Αναμνήσεις από τη γη της Μάνης, όταν είχαμε πάει τον περασμένο Αύγουστο για τρεις μέρες...
Στη Μάνη έχω πάει πολλές φορές και πάντα μου άρεσε. Τι; Όλη αυτή η αγριάδα του τοπίου, ο ξερότοπος με τις πέτρες και τα χέρσα χωράφια, οι μικροί δρόμοι που μπορείς να τους περπατήσεις με χαρά και να απολαμβάνεις αυτό το περπάτημα. Την τελευταία φορά που πήγαμε ήταν Αύγουστος του 2018
Και θυμάστε, είχαμε πάει με τη κόρη της Σούλας, την Έστερ και τα κορίτσια της, Βιτόρια και Χλόη, στην Αρεόπολη, καθώς η Έστερ είχε την επιθυμία να ξαναδεί τα Σπήλαια του Δυρού... Δείτε μερικά δημοσιεύματα που κάναμε τότε από εκεί ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ Ναι. ήταν υπέροχα!
Στο σημερινό δημοσίευμα μας επιλέξαμε να σας δώσουμε μερικές φωτογραφίες από τα... χωράφια της Μάνης. Γεωγραφικά η κυρίως Μάνη ή Μέσα Μάνη, όπως ονομάζεται τοπικά, ορίζεται από τον αυχένα του Ταΰγετου Σαγιά και καταλήγει στο Ακρωτήριο Ταίναρο.
Η Μέσα Μάνη διακρίνεται με βάση την κατά μήκος κορυφογραμμή στην Ανατολική Μάνη ή προσηλιακή Μάνη, που βλέπει προς το Λακωνικό Κόλπο και στη Δυτική Μάνη ή απόσκερη ή αποσκιερή Μάνη, που βλέπει στο Μεσσηνιακό Κόλπο. Βορειότερα της Δυτικής Μάνης, δηλαδή από την περιοχή της Καρδαμύλης, βρίσκεται η Μεσσηνιακή Μάνη, ή όπως την αποκαλούν τοπικά η Έξω Μάνη.
Ο διαχωρισμός αυτός διακρίνεται και στα επίθετα των κατοίκων, όπου της μεν Λακωνικής Μάνης καταλήγουν σε -άκος και στη Μεσσηνιακή Μάνη σε -έας. Η περιοχή της Μάνης περιλαμβάνει τις άλλοτε επαρχίες του Γυθείου και Οιτύλου της Λακωνίας. Τα μέρη αυτά, τα περπατήσαμε.
Η συνολική της έκταση φθάνει τα 1800 τ. χλμ. επί συνολικού μήκους 75 χλμ. και μέγιστου πλάτους 28 χλμ. που καταλήγει στο Ακρωτήριο Ταίναρο, με σπονδυλική στήλη το όρος Ταΰγετος και ψηλότερη κορυφή τον Προφήτη Ηλία (2.404 μ.). Ο συνολικός πληθυσμός της το 1961 έφθανε τους 20.300 κατοίκους, που ζούσαν σε 150 περίπου οικισμούς.
Σχόλια (0)