Η ιστορία των Μαρτύρων του Ιεχωβά στην Ελλάδα όπως καταγράφηκε στο βιβλίο έτους 1994 - 2
Έργο σταντ στην Κομοτηνή… Ένας επιπλέον τρόπος που έχει διευθετήσει η Οργάνωση του ιεχωβά για το έργο δρόμου… Θα το δείτε σε όλο τον κόσμο. Με τον ίδιο, ακριβώς τρόπο. Επειδή ο λόγος είναι ίδιος: Να δοθεί η ευκαιρία στους ανθρώπους να γνωρίσουν την αλήθεια…
Όμως το έργο από πόρτα σε πόρτα στο τομέα αποτελεί πάντα την κορυφή στο έργο της διακήρυξης των καλών νέων… Με θάρρος, με παρρησία, με υπομονή και με πολύ αγάπη το έργο γίνεται με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα… Η συνεχής αύξηση, το αποδεικνύει…
Ο Αδελφός Ρώσσελ Επισκέπτεται την Ελλάδα
Στη διάρκεια της παγκόσμιας περιοδείας του, ο αδελφός Ρώσσελ επισκέφτηκε την Αθήνα και την Κόρινθο, το 1912. Υπήρχαν μόνο περίπου 12 ευαγγελιζόμενοι στην Ελλάδα τότε. Εκφώνησε μια ομιλία στην Αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων στην Αθήνα, στην ίδια πόλη στην οποία, πριν από περίπου 19 αιώνες, είχε εκνευριστεί ο Παύλος εξαιτίας της ειδωλολατρίας που οργίαζε εκεί. (Πράξ. 17:16) Τόσο πολλοί άνθρωποι ήρθαν για να ακούσουν την ομιλία ώστε χρειάστηκε να εκφωνηθεί και δεύτερη φορά. Ωστόσο, την επόμενη φορά παρευρέθηκαν και πολλοί Ελληνορθόδοξοι ιερείς· διέκοψαν την ομιλία και δημιούργησαν μεγάλη αναστάτωση. Αργότερα, ο αδελφός Ρώσσελ απάντησε σε πολλές Γραφικές ερωτήσεις, ενώ καθόταν δίπλα στο κρεβάτι του αδελφού Οικονόμου.
Ο αδελφός Ρώσσελ πήγε στην Κόρινθο σιδηροδρομικώς. Προς μεγάλη του έκπληξη, είχαν γίνει διευθετήσεις να μιλήσει στον Ελληνορθόδοξο Ναό του Αγίου Παύλου! Παρών ήταν ο δήμαρχος της πόλης, καθώς και αρκετοί ιερείς και αξιωματικοί του στρατού. Το θέμα της ομιλίας του ήταν «Πού Είναι οι Νεκροί;» Η ανταπόκριση στην ομιλία ήταν καλή και του ζητήθηκε να την εκφωνήσει ξανά. Κατόπιν ο δήμαρχος τον ξενάγησε στην ίδια αρχαία πόλη όπου ο Παύλος είχε μείνει κάποτε επί ενάμιση χρόνο, εποικοδομώντας την εκκλησία των χρισμένων Χριστιανών.—Πράξ. 18:11.
Η Επίσκεψη του Αδελφού Ρόδερφορντ
Στις 28 Σεπτεμβρίου 1920, η σιδηροδρομική αμαξοστοιχία Σεμπλόν-Οριάν-Εξπρές μπήκε στο σταθμό της Αθήνας και ένας από τους επιβάτες της ήταν ο δεύτερος πρόεδρος της Εταιρίας Σκοπιά, ο Ι. Φ. Ρόδερφορντ. Η εφημερίδα «Αθήναι» ανήγγειλε την ομιλία του με θέμα «Εκατομμύρια Ζώντων Ήδη Ουδέποτε θα Αποθάνωσιν». Αυτός μίλησε επίσης στον Άρειο Πάγο, όπου ο Παύλος είχε δώσει τόσο αποτελεσματική μαρτυρία γύρω στο 50 Κ.Χ. (Πράξ. 17:22-34) Αργότερα, ο αδελφός Ρόδερφορντ έγραψε την εξής εύστοχη παρατήρηση: «Η Ελλάδα είναι μια παπαδοκρατούμενη χώρα, ωστόσο πιστεύουμε ότι ο λαός αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι έχει εξαπατηθεί και παροδηγηθεί από τους τυφλούς οδηγούς του. Πιστεύουμε ότι υπάρχει μεγάλος αγρός για επίδοση μαρτυρίας υπέρ της αλήθειας εκεί».
Ο αδελφός Ρόδερφορντ είδε επίσης την ανάγκη που υπήρχε για καλύτερη διοργάνωση του έργου στην Ελλάδα. Πριν από το 1922, δεν υπήρχε καμιά επίσημη οργάνωση. Το 1922, ιδρύθηκε ένα τμήμα της Βιβλικής και Φυλλαδικής Εταιρίας Σκοπιά στην οδό Λομβάρδου στην Αθήνα, με τον Αθανάσιο Καρανάσιο ως εκπρόσωπο του τμήματος. Καθώς το έργο άρχιζε να διοργανώνεται, περιοδεύοντες ομιλητές στάλθηκαν στις κύριες πόλεις· άλλοι στάλθηκαν σε μικρότερες κωμοπόλεις και χωριά. Σε γενικές γραμμές, υπήρχαν περίπου 20 ακούραστοι εργάτες τότε στον αγρό.
Τα Καλά Νέα Διαδίδονται με Δημόσιες Ομιλίες
Οι δημόσιες ομιλίες έπαιξαν πρωτεύοντα ρόλο στη διάδοση των καλών νέων εκείνα τα πρώτα χρόνια. Όταν επρόκειτο να εκφωνηθεί η ομιλία «Όλα τα Έθνη Βαδίζουν προς τον Αρμαγεδδώνα, αλλά Εκατομμύρια Ζώντων Ήδη Ουδέποτε Θα Αποθάνωσιν», η μικρή εκκλησία στην Αθήνα ανέλαβε δράση. Το Δημοτικό Συμβούλιο επέτρεψε τη δωρεάν χρήση του Δημοτικού Θεάτρου Αθηνών. Η εφημερίδα «Αθήναι» διαφήμιζε με εντυπωσιακό τίτλο την ομιλία. Ο αδελφός Καρανάσιος έκανε την ομιλία μπροστά σε ένα συνωστισμένο ακροατήριο, και αυτή εκφωνήθηκε και δεύτερη φορά στην Αίθουσα του Ωδείου στην οδό Φειδίου. Πολλοί έλαβαν το βιβλιάριο «Εκατομμύρια Ζώντων Ήδη Ουδέποτε θα Αποθάνωσιν».
Ο Γεώργιος Δούρας, γνωστός ποιητής και φοιτητής της νομικής, διάβασε ένα φυλλάδιο το 1920 και γνώρισε την αλήθεια. Υπηρέτησε ως πίλγκριμ, δηλαδή ως περιοδεύων διάκονος, από το 1922 μέχρι το 1925. Το Νοέμβριο του 1923, εκφώνησε μια δημόσια ομιλία σε έναν κινηματογράφο στην Πάτρα. Ο Παύλος Γρηγοριάδης, ένας άνθρωπος με καλή μόρφωση που έγινε αργότερα Σπουδαστής της Γραφής, ήταν επίσης παρών. Ο νεότερος αδελφός του, ο Γρηγόρης, γνώρισε επίσης την αλήθεια και είναι ακόμα συνταυτισμένος με την οικογένεια Μπέθελ στην Ελλάδα.
Το ίδιο έτος, ο αδελφός Δούρας εκφώνησε μια δημόσια ομιλία στην Καλαμάτα. Ο Δημήτρης Λογιώτατος αφηγήθηκε: «Ολόκληρη η κοινότητα ξαφνιάστηκε όταν είδε τις διαφημίσεις για την ομιλία «Εκατομμύρια Ζώντων Ήδη Ουδέποτε θα Αποθάνωσιν». Αποφάσισα να πάω και εγώ να την ακούσω. Όταν έφτασα, η αίθουσα ήταν κατάμεστη. Κάθισα πίσω από τον κ. Τρεμπέλα, ένα θεολόγο και καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, γνωστό ως το ‘αηδόνι της Ορθοδοξίας’. Δεν μου διέφυγε καμιά λεπτομέρεια εκείνης της πνευματικής μάχης που διεξάχτηκε ανάμεσα στους Σπουδαστές της Γραφής και σε εκείνον το διακεκριμένο θεολόγο. Ήταν ένας θρίαμβος της ΑΛΗΘΕΙΑΣ! Κατόπιν, πήρα αρκετά βιβλιάρια που είχαν τον ίδιο τίτλο με την ομιλία. Διάβασα ένα από αυτά μέσα σε μια νύχτα. Καταχαρούμενος, έσπευσα να διαθέσω αυτά τα θαυμάσια βιβλιάρια σε φίλους και συγγενείς μου».
(Συνεχίζεται)
Σχόλια (0)