Μας έχει πραγματικά απασχολήσει αν εμείς έχουμε συναίσθηση της πνευματικής μας ανάγκης;
Συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους: Τρώμε, πίνουμε κινούμαστε, αναπαραγόμαστε… Αλλά μας καλύπτει μόνο αυτό; Στο εδάφιο Ματθαίος 5:3 («Ευτυχισμένοι είναι εκείνοι που έχουν συναίσθηση της πνευματικής τους ανάγκης,+επειδή σε αυτούς ανήκει η βασιλεία των ουρανών.+) βλέπουμε ότι έχουμε κι άλλες πιο σοβαρές ανάγκες. Έχουμε έτσι κατασκευαστεί που αυτή η ανάγκη είναι έμφυτη…
Μας απασχολούν ουσιαστικές ερωτήσεις, όπως ποιος είναι ο σκοπός του Θεού για τη γη, ποιο είναι το νόημα της ζωής, γιατί πεθαίνουμε… Οι άνθρωποι προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις με λάθος τρόπο. Θαυμάζουν τη φύση, ασχολούνται με τις Τέχνες, δίνουν σημασία στη μουσική. Άλλοι πάλι στρέφονται στη θρησκεία… Δυστυχώς οι τρόποι που το κάνουν είναι συνήθως αντικρουόμενοι, με αποτέλεσμα να μην καταφέρνουν να καλύψουν τις πραγματικές πνευματικές τους ανάγκες…
Ωστόσο, όπως τόνισε στην δημόσια ομιλία του ο επίσκοπος περιοχής μας Ιορδάνης Σκερλετίδης την Κυριακή που μας πέρασε, υπάρχει ο σωστό τρόπος. Κι αυτός έχει να κάνει με τέσσερα βήματα:
Το πρώτο είναι να αναγνωρίσει κανείς την ανάγκη ότι έχουμε εξάρτηση από τον δημιουργό μας.
Το δεύτερο να αναγνωρίσει την κατάλληλη επιθυμία, το κίνητρο, όπως λέει το εδάφιο Ματθαίος 5:6 (Ευτυχισμένοι είναι εκείνοι που πεινούν και διψούν+για τη δικαιοσύνη, επειδή αυτοί θα χορταστούν.+) Θα πρέπει δηλαδή να μας ενδιαφέρει να εφαρμόζουμε οικιοθελώς τους δίκαιους κανόνες του Θεού.
Το τρίτο είναι να χρησιμοποιούμε το κατάλληλο μέσο. Οι απαντήσεις για τα θεμελιώδη ερωτήματα βρίσκονται μέσα στο Λόγο του Θεού, την Αγία Γραφή. Η Αγία Γραφή είναι αυτή που αποκαλύπτει την προσωπικότητα του Ιεχωβά. Είναι πραγματικά ένα εγχειρίδιο ζωής.
Το τέταρτο βήμα είναι να προβούμε στις κατάλληλες ενέργειες κάνοντας σωστή χρήση της ελεύθερης βούλησης μας. Όπως λένε τα εδάφια Ιακώβου 1:22-25 (Ωστόσο, να γίνεστε εκτελεστές του λόγου+και όχι μόνο ακροατές, απατώντας τον εαυτό σας με εσφαλμένη λογίκευση.+23Διότι αν κάποιος είναι ακροατής του λόγου και όχι εκτελεστής,+αυτός μοιάζει με άνθρωπο που κοιτάζει το φυσικό του πρόσωπο στον καθρέφτη.24Διότι κοιτάζει τον εαυτό του, και φεύγει και αμέσως ξεχνάει τι είδους άνθρωπος είναι.25Αλλά εκείνος ο οποίος εμβαθύνει στον τέλειο νόμο+της ελευθερίας και ο οποίος εμμένει σε αυτόν, εκείνος ο άνθρωπος, επειδή δεν έχει γίνει ακροατής που ξεχνάει αλλά εκτελεστής του έργου,+θα είναι ευτυχισμένος+καθώς θα το εκτελεί.) Μελέτη δηλαδή και εφαρμογή των όσων μαθαίνουμε, καθημερινά. Πρόκειται για μια διαδικασία εμβάθυνσης.
Και πώς μπορεί να γίνει αυτό; Για να είμαστε από κάθε άποψη σωστοί, σε σχέση με τις απαιτήσεις του Ιεχωβά, θα πρέπει να ακολουθούμε ως πρότυπο μας τον τέλειο Ιησού. Μόνο έτσι θα είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε μια στενή σχέση με τον Ιεχωβά…
Φυσικά θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τα εμπόδια σ’ αυτή τη διαδρομή. Διότι βλέποντας το αυτό, ο Σατανάς ο Διάβολος δεν πρόκειται να καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια…
Ας δούμε μερικά από τα εμπόδια που θα μας βάλει και ήδη βάζει σε πολλούς στον κόσμο με αποτέλεσμα, να τυφλώνει τη διάνοια τους.
Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι η καθημερινότητα. Έχουν συσσωρευτεί τόσα προβλήματα που πρέπει να λύσουμε (τα περισσότερα έχουν να κάνουν με την επιβίωση μας…) που συχνά ακούμε ανθρώπους να λένε «θέλω, αλλά δεν έχω χρόνο». Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν σκεφτεί ποτέ πως αν αφιέρωναν μόνο πέντε λεπτά την εβδομάδα σε τέτοιες σκέψεις και προβληματισμούς είναι βέβαιο ότι θα έπαιρναν στα σοβαρά κάποιες αποφάσεις που αφορούν την ίδια τη ζωή τους.
Υπάρχουν και εκείνοι που δίνουν προσοχή στο άγγελμα, ξεκινούν γραφική μελέτη, έρχονται στις συναθροίσεις, αλλά… μέχρι εκεί. Στα εδάφια Ματθαίος 13: 3-8 (Τότε τους μίλησε για πολλά πράγματα με παραβολές, λέγοντας: «Ο σπορέας βγήκε να σπείρει·+4και καθώς έσπερνε, μερικοί σπόροι έπεσαν δίπλα στο δρόμο, και ήρθαν τα πουλιά και τους έφαγαν.+5Άλλοι έπεσαν πάνω στους βραχώδεις τόπους όπου δεν είχαν πολύ χώμα, και αμέσως φύτρωσαν, επειδή το χώμα δεν είχε βάθος.+6Αλλά όταν ανέτειλε ο ήλιος, κάηκαν και επειδή δεν είχαν ρίζα ξεράθηκαν.+7Άλλοι, επίσης, έπεσαν ανάμεσα στα αγκάθια, και τα αγκάθια ψήλωσαν και τους έπνιξαν.+8Άλλοι πάλι έπεσαν πάνω στο καλό χώμα και άρχισαν να αποδίδουν καρπό,+αυτός εκατό φορές περισσότερο, εκείνος εξήντα, ο άλλος τριάντα.+) βλέπουμε την παραβολή του σπορέα.
Το άγγελμα της Βασιλείας είναι ο σπόρος, το χώμα είναι οι διαφορετικές καταστάσεις στις οποίες βρίσκεται ο καθένας μας. Στο εδάφιο Ματθαίος 13:19 (Όταν κάποιος ακούει το λόγο της βασιλείας αλλά δεν συλλαμβάνει το νόημα, έρχεται ο πονηρός+και αρπάζει αυτό που έχει σπαρθεί στην καρδιά του· αυτός είναι που σπάρθηκε δίπλα στο δρόμο.) βλέπουμε εκείνους που εκδηλώνουν εγκάρδια εκτίμηση για τον Λόγο του Θεού, αλλά διάφορα πράγματα του κόσμου, όπως η καριέρα, η φήμη, η δόξα, η δύναμη τους εμποδίζουν να προχωρήσουν.
Στα εδάφια Ματθαίος 13: 20-21 (Εκείνος δε που σπάρθηκε πάνω στους βραχώδεις τόπους είναι αυτός που ακούει το λόγο και αμέσως τον δέχεται με χαρά.+21Εντούτοις δεν έχει ρίζα μέσα του, αλλά παραμένει για ένα χρονικό διάστημα, και αφού γίνει θλίψη ή διωγμός εξαιτίας του λόγου, αμέσως σκανδαλίζεται.+) βλέπουμε πόσο ισχυρός ανασταλτικός παράγοντας είναι ο φόβος του ανθρώπου.
Στο Ματθαίος ΄13:22 (Εκείνος δε που σπάρθηκε ανάμεσα στα αγκάθια είναι αυτός που ακούει το λόγο, αλλά η ανησυχία αυτού του συστήματος πραγμάτων+και η απατηλή δύναμη του πλούτου πνίγουν το λόγο, και αυτός γίνεται άκαρπος.+) βλέπουμε ότι η κάρδια τους είναι μοιρασμένη στις απολαύσεις αυτού του κόσμου. Και δεν μιλάμε για κατ’ ανάγκη κακά πράγματα, όχι. Αλλά η υπέρμετρη ενασχόληση με πράγματα όπως η ψυχαγωγία, ο αθλητισμός κ.α. τους επιτρέπουν να λειτουργούν ως αγκάθια.
Και τέλος υπάρχει και η δαιμονική διδασκαλία που θέλει προσοχή από όλους μας… Θα ακούσετε να λένε συχνά στον κόσμο ότι η Γραφή είναι απαρχαιωμένη και δεν είναι δυνατόν στα 2017 να εφαρμόζει κανείς γραφικές σκέψεις στη ζωή του…
Πόσο λάθος είναι… Εμείς μπορούμε να κάνουμε χρήση της ελεύθερης βούλησης μας. Η εξάρτηση από τις πνευματικές μας ανάγκες έχει να κάνει με αυτό. Αν το καταφέρουμε είναι βέβαιο ότι θα είμαστε ευτυχισμένοι στη ζωή μας κάτι που όπως τόνισε ο επίσκοπος μας, Ιορδάνης Σκερλετίδης, το εύχομαι για όλους!
Σχόλια (0)