Σε ηλικία 87 ετών έφυγε από τη ζωή ο αδελφός Νίκος Χόρτης. Η κηδεία του θα γίνει αύριο…
Ο αδελφός Νίκος Χόρτης που έφυγε από κοντά μας και τον αποχαιρετούμε αύριο. Ο ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗΣ του κάνει ένα μικρό αφιέρωμα. Υπάρχει ένα πλούσιο υλικό από τη θεοκρατική του παρουσία…
Βάφτισμα σε συνέλευση μεταξύ 1955 και 1960... Αριστερά γωνία με την βράκα ο Δημήτρης Χόρτης, αδελφός του Νίκου...
Συνέλευση στα τρία λιμανάκια... Αριστερά με το λευκό πουά, η Όλγα Χόρτη σύζυγος του Νίκου...
Διεθνή συνέλευση στην Βιέννη... Από αριστερά... Χόρτης Νίκος... Ζεύγος Τασία και Δημήτρης Χόρτης... Ματσαγκούρας, αδελφός της Τασίας...
Στην αίθουσα της εκκλησίας Δάφνης στην οικεία Δράκου...Περίπου 1974....Αριστερά... Νίκος Χόρτης... Δεξιά ... Όλγα Χόρτη και Διονύσης Χόρτης... Ένα πολύ μεγάλο δράμα που άρχιζε και τελείωνε με σύγχρονη σκηνή... Στο μέσον του δράματος παίχτηκε μια ιστορία με τους αποστόλους... με κοστούμια και σκηνικά λες και ήταν ζωντανή η ιστορία...
Συνέλευση περιοχής στα τρία λιμανάκια... Επίδειξη... Από αριστερά... Μπέρτου... Γκάρλα Γιάννα... Γιάννης Γεροχριστοδούλου... Πίτσα Γκάρλα... Χόρτης Νίκος... Στο μικρόφωνο μάλλον ο Νίκος Αντωνίου...
Φαγητό στο διάλειμμα της συνέλευσης... Ο καθένας την καρέκλα του και το φαγητό του... Μπροστά η Όλγα και ο Νίκος Χόρτης...
Ο αδελφός Χόρτης Νίκος 87 ετών κοιμήθηκε στον ύπνο του θανάτου την Δευτέρα 16/01/17 το απόγευμα, καθώς δεν είχε άλλες δυνάμεις για ζωή καταβεβλημένος από το αλσχάιμερ και την καρδιά του. Η κηδεία του θα γίνει στο νεκροταφείο του Αγίου Δημητρίου στις 3.30 το μεσημέρι της Πέμπτης19/01/2017 αφού στις 2.30 θα προηγηθεί μια ομιλία στην Αίθουσα ΔιΒσιλείας στην οδό Καλαμακίου 84 στον Άλιμο.
Αμέσως μετά την κηδεία η οικογένεια θα δεχτεί επίσκεψη στο σπίτι Ρόδου 22, όλους όσους θέλουν να μοιραστούν παρηγορητικά λόγια πίνοντας ένα καφέ...
Ο αδελφός Νίκος Χόρτης γεννήθηκε το 1930 στην Βόνιτσα Αιτωλοακαρνανίας. Το 1947 σε ηλικία 17 ετών μαζί με τον αδελφό του Δημήτρη και τους γονείς τους, ήρθαν στην Αθήνα πουλώντας το μικρό τους σπίτι στην Βόνιτσα.
Έμεναν στο Θησείο στο κέντρο της Αθήνας ψάχνοντας για εργασία και ένα νέο ξεκίνημα στην ζωή τους. Όμως για τα δυο αδέλφια τον Νίκο και τον μικρότερο αδελφό του Δημήτρη, ένα νέο ξεκίνημα ήρθε περίπου το 1952 όταν γνώρισαν τον αδελφό Αυγερινό από το Αιγάλεω ο οποίος τους οδήγησε στα μονοπάτια της κατανόησης των αρχών της Αγίας Γραφής.
Πρώτος ξεκίνησε ο αδελφός του Δημήτρης και μετά ο Νίκος. Πήγαιναν στην εκκλησία Πετραλώνων μαζί με τα τρία αδέλφια Μπεθάνη, τον αδελφό Νέρο τον αδελφό Κολοβό και άλλους παλιούς αδελφούς.
Ήταν δύσκολα χρόνια εκείνα, αλλά αυτές οι δυσκολίες λόγω των εναντιώσεων στην πίστη τους από το κράτος, τους δυνάμωσε και τους ωρίμασε πνευματικά, αλλά και τους ένωσε με ισχυρούς δεσμούς αγάπης.
Βαπτίστηκε Χριστιανός Μάρτυς του Ιεχωβά το 1955. Το 1959 παντρεύτηκε την Όλγα Ροκανά ένα κορίτσι μιας πολυμελούς οικογένειας από το Βελημάχι Αρκαδίας με 8 συνολικά παιδιά. Το 1963 γεννήθηκε το μοναδικό τους παιδί ο Διονύσης, αφού είχαν μετακομίσει σε δικό τους σπίτι στον Άγιο Δημήτριο.
Η Χριστιανική πορεία του αδελφού Νίκου συνεχίστηκε στην εκκλησία Δάφνης όπου υπηρέτησε ως Πρεσβύτερος για σειρά ετών δίνοντας από τον εαυτό του όλες του τις δυνάμεις ενισχύοντας τους χριστιανούς αδελφούς του.
Το 1985 ο γιος του Διονύσης παντρεύτηκε την Ακριβή Τσαλούχα από τα Κανάλια Βόλου την οποία γνώρισε όταν αυτή ήρθε να φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Το 1993 ο αδελφός Νίκος ευτύχησε να δει το πρώτο του εγγόνι, τον Νικόλα και το 2000 το δεύτερο, την Μηλίτσα. Τα τελευταία χρόνια η καρδιά του και το Αλσχάιμερ σιγά - σιγά μείωσαν την ποιότητα της ζωής του, αλλά δεν του μείωσαν καθόλου το χιούμορ του καθώς πάντα με το μπαστουνάκι του έκανε παιχνίδια σε όλους γύρω του.
Όλοι τον θυμούνται για το χαμόγελό του, για τον πράο χαρακτήρα του, για την οσιότητά του και για το φιλόξενο πνεύμα του το οποίο μάλιστα μπόρεσε να μεταφέρει στον γιο του, στην νύφη του και στα εγγόνια του.
Το σπίτι του αδελφού Νίκου ήταν ανοιχτό πάντα για όλους τους φίλους, τους γνωστούς του και τους αδελφούς του. Μάλιστα στον καιρό της χούντας, η Αστυνομία του Αγίου Δημητρίου ήξερε καλά για τις συναθροίσεις που γίνονταν εκεί, καθώς υπήρχε συστηματική παρακολούθηση του ιδίου και του σπιτιού του.
Αδελφοί υπηρέτες περιοχής, όπως λέγονταν τότε, όπως ο αδελφός Δούλης, ο αδελφός Πυρένης, ο αδελφός Κωνσταντινίδης, ο αδελφός Τσέκαλης, ο αδελφός Μπεθάνης, ο αδελφός Ναίδης, ο αδελφός Πατεράκης, ο αδελφός Βουλελάκης και άλλοι πολλοί, πέρασαν από το σπίτι του το οποίο γέμιζε ασφυκτικά σε συναθροίσεις που γίνονταν εκεί δημιουργώντας το αδιαχώρητο ακόμα και στην κρεβατοκάμαρά του.
Υπηρετούσε συνεχώς ως ταξιθέτης στην εκκλησία Δάφνης και μάλιστα ήταν χαρακτηριστική η σκηνή που ο μικρός γιος του Διονύσης τακτικά καθόταν πάνω στα απλωμένα πόδια του καθώς δεν υπήρχαν διαθέσιμες θέσεις.
Υπηρετούσε και ως φύλακας σε συνελεύσεις περιοχής που γίνονταν στα τρία λιμανάκια σε ένα δασάκι όπως πάει ο δρόμος προς Βάρκιζα. Αυτό το δασάκι δεν υπάρχει σήμερα καθώς έχει πέσει θύμα φωτιάς πολλές φορές. Φεύγοντας ο αδελφός Νίκος άφησε πίσω του μόνο γλυκές αναμνήσεις καθώς ήταν αγαπητός σε όλους.
Αυτή την ώρα που γράφεται το άρθρο του ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ, αδελφοί, συγγενείς, φίλοι, γνωστοί και γείτονες δεν αφήνουν ούτε λεπτό μόνη της την οικογένειά του, δίνοντας την απαραίτητη παρηγοριά και κουράγιο που χρειάζονται η γυναίκα του Όλγα, ο γιος του Διονύσης, η νύφη του Ακριβή και τα εγγόνια του Νικόλας και Μηλίτσα.
Είναι δύσκολο το ποτήρι του θανάτου καθώς όλοι μας το πίνουμε θέλουμε δεν θέλουμε. Όμως ο αδελφός Νίκος Χόρτης ήταν σίγουρος ότι η ανάσταση των νεκρών σε μια δίκαιη νέα γη θα γίνει σύντομα πραγματικότητα.
Αυτή η προσμονή που βασίζεται στην Αγία Γραφή, τον Λόγο του Θεού δεν διώχνει τον πόνο αλλά απλά τον κάνει υποφερτό όσο αυτό μπορεί να γίνει. Η πίστη και το παράδειγμα του αδελφού Νίκου ο οποίος μέχρι και την τελευταία στιγμή πήγαινε με κόπο στις συναθροίσεις ας είναι προς μίμηση για όλους μας.
Ευχόμαστε στην οικογένειά του να έχει κουράγιο και δύναμη να συνεχίζει τον αγώνα της ζωής και της χριστιανικής πίστης μέχρι ο Θεός μας Ιεχωβά να πει «αρκεί» στο άδικο σημερινό σύστημα πραγμάτων, κάνοντας νέα τα πάντα...!
Σχόλια (7)