Μετά τις ελιές στην παραλιακή Αρκαδία, ας πάμε σήμερα να μαζέψουμε μήλα στο Πήλιο
Μας αρέσει να «ταξιδεύουμε» με τους φίλους μας στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Βεβαίως, ούτε συζήτηση, πιο πολύ και πάνω απ’ όλα μας αρέσουν τα πραγματικά ταξίδια… Αυτά που παίρνεις τα πόδια σου ή όποιο μέσο συγκοινωνίας είναι διαθέσιμο και πας στον τόπο του προορισμού σου. Τόσο απλά και τόσο όμορφα.
Εκεί που μπορείς να αναπνέεις τον αέρα του τόπου, να μιλάς με τους ανθρώπους και να καταλαβαίνεις πώς ζουν όλη αυτή την κατάσταση. Όμως, έστω κι έτσι, με αφορμή κάποιες φωτογραφίες, το ταξίδι παραμένει όμορφο. Ας πάμε λοιπόν στο Πήλιο… Είναι η εποχή καλή για να μαζέψουμε μήλα.
Στην περιοχή της Ζαγοράς προκειμένου να μαζέψουμε τα φημισμένα τοπικά μήλα με τους φίλους μας Δημήτρη και Βικτόρια… Αυτή την εποχή, δεξιά και αριστερά του στριφογυριστού δρόμου που διασχίζει το βουνό, βλέπει κανείς εκατοντάδες μηλιές να αναστενάζουν από το βάρος των καρπών τους.
Το μήλο είναι φρούτο, καρπός του δέντρου μηλιά (επιστ.: Μηλέα η ήμερος, λατ. Malus domestica) της οικογένειας των Ροδοειδών (Rosaceae). Είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα και ευρύτατα καλλιεργούμενα φρούτα. Το δέντρο είναι φυλλοβόλο και φτάνει τα 5-12 μέτρα ύψος με φύλλα που έχουν ελλειψοειδές σχήμα και μυτερή άκρη.
Ανθίζει την άνοιξη με άσπρα άνθη (ελαφρά ροζ στην αρχή), 2.5-3.5 cm σε διάμετρο, με πέντε πέταλα. Τα φρούτα ωριμάζουν το φθινόπωρο και συνήθως έχουν διάμετρο 5-9 cm (και σπάνια μέχρι και 15 cm). Η μηλιά ήταν γνωστή από τους προϊστορικούς χρόνους, τόσο σε άγρια όσο και σε καλλιεργούμενη μορφή. Η καταγωγή της τοποθετείται στην περιοχή νότια του Καυκάσου.
Η μηλιά είναι το πιο διαδεδομένο οπωροφόρο παγκοσμίως, αντιπροσωπεύει το 50% των φυλλοβόλων οπωροφόρων δέντρων, με παγκόσμια ετήσια παραγωγή περί τα 60 εκατομμύρια τόνους. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής μήλων παγκοσμίως αποτελείται από επιτραπέζιες ποικιλίες. Οι ποικιλίες πολλαπλής χρήσεως όμως αρχίζουν να γίνονται συνεχώς δημοφιλέστερες. Παλιότερα σε κάθε τόπο καλλιεργούνταν διαφορετικές ποικιλίες μήλων.
Οι απαιτήσεις όμως για αυξημένη παραγωγή και υψηλή ποιότητα καρπών, συνέβαλαν στη δημιουργία και διάδοση νέων ποικιλιών που καλλιεργούνται σήμερα σε διάφορα μέρη με παρόμοιες κλιματικές συνθήκες. Οι πιο διαδεδομένες ποικιλίες είναι η Golden Delicious και οι διάφορες κόκκινες ποικιλίες Delicious αμερικανικής προέλευσης, η Mutsu ιαπωνικής προέλευσης και η Granny Smith αυστραλιανής προέλευσης. Η καλλιέργεια της μηλιάς είναι διαδεδομένη σε ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο.
H Μηλέα η οικιακή (Malus domestica), καθώς αναφέρεται, προήλθε από το είδος Μηλέα η χαμηλή ή Μηλέα η νανοφυής (Malus pumila), αλλά στην εξέλιξή της, όπως είναι παραδεχτό σήμερα, συνέβαλε το είδος Μηλέα η δασική (Malus sylvestris), καθώς και πολλά άλλα είδη. Σήμερα υπολογίζεται ότι υπάρχουν γύρω στις 7.5 χιλιάδες ποικιλίες μήλων.
Σχόλια (0)