Θλιμμένοι άνθρωποι, σήμερα Χριστούγεννα, με... κλειστά τα εμπορικά μαγαζιά....

xristougΕκατομμύρια άνθρωποι, παγκόσμια, παρά το μεγάλο πρόβλημα με την οικονομία που ταλαιπωρεί τους ανθρώπους, γκρινιάζουν γιατί με τα μέτρα που έχουν πάρει οι κυβερνήσεις, τις αυξήσεις και τον πληθωρισμό που εξανεμίζουν μισθούς και συντάξεις, δεν θα μπορέσουν να γιορτάσουν όπως έχουν "μάθει" και τους πρέπει τα φετινά Χριστούγεννα. Βλέπεις, τα ήθη και τα έθιμα θέλουν να γιορτάζονται με κάθε μεγαλοπρέπεια και με τεράστιες οικονομικές θυσίες. Επιμένουν όλα αυτά να είναι στο μυαλό τους και να τους ταλαιπωρούν...

Ίσως να είστε και εσείς ανάμεσά τους. Από την άλλη μεριά, πιθανόν να μη συνηθίζετε να συμμετέχετε στο θρησκευτικό μέρος, αυτής της τόσο δημοφιλούς γιορτής.

Όπως και αν έχουν τα πράγματα, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα μείνετε ανεπηρέαστοι από τα Χριστούγεννα. Αυτή η γιορτή διαπνέει τον κόσμο του εμπορίου και της ψυχαγωγίας, ακόμη και στις μη Χριστιανικές χώρες. Πραγματικά έτσι είναι, ακόμα και η Κινέζοι στην αγορά τους έχουν... χριστουγεννιάτικα εμπορεύματα! Μια ματιά στο Μοναστηράκι στην αγορά ή στα σούπερ μάρκετ θα σας πείσει.

Αλλά τι γνωρίζετε, αλήθεια, για τα Χριστούγεννα; Έχει Γραφική βάση ο εορτασμός της γέννησης του Χριστού; Τι βρίσκεται πίσω από αυτή τη γιορτή, που λαβαίνει χώρα, κάθε χρόνο στις 25 Δεκεμβρίου;

Η Προέλευση των Χριστουγέννων...xrist...

Η "Νέα Καθολική Εγκυκλοπαίδεια" (New Catholic Encyclopedia) αναγνωρίζει: «Η ημερομηνία γέννησης του Χριστού δεν είναι γνωστή. Τα ευαγγέλια, δεν αποκαλύπτουν ούτε την ημέρα, ούτε το μήνα . . .

Σύμφωνα με την υπόθεση που πρότεινε ο Χ. Γιούσενερ  και που την αποδέχονται οι περισσότεροι λόγιοι σήμερα, καθορίστηκε για τη γέννηση του Χριστού η ημερομηνία του χειμερινού ηλιοστασίου (25 Δεκεμβρίου στο Ιουλιανό ημερολόγιο, 6 Ιανουαρίου στο Αιγυπτιακό ημερολόγιο), επειδή εκείνη την ημέρα καθώς ο ήλιος άρχιζε την επιστροφή του στον ουρανό του βόρειου ημισφαιρίου, οι ειδωλολάτρες ακόλουθοι του Μίθρα, γιόρταζαν τη γέννηση του ακατανίκητου ήλιου (dies natalis Solis Invicti).

Στις 25 Δεκεμβρίου του 274, ο Αυρηλιανός ανακήρυξε το θεό ήλιο, κύριο προστάτη της αυτοκρατορίας και αφιέρωσε σε αυτόν ένα ναό στο Κάμπους Μάρτιους. Τα Χριστούγεννα είχαν την αρχή τους σε μια εποχή που η λατρεία του ήλιου, ήταν ιδιαίτερα έντονη στη Ρώμη».

Δείτε μέσα από τον ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ μερικά ενημερωτικά άρθρα σχετικά με τα Χριστούγεννα ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

ex.xristugena

Αρκούν, όμως κάποιες πληροφορίες όσο τεκμηριωμένες κι αν είναι, για να αλλάξουμε στάση στη ζωή μας; Όχι βέβαια! Δεν είμαι αιθεροβάμων για να πιστεύω, κάτι τέτοιο.

Η συνήθεια, μοίαζει μερικές φορές, να είναι σχεδόν αδύνατον να ξεπεραστεί... Οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο ξέρουν, αντιλαμβάνονται όλες αυτές τις αλήθειες, αλλά «αφήνονται» σ’ αυτά τα έθιμα, επειδή έτσι τα βρήκαν και επειδή, λένε πως τους αλλάζουν την καθημερινότητα τους.

Είναι όμως αυτή, μια υπεύθυνη στάση; Και αξίζει να την ακολουθούμε, όσοι σεβόμαστε τον εαυτό μας και τη λογική μας; Αν θέλουμε να κάνουμε όμορφες αλλαγές στη ζωή μας, να δώσουμε δώρα στους αγαπημένους μας και να δημιουργήσουμε μια όμορφη ατμόσφαιρα, μπορούμε να το κάνουμε κάθε στιγμή…

Δε χρειάζεται να είναι Χριστούγεννα. Απλά πράγματα είναι. Εμείς, τα κάνουμε πολύπλοκα.

The News

Aθήνα — «Η πόλη των πολλών Θεών» που ζούμε και δεν γνωρίζουμε και τόσο καλά…

athina1
Το κομμάτι αυτό που θα διαβάσετε πιο κάτω, δημοσιεύτηκε στη ΣΚΟΠΙΑ πριν από 34 χρόνια... Γι’ αυτό και η γλώσσα ίσως σας ξενίσει λίγο, αλλά ήταν τότε ακριβώς που δίνονταν η μεγάλη μάχη για να καθιερωθεί η δημοτική γλώσσα. Είναι λοιπόν μια μορφή απλής καθαρεύουσας, αλλά νομίζω ότι δεν θα δυσκολευτείτε να την κατανοήσετε.

athina2
Χρησιμοποίησα το θέμα αυτό, διότι αν και ζούμε στην Αθήνα, προφανώς δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα για αυτήν. Αν και πολλές φορές έχουμε περπατήσει στην αρχαία Αγορά, στην Πνύκα ή στην Ακρόπολη δεν είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε τι ακριβώς συνέβη τότε στον Παύλο.

athina3
Πάντα το ήθελα αυτό και νομίζω ότι θα σας ενδιαφέρει κι εσάς… Όταν κάποια στιγμή θα γίνει ξενάγηση στην Αθήνα, από τον αδελφό Κέρι, θα ήθελα να είμαι εκεί,,. Αν λάβω υπόψη μου την ξενάγηση που μας έκανε στην αρχαία Κόρινθο όταν πήγαμε εκδρομή με την εκκλησία μας, θα πρέπει να είναι συναρπαστική.

subscribeΖΕΥΣ, Ήρα, Άρτεμις, Απόλλων, Άρης—πιθανόν να έχετε ακούσει τουλάχιστον έναν απ’ αυτούς τους θεούς και θεές. Λείψανα των αγαλμάτων τους μπορούν να βρεθούν στην Αθήνα, την «πόλη των πολλών θεών.» Εν τούτοις, η πιο εξέχουσα απ’ όλες τις αρχαίες Ελληνικές θεότητες ήταν η Αθηνά, η λεγόμενη θεά της σοφίας. Έδωσε στην Αθήνα τ’ όνομά της, και ο ναός της, είναι ένα από τα πιο αξιόλογα μνημεία της πόλεως.

Κοιτάζοντας τα πολυάριθμα υπολείμματα των θεών που είναι σκαλισμένα σε μάρμαρο σ’ ολόκληρη την Αθήνα, ο επισκέπτης σ’ αυτή τη γεμάτη κίνηση μητρόπολη των 2,5 σχεδόν εκατομμυρίων κατοίκων μπορεί να σκεφτεί τα λόγια που είπε εδώ ο Χριστιανός απόστολος Παύλος. Αφού περπάτησε μέσα από τους δρόμους της πόλεως, είπε: «Κατά πάντα σας βλέπω εις άκρον θεολάτρας.»—Πράξ. 17:22.

Μια γενική άποψη

Ας αρχίσουμε με μια γενική άποψη της Αθήνας. Περνούμε με ταξί μέσα από έναν πολύ στενό δρόμο που ανηφορίζει απότομα προς την αφετηρία του τελεφερίκ. Ύστερ’ από λίγα λεπτά, φθάνουμε στην κορφή του Λυκαβηττού, που είναι ένας απότομος, κωνοειδής λόφος από τον οποίο μπορεί να έχει κανείς μια έξοχη θέα της πόλεως. Σύμφωνα με την παράδοση, το Εκκλησάκι του Αγ. Γεωργίου, στο χείλος του λόφου, είναι χτισμένο στο σημείο που κάποτε βρισκόταν ένας βωμός στον Δία. Καθώς παίρνουμε κάποιο αναψυκτικό έξω από ένα εστιατόριο, απολαμβάνουμε τη θέα.

Βραδυάζει. Η πνιγηρή ζέστη που κρεμόταν πάνω στην πόλη στη διάρκεια της μέρας βαθμιαία ελαττώνεται. Στα νοτιοδυτικά και ενωμένος με την Αθήνα με χιλιόμετρα προαστίων βλέπουμε τον Πειραιά. Μέσω αυτού του κύριου λιμανιού και βιομηχανικού κέντρου της Ελλάδας εξάγονται σε πολλά μέρη του κόσμου τα πλούτη της χώρας όπως είναι οι ελιές, τα σταφύλια και άλλα φρούτα. Από την ψηλή στρατηγική θέση μας, παρατηρούμε επίσης ότι η Αθήνα περιβάλλεται από βουνά και είναι γεμάτη από μνημεία, μουσεία και ναούς.

Καθώς σκοτεινιάζει περισσότερο, η προσοχή μας αιχμαλωτίζεται αιφνίδια. Στην άλλη μεριά της κοιλάδας μέσα στην οποία βρίσκεται η Αθήνα, 1.500 προβολείς ανάβουν, και λούζουν την Ακρόπολη στο φως. Είναι πραγματικά ένα συναρπαστικό θέαμα!

Από την Αγορά στον Άρειο Πάγο

Μια επίσκεψη στην Ακρόπολη την άλλη μέρα είναι κάτι που πρέπει να γίνει οπωσδήποτε. Σταθμεύουμε το αυτοκίνητό μας σ’ έναν από τους κατάμεστους δρόμους κοντά στην Ακρόπολη και ξεκινάμε με τα πόδια. Κάτω στ’ αριστερά βλέπουμε ό,τι έχει απομείνει από την αρχαία Αγορά. Δεν ήταν μόνο το μέρος που γίνονταν οι επαγγελματικές συναλλαγές αλλά ήταν επίσης το μέρος για συζήτηση και για διαχείριση των υποθέσεων της πολιτείας. Πραγματικά, η Αγορά ήταν το κέντρο της δημόσιας ζωής. Αυτός ήταν ο λόγος που ο απόστολος Παύλος δαπάνησε χρόνο εκεί γύρω στο 50 μ.Χ., όταν επισκέφθηκε την Αθήνα στη δεύτερη ιεραποστολική του περιοδεία. «Εν τη αγορά καθ’ εκάστην ημέραν» συζητούσε «μετά των τυχόντων.» Η ερευνητική τους διάθεση φαίνεται από τα λόγια: «Πάντες δε οι Αθηναίοι και οι επιδημούντες ξένοι εις ουδέν άλλο ηυκαίρουν παρά εις το να λέγωσι και να ακούωσί τι νεώτερον.»—Πράξ. 17:17, 21.

Ο ίδιος ο Παύλος γρήγορα άρχισε συζήτηση με ορισμένους Επικούριους και Στωικούς φιλόσοφους, και σύντομα «πιάσαντες αυτόν έφεραν εις τον Άρειον Πάγον, λέγοντες· Δυνάμεθα να μάθωμεν τις αύτη η νέα διδαχή, ήτις κηρύττεται υπό σου;» (Πράξ. 17:18, 19) Σήμερα η Αγορά είναι ένα ενδιαφέρον μέρος στο κέντρο της Αθήνας, μια περιοχή όπου εκδρομείς και ζωγράφοι φεύγουν από τη φασαρία της Ακροπόλεως που είναι γεμάτη από τουρίστες με τις φωτογραφικές τους μηχανές.

Ενώ αφήνουμε την προσοχή μας ν’ απορροφηθεί από τη σύγχρονη σκηνή, δεν θα ξεχάσουμε πως η κατάσταση του Παύλου ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη. Τον υποπτεύονταν σαν ‘κήρυκα ξένων θεών,’ και ο νόμος πρόβλεπε ότι ‘κανένα άτομο δεν μπορούσε να έχει χωριστούς θεούς, ή νέους θεούς· ούτε θα μπορούσε ιδιαίτερα να λατρεύει οποιονδήποτε ξένο θεό εκτός αν επιτρεπόταν δημόσια.’ Δεν είναι λοιπόν παράξενο που ο απόστολος πιάστηκε και φέρθηκε στον Άρειο Πάγο για ν’ ανακριθεί. Εν πάσει περιπτώσει, η Βιβλική αφήγηση για τον Άρειο Πάγο μας ώθησε να πάμε ν’ αναζητήσουμε το λόφο με τ’ όνομα αυτό.

Κατορθώσαμε να βρούμε τον δρόμο μας, κι ύστερα από λίγο περπάτημα βρισκόμαστε στα πόδια του Αρείου Πάγου, βορειοδυτικά της Ακροπόλεως. Είναι μια συγκινητική σκηνή. Ίσως στεκόμαστε ακριβώς στο σημείο που κάποτε στάθηκε ο Παύλος κι έδωσε τη φημισμένη μαρτυρία που αναγράφεται στις Πράξεις 17:22-31. Στη μια πλευρά του μικρού λόφου βρίσκουμε την περίφημη ομιλία του Παύλου χαραγμένη επάνω σε μια μπρούντζινη πλάκα. Ήρθε ο καιρός για ν’ ανοίξουμε τις Γραφές μας και να ξαναζήσουμε αυτά που συνέβησαν εδώ πριν από 19 αιώνες.

pnika1

Αυτό η μπρούτζινη πινακίδα υπάρχει στην Πνύκα και υποδηλώνει το χώρο που δίδαξε ο απόστολος Πάυλος. Φυσικά έχει γραφεί εκ των υστέρων και όπως κάνει η ιστορία με άνεση, τα περιγράφει όλα πιο ιδανικά…

Το πρώτο κήρυγμα στην Αθήνα καρποφορεί

Η λαμπρή μαρτυρία του Παύλου μπροστά στους μορφωμένους Αθηναίους είναι ένα έξοχο μάθημα λεπτότητας και συνέσεως. Συγχρόνως, χρησιμοποίησε και ένα ωραίο νομικό σημείο, ένα κατάλληλο επιχείρημα για ν’ απαντήσει στις κατηγορίες ότι εισάγει μια ξένη θεότητα. Ο απόστολος Παύλος έδειξε ότι κήρυττε γι’ αυτόν τον Δημιουργό του ουρανού και της γης, για Εκείνον που δεν κατοικεί σε ναούς ανθρώπινης κατασκευής. Ο Παύλος με διακριτικότητα είπε στους ακροατές του ότι τους κήρυττε τον «Άγνωστον Θεόν,» στον οποίο και οι ίδιοι είχαν κάνει ένα βωμό και τον λάτρευαν χωρίς να το ξέρουν. Ο απόστολος έφερε αυτόν τον «Άγνωστο Θεό» πιο κοντά σ’ αυτούς με το να παραθέσει από τα συγγράμματα του Αράτου, ενός ποιητή της Κιλικίας, και από τον Ύμνο στο Δία του Κλεάνθη. Έτσι ο Παύλος μπορούσε να πει στους Αθηναίους ότι μερικοί από τους δικούς τους ποιητές είχαν πει «Διότι και γένος είμεθα τούτου» και, επομένως όλοι οι άνθρωποι οφείλουν την ύπαρξή τους σ’ Αυτόν.

Ο Παύλος συνέχισε για να τους δείξει ότι αυτός ο Θεός θα κρίνει την οικουμένη με δικαιοσύνη μέσω ενός ανδρός που ο ίδιος διόρισε. Και σαν εγγύηση γι’ αυτό ο Θεός τον ανέστησε από τους νεκρούς. Στο σημείο αυτό η ομιλία του Παύλου διακόπηκε, γιατί «ακούσαντες ανάστασιν νεκρών, οι μεν εχλεύαζον, οι δε είπον· Περί τούτου θέλομεν σε ακούσει πάλιν.» Και τι συνέβει τότε;

Ο Παύλος έφυγε από ανάμεσά τους, αλλά το αριστοτεχνικό επιχείρημά του είχε φέρει περισσότερες αντιδράσεις απ’ αυτές τις δυο που είδαμε πάρα πάνω. Υπήρξε και μια τρίτη ομάδα, γιατί «τινές δε άνδρες προσεκολλήθησαν εις αυτόν και επίστευσαν, μεταξύ των οποίων ήτο και Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης και γυνή τις ονόματι Δάμαρις και άλλοι μετ’ αυτών.» (Πράξ. 17:32-34) Επομένως, η πρώτη Χριστιανοσύνη άρχισε ν’ αυξάνει στην «πόλη των πολλών θεών.»

Αναπόληση της ιστορίας της πόλεως

Η Ακρόπολη υψώνεται μόνο σε μια μικρή απόσταση από τον Άρειο Πάγο. Ανεβαίνουμε τα επιβλητικά μαρμάρινα σκαλοπάτια των Προπυλαίων, τη θαυμάσια άνοδο προς τον Παρθενώνα, που στεφανώνει την Ακρόπολη. Στα δεξιά μας είναι ο ναός της Απτέρου Νίκης, αλλά η θεά έχει εξαφανισθεί από κει. Μπαίνουμε μέσα από τις επιβλητικές κιονοστοιχίες των Προπυλαίων, οι οποίες μολονότι εν μέρει είναι φθαρμένες, δίνουν ακόμη μια επιβλητική εντύπωση για το τι ήταν κάποτε αυτές οι ογκώδεις κατασκευές. Φθάνοντας στην κορυφή των σκαλοπατιών, βλέπουμε τα τεράστια υπόλοιπα του Παρθενώνα. Πότε χτίστηκε, και τι ήταν αυτό που οδήγησε στην κατασκευή του;

Η αρχή της Αθήνας χάνεται μέσα στο παρελθόν, μολονότι η αρχαιολογία ρίχνει κάποιο φως σ’ αυτή την πρώτη ιστορία της Αθήνας. Τον έβδομο αιώνα π.Χ., η πόλη κυβερνιόταν από τους Ευπατρίδες, μια αριστοκρατία που χειριζόταν την πολιτική εξουσία και έλεγχε τον Άρειο Πάγο, το κύριο κακουργοδικείο του καιρού εκείνου. Τον επόμενο αιώνα ένας νομοθέτης ονόματι Σόλωνας έθεσε τα θεμέλια για τη δημοκρατία. Έτσι η Αθήνα έγινε το κέντρο του πρώτου κράτους με δημοκρατική μορφή κυβερνήσεως.

Η έγερση της Μηδο-Περσικής Αυτοκρατορίας αποτελούσε σοβαρή απειλή για την Ελλάδα και, όπως είχε προείπει ο προφήτης Δανιήλ, ο τέταρτος βασιλιάς της Περσίας «θέλει διεγείρει το παν εναντίον του βασιλείου της Ελλάδος.» (Δαν. 11:2) Η παλίρροια του πολέμου πηγαινοερχόταν ωσότου τελικά ο ‘τέταρτος βασιλιάς,’ ο Ξέρξης της Περσίας, ξεσήκωσε ολόκληρη την αυτοκρατορία του και εισέβαλε στην Ελλάδα το 480 π.Χ. Έφθασε ως την Αθήνα και κατάκαψε το φρούριο της Ακροπόλεως. Οι Αθηναίοι, όμως, κατάστρεψαν τον Περσικό στόλο στη Σαλαμίνα, αναγκάζοντας τους Πέρσες ν’ αποσυρθούν. Η Αθήνα απόχτησε την ηγεσία στην Ελλάδα εξ αιτίας του δυνατού ναυτικού της.

Ο χρυσός αιώνας της Αθήνας άρχισε. Στη διάρκεια αυτού του καιρού της μεγάλης ευημερίας κάτω από την ικανή ηγεσία του Περικλή, η πόλη έγινε ο μορφωτικός ηγέτης του αρχαίου κόσμου. Η Αθήνα άνθισε σαν μορφωτικό κέντρο γεμάτο από καθηγητές, ομιλητές και φιλοσόφους σαν τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη. Ιδρύθηκαν εκεί τέσσερις σχολές φιλοσοφίας: η Πλατωνική, η Περιπατητική, η Επικούρια και η Στωική. (Πράξ. 17:18, 19) Τον καιρό εκείνο επίσης αναγέρθηκαν πολλά ωραία οικοδομήματα και ναοί, και ανάμεσά τους ο Παρθενώνας, το κύριο μνημείο της αρχαίας ειδωλολατρικής θρησκείας.

Οι γραφές ενάντια στη φιλοσοφία

Τον καιρό που ο Ιησούς και οι απόστολοί του ήταν πάνω στη γη η Αθήνα ήταν ακόμη σπουδαία λόγω των σχολών της φιλοσοφίας. Από το λίκνο της στην Ελλάδα, η φιλοσοφία ξαπλώθηκε και σ’ άλλα μέρη του κόσμου. Ο απόστολος Παύλος ήταν αναγκασμένος να προειδοποιήσει ακόμη και τη Χριστιανική εκκλησία στις Κολοσσές, στη Μικρά Ασία: «Βλέπετε μη σας εξαπατήση τις διά της φιλοσοφίας και της ματαίας απάτης, κατά την παράδοσιν των ανθρώπων, και ουχί κατά Χριστόν.» Ο Παύλος κήρυττε τον Χριστό, και όπως είπε ο απόστολος: «Εν τω οποίω είναι κεκρυμμένοι πάντες οι θησαυροί της σοφίας και της γνώσεως.»—Κολ. 2:3, 8.

Όταν έγραψε στους Έλληνες της Κορίνθου, ο Παύλος εκφράσθηκε πολύ δυνατά ενάντια στην ανθρώπινη σοφία. Υπερασπίζοντας την αληθινή Χριστιανοσύνη, έβαλε την ανθρώπινη φιλοσοφία στην κατάλληλη θέση της, λέγοντας: «Εάν τις μεταξύ σας νομίζη ότι είναι σοφός εν τω κόσμω τούτω, ας γείνη μωρός διά να γείνη σοφός. Κύριος γινώσκει τους διαλογισμούς των σοφών, ότι είναι μάταιοι.» (1 Κορ. 3:18-20) Όχι μόνο οι συλλογισμοί τους αποδεικνύονται μάταιοι αλλά και τα έργα των χεριών τους χάνονται. Κοιτάξτε απλώς την Ακρόπολη. Έχει χαθεί το χρυσοσκέπαστο άγαλμα της Αθηνάς. Μόνο ένα μέρος από τον Παρθενώνα στέκεται ακόμη. Και τι θα πούμε για το Ερεχθείο, τον κοινό ναό της Αθηνάς και του Ποσειδώνα; Λίγα πράγματα έχουν απομείνει από την προηγούμενη περήφανη ομορφιά του.

Καθώς αφήνουμε την Ακρόπολη και κατεβαίνουμε τα σκαλιά των επιβλητικών Προπυλαίων, θυμόμαστε τα λόγια του αποστόλου Παύλου στο δικαστήριο της Αθήνας: «Δεν πρέπει να νομίζωμεν τον Θεόν ότι είναι όμοιος με χρυσόν ή άργυρον ή λίθον, κεχαραγμένα διά τέχνης και επινοίας ανθρώπου.»—Πράξ. 17:29.

Η γνήσια χριστιανοσύνη είναι ακόμη ζωντανή

Μπορέσατε σ’ αυτή την περιοδεία να συλλάβετε κάτι από το πνεύμα της αρχαίας και σύγχρονης Αθήνας; Για να νοιώσετε βέβαια τέλεια αυτό το πνεύμα, είναι ανάγκη να συναναστραφείτε με τους ανθρώπους. Πολλοί επισκέπτες διαπίστωσαν ότι οι Αθηναίοι είναι αληθινά φιλόξενοι. Ασφαλώς δεν είναι απλή σύμπτωση που η Ελληνική λέξη για τον ξένο σημαίνει επίσης επισκέπτη φιλοξενούμενο, αφού οι Έλληνες είναι πολύ φιλόξενοι στους ξένους.

Δεν είναι λοιπόν εκπληκτικό που η αληθινή Χριστιανοσύνη, η οποία χαρακτηρίζεται από ένα τέτοιο πνεύμα, ρίζωσε και πάλι στην Αθήνα και σ’ ολόκληρη την Ελλάδα. Γιατί μόνο στην Αθήνα περισσότεροι από 7.000 μάρτυρες του Ιεχωβά είναι συνταυτισμένοι με 110 εκκλησίες! Σ’ όλη την Ελλάδα, υπάρχουν 20.000 Μάρτυρες του Ιεχωβά. Μολονότι κι αυτοί, σαν τον Παύλο, θεωρούνται σαν ‘κήρυκες ξένων θεών,’ εξακολουθούν να κηρύττουν τον «Άγνωστον Θεόν,» τον Ιεχωβά, στους κατοίκους της Αθήνας και όλης της Ελλάδας.

Η επίσκεψή μας τελείωσε και παίρνουμε τον δρόμο της επιστροφής. Κοιτάζοντας πίσω από κάποια απόσταση, ρίχνουμε μια τελευταία ματιά στην Ακρόπολη. Ο ήλιος που δύει μεταβάλλει το μαρμάρινο στεφάνι της πόλεως σε ακτινοβόλο χρυσάφι. Τι θαυμάσιο θέαμα! Αλλά ιδιαίτερα ευφραινόμαστε που τόσο πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν τώρα την αληθινή πνευματική διαφώτιση στην Αθήνα, την πανάρχαια «πόλη των πολλών θεών.»
pnika2

  • Αναδημοσίευση από τη ΣΚΟΠΙΑ 1/11/1981

Σχόλια (2)

  1. Νίκος Μαξίδης

Καλημέρα...Χρειαζόμαστε τέτοιες υπενθυμίσεις.. ευχαριστούμε..

  Συννημένα
 
  1. Νίκος Θεοδωράκης

Χρειαζόμαστε, δε λέει τίποτα, Νίκο μου… Το πρόβλημα είναι ότι ζούμε σε καιρούς δύσκολους, ίσως τους τελευταίους αυτού του πονηρού συστήματος πραγμάτων.
Συχνά – πυκνά, όπως και σήμερα με την επιστολή από το Κυβερνών Σώμα που διαβάστηκε σε όλες τις...

Χρειαζόμαστε, δε λέει τίποτα, Νίκο μου… Το πρόβλημα είναι ότι ζούμε σε καιρούς δύσκολους, ίσως τους τελευταίους αυτού του πονηρού συστήματος πραγμάτων.
Συχνά – πυκνά, όπως και σήμερα με την επιστολή από το Κυβερνών Σώμα που διαβάστηκε σε όλες τις εκκλησίες, αντιλαμβανόμαστε ότι η οργάνωση μας προετοιμάζει γι’ αυτούς τους καιρούς του τέλους, ώστε να είμαστε καλύτερα εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις.
Σ’ αυτή τη λογική και ο ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗΣ, με τις λίγες δυνάμεις που διαθέτει, θα συνεχίσει να υπενθυμίζει πράγματα για τον τόπο που ζούμε και την ιστορία του, από γραφική άποψη. Και η Αθήνα, έπαιξε έναν κομβικό ρόλο. Έναν ρόλο που κι εμείς που ζούμε εδώ, κοντά μισό αιώνα, δεν τον γνωρίζουμε καλά…

Read More
  Συννημένα
 
There are no comments posted here yet

Υποβάλετε το σχόλιό σας

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
Συννημένα (0 / 3)
Share Your Location

Αυτό είναι το χωριό μου, το όμορφο Θραψανό, που ονειρευόμουν να ζήσω, κάποτε...

Αυτό είναι το χωριό μου, το Θραψανό... Φωτογραφημένο στις 6 Ιουλίου 2012. Τον αγαπώ αυτόν τον τόπο. Και κάποτε, ονειρευόμουν να ζήσω εκεί αρκετό καιρό, όταν θα έβγαινα στη σύνταξη.  Τώρα πια είμαι συνταξιούχος, έχοντας αλλάξει άποψη και πρωτεραιότητες στη ζωή μου... Η στιγμή που νόμιζα ότι δεν θα ερχόταν ποτέ, ήρθε! Δείτε ΕΔΩ μερικά πράγματα για το χωριό μου...

spiti.ktiti.dek23

Όταν η ζωή δεν το βάζει κάτω… Οι βουκαμβίλιες που ξεράθηκαν από την παγωνιά του Γενάρη 2017, όταν το χιόνι το έστρωσε για τα καλά στο χωριό (δες την ακριβώς από κάτω φωτογραφία, διότι είναι πολύ σπάνιο το χιόνι στο χωριό μας σε υψόμετρο 350 μ.). Χρειάστηκε να περιμένουμε λίγο... Αλλά ο χρόνος δεν είναι πρόβλημα, όσο είμαστε όρθιοι, μπορούμε και αντέχουμε τις αντιξοότητες… Η φωτογραφία αυτή, είναι τραβηγμένη το Νοέμβρη του 2023 όταν βάψαμε με άλλο χρώμα την εξωτερική και εσωτερική αυλή του σπιτιού...

xionismeno.spiti090117

Φωτογραφία τραβηγμένη στις 9/1/2017, στο χιονιά που άρεσε σε όλο το Θραψανό. Το πατρικό μου σπίτι, χιονισμένο. Απόλαυση οφθαλμών… Ευχαριστώ όσους είχαν την καλοσύνη και την προνοητικότητα να μου στείλουν αυτή τη φωτογραφία… Κάθε εποχή στο χωριό μου είναι όμορφη. Έτσι το βλέπω εγώ, έχοντας προσωπικά βιώματα… Οι όμορφες βουκαμβίλιες, από αυτόν τον πάγο, ξεράθηκαν, σε αντίθεση με την τριανταφυλλιά που, για άλλη μια φορά, αποδείχτηκε πολύ δυνατή και άντεξε... Αλλά η ζωή δεν σταματά! Ξαναπέταξαν πράσινα κλαριά, ξαναζωντάνεψαν!

parteria6

Φτιάξαμε και τα παρτέρια στα δυο περιβολάκια στην εξωτερική αυλή... Ο επόμενος στόχος, αν το θέλει ο Θεός και τον καταφέρουμε, είναι να μπουν πλακάκια και στις αυλές, τόσο στην εσωτερική, όσο και στην εξωτερική. Και μια πραγματική εξώπορτα που θα προστατεύει το σπίτι μας, καλύτερα, από τους ανόητους που δεν λείπουν. Ο στόχος παραμένει. Ελπίζω να τα καταφέρουμε να τον υλοποιήσουμε σ' αυτή τη ζωή.

thrapsano.arxio

Και μια ιστορική φωτογραφία που δείχνει το χωριό των πιθαράδων... Κρήτη, Θραψανό, 1958-1962, φωτογραφία του Roland Hampe. Την είδαμε δημοσιευμένη στη εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ Ηρακλείου της 10/5/2023. Τα νέα παιδιά, στις μέρες μας, συνεχίζουν αυτή την τέχνη. Αν τα βοηθούσε λίγο και η Πολιτεία, όλα θα ήταν καλύτερα... Δείτε κι αυτό ΕΔΩ το υπέροχο ντοκιμαντέρ για την αγγειοπλαστική στο Θραψανό που προβλήθηκε το Φλεβάρη του 2024  από την ΕΡΤ 3.

patris220624

Από την ημερήσια Ηρακλειώτικη εφημερίδα, ΠΑΤΡΙΣ. Την είδαμε δημοσιευμένη στη στήλη Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ, το Σάββατο 22/6/2024 με την ένδειξη: 1958-1962, Κρήτη, Θραψανό. Φωτογραφία Roland Hame (πηγή: Άσπρο και Μαύρο). Η φωτογραφία έχει και μια ακόμα συναισθηματική αξία για μένα. Τραβήχτηκε, όταν εγώ γενήθηκα. Και προφανώς έχει επιχρωματιστεί. Δεν υπήρχε χρωματιστό φίλμ, τότε...

Σε ποια φάση βρίσκεται σήμερα η σελήνη; Θέλετε να ξέρετε;

Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ

Η Αγία Γραφή περιγράφει μερικές φορές τους ανθρώπους με βάση την εργασία που έκαναν. Μιλάει για τον “Ματθαίο, τον εισπράκτορα φόρων”, τον “Σίμωνα τον βυρσοδέψη” και τον “Λουκά, τον αγαπητό γιατρό”. (Ματθ. 10:3· Πράξ. 10:6· Κολ. 4:14) Κάτι άλλο που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους είναι οι πνευματικοί διορισμοί ή τα προνόμιά τους. Διαβάζουμε για τον Βασιλιά Δαβίδ, τον προφήτη Ηλία και τον απόστολο Παύλο. Αυτοί οι άντρες εκτιμούσαν τους θεόδοτους διορισμούς τους. Παρόμοια και εμείς, αν έχουμε προνόμια υπηρεσίας, πρέπει να τα εκτιμούμε.

Ο αρχικός σκοπός του Ιεχωβά για την ανθρωπότητα ήταν να ζει για πάντα εδώ στη γη. (Γέν. 1:28· Ψαλμ. 37:29) Ο Θεός πρόσφερε γενναιόδωρα στον Αδάμ και στην Εύα διάφορα πολύτιμα δώρα που τους έδιναν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τη ζωή. (Διαβάστε Ιακώβου 1:17) Ο Ιεχωβά τούς χάρισε ελεύθερη βούληση, την ικανότητα να κάνουν λογικές σκέψεις και τη δυνατότητα να αγαπούν και να απολαμβάνουν φιλίες.

Ο Δημιουργός μιλούσε στον Αδάμ και τον συμβούλευε για το πώς να δείχνει την υπακοή του. Ο Αδάμ μάθαινε επίσης πώς να καλύπτει τις ανάγκες του καθώς και πώς να φροντίζει τα ζώα και τη γη. (Γέν. 2:15-17, 19, 20) Ο Ιεχωβά προίκισε επίσης τον Αδάμ και την Εύα με τις αισθήσεις της γεύσης, της αφής, της όρασης, της ακοής και της όσφρησης. Έτσι μπορούσαν να απολαμβάνουν πλήρως την ομορφιά και τα άφθονα αγαθά του παραδεισένιου σπιτιού τους. Για το πρώτο ανθρώπινο ζευγάρι, οι δυνατότητες να έχουν απόλυτα ικανοποιητική εργασία, να νιώθουν πλήρεις και να κάνουν ανακαλύψεις, ήταν απεριόριστες.

Τι μπορούμε να μάθουμε από τα λόγια που είπε ο Ιησούς στον Πέτρο; Χρειάζεται να προσέξουμε ώστε να μην αφήσουμε την αγάπη μας για τον Χριστό να εξασθενήσει και την προσοχή μας να αποσπαστεί από τα συμφέροντα της Βασιλείας. Ο Ιησούς γνώριζε πολύ καλά τις πιέσεις που σχετίζονται με τις ανησυχίες αυτού του συστήματος πραγμάτων. Ας μάθουμε, να εκτιμούμε όσα έχουμε...

ΕΝΑ SITE "ΑΠΑΓΚΙΟ" ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!

Αυτόν τον ιστότοπο τον «παλεύω» πολλά χρόνια. Πολύ πριν γνωρίσω την αλήθεια και βρω σκοπό στη ζωή μου. Φανταζόμουν τον εαυτό μου συνταξιούχο στο χωριό, με μια σχετικά καλή οικονομική επιφάνεια, δεδομένης μιας καλής σύνταξης που είχα οικοδομήσει πολλά πάνω της και ήθελα να έχω κάτι, για να περνάω το χρόνο μου.

Σήμερα, όλα έχουν αλλάξει γύρω μου, όλα εκτός από το Site αυτό. Δηλαδή, άλλαξε κι αυτό λιγάκι προσανατολισμό… Αντί να περνάει την ώρα του με κούφια δημοσιογραφικά θέματα, που δεν είχαν να προσφέρουν και πολλά πράγματα στους ανθρώπους, προσφέρει ελπίδα για ένα βέβαιο, καλύτερο αύριο.

Αυτήν την αληθινή ελπίδα, προσπαθεί να βάλει στις καρδιές των αναγνωστών του και να τους ενθαρρύνει να πιστέψουν ότι όλες αυτές οι δυσκολίες κάθε μορφής που ζούμε είναι παροδικές. Τα ωραία, είναι μπροστά μας... Και μπορούμε να τα ζήσουμε, φτάνει να το θέλουμε πραγματικά.

Αρκεί να μη στηριζόμαστε στην αξιοπιστία των ανθρώπων που σήμερα είναι κι αύριο όχι… Ούτε στις δυνάμεις μας. Αλλά στον Λόγο Εκείνου που είναι απόλυτα αξιόπιστος και να ακολουθούμε στη ζωή μας τις φωτεινές προειδοποιητικές  πινακίδες που έχει βάλει στο δρόμο μας…

ΚΡΕΟΝΤΑΣ, τέλος...

Το φύλλο που βλέπετε εδώ είναι το τελευταίο της εκδοτικής προσπάθειας του Εξωραϊστικού Συλλόγου της Κολοκυνθούς,  “Κρέοντας”. Δείτε το ΕΔΩ. Είναι το τεύχος 25 κι ΕΔΩ δείτε το αμέσως προηγούμενο. Ο ΚΡΕΟΝΤΑΣ αναγκάστηκε να αναστέλλει την έκδοσή του στην πρώτη μεγάλη οικονομική κρίση. Σε δύσκολες εποχές δεν άντεχε άλλο, τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη. Βέβαια κάθε φύλλο που αναστέλλει την έκδοσή του, θέλει να ελπίζει και ονειρεύεται την επανέκδοση του... Μακάρι να γίνει έτσι. Και να μην είναι μόνο οι καλές προθέσεις των ανθρώπων του Συλλόγου...

Στο ρόλο του Συνταξιούχου

Αν έχεις κάπου να κρατηθείς, αν μπορείς να περιμένεις, η υπομονή αμείβεται.
Άπό τις 24/10/2020 είμαι πια συνταξιούχος!… Όλα εξελίχθηκαν καλά, όπως το περίμενα και τον Νοέμβρη του 2020 μπήκαν τα χρήματα της σύνταξης μου στο λογαριασμό μου. κι από τότε όλα γίνονται κανονικά, στην ώρα τους... Η αγωνία μου μετρούσε από τον Νοέμβριο του 2019, οπότε και κατέθεσα τα χαρτιά μου. Μια διαδικασία που κράτησε σχεδόν ένα χρόνο! 

Όλα αυτά έγιναν μέσα σε μια πρωτόγνωρη, δύσκολη εποχή του κορονοϊού Covid-19, με λοκντάουν και χωρίς τις μικρές εφημερίδες που βγάζω. Και όμως, όλα πήγαν καλά! Με τη βοήθεια ανθρώπων που μας αγαπούν, των παιδιών της Σούλας, δεν έχασα καμιά από τις ρυθμίσεις που είχα κάνει... Και δεν στερηθήκαμε τίποτα, από τα βασικά πράγματα. Ο Ιεχωβά να τους ευλογεί!

Δοξάζω τον Ιεχωβά για την καλή έκβαση του πράγματος! Και τον ευχαριστώ, γιατί αν δεν ήταν το ισχυρό χέρι Του να με οπλίζει με υπομονή και εγκαρτέρηση, όλα θα ήταν πολύ πιο δύσκολα!

Μικρές πινελιές αγάπης

athina1

Γεμάτος όμορφες, ξεχωριστές πινελιές, είναι αυτός ο ιστότοπος που διαβάζετε. Ξεκίνησε, για να καλύψει κάποιες ανάγκες έκφρασης, με δημοσιογραφικό κυρίως περιεχόμενο και τον βλέπουμε να εξελίσσεται ουσιαστικά σε ένα σημείο συνάντησης και επαφής, ανάμεσα σε φίλους. Και η αναφορά στις πινελιές δεν είναι καθόλου τυχαία. Κάπως έτσι δεν λειτουργούν και οι ζωγράφοι; Μόνο που εδώ το πράγμα μοιράζεται, ανάμεσα στις λέξεις και τις εικόνες. Και περιγράφουν μια ζωή πραγματική, όχι από αυτές που κυριαρχούν στη φαντασία και στο διαδίκτυο.

Δοκιμασία από τον Covid-19

Ότι μέχρι χθες, μόνο ως θεωρία γνωρίζαμε, το είδαμε να εφαρμόζεται στη ζωή μας... Και πήραμε τα μαθήματα μας. Δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

Το "φευγιό" της αδερφής μου

Η Γιωργία μας "έφυγε" για πάντα από κοντά μας το 2011. Και ο θάνατος του Γιάννη έναν ακριβώς χρόνο, μετά. Λιγοστεύουμε...

Έφυγε και ο Κωστής μας

Λιγοστεύουμε... Μετά τη Γεωργία μας, "έφυγε" και ο Κωστής μας. Τον αποχαιρετήσαμε (δείτε ΕΔΩ) με συγκίνηση... Θα τα ξαναπούμε αδελφέ!

Developed by OnScreen - Content by Nikos Theodorakis - Powered by FRIKTORIA