Όμορφες εικόνες εποχής... Δείτε τα ζουμπούλια ή μανουσάκια, όπως τα λένε στην Κρήτη

manusakia3.310122
Μερικά από τα λουλούδια αυτής της εποχής που μας αρέσουν πολύ, είναι τα μανουσάκια... Για αυτά έχουμε γράψει στον ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ, πολλές φορές. Δείτε μια από αυτές, ΕΔΩ. Αρέσουν και στη Στασούλα μας και όποτε έχει χρόνο και μπορεί, ξέρει πού θα πάει για να τα βρει... Η φωτογραφία αυτή είναι της φίλης μας Frideriki Fotinou.



manusakia1.1310122
Τα μανουσάκια πάντα μας άρεσαν και μας αρέσουν. Το "κλικ" γι' αυτό το δημοσίευμα το πήραμε από μια ανάρτηση της Spyridoyla Geraniotaki στην ομάδα "ΜΕΤΕΩΚΡΗΤΕΣ". Για να ευχηθεί «Καλή βδομάδα στην ομάδα μας με υγεία, ομορφιές και αρώματα». Έτσι είναι. Στο διαδίκτυο υπάρχει αλληλεπίδραση...

manusakia2.310122
Δεν λέει σε ποια περιοχή της Κρήτης τα βρήκε, κάτι που κάνουν οι περισσότεροι στο διαδίκτυο. Έχουν την αίσθηση ότι  αφού ξ΄λερουν εκείνοι, "όλοι ξέρουν". Αλλά δεν ξέρουν. Και μερικοί, όπως εμείς, θα θέλαμε να ξέρουμε, επειδή ως παιδιά, τα ψάχναμε κάποτε... Και γνωρίζαμε πού θα τα βρούμε....

manusakia2018.1
Τις πρώτες τρεις φωτογραφίες τις πήραμε από το διαδίκτυο. Αλλά αυτή και η επόμενη είναι από παλιότερες δημοσιεύσεις εδώ στον ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ. Δείτε ΕΔΩ, άλλο ένα δημοσιεύουμα που κάναμε για τα μανουσάκια. Είναι από την Άνδρο και η φίλη μας, Δήμητρα, είναι που τα μαζεύει. Αρέσουν και σε εκείνη...

manusakia2018.4

Αχ αυτά τα μανουσάκια! Τελικά τα βρήκε και φέτος η Στασούλα. Αψήφησε τη βροχή και την κακοκαιρία και πήγε εκεί, που ξέρει πως βγαίνουν. Και γέμισε το ανθοδοχείο της. Και γέμισε ο τόπος ευωδιές…

manusakia.stasulas
Έτσι για να αλλάξει λίγο η διάθεση μας καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία ύστερα από την εισβολή της Ρωσίας πριν τρία χρόνια και εδώ μας ταλανίζει η ακρίβεια και ο πληθωρισμός που ροκανίζουν το εισόδημα μας... Ναι, ζούμε σε πολύ δύσκολες εποχές. Αλλά το να είμαστε ψύχραιμοι, θα μας βοηθήσει να βλέπουμε πιο καθαρά τα πράγματα... Κάτι που το έχουμε πολύ ανάγκη... 

The News

Ένα διαφορετικό βιβλίο με «Ποιήματα» του Γ. Σ. Δούρα, από τις εκδόσεις «Ίκαρος»

piimata.dura1
Αυτό το βιβλίο μου το έδωσαν χέρι με χέρι. Ας είναι καλά η Εσθήρ που είχε την καλοσύνη να το κάνει… Πρόκειται για το βιβλίο «Ποιήματα 1921-1962», με συγγραφέα τον Δούρα Γεώργιο Σ., έκδοση του «Ίκαρου», 1968. Ένα αντίτυπο του βρέθηκε στα χέρια μου, όπως σας είπα και το ξεκοκάλισα. Αν και με δυσκόλεψε την αρχή η γλώσσα. Φανταστείτε… Είναι γραμμένο σε μια εποχή που εγώ δεν είχα γεννηθεί ακόμα… Κι ωστόσο με παρέσυρε το περιεχόμενο του…

piimata.dura2
Το βιβλίο αναφέρει ως συγγραφέα τον Δούρα Γεώργιο. Έψαξα να βρω στοιχεία γι’ αυτόν. Δύσκολα. Ο ίδιος δεν άφησε ίχνη πίσω του... Ιδού ότι κατάφερα μετά από ενδελεχή έρευνα. Έλληνας ποιητής (1895 - 1967). Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια, η καταγωγή του όμως ήταν απ' το Πήλιο. Πέρασε τη νεαρή του ηλικία στο Βόλο, όπου τελείωσε το Γυμνάσιο και το Ωδείο. Τελείωσε τη νομική σχολή στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και εργάστηκε πολλά χρόνια ως δημόσιος υπάλληλος.

piimata.dura3
Φάνηκε από νωρίς στην Ποίηση στην αρχή με λυρικά τραγούδια και έπειτα με τη μελέτη των Γραφών στρέφεται σε μια βιβλική ποίηση, απομακρυσμένη απ' τη σφύζουσα ζωή. Τα έργα του είναι: "Επί Γης Ειρήνη", "Οχτώ τραγούδια στον Ιεχωβά", "Εφτά νέες ωδές", "Τραγούδια της Ζωής", "Δόξα", "Δέκα Τραγούδια της Ελπίδας", "Μηνύματα", "Χριστιανικές Ωδές" κλπ. Αλλά ο Γ. Σ. Δούρας δεν ήταν ένας απλός άνθρωπος… Υπήρξε ένας από τους 12 Σπουδαστές της Γραφής στην Ελλάδα.

piimata.dura5
Για να ξετυλίξουμε λίγο το κουβάρι… Το 1912 υπήρχαν 12 Σπουδαστές της Γραφής, όπως ήταν γνωστοί τότε οι Μάρτυρες του Ιεχωβά, οι οποίοι εργάζονταν δραστήρια στην Ελλάδα. Αυτοί χρησιμοποιούσαν εκτεταμένα έντυπη ύλη, διανέμοντας βιβλία και φυλλάδια που ήταν βοηθήματα για τη μελέτη της Αγίας Γραφής. Ήρθαν επίσης σε επαφή με χιλιάδες Έλληνες πολίτες με το να οργανώνουν δημόσιες διαλέξεις. Παραδείγματος χάρη, το 1912, ο Κάρολος Τέηζ Ρώσσελ, ο πρώτος πρόεδρος της Βιβλικής και Φυλλαδικής Εταιρίας «Σκοπιά», εκφώνησε μια διάλεξη στην Αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων στην Αθήνα.

piimata.dura4
Αυτό ασφαλώς δεν το γνωρίζατε… Αργότερα, ο Κάρολος Τέηζ Ρώσσελ, εκφώνησε τη διάλεξη "Πού είναι οι Νεκροί;" στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Παύλου στην Κόρινθο. Η ανταπόκριση στην ομιλία ήταν καλή, και ο δήμαρχος ξενάγησε τον Ρώσσελ στην πόλη. Το 1920, ο δεύτερος πρόεδρος της Εταιρίας, ο Ιωσήφ Φ. Ρόδερφορντ, εκφώνησε μια διάλεξη στον Άρειο Πάγο στην Αθήνα. Βλέπετε δεν ήταν μόνο ο απόστολος Παύλος που πέρασε από την Αθήνα και δίδαξε στον Άρειο Πάγο…

piimata.dura6
Τι μαθαίνουμε ακόμα… Ο Αθανάσιος Καρανάσιος, φωτογράφος και επιμελής σπουδαστής της εβραϊκής και της ελληνικής γλώσσας που χρησιμοποιήθηκες για τη συγγραφή της Αγίας Γραφής, είχε γίνει Σπουδαστής της Γραφής το 1910. Στις αρχές της δεκαετίας του 1920, αυτός εκφώνησε τη μνημειώδη διάλεξη "Εκατομμύρια Ζώντων Ήδη Ουδέποτε θα Αποθάνωσιν" στο Δημοτικό Θέατρο της Αθήνας. Υπήρχε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον ώστε εκφώνησε ξανά αυτή την ομιλία στην Αίθουσα του Ωδείου, στην οδό Φειδίου.

piimata.dura7
Ο Γεώργιος Δούρας, γνωστός ποιητής της εποχής, εκφώνησε παρόμοιες διαλέξεις στην Πάτρα, στην Καλαμάτα και στην Κέρκυρα. Υπάρχουν κάποιοι στην Εκκλησία μας που τον γνώρισαν. Μιλάνε για έναν σεμνό, ταπεινό άνθρωπο που έμενε στα Εξάρχεια όπου ζούσαν πολλοί πνευματικοί άνθρωποι. Διότι τότε η περιοχή δεν είχε καμιά σχέση μ’ αυτό που ξέρουμε σήμερα. Τόσο σεμνός που στο βιβλίο με τα «Ποιήματα» των 412 σελίδων δεν βρήκε μια γωνιά να γράψει ένα μικρό βιογραφικό για τον ίδιο. Μάθημα ταπεινοφροσύνης…

piimata.dura8
Το βιβλίο είναι κιτρινισμένο από το χρόνο… Ίσως και να μην υπάρχει, άλλο αντίγραφο του και πάντως δύσκολα θα το βρείτε να κυκλοφορεί. Όμως κάθε σελίδα του είναι κι ένας θησαυρός. Διαβάζοντας το, νομίζεις ότι διαβάζεις Σαίξπηρ, αλλά στο πιο Θεοκρατικό. Για μένα ήταν μια αποκάλυψη. Μπόρεσα να δω πολύ βαθιά, σε νοήματα και μηνύματα που ο συγγραφέας ήθελε να μεταδώσει στον αναγνώστη του. Εσθήρ, σε ευχαριστώ και πάλι για το πολύ όμορφο αυτό βιβλίο. Μου πήρε λίγο χρόνο παραπάνω, αλλά άξιζε τον κόπο…
  • Δείτε ΕΔΩ την αυτοβιογραφία του όπως τη δημοσίευσε η ΣΚΟΠΙΑ του 1966.
piimata.dura9

Σχόλια (8)

  1. ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Εξαιρετικό βιβλίο & σπάνιο! Ευτυχώς το έχω!
Ίσως αν ψάχνει κανείς σε βιβλιοθήκες, υπόγεια & πατάρια παλιών αδελφών (όπως εγώ ) να το βρει κάπου....

  Συννημένα
 
  1. Ν. Θεοδωράκης

Χαίρομαι αδελφέ Δημήτρη που ένα δημοσίευμα σαν αυτό στο web site του ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ σε έκανε να ψάξεις και να διαπιστώσεις ότι το έχεις… Προσωπική εκτίμηση μου είναι ότι όχι μόνο αξίζει να ψάξει και να το βρει ένα τέτοιο βιβλίο σε όποιο σημείο του...

Χαίρομαι αδελφέ Δημήτρη που ένα δημοσίευμα σαν αυτό στο web site του ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ σε έκανε να ψάξεις και να διαπιστώσεις ότι το έχεις… Προσωπική εκτίμηση μου είναι ότι όχι μόνο αξίζει να ψάξει και να το βρει ένα τέτοιο βιβλίο σε όποιο σημείο του σπιτιού του νομίζει ότι τα έχει, αλλά και να το φέρει στη βιβλιοθήκη του, σε μέρος που θα έχει εύκολη πρόσβαση.
Βιβλία σαν αυτό, αξίζει από καιρό σε καιρό να το διαβάζει. Δεν είναι ακριβώς η ποίηση αυτή που σε ελκύει μιας και αναφέρονται σε ένα άλλο τρόπο γραψίματος. Εκεί που μπορεί να στραφούν οι προβολείς είναι το περιεχόμενο… Αυτό είναι το πιο σημαντικό…

Read More
  Συννημένα
 
  1. παναγιωτης

καλημερα!εχω και εγω ενα βιβλιο πολυ σπανιο του Δουρα "τραγουδια της ζωης" σε αριστη κατασταση 1933.

  Συννημένα
 
  1. Ν. Θεοδωράκης

Πολύ χαίρομαι Παναγιώτη, που το δημοσίευμα στο ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ για τα ποιήματα του Γ. Δούρα σου έδωσε αφορμή να ψάξεις λίγο στη βιβλιοθήκη σου και να βρεις ένα ακόμα βιβλίο του ίδιου συγγραφέα… Είδες καμιά φορά που έχουμε θησαυρούς σπίτι μας και μας...

Πολύ χαίρομαι Παναγιώτη, που το δημοσίευμα στο ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ για τα ποιήματα του Γ. Δούρα σου έδωσε αφορμή να ψάξεις λίγο στη βιβλιοθήκη σου και να βρεις ένα ακόμα βιβλίο του ίδιου συγγραφέα… Είδες καμιά φορά που έχουμε θησαυρούς σπίτι μας και μας διαφεύγει;
Κανονικά θα έπρεπε να τα κληροδοτούμε τις επόμενες γενιές… Θα μου πεις, η γλώσσα που είναι γραμμένο (έκδοση του 1933!) δυσκολεύει λίγο την αρχή μέχρι να την κατανοήσεις… Μέχρι να μπεις μέσα της και να την καταλάβεις… Μετά, όλα είναι πιο εύκολα…

Read More
  Συννημένα
 
  1. Βασιλικη

Ειχα σχολιασει και περυσι, το βιβλιο το εχει ο μπαμπας μου. Απο μικρη, μου αρεζε να διαβαζω τα ποιηματα του Γ. Δουρα.
"Σαν το θωρω το εργο σου και σαν το μελεταω
τοσο βαθυ, τοσο τρανο-στο νου δεν το χωραω-
Βρισκω τα λογια μου μικρα, Κυριε, να Σ...

Ειχα σχολιασει και περυσι, το βιβλιο το εχει ο μπαμπας μου. Απο μικρη, μου αρεζε να διαβαζω τα ποιηματα του Γ. Δουρα.
"Σαν το θωρω το εργο σου και σαν το μελεταω
τοσο βαθυ, τοσο τρανο-στο νου δεν το χωραω-
Βρισκω τα λογια μου μικρα, Κυριε, να Σ ανυμνησω
και γερνω προσωπο στη γη για να σε προσκυνησω."

Read More
  Συννημένα
 
  1. Ν. Θεοδωράκης

Αγαπημένη μας Βασιλική, πολύ χαίρομαι που από μικρή σου άρεσε να διαβάζεις τα ποιήματα του Γ. Δουρή… Και χαίρομαι διπλά που τα καταφέρνεις, γιατί η γλώσσα που είναι γραμμένα, γλώσσα μιας άλλης εποχής, είχε προφανώς τις δυσκολίες της…
Όμως πρέπει...

Αγαπημένη μας Βασιλική, πολύ χαίρομαι που από μικρή σου άρεσε να διαβάζεις τα ποιήματα του Γ. Δουρή… Και χαίρομαι διπλά που τα καταφέρνεις, γιατί η γλώσσα που είναι γραμμένα, γλώσσα μιας άλλης εποχής, είχε προφανώς τις δυσκολίες της…
Όμως πρέπει να παραδεχτούμε ότι είναι διαχρονικά τα ποιήματα του και περιέχουν πολύ μεγάλες αλήθειες μέσα από τον Λόγο του Θεού, την Αγία Γραφή..
Μακάρι να μπορούσαν και οι νεότερες γενιές να τα προσέγγιζαν και να είχαν την ίδια αγάπη με μας στο διάβασμα. Θα ωφελούνταν πολύ στην πορεία τους για την ωριμότητα…

Read More
  Συννημένα
 
  1. Αλίκη

Παρακαλώ θα ήθελα το βιβλίο αν γνωρίζει κάποιος που μπορώ να το βρω.

  Συννημένα
 
  1. Ν. Θεοδωράκης

Αγαπητή Αλίκη χαίρομαι πολύ γι’ αυτήν την επικοινωνία. Μακάρι να ήμουν σε θέση να σου πω πού μπορείς να το βρεις αυτό το βιβλίο… Αν ρίξεις μια ματιά και στα προηγούμενα σχόλια αυτού του άρθρου, θα διαπιστώσεις ότι μια τέτοια έκδοση είναι πλέον...

Αγαπητή Αλίκη χαίρομαι πολύ γι’ αυτήν την επικοινωνία. Μακάρι να ήμουν σε θέση να σου πω πού μπορείς να το βρεις αυτό το βιβλίο… Αν ρίξεις μια ματιά και στα προηγούμενα σχόλια αυτού του άρθρου, θα διαπιστώσεις ότι μια τέτοια έκδοση είναι πλέον δυσεύρετη σε κάποιο βιβλιοπωλείο.
Ακόμα, η γλώσσα που είναι γραμμένα τα ποιήματα, δεν μιλιέται πια, καθώς έχει απλοποιηθεί πολύ, με τη χρήση της δημοτικής γλώσσας. Ίσως μπορείς να το δανειστείς από κάποιον αδελφό και να το επιστρέψεις, αφού το διαβάσεις. Αλλά δεν πρόκειται για μια εύκολη υπόθεση, σίγουρα…

Read More
  Συννημένα
  Το σχόλιο επεξεργάστηκε στις περίπου 7 χρόνια πρίν από Νίκος Θεοδωράκης Νίκος Θεοδωράκης
There are no comments posted here yet

Υποβάλετε το σχόλιό σας

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
Συννημένα (0 / 3)
Share Your Location

Αυτό είναι το χωριό μου, το όμορφο Θραψανό, που ονειρευόμουν να ζήσω, κάποτε...

Αυτό είναι το χωριό μου, το Θραψανό... Φωτογραφημένο στις 6 Ιουλίου 2012. Τον αγαπώ αυτόν τον τόπο. Και κάποτε, ονειρευόμουν να ζήσω εκεί αρκετό καιρό, όταν θα έβγαινα στη σύνταξη.  Τώρα πια είμαι συνταξιούχος, έχοντας αλλάξει άποψη και πρωτεραιότητες στη ζωή μου... Η στιγμή που νόμιζα ότι δεν θα ερχόταν ποτέ, ήρθε! Δείτε ΕΔΩ μερικά πράγματα για το χωριό μου...

spiti.ktiti.dek23

Όταν η ζωή δεν το βάζει κάτω… Οι βουκαμβίλιες που ξεράθηκαν από την παγωνιά του Γενάρη 2017, όταν το χιόνι το έστρωσε για τα καλά στο χωριό (δες την ακριβώς από κάτω φωτογραφία, διότι είναι πολύ σπάνιο το χιόνι στο χωριό μας σε υψόμετρο 350 μ.). Χρειάστηκε να περιμένουμε λίγο... Αλλά ο χρόνος δεν είναι πρόβλημα, όσο είμαστε όρθιοι, μπορούμε και αντέχουμε τις αντιξοότητες… Η φωτογραφία αυτή, είναι τραβηγμένη το Νοέμβρη του 2023 όταν βάψαμε με άλλο χρώμα την εξωτερική και εσωτερική αυλή του σπιτιού...

xionismeno.spiti090117

Φωτογραφία τραβηγμένη στις 9/1/2017, στο χιονιά που άρεσε σε όλο το Θραψανό. Το πατρικό μου σπίτι, χιονισμένο. Απόλαυση οφθαλμών… Ευχαριστώ όσους είχαν την καλοσύνη και την προνοητικότητα να μου στείλουν αυτή τη φωτογραφία… Κάθε εποχή στο χωριό μου είναι όμορφη. Έτσι το βλέπω εγώ, έχοντας προσωπικά βιώματα… Οι όμορφες βουκαμβίλιες, από αυτόν τον πάγο, ξεράθηκαν, σε αντίθεση με την τριανταφυλλιά που, για άλλη μια φορά, αποδείχτηκε πολύ δυνατή και άντεξε... Αλλά η ζωή δεν σταματά! Ξαναπέταξαν πράσινα κλαριά, ξαναζωντάνεψαν!

parteria6

Φτιάξαμε και τα παρτέρια στα δυο περιβολάκια στην εξωτερική αυλή... Ο επόμενος στόχος, αν το θέλει ο Θεός και τον καταφέρουμε, είναι να μπουν πλακάκια και στις αυλές, τόσο στην εσωτερική, όσο και στην εξωτερική. Και μια πραγματική εξώπορτα που θα προστατεύει το σπίτι μας, καλύτερα, από τους ανόητους που δεν λείπουν. Ο στόχος παραμένει. Ελπίζω να τα καταφέρουμε να τον υλοποιήσουμε σ' αυτή τη ζωή.

thrapsano.arxio

Και μια ιστορική φωτογραφία που δείχνει το χωριό των πιθαράδων... Κρήτη, Θραψανό, 1958-1962, φωτογραφία του Roland Hampe. Την είδαμε δημοσιευμένη στη εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ Ηρακλείου της 10/5/2023. Τα νέα παιδιά, στις μέρες μας, συνεχίζουν αυτή την τέχνη. Αν τα βοηθούσε λίγο και η Πολιτεία, όλα θα ήταν καλύτερα... Δείτε κι αυτό ΕΔΩ το υπέροχο ντοκιμαντέρ για την αγγειοπλαστική στο Θραψανό που προβλήθηκε το Φλεβάρη του 2024  από την ΕΡΤ 3.

patris220624

Από την ημερήσια Ηρακλειώτικη εφημερίδα, ΠΑΤΡΙΣ. Την είδαμε δημοσιευμένη στη στήλη Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ, το Σάββατο 22/6/2024 με την ένδειξη: 1958-1962, Κρήτη, Θραψανό. Φωτογραφία Roland Hame (πηγή: Άσπρο και Μαύρο). Η φωτογραφία έχει και μια ακόμα συναισθηματική αξία για μένα. Τραβήχτηκε, όταν εγώ γενήθηκα. Και προφανώς έχει επιχρωματιστεί. Δεν υπήρχε χρωματιστό φίλμ, τότε...

egkainia.domis.agioplastikis

Κάτι μεγάλο και όμορφο έγινε στο χωριό μας. Ένα κέντρο Μινωικής αγγειπλασττικής. Για να θυμόμαστε την ιστορία, το ξεκίνησε ο πρώην δήμαρχος Θραψανού, Μανόλης Λαδωμένος, αλλά διάφορες δυσκολίες που δεν γνωρίζομαι δεν το άφησδαν να ολοκληρωθεί. Το εεκαινία σε ο δήμρχος κ. Κεγκέρογλου! Χαιρόμαστε που ένα σημαντικό και εμβληματικό έργο πολιτιστικής υποδομής, είναι πραγματικότητα. Ως αποτέλεσμα συνένωσης δυνάμεων του Δήμου Μινώα, του Υπουργείου Πολιτισμού, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με την αρωγή της Περιφέρειας Κρήτης.

Ξεκίνησε να λειτουργεί στο χωριό μας, το Θραψανό, μια αξιόπιστη Δομή Αγγειοπλαστικής...

Σε ποια φάση βρίσκεται σήμερα η σελήνη; Θέλετε να ξέρετε;

Κάποτε το θέλαμε να επιστρέψουμε, όσο τίποτα άλλο... Τώρα, δεν είμαι πια βέβαιος...

elies.a.nikola1.081220

Μια προσπάθεια πριν τρία χρόνια να ξαναφτιάξω τις ελιές μου σε συργασία με συγχωριανό μου φίλο και συμμαθητή από το σχολείο απέδωσε σε μια πρώτη φάση, τρία χρόνια τώρα. Πέσαμε σε κακές εποχές. Ξηρασία, κακοχρονιά, αλλά είχα μια ευχάριστη έκπληξη από τον Μιχάλη. Παρά τις δυσκολίες βγάλαμε το λάδι της χρονιάς μας. Ευγνώμονες!

livades.diakopes2013

Η Λιβάδα... Η τεχνιτή λίμνη στο χωριό μου που τα καλοκαίρια περνούσα πολλές ώρες εδώ... Πανέμορφη και πάντα έχει κάτι εξαιρετικό να σου δώσει... Δείτε ΕΔΩ ένα βίντεο που τραβηξα πριν μερικά χρόνια από τη λίμνη. Έτσι είναι και σήμερα. Δεν έχει αλλάξει τίποτα... Η ίδια ομορφιά! Μόνο που εγώ δεν μπορώ να είμαι κοντά της, πια, με τη συχνότητα που ήμουν κάποτε...

panoramiki.livada.2014

Ιδού και μια πανοραμική φωτογραφία της λίμνης, που τράβηξα το χειμώνα του 2014 όταν κατέβηκα στο χωριό, για να μαζέψω τις ελιές μου...  Ελάτε, αν θέλετε, να σας πάω στις ελιές μου στου Μπουρμά. Δείτε ΕΔΩ. Τα τελευταία χρόνια δεν είχαν καρπό και από ότι δείχνουν τα πράγματα, ούτε και φέτος... Λογικό. Για να δώσουν καρπό, πρέπει να καλλιεργηθούν σωστά και φυσικά να βάλεις λιπάσματα. Κι αν το δεις από οικονομική άποψη, δεν είμαι βέβαιος ότι αξίζει τον κόπο...

 

 

Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ

Η Αγία Γραφή περιγράφει μερικές φορές τους ανθρώπους με βάση την εργασία που έκαναν. Μιλάει για τον “Ματθαίο, τον εισπράκτορα φόρων”, τον “Σίμωνα τον βυρσοδέψη” και τον “Λουκά, τον αγαπητό γιατρό”. (Ματθ. 10:3· Πράξ. 10:6· Κολ. 4:14) Κάτι άλλο που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους είναι οι πνευματικοί διορισμοί ή τα προνόμιά τους. Διαβάζουμε για τον Βασιλιά Δαβίδ, τον προφήτη Ηλία και τον απόστολο Παύλο. Αυτοί οι άντρες εκτιμούσαν τους θεόδοτους διορισμούς τους. Παρόμοια και εμείς, αν έχουμε προνόμια υπηρεσίας, πρέπει να τα εκτιμούμε.

Ο αρχικός σκοπός του Ιεχωβά για την ανθρωπότητα ήταν να ζει για πάντα εδώ στη γη. (Γέν. 1:28· Ψαλμ. 37:29) Ο Θεός πρόσφερε γενναιόδωρα στον Αδάμ και στην Εύα διάφορα πολύτιμα δώρα που τους έδιναν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τη ζωή. (Διαβάστε Ιακώβου 1:17) Ο Ιεχωβά τούς χάρισε ελεύθερη βούληση, την ικανότητα να κάνουν λογικές σκέψεις και τη δυνατότητα να αγαπούν και να απολαμβάνουν φιλίες.

Ο Δημιουργός μιλούσε στον Αδάμ και τον συμβούλευε για το πώς να δείχνει την υπακοή του. Ο Αδάμ μάθαινε επίσης πώς να καλύπτει τις ανάγκες του καθώς και πώς να φροντίζει τα ζώα και τη γη. (Γέν. 2:15-17, 19, 20) Ο Ιεχωβά προίκισε επίσης τον Αδάμ και την Εύα με τις αισθήσεις της γεύσης, της αφής, της όρασης, της ακοής και της όσφρησης. Έτσι μπορούσαν να απολαμβάνουν πλήρως την ομορφιά και τα άφθονα αγαθά του παραδεισένιου σπιτιού τους. Για το πρώτο ανθρώπινο ζευγάρι, οι δυνατότητες να έχουν απόλυτα ικανοποιητική εργασία, να νιώθουν πλήρεις και να κάνουν ανακαλύψεις, ήταν απεριόριστες.

Τι μπορούμε να μάθουμε από τα λόγια που είπε ο Ιησούς στον Πέτρο; Χρειάζεται να προσέξουμε ώστε να μην αφήσουμε την αγάπη μας για τον Χριστό να εξασθενήσει και την προσοχή μας να αποσπαστεί από τα συμφέροντα της Βασιλείας. Ο Ιησούς γνώριζε πολύ καλά τις πιέσεις που σχετίζονται με τις ανησυχίες αυτού του συστήματος πραγμάτων. Ας μάθουμε, να εκτιμούμε όσα έχουμε...

ΕΝΑ SITE "ΑΠΑΓΚΙΟ" ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!

Αυτόν τον ιστότοπο τον «παλεύω» πολλά χρόνια. Πολύ πριν γνωρίσω την αλήθεια και βρω σκοπό στη ζωή μου. Φανταζόμουν τον εαυτό μου συνταξιούχο στο χωριό, με μια σχετικά καλή οικονομική επιφάνεια, δεδομένης μιας καλής σύνταξης που είχα οικοδομήσει πολλά πάνω της και ήθελα να έχω κάτι, για να περνάω το χρόνο μου.

Σήμερα, όλα έχουν αλλάξει γύρω μου, όλα εκτός από το Site αυτό. Δηλαδή, άλλαξε κι αυτό λιγάκι προσανατολισμό… Αντί να περνάει την ώρα του με κούφια δημοσιογραφικά θέματα, που δεν είχαν να προσφέρουν και πολλά πράγματα στους ανθρώπους, προσφέρει ελπίδα για ένα βέβαιο, καλύτερο αύριο.

Αυτήν την αληθινή ελπίδα, προσπαθεί να βάλει στις καρδιές των αναγνωστών του και να τους ενθαρρύνει να πιστέψουν ότι όλες αυτές οι δυσκολίες κάθε μορφής που ζούμε είναι παροδικές. Τα ωραία, είναι μπροστά μας... Και μπορούμε να τα ζήσουμε, φτάνει να το θέλουμε πραγματικά.

Αρκεί να μη στηριζόμαστε στην αξιοπιστία των ανθρώπων που σήμερα είναι κι αύριο όχι… Ούτε στις δυνάμεις μας. Αλλά στον Λόγο Εκείνου που είναι απόλυτα αξιόπιστος και να ακολουθούμε στη ζωή μας τις φωτεινές προειδοποιητικές  πινακίδες που έχει βάλει στο δρόμο μας…

ΚΡΕΟΝΤΑΣ, τέλος...

Το φύλλο που βλέπετε εδώ είναι το τελευταίο της εκδοτικής προσπάθειας του Εξωραϊστικού Συλλόγου της Κολοκυνθούς,  “Κρέοντας”. Δείτε το ΕΔΩ. Είναι το τεύχος 25 κι ΕΔΩ δείτε το αμέσως προηγούμενο. Ο ΚΡΕΟΝΤΑΣ αναγκάστηκε να αναστέλλει την έκδοσή του στην πρώτη μεγάλη οικονομική κρίση. Σε δύσκολες εποχές δεν άντεχε άλλο, τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη. Βέβαια κάθε φύλλο που αναστέλλει την έκδοσή του, θέλει να ελπίζει και ονειρεύεται την επανέκδοση του... Μακάρι να γίνει έτσι. Και να μην είναι μόνο οι καλές προθέσεις των ανθρώπων του Συλλόγου...

Στο ρόλο του Συνταξιούχου

Αν έχεις κάπου να κρατηθείς, αν μπορείς να περιμένεις, η υπομονή αμείβεται.
Άπό τις 24/10/2020 είμαι πια συνταξιούχος!… Όλα εξελίχθηκαν καλά, όπως το περίμενα και τον Νοέμβρη του 2020 μπήκαν τα χρήματα της σύνταξης μου στο λογαριασμό μου. κι από τότε όλα γίνονται κανονικά, στην ώρα τους... Η αγωνία μου μετρούσε από τον Νοέμβριο του 2019, οπότε και κατέθεσα τα χαρτιά μου. Μια διαδικασία που κράτησε σχεδόν ένα χρόνο! 

Όλα αυτά έγιναν μέσα σε μια πρωτόγνωρη, δύσκολη εποχή του κορονοϊού Covid-19, με λοκντάουν και χωρίς τις μικρές εφημερίδες που βγάζω. Και όμως, όλα πήγαν καλά! Με τη βοήθεια ανθρώπων που μας αγαπούν, των παιδιών της Σούλας, δεν έχασα καμιά από τις ρυθμίσεις που είχα κάνει... Και δεν στερηθήκαμε τίποτα, από τα βασικά πράγματα. Ο Ιεχωβά να τους ευλογεί!

Δοξάζω τον Ιεχωβά για την καλή έκβαση του πράγματος! Και τον ευχαριστώ, γιατί αν δεν ήταν το ισχυρό χέρι Του να με οπλίζει με υπομονή και εγκαρτέρηση, όλα θα ήταν πολύ πιο δύσκολα!

Μικρές πινελιές αγάπης

athina1

Γεμάτος όμορφες, ξεχωριστές πινελιές, είναι αυτός ο ιστότοπος που διαβάζετε. Ξεκίνησε, για να καλύψει κάποιες ανάγκες έκφρασης, με δημοσιογραφικό κυρίως περιεχόμενο και τον βλέπουμε να εξελίσσεται ουσιαστικά σε ένα σημείο συνάντησης και επαφής, ανάμεσα σε φίλους. Και η αναφορά στις πινελιές δεν είναι καθόλου τυχαία. Κάπως έτσι δεν λειτουργούν και οι ζωγράφοι; Μόνο που εδώ το πράγμα μοιράζεται, ανάμεσα στις λέξεις και τις εικόνες. Και περιγράφουν μια ζωή πραγματική, όχι από αυτές που κυριαρχούν στη φαντασία και στο διαδίκτυο.

Δοκιμασία από τον Covid-19

Ότι μέχρι χθες, μόνο ως θεωρία γνωρίζαμε, το είδαμε να εφαρμόζεται στη ζωή μας... Και πήραμε τα μαθήματα μας. Δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

Το "φευγιό" της αδερφής μου

Η Γιωργία μας "έφυγε" για πάντα από κοντά μας το 2011. Και ο θάνατος του Γιάννη έναν ακριβώς χρόνο, μετά. Λιγοστεύουμε...

Έφυγε και ο Κωστής μας

Λιγοστεύουμε... Μετά τη Γεωργία μας, "έφυγε" και ο Κωστής μας. Τον αποχαιρετήσαμε (δείτε ΕΔΩ) με συγκίνηση... Θα τα ξαναπούμε αδελφέ!

Developed by OnScreen - Content by Nikos Theodorakis - Powered by FRIKTORIA