Η επιστήμη του να έχεις μελίσσια...
Αφορμή ήταν η έκθεση στο πλάι της τριήμερης γιορτής για τον Θραψανιώτη Αγγειοπλάστη, να γνωρίσω λίγο τα μελίσσια... Ο Θοδωρής Δρακούλης, μελισσοκόμος στο επάγγελμα ασχολήθηκε μαζί μου κι έδωσε απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις μου. Οι οποίες δεν ήταν και λίγες. Εδώ το περίπτερό τους.
Μια κυψέλη ειδικά φτιαγμένη με γυαλί στη μια της πλευρά, έτσι που να βλέπεις τις μέλισσες πως ειναι μέσα σ΄ αυτήν μου κίνησε το ενδιαφέρον. Κι όχι μόνο το δικό μου. Πολλοί επισκέπτες στάθηκαν σ' αυτή την κυψέλη...
Φωτογραφίες – πορτραίτα στον τοίχο του περιπτέρου, έδειχναν πώς γινόταν τα παραδοσιακά μελίσσια... Τότε που ως κυψέλες χρησιμοποιούσαν πήλινες ειδικές κατασκευές. Μοναδικής ομορφιάς εικόνες...
Πήλινο φυσητήρι... Το χρησιμοποιούσαν οι μελισσοκόμοι για να πλησιάσουν τις κυψέλες και να μαζέψουν το μέλι, χωρίς να υπάρχει πρόβλημα από τις μέλισσες. Ζαλίζονταν και δεν ήταν επικίνδυνες... Δίπλα τους διαφημιστικά φυλλάδια για τη μέλισσα και τα προϊόντα της. Τα ξεκοκάλισα κι ομολογώ ότι έλαβα ενδιαφέρουσα πληροφόρηση...
Μέλι και καρύδια, ότι πιο όμορφο έχω δοκιμάσει... Πάντα μου άρεσε έτσι. Το χάρηκα. Και πιο πολύ απ' όλα χάρηκα την κουβέντα που είχα με τον Θοδωρή: “Δίνεις την ψυχή σου στα μελίσσια” μου λέει...
Ένα ταψί με μέλι κηρήθρας για να δοκιμάσουν οι επισκέπτες. Με κουταλάκια μιας χρήσεως. Πρώτη φορά έτρωγα... Μάσησα την κηρήθρα σαν τσίχλα, “πήρα” το μέλι και πέταξα το κερί. Για όλα έχουν προβλέψει οι άνθρωποι...
Για όποιον ενδιαφέρεται να πάρει τυποποιημένο σε γυάλινο βάζο του ενός κιλού μπορεί να επικοινωνήσει με τον Θοδωρή Δρακούλη, μελισσοκόμο στο 28910 41708 κιν. 6977680280. Το μέλι είναι Θραψανιώτικο...
Σχόλια (0)