Ένα διαφορετικό βιβλίο με «Ποιήματα» του Γ. Σ. Δούρα, από τις εκδόσεις «Ίκαρος»

Αυτό το βιβλίο μου το έδωσαν χέρι με χέρι. Ας είναι καλά η Εσθήρ που είχε την καλοσύνη να το κάνει… Πρόκειται για το βιβλίο «Ποιήματα 1921-1962», με συγγραφέα τον Δούρα Γεώργιο Σ., έκδοση του «Ίκαρου», 1968. Ένα αντίτυπο του βρέθηκε στα χέρια μου, όπως σας είπα και το ξεκοκάλισα. Αν και με δυσκόλεψε την αρχή η γλώσσα. Φανταστείτε… Είναι γραμμένο σε μια εποχή που εγώ δεν είχα γεννηθεί ακόμα… Κι ωστόσο με παρέσυρε το περιεχόμενο του…

Το βιβλίο αναφέρει ως συγγραφέα τον Δούρα Γεώργιο. Έψαξα να βρω στοιχεία γι’ αυτόν. Δύσκολα. Ο ίδιος δεν άφησε ίχνη πίσω του... Ιδού ότι κατάφερα μετά από ενδελεχή έρευνα. Έλληνας ποιητής (1895 - 1967). Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια, η καταγωγή του όμως ήταν απ' το Πήλιο. Πέρασε τη νεαρή του ηλικία στο Βόλο, όπου τελείωσε το Γυμνάσιο και το Ωδείο. Τελείωσε τη νομική σχολή στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και εργάστηκε πολλά χρόνια ως δημόσιος υπάλληλος.

Φάνηκε από νωρίς στην Ποίηση στην αρχή με λυρικά τραγούδια και έπειτα με τη μελέτη των Γραφών στρέφεται σε μια βιβλική ποίηση, απομακρυσμένη απ' τη σφύζουσα ζωή. Τα έργα του είναι: "Επί Γης Ειρήνη", "Οχτώ τραγούδια στον Ιεχωβά", "Εφτά νέες ωδές", "Τραγούδια της Ζωής", "Δόξα", "Δέκα Τραγούδια της Ελπίδας", "Μηνύματα", "Χριστιανικές Ωδές" κλπ. Αλλά ο Γ. Σ. Δούρας δεν ήταν ένας απλός άνθρωπος… Υπήρξε ένας από τους 12 Σπουδαστές της Γραφής στην Ελλάδα.

Για να ξετυλίξουμε λίγο το κουβάρι… Το 1912 υπήρχαν 12 Σπουδαστές της Γραφής, όπως ήταν γνωστοί τότε οι Μάρτυρες του Ιεχωβά, οι οποίοι εργάζονταν δραστήρια στην Ελλάδα. Αυτοί χρησιμοποιούσαν εκτεταμένα έντυπη ύλη, διανέμοντας βιβλία και φυλλάδια που ήταν βοηθήματα για τη μελέτη της Αγίας Γραφής. Ήρθαν επίσης σε επαφή με χιλιάδες Έλληνες πολίτες με το να οργανώνουν δημόσιες διαλέξεις. Παραδείγματος χάρη, το 1912, ο Κάρολος Τέηζ Ρώσσελ, ο πρώτος πρόεδρος της Βιβλικής και Φυλλαδικής Εταιρίας «Σκοπιά», εκφώνησε μια διάλεξη στην Αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων στην Αθήνα.

Αυτό ασφαλώς δεν το γνωρίζατε… Αργότερα, ο Κάρολος Τέηζ Ρώσσελ, εκφώνησε τη διάλεξη "Πού είναι οι Νεκροί;" στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Παύλου στην Κόρινθο. Η ανταπόκριση στην ομιλία ήταν καλή, και ο δήμαρχος ξενάγησε τον Ρώσσελ στην πόλη. Το 1920, ο δεύτερος πρόεδρος της Εταιρίας, ο Ιωσήφ Φ. Ρόδερφορντ, εκφώνησε μια διάλεξη στον Άρειο Πάγο στην Αθήνα. Βλέπετε δεν ήταν μόνο ο απόστολος Παύλος που πέρασε από την Αθήνα και δίδαξε στον Άρειο Πάγο…

Τι μαθαίνουμε ακόμα… Ο Αθανάσιος Καρανάσιος, φωτογράφος και επιμελής σπουδαστής της εβραϊκής και της ελληνικής γλώσσας που χρησιμοποιήθηκες για τη συγγραφή της Αγίας Γραφής, είχε γίνει Σπουδαστής της Γραφής το 1910. Στις αρχές της δεκαετίας του 1920, αυτός εκφώνησε τη μνημειώδη διάλεξη "Εκατομμύρια Ζώντων Ήδη Ουδέποτε θα Αποθάνωσιν" στο Δημοτικό Θέατρο της Αθήνας. Υπήρχε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον ώστε εκφώνησε ξανά αυτή την ομιλία στην Αίθουσα του Ωδείου, στην οδό Φειδίου.

Ο Γεώργιος Δούρας, γνωστός ποιητής της εποχής, εκφώνησε παρόμοιες διαλέξεις στην Πάτρα, στην Καλαμάτα και στην Κέρκυρα. Υπάρχουν κάποιοι στην Εκκλησία μας που τον γνώρισαν. Μιλάνε για έναν σεμνό, ταπεινό άνθρωπο που έμενε στα Εξάρχεια όπου ζούσαν πολλοί πνευματικοί άνθρωποι. Διότι τότε η περιοχή δεν είχε καμιά σχέση μ’ αυτό που ξέρουμε σήμερα. Τόσο σεμνός που στο βιβλίο με τα «Ποιήματα» των 412 σελίδων δεν βρήκε μια γωνιά να γράψει ένα μικρό βιογραφικό για τον ίδιο. Μάθημα ταπεινοφροσύνης…

Το βιβλίο είναι κιτρινισμένο από το χρόνο… Ίσως και να μην υπάρχει, άλλο αντίγραφο του και πάντως δύσκολα θα το βρείτε να κυκλοφορεί. Όμως κάθε σελίδα του είναι κι ένας θησαυρός. Διαβάζοντας το, νομίζεις ότι διαβάζεις Σαίξπηρ, αλλά στο πιο Θεοκρατικό. Για μένα ήταν μια αποκάλυψη. Μπόρεσα να δω πολύ βαθιά, σε νοήματα και μηνύματα που ο συγγραφέας ήθελε να μεταδώσει στον αναγνώστη του. Εσθήρ, σε ευχαριστώ και πάλι για το πολύ όμορφο αυτό βιβλίο. Μου πήρε λίγο χρόνο παραπάνω, αλλά άξιζε τον κόπο…
- Δείτε ΕΔΩ την αυτοβιογραφία του όπως τη δημοσίευσε η ΣΚΟΠΙΑ του 1966.

Σχόλια (8)