Δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων σήμερα, με... κλειστά τα εμπορικά μαγαζιά....

xristougΕκατομμύρια άνθρωποι, παγκόσμια, παρά το μεγάλο πρόβλημα με την οικονομία που ταλαιπωρεί τους ανθρώπους, γκρινιάζουν γιατί με τα μέτρα που έχουν πάρει οι κυβερνήσεις, τις αυξήσεις και τον πληθωρισμό που εξανεμίζουν μισθούς και συντάξεις, δεν θα μπορέσουν να γιορτάσουν όπως έχουν "μάθει" και τους πρέπει τα φετινά Χριστούγεννα. Βλέπεις, τα ήθη και τα έθιμα θέλουν να γιορτάζονται με κάθε μεγαλοπρέπεια και με τεράστιες οικονομικές θυσίες. Επιμένουν όλα αυτά να είναι στο μυαλό τους και να τους ταλαιπωρούν...

Ίσως να είστε και εσείς ανάμεσά τους. Από την άλλη μεριά, πιθανόν να μη συνηθίζετε να συμμετέχετε στο θρησκευτικό μέρος, αυτής της τόσο δημοφιλούς γιορτής.

Όπως και αν έχουν τα πράγματα, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα μείνετε ανεπηρέαστοι από τα Χριστούγεννα. Αυτή η γιορτή διαπνέει τον κόσμο του εμπορίου και της ψυχαγωγίας, ακόμη και στις μη Χριστιανικές χώρες. Πραγματικά έτσι είναι, ακόμα και η Κινέζοι στην αγορά τους έχουν... χριστουγεννιάτικα εμπορεύματα! Μια ματιά στο Μοναστηράκι στην αγορά ή στα σούπερ μάρκετ θα σας πείσει.

Αλλά τι γνωρίζετε, αλήθεια, για τα Χριστούγεννα; Έχει Γραφική βάση ο εορτασμός της γέννησης του Χριστού; Τι βρίσκεται πίσω από αυτή τη γιορτή, που λαβαίνει χώρα, κάθε χρόνο στις 25 Δεκεμβρίου;

Η Προέλευση των Χριστουγέννων...xrist...

Η "Νέα Καθολική Εγκυκλοπαίδεια" (New Catholic Encyclopedia) αναγνωρίζει: «Η ημερομηνία γέννησης του Χριστού δεν είναι γνωστή. Τα ευαγγέλια, δεν αποκαλύπτουν ούτε την ημέρα, ούτε το μήνα . . .

Σύμφωνα με την υπόθεση που πρότεινε ο Χ. Γιούσενερ  και που την αποδέχονται οι περισσότεροι λόγιοι σήμερα, καθορίστηκε για τη γέννηση του Χριστού η ημερομηνία του χειμερινού ηλιοστασίου (25 Δεκεμβρίου στο Ιουλιανό ημερολόγιο, 6 Ιανουαρίου στο Αιγυπτιακό ημερολόγιο), επειδή εκείνη την ημέρα καθώς ο ήλιος άρχιζε την επιστροφή του στον ουρανό του βόρειου ημισφαιρίου, οι ειδωλολάτρες ακόλουθοι του Μίθρα, γιόρταζαν τη γέννηση του ακατανίκητου ήλιου (dies natalis Solis Invicti).

Στις 25 Δεκεμβρίου του 274, ο Αυρηλιανός ανακήρυξε το θεό ήλιο, κύριο προστάτη της αυτοκρατορίας και αφιέρωσε σε αυτόν ένα ναό στο Κάμπους Μάρτιους. Τα Χριστούγεννα είχαν την αρχή τους σε μια εποχή που η λατρεία του ήλιου, ήταν ιδιαίτερα έντονη στη Ρώμη».

Δείτε μέσα από τον ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ μερικά ενημερωτικά άρθρα σχετικά με τα Χριστούγεννα ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

ex.xristugena

Αρκούν, όμως κάποιες πληροφορίες όσο τεκμηριωμένες κι αν είναι, για να αλλάξουμε στάση στη ζωή μας; Όχι βέβαια! Δεν είμαι αιθεροβάμων για να πιστεύω, κάτι τέτοιο.

Η συνήθεια, μοίαζει μερικές φορές, να είναι σχεδόν αδύνατον να ξεπεραστεί... Οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο ξέρουν, αντιλαμβάνονται όλες αυτές τις αλήθειες, αλλά «αφήνονται» σ’ αυτά τα έθιμα, επειδή έτσι τα βρήκαν και επειδή, λένε πως τους αλλάζουν την καθημερινότητα τους.

Είναι όμως αυτή, μια υπεύθυνη στάση; Και αξίζει να την ακολουθούμε, όσοι σεβόμαστε τον εαυτό μας και τη λογική μας; Αν θέλουμε να κάνουμε όμορφες αλλαγές στη ζωή μας, να δώσουμε δώρα στους αγαπημένους μας και να δημιουργήσουμε μια όμορφη ατμόσφαιρα, μπορούμε να το κάνουμε κάθε στιγμή…

Δε χρειάζεται να είναι Χριστούγεννα. Απλά πράγματα είναι. Εμείς, τα κάνουμε πολύπλοκα.

The News

Ίντερνετ — Να χρησιμοποιείτε Σοφά αυτό το παγκόσμιο εργαλείο… Ας το προσέξουμε!

kapralos1.170715
Το διαδίκτυο ασφαλώς μας προσφέρει όμορφες εμπειρίες… Αλλά η ζωή, η πραγματική ζωή είναι αλλού, εκεί έξω… Με τους δικούς μας ανθρώπους. Σε στιγμές μοναδικές. Όπως αυτές που ζήσαμε προχθές καθώς πήγαμε στο καφέ του Καπράλου, στο Λόφο Κολωνού για ένα παγωτό και ποτό…

kapralos2.170715
Ο παππούς Διονύσης, παρά τα 97 του χρόνια είχε την ευκαιρία να νιώσει πολύ όμορφα, όπως κι εμείς που ήμασταν μαζί του… Η κουβέντα του ήταν δυναμική, ο φακός τον κατέγραψε έτσι (δες τη φωτογραφία επάνω…) ή σκεπτικός, όπως είναι σ’ αυτή εδώ… Φωτογραφίες γεμάτες συναισθήματα και ανθρωπιά…

kapralos3.170715
Ζητήσαμε από τον σερβιτόρο να μας φωτογραφίσει έτσι όπως ήμασταν καθισμένοι στο τραπεζάκι μας. Κι εκείνος έκανε μια φιλότιμη προσπάθεια… Από τις τρεις φωτογραφίες που τράβηξε με το κινητό, μια τουλάχιστον, ήταν καλή. Οι άλλες ήταν κουνημένες. Αυτή είναι η χαρά τη ψηφιακής φωτογραφίας. Σκέψου να ήμασταν ακόμα στην εποχή του φιλμ…
neotita
Η εφεύρεση της τυπογραφίας, πριν από αιώνες, άλλαξε τον τρόπο επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων. Η εφεύρεση του Ίντερνετ στη σύγχρονη εποχή λέγεται ότι έχει ασκήσει ανάλογη επίδραση. Αυτό το πρακτικό μέσο έχει χαρακτηριστεί ως παγκόσμιο εργαλείο επικοινωνίας, και δικαίως. Καθώς ταξιδεύει κανείς στην «υπερλεωφόρο των πληροφοριών», μπορεί να συλλέξει δεδομένα, στατιστικά στοιχεία και απόψεις για ευρεία ποικιλία θεμάτων.

Η ικανότητα της επικοινωνίας είναι θαυμάσιο δώρο από τον Δημιουργό μας. Μας δίνει τη δυνατότητα να ανταλλάσσουμε απόψεις και να μοιραζόμαστε πληροφορίες με άλλους. Ο Ιεχωβά ήταν ο πρώτος που επικοινώνησε με την ανθρώπινη οικογένειά του, παρέχοντας χωρίς ασάφεια ξεκάθαρες πληροφορίες για το πώς να ζούμε μια ζωή γεμάτη νόημα. (Γέν. 1:28-30) Ωστόσο, όπως έγινε φανερό από όσα συνέβησαν στην αρχή της ανθρώπινης ιστορίας, το δώρο της επικοινωνίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί με εσφαλμένο τρόπο. Ο Σατανάς έδωσε εντελώς αναληθείς πληροφορίες στην Εύα. Εκείνη τις αποδέχτηκε και τις μετέδωσε στον Αδάμ, ο οποίος οδήγησε την ανθρωπότητα σε καταστροφική πορεία.—Γέν. 3:1-6· Ρωμ. 5:12.

Τι μπορεί να λεχθεί για τη χρήση του Ίντερνετ; Ενώ το Ίντερνετ μπορεί να παράσχει πολύτιμες πληροφορίες, να μας γλιτώσει χρόνο και να εξυπηρετήσει χρήσιμους σκοπούς, μπορεί επίσης να μας παραπληροφορήσει, να καταναλώσει δυσανάλογο μέρος του χρόνου μας και να μας διαφθείρει ηθικά. Ας εξετάσουμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιούμε αυτό το παγκόσμιο εργαλείο με ωφέλιμο τρόπο.

Πληροφορίες—Αξιόπιστες ή Αναληθείς;

Μη θεωρείτε ποτέ ως δεδομένο ότι όλες οι πληροφορίες που βρίσκονται στο Ίντερνετ είναι καλές και ωφέλιμες. Οι μηχανές αναζήτησης στο Ίντερνετ μπορούν να παρομοιαστούν με συλλέκτες μανιταριών, οι οποίοι μαζεύουν ασταμάτητα κάθε είδους μανιτάρια—βρώσιμα αλλά και δηλητηριώδη—και κατόπιν τα βάζουν στο ίδιο δοχείο και μας τα σερβίρουν. Θα τρώγατε εσείς τα μανιτάρια χωρίς να εξετάσετε προσεκτικά το καθένα από αυτά; Όχι βέβαια! Οι μηχανές αναζήτησης χρησιμοποιούν τεράστιο αριθμό ηλεκτρονικών υπολογιστών για να συλλέξουν πληροφορίες από δισεκατομμύρια ιστοσελίδες που περιέχουν οτιδήποτε, από το καλύτερο μέχρι το χειρότερο. Χρειάζεται να ασκούμε διάκριση για να ξεχωρίζουμε την ήρα από το σιτάρι, σαν να λέγαμε, ώστε να μη δηλητηριάσουμε τη διάνοιά μας με παραπλανητικές πληροφορίες.

Το 1993 ένα πολύ γνωστό περιοδικό είχε μια γελοιογραφία που έδειχνε δυο σκύλους μπροστά σε ένα κομπιούτερ. Ο ένας σκύλος έλεγε στον άλλον: «Στο Ίντερνετ, κανένας δεν ξέρει ότι είσαι σκύλος». Πριν από πολύ καιρό, ο Σατανάς κρύφτηκε πίσω από ένα φίδι για να αρχίσει «συνομιλία» με την Εύα και της είπε ότι θα μπορούσε να γίνει σαν τον Θεό. Σήμερα, οποιοσδήποτε έχει πρόσβαση στο Ίντερνετ μπορεί να παριστάνει τον ειδήμονα, χωρίς καν να αποκαλύπτει το όνομά του. Ούτε υπάρχουν κανόνες σχετικά με το ποιος μπορεί να δημοσιεύει απόψεις, πληροφορίες, εικόνες και εισηγήσεις.

Όταν χρησιμοποιείτε το Ίντερνετ, μη γίνεστε σαν την Εύα. Να είστε επιφυλακτικοί απέναντι στις πληροφορίες και να τις βλέπετε με κριτικό μάτι. Προτού τις πιστέψετε, αναρωτηθείτε: (1) Ποιος δημοσίευσε την ύλη; Ποια είναι τα διαπιστευτήριά του; (2) Για ποιο λόγο δημοσιεύτηκε αυτή η ύλη; Τι υποκίνησε το συγγραφέα; Μήπως έχει κάποια προκατάληψη; (3) Πού βρήκε τις πληροφορίες; Παρέχει πηγές που μπορούν να διασταυρωθούν; (4) Αντανακλούν οι πληροφορίες την τρέχουσα γνώση; Τον πρώτο αιώνα, ο απόστολος Παύλος έδωσε στον Τιμόθεο μια συμβουλή η οποία εφαρμόζεται εξίσου και σήμερα. Ο Παύλος έγραψε: «Φύλαξε αυτό που σου έχει δοθεί ως παρακαταθήκη, απομακρυνόμενος από τα κενά λόγια που βεβηλώνουν ό,τι είναι άγιο και από τις αντιλογίες της ψευδώς αποκαλούμενης “γνώσης”».—1 Τιμ. 6:20.

Γλιτώνει ή Τρώει Χρόνο;

Αν χρησιμοποιηθεί σοφά, το Ίντερνετ μπορεί αναμφίβολα να μας γλιτώσει χρόνο, κόπο και χρήματα. Μπορούμε εύκολα να αγοράσουμε κάτι χωρίς να βγούμε από το σπίτι μας. Η σύγκριση τιμών μάς βοηθάει να γλιτώσουμε χρήματα. Οι διαδικτυακές τραπεζικές συναλλαγές έχουν κάνει τη ζωή πολλών ευκολότερη. Οικονομικά ζητήματα μπορούν να τακτοποιηθούν οποιαδήποτε στιγμή από την άνεση του σπιτιού μας. Το Ίντερνετ παρέχει σημαντικά εργαλεία για να μας βοηθήσει να οργανώσουμε ένα βολικό και οικονομικό ταξίδι και να κάνουμε τις απαραίτητες κρατήσεις. Χωρίς πολλή προσπάθεια, μπορούμε να βρούμε τηλεφωνικούς αριθμούς, διευθύνσεις και διάφορους τρόπους για να φτάσουμε στον προορισμό μας. Τα γραφεία τμήματος των Μαρτύρων του Ιεχωβά ανά τον κόσμο χρησιμοποιούν πολλές από αυτές τις υπηρεσίες για εξοικονόμηση χρόνου, ανθρώπινου δυναμικού και χρημάτων.

Υπάρχει, ωστόσο, και η σκοτεινή πλευρά του ζητήματος. Αυτή περιλαμβάνει την ποσότητα του χρόνου που μπορεί να καταναλώνεται στη χρήση του Ίντερνετ. Για μερικούς, το Ίντερνετ έχει γίνει συναρπαστικό παιχνίδι αντί να είναι χρήσιμο εργαλείο. Δαπανούν υπερβολικό χρόνο σε παιχνίδια, αγορές, συνομιλίες, ηλεκτρονικά μηνύματα, αναζήτηση και περιήγηση στο Ίντερνετ. Τελικά, ίσως αρχίζουν να παραμελούν τα πιο σπουδαία πράγματα όπως είναι η οικογένεια, οι φίλοι και η εκκλησία. Το Ίντερνετ μπορεί να γίνει ακόμη και εθισμός. Για παράδειγμα, το 2010 δημοσιεύτηκε μια μελέτη που έδειξε ότι το 18,4 τοις εκατό των εφήβων στην Κορέα ήταν εθισμένοι στο Ίντερνετ. Γερμανοί ερευνητές ανέφεραν ότι «όλο και περισσότερες γυναίκες παραπονιούνται για τον εθισμό των συντρόφων τους». Μια γυναίκα επισήμανε με λύπη ότι η εξάρτηση από το Ίντερνετ άλλαξε δραματικά το σύζυγό της, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ο γάμος τους.

Ένα γραφείο τμήματος των Μαρτύρων του Ιεχωβά έλαβε μια επιστολή από κάποιο άτομο που χαρακτήρισε τον εαυτό του μανιώδη χρήστη του Ίντερνετ. Μερικές φορές δαπανούσε στο Ίντερνετ μέχρι και δέκα ώρες τη μέρα. Αφού ανέφερε ότι, «στην αρχή, όλα φαίνονταν αθώα», πρόσθεσε: «Με τον καιρό, παρακολουθούσα όλο και λιγότερες συναθροίσεις και σταμάτησα να προσεύχομαι». Όταν πήγαινε στις συναθροίσεις ήταν απροετοίμαστος και το μυαλό του ήταν στο σπίτι, λαχταρώντας να “ξανασυνδεθεί στο διαδίκτυο”. Ευτυχώς, συνειδητοποίησε τη σοβαρότητα του προβλήματος και έλαβε μέτρα για να το διορθώσει. Ας μη φτάσουμε ποτέ στο σημείο να εθιστούμε και εμείς στη χρήση του Ίντερνετ.

Πληροφορίες — Αξίζουν ή Όχι;

Στα εδάφια 1 Θεσσαλονικείς 5:21, 22 διαβάζουμε: «Να βεβαιώνεστε για όλα τα πράγματα· να κρατάτε γερά ό,τι είναι καλό. Να απέχετε από κάθε μορφή πονηρίας». Χρειάζεται να κρίνουμε αν οι πληροφορίες που βρίσκουμε στο Ίντερνετ αξίζουν την επιδοκιμασία του Θεού, αν ανταποκρίνονται στους υψηλούς κανόνες του. Πρέπει να είναι ηθικά αποδεκτές και κατάλληλες για έναν Χριστιανό. Η πορνογραφία στο Ίντερνετ έχει λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις και, αν δεν είμαστε προσεκτικοί, μπορεί εύκολα να μας παρασύρει στην παγίδα της.

Θα ήταν συνετό να αναρωτηθούμε: “Αν έμπαινε στο δωμάτιο ο σύντροφός μου, οι γονείς μου ή κάποιος Χριστιανός αδελφός μου, μήπως θα έκρυβα γρήγορα αυτό που βλέπω στην οθόνη;” Αν η απάντηση είναι ναι, θα ήταν καλό να χρησιμοποιούμε το Ίντερνετ μόνο όταν είναι και άλλοι παρόντες. Το Ίντερνετ έχει όντως αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε και κάνουμε αγορές. Παράλληλα όμως, έχει δημιουργήσει και έναν εντελώς καινούριο τρόπο για να “μοιχεύσουμε στην καρδιά μας”.—Ματθ. 5:27, 28.

Να το Προωθήσω ή Όχι;

Η χρήση του Ίντερνετ περιλαμβάνει τόσο τη λήψη πληροφοριών όσο και τη μετάδοσή τους. Παρ’ όλο που είμαστε ελεύθεροι να λαβαίνουμε και να μεταδίδουμε πληροφορίες, έχουμε επίσης την ευθύνη να εξακριβώνουμε τη γνησιότητα και την καταλληλότητά τους. Μπορούμε να εγγυηθούμε την ακρίβεια αυτών που γράφουμε ή προωθούμε σε άλλους; Έχουμε την άδεια να μεταδώσουμε τις πληροφορίες; Είναι αξιόλογες και εποικοδομητικές; Με ποια κίνητρα τις κάνουμε διαθέσιμες; Μήπως θέλουμε απλώς και μόνο να εντυπωσιάσουμε τους άλλους;

Αν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο χρησιμοποιείται σωστά, μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο. Αλλά μπορεί και να μας κατακλύσει με πληροφορίες. Μήπως παραφορτώνουμε τους άλλους προωθώντας τις πιο πρόσφατες ειδήσεις ή επουσιώδη θέματα σε μακροσκελείς λίστες γνωστών, σπαταλώντας έτσι τον πολύτιμο χρόνο τους; Δεν θα πρέπει να εξετάσουμε τα κίνητρά μας πριν πατήσουμε το πλήκτρο αποστολής; Τι θέλουμε πραγματικά να πετύχουμε; Στο παρελθόν, οι άνθρωποι έγραφαν επιστολές για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους με την οικογένεια και τους φίλους τους, να τους κρατήσουν ενήμερους για ό,τι συνέβαινε στη ζωή τους. Δεν πρέπει να είναι αυτός ο κύριος σκοπός των ηλεκτρονικών μηνυμάτων μας; Γιατί να μεταδώσουμε σε άλλους κάτι που δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε;

Επομένως, πώς πρέπει να χειριστούμε το ζήτημα του Ίντερνετ; Πρέπει να αποφεύγουμε κάθε χρήση του; Αυτό μπορεί να είναι απαραίτητο σε κάποιες περιπτώσεις. Ο μανιώδης χρήστης του Ίντερνετ που αναφέρθηκε νωρίτερα κατέφυγε σε αυτή τη λύση για να υπερνικήσει το μακροχρόνιο εθισμό του. Από την άλλη μεριά, η χρήση του Ίντερνετ μπορεί να μας ωφελήσει, με την προϋπόθεση ότι αφήνουμε “την ικανότητα σκέψης να μας φυλάει και τη διάκριση να μας διαφυλάττει”.—Παρ. 2:10, 11.

  • Αναδημοσίευση από το περιοδικό ΣΚΟΠΙΑ 15/8/2011 σ.3-5
  • Διαβάστε κι ΕΔΩ άλλο ένα άρθρο σε ΞΥΠΝΑ του 2004, 8/12 με το ίδιο θέμα... Η οργάνωση είναι άγρυπνη, εμείς;
  • ΞΥΠΝΑ 2000, 22/01. Διαβάστε ΕΔΩ.
  • Κι άλλο ΕΔΩ στο ΞΥΠΝΑ 2008, 10/08 που αφορά τους νέους...
  • Συνεχίστε την έρευνα... Υπάρχουν παολλά ακόμα που μπορείτε να βρείτε μόνοι σας, για το ίντερνετ... Το θέμα είναι ασφαλώς πολύ σοβαρό, αν δεν είμαστε προσεκτικοί...

Σχόλια (2)

  1. Επισκέπτης

Το Ίντερνετ είναι ακριβώς σαν το ξυράφι... Πριν ανακαλυφθούν τα ξυράφια, οι άνθρωποι ήταν με γενειάδες.
Τώρα που υπάρχουν, και πολύ μοντέρνα, χρειάζεται προσοχή...
Πολλές φορές βλέπουμε κάποιον και του λέμε: "πώς σφάχτηκες έτσι"...
Το ξυράφι ...

Το Ίντερνετ είναι ακριβώς σαν το ξυράφι... Πριν ανακαλυφθούν τα ξυράφια, οι άνθρωποι ήταν με γενειάδες.
Τώρα που υπάρχουν, και πολύ μοντέρνα, χρειάζεται προσοχή...
Πολλές φορές βλέπουμε κάποιον και του λέμε: "πώς σφάχτηκες έτσι"...
Το ξυράφι μας κάνει όμορφους, γυναίκες και άντρες, φτάνει να το χειριζόμαστε προσεχτικά.
Το Ίντερνετ επειδή δεν μας πονάει αμέσως, και δεν φαίνεται η ξυραφιά του αμέσως,
του δίνουμε και καταλαβαίνει... Μας αφαιρεί την προσωπική ζωή .
Φυσικά είναι ένα προσωπικό θεμα... Υποτίθεται ότι καταλαβαίνουμε τα λόγια του παροιμιαστή για την ικανότητα σκέψης, και διάκρισης....

Read More
  Συννημένα
  Το σχόλιο επεξεργάστηκε στις περίπου 9 χρόνια πρίν από Νίκος Θεοδωράκης Νίκος Θεοδωράκης
  1. Ν. Θεοδωράκης

Αυτό ακριβώς προσπαθώ να κάνω με το άρθρο που επέλεξα να βάλω από τη ΣΚΟΠΙΑ. Θέλω να υπενθυμίσω τα αυτονόητα σε όλους όσους διαβάζουν το web site του ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ και φυσικά σε μένα που λόγω της δουλειάς μου, περνάω πολλές ώρες στο διαδίκτυο, πως...

Αυτό ακριβώς προσπαθώ να κάνω με το άρθρο που επέλεξα να βάλω από τη ΣΚΟΠΙΑ. Θέλω να υπενθυμίσω τα αυτονόητα σε όλους όσους διαβάζουν το web site του ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ και φυσικά σε μένα που λόγω της δουλειάς μου, περνάω πολλές ώρες στο διαδίκτυο, πως χρειάζεται πολύ προσοχή.
Πολύ σωστά το λες… Το internet μοιάζει λίγο με το ξυράφι, όπως πολύ σωστά επισημαίνει ο ανώνυμος σχολιογράφος… Να υποθέσω ότι αυτό έγινε από άγνοια στην προσπάθεια του να το «ανεβάσει» ως σχόλιο, πράγμα που το έκανε τρεις φορές… Χρειάστηκε να παρέμβω τεχνικά για να το «κατεβάσω» τις δύο φορές καθώς ήταν μια υπερβολή χωρίς λόγο.
Ευχαριστώ όμως πολύ για την εύστοχη παρατήρηση…

Read More
  Συννημένα
 
There are no comments posted here yet

Υποβάλετε το σχόλιό σας

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
Συννημένα (0 / 3)
Share Your Location

Αυτό είναι το χωριό μου, το όμορφο Θραψανό, που ονειρευόμουν να ζήσω, κάποτε...

Αυτό είναι το χωριό μου, το Θραψανό... Φωτογραφημένο στις 6 Ιουλίου 2012. Τον αγαπώ αυτόν τον τόπο. Και κάποτε, ονειρευόμουν να ζήσω εκεί αρκετό καιρό, όταν θα έβγαινα στη σύνταξη.  Τώρα πια είμαι συνταξιούχος, έχοντας αλλάξει άποψη και πρωτεραιότητες στη ζωή μου... Η στιγμή που νόμιζα ότι δεν θα ερχόταν ποτέ, ήρθε! Δείτε ΕΔΩ μερικά πράγματα για το χωριό μου...

spiti.ktiti.dek23

Όταν η ζωή δεν το βάζει κάτω… Οι βουκαμβίλιες που ξεράθηκαν από την παγωνιά του Γενάρη 2017, όταν το χιόνι το έστρωσε για τα καλά στο χωριό (δες την ακριβώς από κάτω φωτογραφία, διότι είναι πολύ σπάνιο το χιόνι στο χωριό μας σε υψόμετρο 350 μ.). Χρειάστηκε να περιμένουμε λίγο... Αλλά ο χρόνος δεν είναι πρόβλημα, όσο είμαστε όρθιοι, μπορούμε και αντέχουμε τις αντιξοότητες… Η φωτογραφία αυτή, είναι τραβηγμένη το Νοέμβρη του 2023 όταν βάψαμε με άλλο χρώμα την εξωτερική και εσωτερική αυλή του σπιτιού...

xionismeno.spiti090117

Φωτογραφία τραβηγμένη στις 9/1/2017, στο χιονιά που άρεσε σε όλο το Θραψανό. Το πατρικό μου σπίτι, χιονισμένο. Απόλαυση οφθαλμών… Ευχαριστώ όσους είχαν την καλοσύνη και την προνοητικότητα να μου στείλουν αυτή τη φωτογραφία… Κάθε εποχή στο χωριό μου είναι όμορφη. Έτσι το βλέπω εγώ, έχοντας προσωπικά βιώματα… Οι όμορφες βουκαμβίλιες, από αυτόν τον πάγο, ξεράθηκαν, σε αντίθεση με την τριανταφυλλιά που, για άλλη μια φορά, αποδείχτηκε πολύ δυνατή και άντεξε... Αλλά η ζωή δεν σταματά! Ξαναπέταξαν πράσινα κλαριά, ξαναζωντάνεψαν!

parteria6

Φτιάξαμε και τα παρτέρια στα δυο περιβολάκια στην εξωτερική αυλή... Ο επόμενος στόχος, αν το θέλει ο Θεός και τον καταφέρουμε, είναι να μπουν πλακάκια και στις αυλές, τόσο στην εσωτερική, όσο και στην εξωτερική. Και μια πραγματική εξώπορτα που θα προστατεύει το σπίτι μας, καλύτερα, από τους ανόητους που δεν λείπουν. Ο στόχος παραμένει. Ελπίζω να τα καταφέρουμε να τον υλοποιήσουμε σ' αυτή τη ζωή.

thrapsano.arxio

Και μια ιστορική φωτογραφία που δείχνει το χωριό των πιθαράδων... Κρήτη, Θραψανό, 1958-1962, φωτογραφία του Roland Hampe. Την είδαμε δημοσιευμένη στη εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ Ηρακλείου της 10/5/2023. Τα νέα παιδιά, στις μέρες μας, συνεχίζουν αυτή την τέχνη. Αν τα βοηθούσε λίγο και η Πολιτεία, όλα θα ήταν καλύτερα... Δείτε κι αυτό ΕΔΩ το υπέροχο ντοκιμαντέρ για την αγγειοπλαστική στο Θραψανό που προβλήθηκε το Φλεβάρη του 2024  από την ΕΡΤ 3.

patris220624

Από την ημερήσια Ηρακλειώτικη εφημερίδα, ΠΑΤΡΙΣ. Την είδαμε δημοσιευμένη στη στήλη Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ, το Σάββατο 22/6/2024 με την ένδειξη: 1958-1962, Κρήτη, Θραψανό. Φωτογραφία Roland Hame (πηγή: Άσπρο και Μαύρο). Η φωτογραφία έχει και μια ακόμα συναισθηματική αξία για μένα. Τραβήχτηκε, όταν εγώ γενήθηκα. Και προφανώς έχει επιχρωματιστεί. Δεν υπήρχε χρωματιστό φίλμ, τότε...

Σε ποια φάση βρίσκεται σήμερα η σελήνη; Θέλετε να ξέρετε;

Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ

Η Αγία Γραφή περιγράφει μερικές φορές τους ανθρώπους με βάση την εργασία που έκαναν. Μιλάει για τον “Ματθαίο, τον εισπράκτορα φόρων”, τον “Σίμωνα τον βυρσοδέψη” και τον “Λουκά, τον αγαπητό γιατρό”. (Ματθ. 10:3· Πράξ. 10:6· Κολ. 4:14) Κάτι άλλο που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους είναι οι πνευματικοί διορισμοί ή τα προνόμιά τους. Διαβάζουμε για τον Βασιλιά Δαβίδ, τον προφήτη Ηλία και τον απόστολο Παύλο. Αυτοί οι άντρες εκτιμούσαν τους θεόδοτους διορισμούς τους. Παρόμοια και εμείς, αν έχουμε προνόμια υπηρεσίας, πρέπει να τα εκτιμούμε.

Ο αρχικός σκοπός του Ιεχωβά για την ανθρωπότητα ήταν να ζει για πάντα εδώ στη γη. (Γέν. 1:28· Ψαλμ. 37:29) Ο Θεός πρόσφερε γενναιόδωρα στον Αδάμ και στην Εύα διάφορα πολύτιμα δώρα που τους έδιναν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τη ζωή. (Διαβάστε Ιακώβου 1:17) Ο Ιεχωβά τούς χάρισε ελεύθερη βούληση, την ικανότητα να κάνουν λογικές σκέψεις και τη δυνατότητα να αγαπούν και να απολαμβάνουν φιλίες.

Ο Δημιουργός μιλούσε στον Αδάμ και τον συμβούλευε για το πώς να δείχνει την υπακοή του. Ο Αδάμ μάθαινε επίσης πώς να καλύπτει τις ανάγκες του καθώς και πώς να φροντίζει τα ζώα και τη γη. (Γέν. 2:15-17, 19, 20) Ο Ιεχωβά προίκισε επίσης τον Αδάμ και την Εύα με τις αισθήσεις της γεύσης, της αφής, της όρασης, της ακοής και της όσφρησης. Έτσι μπορούσαν να απολαμβάνουν πλήρως την ομορφιά και τα άφθονα αγαθά του παραδεισένιου σπιτιού τους. Για το πρώτο ανθρώπινο ζευγάρι, οι δυνατότητες να έχουν απόλυτα ικανοποιητική εργασία, να νιώθουν πλήρεις και να κάνουν ανακαλύψεις, ήταν απεριόριστες.

Τι μπορούμε να μάθουμε από τα λόγια που είπε ο Ιησούς στον Πέτρο; Χρειάζεται να προσέξουμε ώστε να μην αφήσουμε την αγάπη μας για τον Χριστό να εξασθενήσει και την προσοχή μας να αποσπαστεί από τα συμφέροντα της Βασιλείας. Ο Ιησούς γνώριζε πολύ καλά τις πιέσεις που σχετίζονται με τις ανησυχίες αυτού του συστήματος πραγμάτων. Ας μάθουμε, να εκτιμούμε όσα έχουμε...

ΕΝΑ SITE "ΑΠΑΓΚΙΟ" ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!

Αυτόν τον ιστότοπο τον «παλεύω» πολλά χρόνια. Πολύ πριν γνωρίσω την αλήθεια και βρω σκοπό στη ζωή μου. Φανταζόμουν τον εαυτό μου συνταξιούχο στο χωριό, με μια σχετικά καλή οικονομική επιφάνεια, δεδομένης μιας καλής σύνταξης που είχα οικοδομήσει πολλά πάνω της και ήθελα να έχω κάτι, για να περνάω το χρόνο μου.

Σήμερα, όλα έχουν αλλάξει γύρω μου, όλα εκτός από το Site αυτό. Δηλαδή, άλλαξε κι αυτό λιγάκι προσανατολισμό… Αντί να περνάει την ώρα του με κούφια δημοσιογραφικά θέματα, που δεν είχαν να προσφέρουν και πολλά πράγματα στους ανθρώπους, προσφέρει ελπίδα για ένα βέβαιο, καλύτερο αύριο.

Αυτήν την αληθινή ελπίδα, προσπαθεί να βάλει στις καρδιές των αναγνωστών του και να τους ενθαρρύνει να πιστέψουν ότι όλες αυτές οι δυσκολίες κάθε μορφής που ζούμε είναι παροδικές. Τα ωραία, είναι μπροστά μας... Και μπορούμε να τα ζήσουμε, φτάνει να το θέλουμε πραγματικά.

Αρκεί να μη στηριζόμαστε στην αξιοπιστία των ανθρώπων που σήμερα είναι κι αύριο όχι… Ούτε στις δυνάμεις μας. Αλλά στον Λόγο Εκείνου που είναι απόλυτα αξιόπιστος και να ακολουθούμε στη ζωή μας τις φωτεινές προειδοποιητικές  πινακίδες που έχει βάλει στο δρόμο μας…

ΚΡΕΟΝΤΑΣ, τέλος...

Το φύλλο που βλέπετε εδώ είναι το τελευταίο της εκδοτικής προσπάθειας του Εξωραϊστικού Συλλόγου της Κολοκυνθούς,  “Κρέοντας”. Δείτε το ΕΔΩ. Είναι το τεύχος 25 κι ΕΔΩ δείτε το αμέσως προηγούμενο. Ο ΚΡΕΟΝΤΑΣ αναγκάστηκε να αναστέλλει την έκδοσή του στην πρώτη μεγάλη οικονομική κρίση. Σε δύσκολες εποχές δεν άντεχε άλλο, τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη. Βέβαια κάθε φύλλο που αναστέλλει την έκδοσή του, θέλει να ελπίζει και ονειρεύεται την επανέκδοση του... Μακάρι να γίνει έτσι. Και να μην είναι μόνο οι καλές προθέσεις των ανθρώπων του Συλλόγου...

Στο ρόλο του Συνταξιούχου

Αν έχεις κάπου να κρατηθείς, αν μπορείς να περιμένεις, η υπομονή αμείβεται.
Άπό τις 24/10/2020 είμαι πια συνταξιούχος!… Όλα εξελίχθηκαν καλά, όπως το περίμενα και τον Νοέμβρη του 2020 μπήκαν τα χρήματα της σύνταξης μου στο λογαριασμό μου. κι από τότε όλα γίνονται κανονικά, στην ώρα τους... Η αγωνία μου μετρούσε από τον Νοέμβριο του 2019, οπότε και κατέθεσα τα χαρτιά μου. Μια διαδικασία που κράτησε σχεδόν ένα χρόνο! 

Όλα αυτά έγιναν μέσα σε μια πρωτόγνωρη, δύσκολη εποχή του κορονοϊού Covid-19, με λοκντάουν και χωρίς τις μικρές εφημερίδες που βγάζω. Και όμως, όλα πήγαν καλά! Με τη βοήθεια ανθρώπων που μας αγαπούν, των παιδιών της Σούλας, δεν έχασα καμιά από τις ρυθμίσεις που είχα κάνει... Και δεν στερηθήκαμε τίποτα, από τα βασικά πράγματα. Ο Ιεχωβά να τους ευλογεί!

Δοξάζω τον Ιεχωβά για την καλή έκβαση του πράγματος! Και τον ευχαριστώ, γιατί αν δεν ήταν το ισχυρό χέρι Του να με οπλίζει με υπομονή και εγκαρτέρηση, όλα θα ήταν πολύ πιο δύσκολα!

Μικρές πινελιές αγάπης

athina1

Γεμάτος όμορφες, ξεχωριστές πινελιές, είναι αυτός ο ιστότοπος που διαβάζετε. Ξεκίνησε, για να καλύψει κάποιες ανάγκες έκφρασης, με δημοσιογραφικό κυρίως περιεχόμενο και τον βλέπουμε να εξελίσσεται ουσιαστικά σε ένα σημείο συνάντησης και επαφής, ανάμεσα σε φίλους. Και η αναφορά στις πινελιές δεν είναι καθόλου τυχαία. Κάπως έτσι δεν λειτουργούν και οι ζωγράφοι; Μόνο που εδώ το πράγμα μοιράζεται, ανάμεσα στις λέξεις και τις εικόνες. Και περιγράφουν μια ζωή πραγματική, όχι από αυτές που κυριαρχούν στη φαντασία και στο διαδίκτυο.

Δοκιμασία από τον Covid-19

Ότι μέχρι χθες, μόνο ως θεωρία γνωρίζαμε, το είδαμε να εφαρμόζεται στη ζωή μας... Και πήραμε τα μαθήματα μας. Δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

Το "φευγιό" της αδερφής μου

Η Γιωργία μας "έφυγε" για πάντα από κοντά μας το 2011. Και ο θάνατος του Γιάννη έναν ακριβώς χρόνο, μετά. Λιγοστεύουμε...

Έφυγε και ο Κωστής μας

Λιγοστεύουμε... Μετά τη Γεωργία μας, "έφυγε" και ο Κωστής μας. Τον αποχαιρετήσαμε (δείτε ΕΔΩ) με συγκίνηση... Θα τα ξαναπούμε αδελφέ!

Developed by OnScreen - Content by Nikos Theodorakis - Powered by FRIKTORIA