.3
Ένας από τους σκοπούς της διοργάνωσης, που επίκεντρο έχει το λουλούδι, την ενασχόληση του ανθρώπου γύρω από αυτό και το φυσικό περιβάλλον, είναι να μεταδώσει αισιόδοξα μηνύματα για ένα καλύτερο αύριο στους επισκέπτες, μικρούς και μεγάλους. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια σειρά αξιόλογων πολιτιστικών εκδηλώσεων.

kifisia.ekthesi2024.4
Τα εκθεσιακά περίπτερα έχουν στόχο να δώσουν ιδέες για το πώς θα φτιάξουμε τον κήπο και τη βεράντα μας με τον καλύτερο και οικονομικότερο τρόπο επιλέγοντας φυτά και λουλούδια από τα χιλιάδες και πλέον, είδη φυτών, κυρίως ελληνικής παραγωγής.

kifisia.ekthesi2024.5
Μπορείτε να περιηγηθείτε στα περίπτερα της Έκθεσης, να συνομιλήσετε με τους ανθοπαραγωγούς οι οποίοι θα σας προτείνουν φυτά στις καλύτερες δυνατές τιμές και θα σας δώσουν συμβουλές για τη συντήρησή τους. Για περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της Ανθοκομικής Έκθεσης του Δήμου Κηφισιάς: https://kifissiaflowershow.eu στην κατηγορία εκδηλώσεις.

kifisia.ekthesi2024.6

Για δωδέκατη χρονιά απόλαυσαν τις φυσικές ομορφιές του τόπου, με τα ποδήλατα τους

pdilatikos.20241
Για δωδέκατη χρονιά, μικροί και μεγάλοι απόλαυσαν μια διαδρομή 15 χιλιομέτρων, στο πλαίσιο του 12ου Ποδηλατικού Γύρου Πεδιάδας, θαυμάζοντας τις φυσικές ομορφιές του τόπου και την φύση που αυτή τη περίοδο, 19/5/2024, που είναι γεμάτη χρώματα και αρώματα.

pdilatikos.20242
Η εν λόγω αθλητική δράση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, αποτελώντας μια ξεχωριστή πρόταση γνωριμίας με τα χωριά και τις φυσικές ομορφιές του τόπου. Όσοι συμμετείχαν στον 12ο Ποδηλατικό Γύρο Πεδιάδας, χρησιμοποίησαν αυτό τον εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης έτσι όπως έκαναν πριν πολλά χρόνια, μαθητές, εργαζόμενοι, ακόμη και ολόκληρες οικογένειες, που κινούνταν τότε στην εύφορη πεδιάδα με τα ποδήλατα τους.

podilarikos.giros3.190524
«Μέσω του Ποδηλατικού Γύρου Πεδιάδας στείλαμε το μήνυμα για τη θέση που πρέπει να έχει το ποδήλατο στην καθημερινότητα ως εναλλακτικό μέσο μεταφοράς και ως ήπια μορφή άσκησης. Η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου δείχνει ότι αυτή η ξεχωριστή αθλητική διοργάνωση που λαμβάνει χώρα στο Δήμο μας, έχει αγκαλιαστεί όλα αυτά τα χρόνια"! 

pdilatikos.20244
"Είναι μία αθλητική δράση η οποία έχει σχέση με την ιστορία, την παράδοση και το περιβάλλον καθώς αναβίωσαν εικόνες από άλλες εποχές, τότε που οι άνθρωποι μετακινούνταν στην εύφορη πεδιάδα με τα ποδήλατα τους” ανέφερε ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, Βασίλης Κεγκέρογλου. Το κείμενο γι' αυτή την ανάρτη είναι παρμένο από το site του Δήμου Μινώα Πεδιάδος

pdilatikos.20245
Με αφετηρία τους Αποστόλους, οι ποδηλάτες διέσχισαν τα χωριά Σαμπάς, Ζωφόροι, Βόνη, Γαλατάς, Θραψανό και κατέληξαν στη λίμνη και το δασύλλιο στη Λιβάδα που φέτος έτυχε της φροντίδας του Δήμου, των φορέων του Θραψανού και των εθελοντών που καθάρισαν και περιποιήθηκαν το συγκεκριμένο σημείο τις προηγούμενες ημέρες. Οι φωτογραφίες από τον Πολιστιτικό Σύλλογο Θραψανού.

pdilatikos.20246
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αποστόλων, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ενεργών Πολιτών Σαμπά, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ζωφόρων, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βόνης, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γαλατά, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Θραψανού, με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης και υπό την αιγίδα του Δήμου Μινώα Πεδιάδας.

Μια μέρα του Απρίλη ζήσαμε την Αθήνα όπως δεν την είχαμε ξαναζήσει ποτέ ξανά...

afrikaniki.skoni1.230424
Τον γύρο του κόσμου έκαναν οι εικόνες του αθηναϊκού ουρανού, ο οποίος κατακλύστηκε από την αφρικανική σκόνη και παρέμεινε για αρκετή ώρα, ίσως και μέρα στην πρωτεύουσα. Μετά από μια φάση κορύφωσης, το φαινόμενο εξασθένισε σιγά με τη βοήθεια και των ανέμων.

afrikaniki.skoni2.230424
Ο διεθνής Τύπος παρακολούθησε το σπάνιο φαινόμενο και η επέλαση της αφρικανικής σκόνης έγινε είδηση σε πολλά ειδησεογραφικά Μέσα, που παρομοίασαν τις εικόνες με σκηνικά από άλλον πλανήτη. Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι φωτογραφίες από την Αθήνα  -«Σαν σκηνικό από τον Άρη, την κατάπιε η σκόνη από τη Σαχάρα»

afrikaniki.skoni3.230424
Η βρετανική Daily Mail έγραψε ότι τα αξιοθέατα της Αθήνας μοιάζουν περισσότερο με σκηνικά από τον Άρη. «Η σκόνη από την έρημο Σαχάρα έβαψε την Αθήνα σε πορτοκαλί χρώμα, καθώς τα σύννεφα που έπνεαν από τη Μεσόγειο Θάλασσα, έκαναν τα διάσημα ορόσημα της πόλης να μοιάζουν περισσότερο με σκηνές από τον Άρη».

afrikaniki.skoni4.230424
Το γαλλικό BFM TV επισήμανε ότι η «Αθήνα και η Νότια Ελλάδα βυθίστηκαν σε μια σχεδόν αρειανή ατμόσφαιρα». To γαλλικό μέσο μετέφερε τις δηλώσεις του Κώστα Λαγουβάρδου, διευθυντή μετεωρολογικής έρευνας στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, σχετικά με το φαινόμενο.

afrikaniki.skoni5230424
Guardian: «Η Αθήνα κατακλύζεται από πορτοκαλί ομίχλη». Με τον παραπάνω τίτλο, η βρετανική Guardian μίλησε για «καταιγίδα σκόνης της Σαχάρας στην Ελλάδα», τονίζοντας ότι οι ελληνικές αρχές προειδοποιούν πως οι συγκεντρώσεις σκόνης μπορούν να μειώσουν το ηλιακό φως και την ορατότητα, ενώ τα αυξανόμενα επίπεδα των λεπτών σωματιδίων ρύπανσης ενέχουν κινδύνους για την υγεία.

afrikaniki.skoni6.230424
CNN: «Η Αθήνα γίνεται πορτοκαλί, το Ελσίνκι λευκό, καθώς ο καιρός στην Ευρώπη κάνει την έκπληξη». Μια κίτρινη-πορτοκαλί ομίχλη σκόνης από την έρημο Σαχάρα έχει καλύψει τμήματα της Ελλάδας, αναγκάζοντας τις Αρχές να εκδώσουν προειδοποιήσεις για την υγεία και δημιουργώντας θεαματικά σκηνικά, έγραψε το αμερικανικό CNN.

Αργά, αλλά σταθερά, η άνοιξη έρχεται στην Αναστασιά των Σερρών, το χωριό του Ηλία Θεολόγου

martis.ston.ilia1
Είναι υπέροχο και ξεχωριστό, αυτό το συναίσθημα. Να νοιώθω τόσο οικεία μ' αυτό το σπίτι και να μην έχουμε πάει ποτέ με φυσική παρουσία, αν και το έχουμε βάλει στόχο ζωής, να τα καταφέρουμε να πάμε σ' αυτή τη ζωή και στην Ηλία αυτό ακούγεται, ευσεβής πόθος!

martis.ston.ilia2
Θέλω όμως να μείνουμε λίγο στον κήπο του σπιτιού του, καθώς, αν και βόρεια, κάποια λουλούδια αρχίζουν να ανθίζουν, δίνοντας την αίσθηση ότι ο χειμώνας, σιγά - σιγά φεύγει, ενώ η άνοιξη είναι στην πόρτα μας, έρχεται. Αλλά είναι μόνο δική μου αίσθηση; Δεν το βλέπετε κι εσείς;

martis.ston.ilia3
Κρατάω πάντα αυτή την χειροποίητη κατασκευή. Την έχει φτιάξει ο ίδιος ο Ηλίας και είναι σιντριβάνι. Φαντάζομαι πόσο δροσιστικό θα είναι το καλοκαίρι... Πραγματικά εξαιρετικό! Και το σπουδαίο και σημαντικό είναι ότι με αυτά που καταπιάνεται, ο άνθρωπος αυτός, το χαίρετε κιόλας!

martis.ston.ilia4
Δείτε μια ομορφιά οι γλάστρες του... Είναι φανερό ότι σε όλα αυτά, έχει βάλει το χεράκι της και η Κατερίνα, η σύζυγός του. Της αρέσει να ασχολείται με τα φυτά και με τα ζώα τους. Και δεν έχουν και λίγα, εδώ που τα λέμε. Ζωή να έχουν!

martis.ston.ilia5
Άλλο ένα λουλούδι του κήπου τους, έξω από το σπίτι τους. Και αν προσέξετε τη φωτογραφία, θα διαπιστώσετε ότι υπάρχει κι ένα πουλί στο κάδρο. Ο φακός του Ηλία το έχει "πιάσει" την ώρα που πετάει, είναι σε κίνηση. Αριστερά, στο βάθος, στο πέτρινο τραπεζάκι, πίνουν τον πρωινό καφέ τους.

martis.ston.ilia6
Μ' αρέσουν οι επιλογές που κάνει, καθώς μου στέλνει πράγματα. καμιά φορά είναι λεπτομέρειες από ένα θέμα που εκείνος γνωρίζει επειδή έχει όλη την εικόνα. Αλλά έστω κι έτσι, όλα είναι όμορφα. Κι αυτό που από την αρχή αυτού του κομματιού επεσήμανα , υπάρχει. Η άνοιξη αρχίζει να μας κλείνει το μάτι στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου 2024.

Αυτό είναι το χωριό μου, το όμορφο Θραψανό, που ονειρευόμουν να ζήσω, κάποτε...

Αυτό είναι το χωριό μου, το Θραψανό... Φωτογραφημένο στις 6 Ιουλίου 2012. Τον αγαπώ αυτόν τον τόπο. Και κάποτε, ονειρευόμουν να ζήσω εκεί αρκετό καιρό, όταν θα έβγαινα στη σύνταξη.  Τώρα πια είμαι συνταξιούχος, έχοντας αλλάξει άποψη και πρωτεραιότητες στη ζωή μου... Η στιγμή που νόμιζα ότι δεν θα ερχόταν ποτέ, ήρθε! Δείτε ΕΔΩ μερικά πράγματα για το χωριό μου...

spiti.ktiti.dek23

Όταν η ζωή δεν το βάζει κάτω… Οι βουκαμβίλιες που ξεράθηκαν από την παγωνιά του Γενάρη 2017, όταν το χιόνι το έστρωσε για τα καλά στο χωριό (δες την ακριβώς από κάτω φωτογραφία, διότι είναι πολύ σπάνιο το χιόνι στο χωριό μας σε υψόμετρο 350 μ.). Χρειάστηκε να περιμένουμε λίγο... Αλλά ο χρόνος δεν είναι πρόβλημα, όσο είμαστε όρθιοι, μπορούμε και αντέχουμε τις αντιξοότητες… Η φωτογραφία αυτή, είναι τραβηγμένη το Νοέμβρη του 2023 όταν βάψαμε με άλλο χρώμα την εξωτερική και εσωτερική αυλή του σπιτιού...

xionismeno.spiti090117

Φωτογραφία τραβηγμένη στις 9/1/2017, στο χιονιά που άρεσε σε όλο το Θραψανό. Το πατρικό μου σπίτι, χιονισμένο. Απόλαυση οφθαλμών… Ευχαριστώ όσους είχαν την καλοσύνη και την προνοητικότητα να μου στείλουν αυτή τη φωτογραφία… Κάθε εποχή στο χωριό μου είναι όμορφη. Έτσι το βλέπω εγώ, έχοντας προσωπικά βιώματα… Οι όμορφες βουκαμβίλιες, από αυτόν τον πάγο, ξεράθηκαν, σε αντίθεση με την τριανταφυλλιά που, για άλλη μια φορά, αποδείχτηκε πολύ δυνατή και άντεξε... Αλλά η ζωή δεν σταματά! Ξαναπέταξαν πράσινα κλαριά, ξαναζωντάνεψαν!

parteria6

Φτιάξαμε και τα παρτέρια στα δυο περιβολάκια στην εξωτερική αυλή... Ο επόμενος στόχος, αν το θέλει ο Θεός και τον καταφέρουμε, είναι να μπουν πλακάκια και στις αυλές, τόσο στην εσωτερική, όσο και στην εξωτερική. Και μια πραγματική εξώπορτα που θα προστατεύει το σπίτι μας, καλύτερα, από τους ανόητους που δεν λείπουν. Ο στόχος παραμένει. Ελπίζω να τα καταφέρουμε να τον υλοποιήσουμε σ' αυτή τη ζωή.

thrapsano.arxio

Και μια ιστορική φωτογραφία που δείχνει το χωριό των πιθαράδων... Κρήτη, Θραψανό, 1958-1962, φωτογραφία του Roland Hampe. Την είδαμε δημοσιευμένη στη εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ Ηρακλείου της 10/5/2023. Τα νέα παιδιά, στις μέρες μας, συνεχίζουν αυτή την τέχνη. Αν τα βοηθούσε λίγο και η Πολιτεία, όλα θα ήταν καλύτερα... Δείτε κι αυτό ΕΔΩ το υπέροχο ντοκιμαντέρ για την αγγειοπλαστική στο Θραψανό που προβλήθηκε το Φλεβάρη του 2024  από την ΕΡΤ 3.

patris220624

Από την ημερήσια Ηρακλειώτικη εφημερίδα, ΠΑΤΡΙΣ. Την είδαμε δημοσιευμένη στη στήλη Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ, το Σάββατο 22/6/2024 με την ένδειξη: 1958-1962, Κρήτη, Θραψανό. Φωτογραφία Roland Hame (πηγή: Άσπρο και Μαύρο). Η φωτογραφία έχει και μια ακόμα συναισθηματική αξία για μένα. Τραβήχτηκε, όταν εγώ γενήθηκα. Και προφανώς έχει επιχρωματιστεί. Δεν υπήρχε χρωματιστό φίλμ, τότε...

Σε ποια φάση βρίσκεται σήμερα η σελήνη; Θέλετε να ξέρετε;

Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ

Η Αγία Γραφή περιγράφει μερικές φορές τους ανθρώπους με βάση την εργασία που έκαναν. Μιλάει για τον “Ματθαίο, τον εισπράκτορα φόρων”, τον “Σίμωνα τον βυρσοδέψη” και τον “Λουκά, τον αγαπητό γιατρό”. (Ματθ. 10:3· Πράξ. 10:6· Κολ. 4:14) Κάτι άλλο που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους είναι οι πνευματικοί διορισμοί ή τα προνόμιά τους. Διαβάζουμε για τον Βασιλιά Δαβίδ, τον προφήτη Ηλία και τον απόστολο Παύλο. Αυτοί οι άντρες εκτιμούσαν τους θεόδοτους διορισμούς τους. Παρόμοια και εμείς, αν έχουμε προνόμια υπηρεσίας, πρέπει να τα εκτιμούμε.

Ο αρχικός σκοπός του Ιεχωβά για την ανθρωπότητα ήταν να ζει για πάντα εδώ στη γη. (Γέν. 1:28· Ψαλμ. 37:29) Ο Θεός πρόσφερε γενναιόδωρα στον Αδάμ και στην Εύα διάφορα πολύτιμα δώρα που τους έδιναν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τη ζωή. (Διαβάστε Ιακώβου 1:17) Ο Ιεχωβά τούς χάρισε ελεύθερη βούληση, την ικανότητα να κάνουν λογικές σκέψεις και τη δυνατότητα να αγαπούν και να απολαμβάνουν φιλίες.

Ο Δημιουργός μιλούσε στον Αδάμ και τον συμβούλευε για το πώς να δείχνει την υπακοή του. Ο Αδάμ μάθαινε επίσης πώς να καλύπτει τις ανάγκες του καθώς και πώς να φροντίζει τα ζώα και τη γη. (Γέν. 2:15-17, 19, 20) Ο Ιεχωβά προίκισε επίσης τον Αδάμ και την Εύα με τις αισθήσεις της γεύσης, της αφής, της όρασης, της ακοής και της όσφρησης. Έτσι μπορούσαν να απολαμβάνουν πλήρως την ομορφιά και τα άφθονα αγαθά του παραδεισένιου σπιτιού τους. Για το πρώτο ανθρώπινο ζευγάρι, οι δυνατότητες να έχουν απόλυτα ικανοποιητική εργασία, να νιώθουν πλήρεις και να κάνουν ανακαλύψεις, ήταν απεριόριστες.

Τι μπορούμε να μάθουμε από τα λόγια που είπε ο Ιησούς στον Πέτρο; Χρειάζεται να προσέξουμε ώστε να μην αφήσουμε την αγάπη μας για τον Χριστό να εξασθενήσει και την προσοχή μας να αποσπαστεί από τα συμφέροντα της Βασιλείας. Ο Ιησούς γνώριζε πολύ καλά τις πιέσεις που σχετίζονται με τις ανησυχίες αυτού του συστήματος πραγμάτων. Ας μάθουμε, να εκτιμούμε όσα έχουμε...

ΕΝΑ SITE "ΑΠΑΓΚΙΟ" ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!

Αυτόν τον ιστότοπο τον «παλεύω» πολλά χρόνια. Πολύ πριν γνωρίσω την αλήθεια και βρω σκοπό στη ζωή μου. Φανταζόμουν τον εαυτό μου συνταξιούχο στο χωριό, με μια σχετικά καλή οικονομική επιφάνεια, δεδομένης μιας καλής σύνταξης που είχα οικοδομήσει πολλά πάνω της και ήθελα να έχω κάτι, για να περνάω το χρόνο μου.

Σήμερα, όλα έχουν αλλάξει γύρω μου, όλα εκτός από το Site αυτό. Δηλαδή, άλλαξε κι αυτό λιγάκι προσανατολισμό… Αντί να περνάει την ώρα του με κούφια δημοσιογραφικά θέματα, που δεν είχαν να προσφέρουν και πολλά πράγματα στους ανθρώπους, προσφέρει ελπίδα για ένα βέβαιο, καλύτερο αύριο.

Αυτήν την αληθινή ελπίδα, προσπαθεί να βάλει στις καρδιές των αναγνωστών του και να τους ενθαρρύνει να πιστέψουν ότι όλες αυτές οι δυσκολίες κάθε μορφής που ζούμε είναι παροδικές. Τα ωραία, είναι μπροστά μας... Και μπορούμε να τα ζήσουμε, φτάνει να το θέλουμε πραγματικά.

Αρκεί να μη στηριζόμαστε στην αξιοπιστία των ανθρώπων που σήμερα είναι κι αύριο όχι… Ούτε στις δυνάμεις μας. Αλλά στον Λόγο Εκείνου που είναι απόλυτα αξιόπιστος και να ακολουθούμε στη ζωή μας τις φωτεινές προειδοποιητικές  πινακίδες που έχει βάλει στο δρόμο μας…

ΚΡΕΟΝΤΑΣ, τέλος...

Το φύλλο που βλέπετε εδώ είναι το τελευταίο της εκδοτικής προσπάθειας του Εξωραϊστικού Συλλόγου της Κολοκυνθούς,  “Κρέοντας”. Δείτε το ΕΔΩ. Είναι το τεύχος 25 κι ΕΔΩ δείτε το αμέσως προηγούμενο. Ο ΚΡΕΟΝΤΑΣ αναγκάστηκε να αναστέλλει την έκδοσή του στην πρώτη μεγάλη οικονομική κρίση. Σε δύσκολες εποχές δεν άντεχε άλλο, τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη. Βέβαια κάθε φύλλο που αναστέλλει την έκδοσή του, θέλει να ελπίζει και ονειρεύεται την επανέκδοση του... Μακάρι να γίνει έτσι. Και να μην είναι μόνο οι καλές προθέσεις των ανθρώπων του Συλλόγου...

Στο ρόλο του Συνταξιούχου

Αν έχεις κάπου να κρατηθείς, αν μπορείς να περιμένεις, η υπομονή αμείβεται.
Άπό τις 24/10/2020 είμαι πια συνταξιούχος!… Όλα εξελίχθηκαν καλά, όπως το περίμενα και τον Νοέμβρη του 2020 μπήκαν τα χρήματα της σύνταξης μου στο λογαριασμό μου. κι από τότε όλα γίνονται κανονικά, στην ώρα τους... Η αγωνία μου μετρούσε από τον Νοέμβριο του 2019, οπότε και κατέθεσα τα χαρτιά μου. Μια διαδικασία που κράτησε σχεδόν ένα χρόνο! 

Όλα αυτά έγιναν μέσα σε μια πρωτόγνωρη, δύσκολη εποχή του κορονοϊού Covid-19, με λοκντάουν και χωρίς τις μικρές εφημερίδες που βγάζω. Και όμως, όλα πήγαν καλά! Με τη βοήθεια ανθρώπων που μας αγαπούν, των παιδιών της Σούλας, δεν έχασα καμιά από τις ρυθμίσεις που είχα κάνει... Και δεν στερηθήκαμε τίποτα, από τα βασικά πράγματα. Ο Ιεχωβά να τους ευλογεί!

Δοξάζω τον Ιεχωβά για την καλή έκβαση του πράγματος! Και τον ευχαριστώ, γιατί αν δεν ήταν το ισχυρό χέρι Του να με οπλίζει με υπομονή και εγκαρτέρηση, όλα θα ήταν πολύ πιο δύσκολα!

Μικρές πινελιές αγάπης

athina1

Γεμάτος όμορφες, ξεχωριστές πινελιές, είναι αυτός ο ιστότοπος που διαβάζετε. Ξεκίνησε, για να καλύψει κάποιες ανάγκες έκφρασης, με δημοσιογραφικό κυρίως περιεχόμενο και τον βλέπουμε να εξελίσσεται ουσιαστικά σε ένα σημείο συνάντησης και επαφής, ανάμεσα σε φίλους. Και η αναφορά στις πινελιές δεν είναι καθόλου τυχαία. Κάπως έτσι δεν λειτουργούν και οι ζωγράφοι; Μόνο που εδώ το πράγμα μοιράζεται, ανάμεσα στις λέξεις και τις εικόνες. Και περιγράφουν μια ζωή πραγματική, όχι από αυτές που κυριαρχούν στη φαντασία και στο διαδίκτυο.

Δοκιμασία από τον Covid-19

Ότι μέχρι χθες, μόνο ως θεωρία γνωρίζαμε, το είδαμε να εφαρμόζεται στη ζωή μας... Και πήραμε τα μαθήματα μας. Δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

Το "φευγιό" της αδερφής μου

Η Γιωργία μας "έφυγε" για πάντα από κοντά μας το 2011. Και ο θάνατος του Γιάννη έναν ακριβώς χρόνο, μετά. Λιγοστεύουμε...

Έφυγε και ο Κωστής μας

Λιγοστεύουμε... Μετά τη Γεωργία μας, "έφυγε" και ο Κωστής μας. Τον αποχαιρετήσαμε (δείτε ΕΔΩ) με συγκίνηση... Θα τα ξαναπούμε αδελφέ!

Developed by OnScreen - Content by Nikos Theodorakis - Powered by FRIKTORIA