Ολοκληρώνουμε τη βόλτα μας στο παλιό Φρούριο της Κέρκυρας… Αναμνήσεις μέρος 2ο

Στο προηγούμενο σημείωμα σας είχαμε μερικά στοιχεία και φωτογραφίες από την επίσκεψη που κάναμε στο παλιό Φρούριο της πόλης της Κέρκυρας… Αν το βλέπετε κάπου αυτό, θα πιστεύατε ότι είναι ορθόδοξος ναός; Και όμως πρόκειται. Η αρχιτεκτονική και η δόμηση του ναού βασίστηκε σε σχέδια ενός Άγγλου αξιωματικού μηχανικού, του Antony Emmet και θυμίζει αρχαίο δωρικό ναό. Ο ναός του Αγίου Γεωργίου οικοδομήθηκε το 1840, εντός του Παλαιού Φρουρίου, για την κάλυψη των θρησκευτικών αναγκών των Άγγλων στρατιωτών που υπηρετούσαν στην Κέρκυρα την περίοδο της Αγγλικής Προστασίας (1814 – 1864).

Για την κατασκευή του ναού χρησιμοποιήθηκαν υλικά από τα γκρεμισμένα σπίτια της γύρω περιοχής Το 1865, με την ενσωμάτωση της Κέρκυρας στην Ελλάδα, η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, από Αγγλικανικός Ναός μετατράπηκε σε Ορθόδοξος, τα εγκαίνια του οποίου πραγματοποιήθηκαν την 21η Μαρτίου 1865 και ο τότε μητροπολίτης της Κέρκυρας, Αθανάσιος Πολίτης, τον αφιέρωσε στον Άγιο Γεώργιο, προστάτη του Πεζικού σώματος. Τότε κοσμήθηκε με το παλαιό τέμπλο του ναού του Αγίου Σπυρίδωνος, έργο του επιφανούς Κρητικού αγιογράφου, Εμμανουήλ Τζάννε. Το τέμπλο ήταν δωρεά της οικογένειας Βούλγαρη.

Ο ναός είναι γεωργιανού ρυθμού και μπορεί να φιλοξενήσει εκκλησίασμα 4.000 πιστών. Στο εξωτερικό του έξη κίονες δωρικού ρυθμού στηρίζουν τριγωνικό επιστέγασμα. Εσωτερικά η μορφή του έχει αλλάξει λόγω των καταστροφών που υπέστη κατά τον β’ παγκόσμιο πόλεμο. Αρχικά δύο σειρές στύλων χώριζαν τον ναό σε τρία μέρη κατά την τρίκλιτη βασιλική τεχνοτροπία. Πάνω στους κίονες στηριζόταν ο γυναικωνίτης στις τρεις πλευρές του ναού. Όπως και οι περισσότερες εκκλησίες της Κέρκυρας, έτσι και ο ναός του Αγίου Γεωργίου, υπέστη σοβαρές ζημιές από τους γερμανικούς βομβαρδισμούς την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου(1943).

Στο εσωτερικό του φρουρίου υπάρχουν διάφορα κτίρια ανάμεσα στα οποία μια φυλακή κατασκευασμένη το 1786 από τους Ενετούς, η οποία επεκτάθηκε αργότερα από τους Άγγλους, το στρατιωτικό παρεκκλήσι, δύο στρατώνες φτιαγμένοι από τους Άγγλους γύρω στο 1850 και ένα στρατιωτικό νοσοκομείο που σήμερα λειτουργεί ως σχολείο μουσικής. Το να περπατάς μέσα στο παλιό Φρούριο έχει μια πραγματικής γοητεία…

Αυτή η φωτογραφία έχει τραβηχτεί έξω από το παλιό Φρούριο της πόλης της Κέρκυρας… Την πλατεία Λιστόν. Στη βενετσιάνικη διάλεκτο «lista» σημαίνει ο «φαρδύς και ίσιος δρόμος περιπάτου» εξού και το Λιστόν της Bενετίας,στην πλατεία του Αγίου Μάρκου. Ταυτόχρονα όμως σημαίνει και ο «ξύλινος πήχης», στον οποίο αναγράφονταν κατάλογοι και μολονότι όταν κατασκευάστηκε το Λιστόν η Γαληνοτάτη Δημοκρατία αποτελούσε μακρινό παρελθόν πάρα πολλές βενετσιάνικες λέξεις και εκφράσεις επιβίωναν στη διάλεκτο των Κερκυραίων, όπως ακριβώς και σήμερα.

Λιστόν λοιπόν σημαίνει και ο φαρδύς ίσιος ίδιος δρόμος και ο κατάλογος. Κατά μία εκδοχή το περίφημο Λιστόν της Κέρκυρας οφείλει την ονομασία του και στις δύο εξηγήσεις καθώς υπήρχε εκεί αναρτημένος κατάλογος με τα ονόματα των ευγενών, το libro d’ oro, οι οποίοι είχαν το αποκλειστικό δικαίωμα να απολαμβάνουν τον περίπατο τους στο συγκεκριμένο δρόμο. Μια πρακτική που εγκαταλείφθηκε, όπως πολλές άλλες, π.χ. το libro d’ oro, ως κατάλοιπο του παρελθόντος, όταν τα Επτάνησα ενώθηκαν με την Ελλάδα.

Εδώ στο café – bar «Παλαιό Φρούριο» καθίσαμε και απολαύσαμε τον καφέ μας. Ξεκουραστήκαμε, έτσι που να συνεχίσουμε με καλή διάθεση τη βόλτα μας στο κέντρο της Κέρκυρας… Όσο για το cafe, πρόκειται για ένα ξεχωριστό προορισμό τόσο για τις καλοκαιρινές όσο και για τις χειμερινές σας εξόδους, όπου μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας, το ποτό σας, να γευματίσετε, να φιλοξενήσετε τις σημαντικές στιγμές της ζωής σας. Και ο νεαρός που το κάνει έχει όρεξη για κουβέντα…

Με τον νεαρό που δουλεύει το καφέ μέσα στο παλιό Φρούριο είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε αρκετά. Όπως έγραψα και χθες η μέρα που επισκεφθήκαμε ήταν φορτωμένη από σύννεφα που απειλούσαν με βροχή… Μόλις που προλάβαμε να αποχωρήσουμε και να πάμε σε μια κρεπερί στην πλατεία μέχρι να περάσει η βροχή. Ήταν γυμναστής που άφησε την Αθήνα με τη γυναίκα του και ήρθαν εδώ πριν από την κρίση να κάνουν μια καινούρια αρχή… Και δεν πάνε και άσχημα. Δεν μετάνιωσαν ποτέ για την απόφαση τους αυτή…

Το Παλαιό Φρούριο σήμερα λειτουργεί ως ανοικτός χώρος μνημειακού χαρακτήρα, ο οποίος στεγάζει το Ιστορικό Αρχείο της Κέρκυρας, τη Δημόσια Βιβλιοθήκη, τη Βυζαντινή Συλλογή της Κέρκυρας, Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, το εργαστήριο έρευνας Ελληνικής μουσικής του Ιονίου πανεπιστημίου και αίθουσες εκθέσεων και εκδηλώσεων. Οι ελεύθεροι χώροι του χρησιμοποιούνται για την πραγματοποίηση μουσικών εκδηλώσεων και στον χώρο επίσης λειτουργούν αναψυκτήριο, εστιατόριο και πωλούνται είδη πολιτιστικού ενδιαφέροντος.
Σχόλια (0)