Μια πρόταση για καλοκαιρινές διακοπές μέσα στο χειμώνα. Τι λέτε για το Κοκκάρι Σάμου;
Εντάξει, ξέρω τι θα πείτε: Μέσα στο χειμώνα κι ενώ ακόμα έξω έχει χιόνι, εσύ μας προτείνεις καλοκαιρινές διακοπές; Ε, να, αυτό είναι. Το χρειαζόμαστε… Μας παραξενεύει βέβαια, γιατί εμείς εδώ στην Ελλάδα δεν προγραμματίζουμε τα πράγματα... Τα αφήνουμε όλα την τελευταία στιγμή. Κι όμως για ξαναδείτε το λίγο το πράγμα… Η πρόταση μας αφορά το Κοκκάρι ένα χωριό της Σάμου. Το χωριό βρίσκεται 10 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης της Σάμου και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει πληθυσμό 1.060 κατοίκους.
Το Κοκκάρι χτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα και σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή το όνομά του αποδίδεται στην εκτεταμένη καλλιέργεια του κοκκαριού, ενός είδους μικρού κρεμμυδιού. Η κύρια απασχόληση των κατοίκων του Κοκκαριού είναι ο τουρισμός, καθώς πρόκειται για ένα από τα πιο αναπτυγμένα τουριστικά χωριό της Σάμου. Πόλο έλξης στο Κοκκάρι αποτελούν τα καλοδιατηρημένα παλιά σπίτια, το μικρό λιμάνι και οι παραλίες που το περιβάλλουν.
Αλλά για να δούμε μερικά πράγματα για το νησί. Η Σάμος είναι ελληνικό νησί του ανατολικού Αιγαίου περί το μέσον αυτού και ανατολικά του Ικαρίου πελάγους, και ανήκει στον ομώνυμο νομό Σάμου. Το νησί είναι σήμερα γνωστό για το γλυκό μοσχάτο κρασί του "Νέκταρ", την οργιώδη βλάστηση και τα τουριστικά αξιοθέατά του, αλλά και για τις προσωπικότητες που παρείχε στην ελληνική ιστορία, όπως τον Πυθαγόρα, τον φιλόσοφο Επίκουρο, τον αστρονόμο Αρίσταρχο που φέρεται να σχεδίασε τον πρώτο ηλιοκεντρικό χάρτη και άλλους. Επίσης εκεί παρήχθησαν τα πρώτα χάλκινα αγάλματα και τα αγγεία της Σάμου ήταν ξακουστά το 550 π.Χ.
Οι πρώτοι άποικοι του νησιού ήταν Ίωνες από την Επίδαυρο και την Αργολίδα. Η Σάμος έγινε ένα από τα 12 μέλη της Ιονικής Συμμαχίας ή του Κοινού των Ιώνων. Γύρω στο 650 π.Χ. ήταν ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά κέντρα στο Αιγαίο -τη βοηθούσε και η θέση της. Το νησί ήταν γνωστό από την αρχαιότητα για τα κρασιά του αλλά και τα κεραμεικά του, που τα εξήγαγε, ενώ εισήγαγε υφάσματα από το εσωτερικό της Μικράς Ασίας και γενικά ανέπτυσσε έντονο διαμετακομιστικό εμπόριο. Οι Σάμιοι άνοιξαν εμπορικές οδούς με την Αίγυπτο, την Κυρήνη, την Κόρινθο αλλά και με τη Μαύρη Θάλασσα.
Χάρη στη συμμαχία τους με την Αίγυπτο αλλά και το δικό τους σημαντικό στόλο, οι Σάμιοι αντιστάθηκαν επί πολύ στον περσικό επεκτατισμό. Σύμφωνα με μια εκδοχή, ήταν οι πρώτοι Έλληνες που έφτασαν στα στενά του Γιβραλτάρ. Το 535 η ολιγαρχία καταλύθηκε από τον Πολυκράτη που επέβαλε τυραννίδα μαζί με τα αδέλφια του, ένα από τα οποία στη συνέχεια σκότωσε και το άλλο το εξόρισε. Εντούτοις επί Πολυκράτη η Σάμος έφτασε στην ακμή της, παρότι ο στόλος της συνέχιζε να λειτουργεί και με πειρατικά κριτήρια, τα οποία την εποχή εκείνη θεωρούνταν περισσότερο πολεμικές επιχειρήσεις παρά κοινές ληστρικές.
Δεν ξέρω αν σας έπεισα. Αλλά εγώ το χρέος μου το έκανα. Χρέος απέναντι σε έναν φίλο που αγαπά πολύ τον τόπο του και ζει εκεί έξι μήνες το χρόνο, τους καλοκαιρινούς, επειδή έχει φτιάξει μερικά δωμάτια για τουριστική εκμετάλλευση, όπως όλοι οι κάτοικοι. Γιατί αυτό είναι η ζωή τους.... Πέρα από τον κόπο να πας εκεί, οι τιμές είναι μέσα σε αξιοπρεπή πλαίσια… Μια έρευνα στο διαδίκτυο θα σας πείσει. Το πιο ωραίο βέβαια θα ήταν να πάτε σε ανθρώπους που θα σας προσέξουν προσωπικά. Γιατί στη Σάμο και ειδικά στο Κοκκάρι, αυτό υπάρχει…
Σχόλια (4)