Νεροβούβαλοι δίπλα στη λίμνη Κερκίνη. Με φωτογραφίες της καλής μας φίλης Μαρίνας...
Δίπλα στην Λίμνη Κερκίνη στο Ν. Σερρών θα δεις να βόσκουν δεκάδες νεροβούβαλοι από ανθρώπους με μεράκι, αγάπη και χαρά που ασχολούνται με την εκτροφή και την παραγωγή ντόπιων βουβαλιών. Μια από αυτές τις φάρμες είναι η φάρμα Μερτζεμέκη η μεγαλύτερη φάρμα βουβαλιών στην Ελλάδα.
Τα ζώα τα βρήκε να βόσκουν η καλή μας φίλη Μαρίνα, καθώς πήγε μια βόλτα στην περιοχή από οικολογικό ενδιαφέρον. Στον ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ έχουμε κάνει ήδη δυο δημοσιεύματα. Μπορείτε να τα δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ. Αλλά σήμερα θα σας μιλήσουμε για τα βουβάλια αυτά, τα όχι και τόσο συνηθισμένα.
Οι άνθρωποι από τη φάρμα Μερτζεμέκη έχουν περισσότερα από 1200 βουβάλια σε συνολικό πληθυσμό περίπου 5000 βουβάλια για όλη την Ελλάδα. Και φροντίζουν για τη καλή διατροφή του κοπαδιού και μας διαβεβαιώνουν ότι δεν χρησιμοποιούν ορμόνες. Η τροφή τους είναι η καλύτερη καθώς τον καιρό που μπορούν, τρώνε φυσικό χορτάρι.
Ψαχνοντας στο διαδίκτυο μάθαμε ότι η καταγωγή του νεροβούβαλου είναι από την Ινδία, αλλά την εμφάνισή του σε ελληνικά χώματα την χρωστάμε στον Ξέρξη που τους άφησε ελεύθερους πριν από 2.500 χρόνια στην ευρύτερη περιοχή των Σερρών. Τι μαθαίνει κανείς, διαβάζοντας!
Πρόκειται για μεγαλόσωμα ζώα που το ύψος τους κυμαίνεται από 1 – 1,50 μ. στο ακρώμιο και το βάρος τους, το οποίο ποικίλλει, μπορεί να φτάσει τα 1.000 κιλά. Το θηλυκό γεννά ένα μικρό μετά από κυοφορία 310 ημερών. Σε ηλικία 4 -5 χρόνων το μικρό είναι ώριμο άτομο. Η διάρκεια της ζωής του είναι κατά μέσο όρο 17-20 χρόνια.
Τους αρέσει να βυθίζονται στο νερό αφήνοντας μόνο το κεφάλι τους απέξω. Αυτό το κάνουν για να αποφεύγουν τα τσιμπήματα των εντόμων. Στο πέρασμα των δεκάδων αιώνων οι νεροβούβαλοι προσαρμόστηκαν στις ελληνικές κλιματικές συνθήκες, έγιναν πολύτιμοι βοηθοί στις αγροτικές εργασίες και έσωσαν πολλές γενιές Ελλήνων από την πείνα με το γάλα τους και το, πλούσιο σε θρεπτική αξία, κρέας τους.
Σχόλια (0)