Χειμερινό ηλιοστάσιο 2024: Από τα ξημερώματα της 21 Δεκεμβρίου μεγαλώνουν οι μέρες

iliostasio

Στις 21 Δεκεμβρίου 2024 είναι το φετινό χειμερινό ηλιοστάσιο και συγκεκριμένα στις 04:27 π.μ. UTC (06:27 π.μ. ώρα Ελλάδας). Το αστρονομικό φαινόμενο σηματοδοτεί την αλλαγή της εποχής και τη μικρότερη ημέρα του έτους στο βόρειο ημισφαίριο.

agioplastio3
.
Πράγμα που σημαίνει ότι το βράδυ του χειμερινού ηλιοστασίου καταγράφεται η μεγαλύτερη νύχτα του έτους, καθώς από τα επόμενα βράδια η νύχτα αρχίζει να μικραίνει ξανά.

agioplastio6
Αυτό γιατί όταν ο Ήλιος περάσει το χειμερινό ηλιοστάσιο, αρχίζει και πάλι να ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά στον ουρανό. Αποτέλεσμα είναι η ημέρα να κερδίζει ξανά το χαμένο «έδαφος», μέχρι στην εαρινή ισημερία το φως και το σκοτάδι έχουν πάλι σχεδόν ίση διάρκεια.

sto.agioplastio4

Δημοσιογραφικά

Τι ξέρετε για τα αιολικά πάρκα; Ποιοι αντιδρούν και γιατί; Τι μπορεί να γίνει; Αλήθειες, υπερβολές

anemogenitries

Αιολικά πάρκα. Μην κατσουφιάζεις αμέσως και μην προκαταβάλλεσαι. Η αλήθεια είναι πως έχει γίνει μεγάλος ντόρος τον τελευταίο καιρό σχετικά με τα προγράμματα εγκατάστασης αιολικών πάρκων σε ελληνικά νησιά. Που και πότε πρέπει να εγκατασταθούν; Πόση ενέργεια πρέπει να παράγουν;

Πάρα πολλοί άνθρωποι και οργανισμοί αντιτίθενται στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε κατοικημένα ελληνικά νησιά. Ξεκινώντας, να τονίσω ότι συμφωνώ με μια άποψη που κυκλοφορεί ευρέως με πολλούς υποστηρικτές, ότι θα ήταν πολύ καλό να εκμεταλλευτούμε τα ακατοίκητα ελληνικά νησιά και να εγκαταστήσουμε εκεί ανεμογεννήτριες. Βέβαια για να μπορείς να διεκδικήσεις με αξιόλογο τρόπο κάτι στη ζωή σου, πρέπει να έχεις και τον τρόπο πέρα από τη θέληση. Το γεγονός είναι ότι το κράτος προωθεί την εγκατάσταση ανεμογεννητριών κοντά σε κατοικημένες περιοχές αλλά και πιο μακριά από αυτές. Σε αυτό το πλάνο αντιτίθενται δήμοι, τοπικοί φορείς και οργανώσεις καθώς και κινήματα πολιτών.

Κατά καιρούς ακούμε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για κατά τόπους καταλήψεις σχολείων από μαθητές. Σε μερικές περιπτώσεις τα αιτήματα τους προκαλούν γέλιο και απαξίωση προς το πρόσωπό τους. Αίτημα για μεγαλύτερο διάλειμμα, αίτημα για αλλαγή καθηγητών, αίτημα για αλλαγή καθαρίστριας, αίτημα για μεγαλύτερη ποικιλία τροφίμων στο κυλικείο και κάθε άλλο παράφρον αίτημα. Βέβαια υπάρχουν και λογικά αιτήματα που βρίσκουν σεβασμό και αποδοχή. Αλλά όταν ακούς τα παράλογα, αναρωτιέσαι ποιο είναι το πραγματικό κίνητρο της κατάληψης. Η ξάπλα και η απώλεια μαθημάτων ίσως;

Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με τις ανεμογεννήτριες. Ενώ υπάρχουν λογικές φωνές που αντιλαμβάνονται τα πλεονεκτήματα της χρήσης τους και παράλληλα θέτουν ωραία κριτήρια για την εγκατάσταση τους, υπάρχουν και εντελώς παράλογες φωνές που η επιχειρηματολογία τους είναι για γέλια (ή και για κλάματα).
bonis.leo
Πάμε στο κυρίως μενού; Ξεκινάμε από τοπικά μέσα ενημέρωσης. Να δούμε πώς βλέπουν το θέμα οι ντόπιοι του κάθε τόπου. Ξεκινάμε από το βορειότερο νησί των Κυκλάδων. Ανδρος. Διαβάζουμε σε τοπική ενημερωτική σελίδα του νησιού το γραπτό υπόμνημα που υπέβαλε ο δήμαρχος Άνδρου προς τα μέλη του (ΚΑΣ). "Ο κ. Λοτσάρης (δήμαρχος Ανδρου) υπογράμμισε την ομόφωνα αρνητική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Άνδρου (Απόφαση 192 της 13ης Σεπτεμβρίου 2019) και επανέλαβε τη θέση, ότι η άρνηση αποφασίστηκε:

α) διότι οι ανεμογεννήτριες του σταθμού, όχι μόνο είναι ορατές από κάθε Κοινότητα της Δημοτικής Ενότητας Κορθίου και όλους ανεξαιρέτως τους παραδοσιακούς οικισμούς, αλλά ιδίως επειδή λόγω του μεγέθους τους δεσπόζουν στον ιδιαίτερα γραφικό όρμο Κορθίου, που είναι το μοναδικό εμπορικό, τουριστικό κέντρο της περιοχής και τη βασική κολυμβητική ακτή της Δημοτικής αυτής ενότητας προκαλώντας βίαιη οπτική υποβάθμιση της οικιστικής, εμπορικής και τουριστικής περιοχής και καταστρέφοντας εντελώς το αισθητικό κάλλος της."

Πάμε στο επόμενο νησί; Τήνος. Διαβάζουμε σε κυκλαδίτικη σελίδα την έντονη διαμαρτυρία για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών – ανάθεση – δημοπράτηση, από την ΔΕΗ ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για την ευρύτερη περιοχή του Μαμάδου από τον Προοδευτικό Σύλλογο Μαρλά – Μαμάδου Τήνου. Ανάμεσα σε όλα αναφέρουν τα εξης: "... Με αυτό τον τρόπο παραβιάζει την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης (κοινωνία – περιβάλλον – ανάπτυξη) προς όφελος του επενδυτικού και επιχειρηματικού και μόνο κέρδους.

Πλήττοντας την τοπική οικονομία, ακυρώνοντας τους όρους νησιώτικης ανάπτυξης. Απαξιώνουν τις αξίες της γης και των ακινήτων μας. Επιφέρουν θανάσιμο πλήγμα στον τουρισμό μας και στην οικονομία που στηρίζεται σε αυτόν και στην οποία επενδύουμε χρόνια καθημερινά.

Με την επαπειλούμενη εγκατάσταση των γιγαντιαίων αιολικών πάρκων, δεν στοχεύουν στη ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού μας, αλλά παραβιάζουν κατάφορα την ιδιαίτερη φυσιογνωμία ενός μοναδικού χειροποίητου τοπίου με μοναδικό γνώμονα τα οικονομικά οφέλη το ολίγων ( πολυεθνικές ) σε βάρος των πολλών ( νησιωτών )...

1.- Ο οικισμός του Μαμάδου, απέχει από το σημείο τοποθέτησης της πρώτης ανεμογεννήτριας 500 – 600 μέτρα, όποτε ο θόρυβος από τα πτερύγια που θα περιστρέφονται, αλλά και η προσβολή της αισθητικής παραβιάζουν βάναυσα το τοπίο της περιοχής. Σημειωτέον ότι ο Δήμος Τήνου, κατέθεσε προτάσεις στο νέο Περιφερειακό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού, για τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ενδεικτικά για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων πλησίον οικισμών και σημαντικών τουριστικών περιοχών), οι θέσεις εγκατάστασης των ανεμογεννητριών να απέχουν τουλάχιστον 4,5 Kh σε ευθεία γραμμή.

2.- Η περιοχή τοποθέτησης, απέχει περίπου 300 μέτρα, από χαρτογραφημένη διαδρομή του εγκεκριμένου δικτύου περιπατητικών μονοπατιών του νησιού μας “ Tinos Trails” . Όπως έχει σχεδιαστεί στην κυκλική διαδρομή με την ονομασία Ε3 και είναι με τίτλο «Ο Δρόμος του Μαρμάρου» και ακολουθεί την παρακάτω διαδρομή, Πύργο – Μονή Κυρά Ξένης – Μαρλάς – Μαμάδος – Πύργος, πρόσφατα ο Δήμος Τήνου κατέθεσε προτάσεις στο νέο Περιφερειακό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού για τον εναλλακτικό τουρισμό, όπου συμπεριλαμβάνει τον περιπατητικό τουρισμό."

Από την άλλη υπάρχουν και οι εναλλακτικές φωνές. Εντάξει, μην μας τρελαίνετε κιόλας. Είστε πιο οικολόγοι και από τους οικολόγους. Σε άρθρο του στη SLPRESS ο κύριος Μπασιάς Γιάννης ο οποίος διετέλεσε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων ΑΕ (EΔEY) από το 2016 μέχρι το 2020 αναφέρει ότι: "Ας σημειωθεί ότι για τις μπαταρίες (όχι μόνο των αυτοκινήτων), για τα υλικά ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών δεν έχει επιβληθεί κάποιο χρηματικό πρόστιμο (αντίτιμο προστασίας) από την σημαντική μόλυνση που θα προκληθεί όταν αυτές απεγκατασταθούν και αποσυρθούν μετά από 20-25 χρόνια. Ας σημειωθεί, επίσης, ότι για την εξόρυξη και επεξεργασία του λιθίου χρησιμοποιούνται ορυκτά καύσιμα που προκαλούν μόλυνση και πληρώνουν γι’ αυτήν. Με λίθιο κατασκευάζονται οι μπαταρίες ιόντων λιθίου με τις οποίες λειτουργούν π.χ. τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Το αντίτιμο για τη μόλυνση που θα προκαλέσουν οι ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά μετά από 20-25 χρόνια πρέπει να οριστεί μέσω μιας αξιολόγησης-κοστολόγησης από σήμερα, στο πλαίσιο της αρχής της βιωσιμότητας της ανάπτυξης και όχι της βιώσιμης ανάπτυξης. Όσον αφορά τα ηλεκτρικά οχήματα, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η παραγωγή ενός ηλεκτρικού οχήματος παράγει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από αντίστοιχο όχημα που τροφοδοτείται από παράγωγα διύλισης του πετρελαίου. Οι δε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την εξόρυξη πόρων για την κατασκευή του είναι ένα σημαντικό μέρος των συνολικών εκπομπών διοξειδίου από τα οχήματα."

Να ξεκινήσω από το τελευταίο. Κύριε Μπασιά, μπορεί αρκετές μελέτες να έχουν δείξει ότι η παραγωγή ενός ηλεκτρικού οχήματος παράγει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από αντίστοιχο όχημα που τροφοδοτείται από παράγωγα διύλισης του πετρελαίου, αλλά πόσο διοξείδιο του άνθρακα γλιτώνει η ατμόσφαιρα σε πλάνο ζωής 20ετής χρήσης από ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο που φορτίζεται από σταθμούς φόρτισης που τροφοδοτούνται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε σχέση με ένα αυτοκίνητο που κινείται με βενζίνη, πετρέλαιο ή φυσικό αέριο. Το τελικό πρόσημο είναι θετικό για το περιβάλλον στην περίπτωση της χρήσης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Επίσης όσον αφορά τη χρήση μπαταριών (όχι μόνο των αυτοκινήτων), αλλά και όσον αφορά τα υλικά ανεμογεννητριών και τη σημαντική μόλυνση που θα προκαλέσουν όταν αυτά απεγκατασταθούν και αποσυρθούν μετά από 20-25 χρόνια, πάλι το πρόσημο είναι θετικό αν βάλουμε στη ζυγαριά τη μόλυνση από τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με λιγνίτη και μαζούτ.

Και τώρα πάμε στα νησιά. Τήνος και Άνδρος. Δεν μπορεί να επιχειρηματολογείτε με αυτόν τον τρόπο. "Ο θόρυβος από τα πτερύγια που θα περιστρέφονται, αλλά και η προσβολή της αισθητικής παραβιάζουν βάναυσα το τοπίο της περιοχής." "Η περιοχή τοποθέτησης, απέχει περίπου 300 μέτρα, από χαρτογραφημένη διαδρομή του εγκεκριμένου δικτύου περιπατητικών μονοπατιών του νησιού μας “ Tinos Trails”."

"Οι ανεμογεννήτριες του σταθμού, όχι μόνο είναι ορατές από κάθε Κοινότητα της Δημοτικής Ενότητας Κορθίου και όλους ανεξαιρέτως τους παραδοσιακούς οικισμούς, αλλά ιδίως, επειδή λόγω του μεγέθους τους δεσπόζουν στον ιδιαίτερα γραφικό όρμο Κορθίου, που είναι το μοναδικό εμπορικό, τουριστικό κέντρο της περιοχής και τη βασική κολυμβητική ακτή της Δημοτικής αυτής ενότητας προκαλώντας βίαιη οπτική υποβάθμιση της οικιστικής, εμπορικής και τουριστικής περιοχής και καταστρέφοντας εντελώς το αισθητικό κάλλος της."

Η προσβολή της αισθητικής παραβιάζει βάναυσα το τοπίο της περιοχής. Ποιά προσβολή της αισθητικής; Γιατί οι ανεμογεννήτριες προσβάλουν το τοπίο της εκάστοτε περιοχής; Δηλαδή τι θα πάθουν οι περιπατητές αν βλέπουν και τις ανεμογεννήτριες στα 300 μέτρα; Είναι κακό να είναι ορατές οι ανεμογεννήτριες από την παραλία; Και στην Γυάρο να τις βάλεις, πάλι ορατές θα είναι από τις δυτικές παραλίες της Άνδρου και της Τήνου. Βίαιη οπτική υποβάθμιση; Δηλαδή οι κάδοι των σκουπιδιών που είναι υπερχειλισμένοι το καλοκαίρι και αναδίδουν μυρωδιά σαπίλας δεν αποτελούν βίαιη οπτική υποβάθμιση; Οι ρεματίες που είναι γεμάτες ογκώδη απορρίμματα και κάθε λογής σκουπίδια δεν αποτελούν βίαιη οπτική υποβάθμιση; Στη Μεγαλόπολη και την Πτολεμαΐδα δηλαδή δεν υπάρχει βίαιη οπτική και ρυπογόνα υποβάθμιση λόγω των βλαβερών αερίων που εκπέμπονται; Σε μέρη που δεν υπάρχουν Χ.Υ.Τ.Α. και τα σκουπίδια πετιούνται σε χωματερές αυτό δεν αποτελεί βίαιη οπτική υποβάθμιση; Όχι δεν αποτελεί ε; Αν η χωματερή είναι μακριά από κατοικημένη περιοχή, ποιος το βλέπει; Άρα μας νοιάζει μόνο τι βλέπουμε; Μόνο ότι είναι ορατό στο μάτι; Όχι οι επιπτώσεις τις μόλυνσης;

Το 2011 όταν έγινε η κατολίσθηση των σκουπιδιών στην χωματερή της Άνδρου λόγω νεροποντής και τα σκουπίδια κατέληξαν στην θάλασσα, 200 μέτρα περιμετρικά της ακτής, αυτό δεν ήταν βίαιη οπτική υποβάθμιση;

Το ότι αυτή η παράνομη χωματερή, η οποία λειτουργεί ως Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) και εν μέρει σκεπάζει μια έκταση τεράστιας αρχαιολογικής σημασίας: τον οικισμό του Ζαγανιάρη, τον αρχαιότερο γνωστό οργανωμένο οικισμό σε ολόκληρη την Ευρώπη, δεν είναι βίαιη οπτική, αρχαιολογική και πολιτιστική υποβάθμιση;

Εσύ πετάς τα σκουπίδια κάτω από το κρεβάτι σου; Πόσο ενοχλητικό είναι να βλέπεις μια ανεμογεννήτρια να γυρνάει; Πόσο ενοχλητικό είναι να φροντίζεις το περιβάλλον; Πόσο ενοχλητικό είναι να καθαρίζεις το σπίτι σου; Αλλά κανείς δεν ασχολήθηκε τόσα χρόνια με την υγεία τον κατοίκων της Πτολεμαΐδας, της Μεγαλόπολης, του Λαυρίου και της Κερατέας. Μακριά από εμάς και όπου να ναι. Ξένος πόνος όνειρο.

Υ.Γ. : Και για να μάθεις τι σημαίνει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ρίξε μια ματιά ΕΔΩ.

Σχόλια (2)

  1. Δήμητρα

Τέλειος Δημοσιογράφος!!!!

  Συννημένα
 
  1. Νικόλαος Θεοδωράκης

Το έχει το ταλέντο. Και χαίρομαι που το καλλιεργεί... Ο Λεωνίδας, είναι εξαιρετικός και υπεύθυνος με ότι καταπιάνετε...

  Συννημένα
 
There are no comments posted here yet

Υποβάλετε το σχόλιό σας

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
Συννημένα (0 / 3)
Share Your Location

Αυτό είναι το χωριό μου, το όμορφο Θραψανό, που ονειρευόμουν να ζήσω, κάποτε...

Αυτό είναι το χωριό μου, το Θραψανό... Φωτογραφημένο στις 6 Ιουλίου 2012. Τον αγαπώ αυτόν τον τόπο. Και κάποτε, ονειρευόμουν να ζήσω εκεί αρκετό καιρό, όταν θα έβγαινα στη σύνταξη.  Τώρα πια είμαι συνταξιούχος, έχοντας αλλάξει άποψη και πρωτεραιότητες στη ζωή μου... Η στιγμή που νόμιζα ότι δεν θα ερχόταν ποτέ, ήρθε! Δείτε ΕΔΩ μερικά πράγματα για το χωριό μου...

spiti.ktiti.dek23

Όταν η ζωή δεν το βάζει κάτω… Οι βουκαμβίλιες που ξεράθηκαν από την παγωνιά του Γενάρη 2017, όταν το χιόνι το έστρωσε για τα καλά στο χωριό (δες την ακριβώς από κάτω φωτογραφία, διότι είναι πολύ σπάνιο το χιόνι στο χωριό μας σε υψόμετρο 350 μ.). Χρειάστηκε να περιμένουμε λίγο... Αλλά ο χρόνος δεν είναι πρόβλημα, όσο είμαστε όρθιοι, μπορούμε και αντέχουμε τις αντιξοότητες… Η φωτογραφία αυτή, είναι τραβηγμένη το Νοέμβρη του 2023 όταν βάψαμε με άλλο χρώμα την εξωτερική και εσωτερική αυλή του σπιτιού...

xionismeno.spiti090117

Φωτογραφία τραβηγμένη στις 9/1/2017, στο χιονιά που άρεσε σε όλο το Θραψανό. Το πατρικό μου σπίτι, χιονισμένο. Απόλαυση οφθαλμών… Ευχαριστώ όσους είχαν την καλοσύνη και την προνοητικότητα να μου στείλουν αυτή τη φωτογραφία… Κάθε εποχή στο χωριό μου είναι όμορφη. Έτσι το βλέπω εγώ, έχοντας προσωπικά βιώματα… Οι όμορφες βουκαμβίλιες, από αυτόν τον πάγο, ξεράθηκαν, σε αντίθεση με την τριανταφυλλιά που, για άλλη μια φορά, αποδείχτηκε πολύ δυνατή και άντεξε... Αλλά η ζωή δεν σταματά! Ξαναπέταξαν πράσινα κλαριά, ξαναζωντάνεψαν!

parteria6

Φτιάξαμε και τα παρτέρια στα δυο περιβολάκια στην εξωτερική αυλή... Ο επόμενος στόχος, αν το θέλει ο Θεός και τον καταφέρουμε, είναι να μπουν πλακάκια και στις αυλές, τόσο στην εσωτερική, όσο και στην εξωτερική. Και μια πραγματική εξώπορτα που θα προστατεύει το σπίτι μας, καλύτερα, από τους ανόητους που δεν λείπουν. Ο στόχος παραμένει. Ελπίζω να τα καταφέρουμε να τον υλοποιήσουμε σ' αυτή τη ζωή.

thrapsano.arxio

Και μια ιστορική φωτογραφία που δείχνει το χωριό των πιθαράδων... Κρήτη, Θραψανό, 1958-1962, φωτογραφία του Roland Hampe. Την είδαμε δημοσιευμένη στη εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ Ηρακλείου της 10/5/2023. Τα νέα παιδιά, στις μέρες μας, συνεχίζουν αυτή την τέχνη. Αν τα βοηθούσε λίγο και η Πολιτεία, όλα θα ήταν καλύτερα... Δείτε κι αυτό ΕΔΩ το υπέροχο ντοκιμαντέρ για την αγγειοπλαστική στο Θραψανό που προβλήθηκε το Φλεβάρη του 2024  από την ΕΡΤ 3.

patris220624

Από την ημερήσια Ηρακλειώτικη εφημερίδα, ΠΑΤΡΙΣ. Την είδαμε δημοσιευμένη στη στήλη Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ, το Σάββατο 22/6/2024 με την ένδειξη: 1958-1962, Κρήτη, Θραψανό. Φωτογραφία Roland Hame (πηγή: Άσπρο και Μαύρο). Η φωτογραφία έχει και μια ακόμα συναισθηματική αξία για μένα. Τραβήχτηκε, όταν εγώ γενήθηκα. Και προφανώς έχει επιχρωματιστεί. Δεν υπήρχε χρωματιστό φίλμ, τότε...

Σε ποια φάση βρίσκεται σήμερα η σελήνη; Θέλετε να ξέρετε;

Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ

Η Αγία Γραφή περιγράφει μερικές φορές τους ανθρώπους με βάση την εργασία που έκαναν. Μιλάει για τον “Ματθαίο, τον εισπράκτορα φόρων”, τον “Σίμωνα τον βυρσοδέψη” και τον “Λουκά, τον αγαπητό γιατρό”. (Ματθ. 10:3· Πράξ. 10:6· Κολ. 4:14) Κάτι άλλο που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους είναι οι πνευματικοί διορισμοί ή τα προνόμιά τους. Διαβάζουμε για τον Βασιλιά Δαβίδ, τον προφήτη Ηλία και τον απόστολο Παύλο. Αυτοί οι άντρες εκτιμούσαν τους θεόδοτους διορισμούς τους. Παρόμοια και εμείς, αν έχουμε προνόμια υπηρεσίας, πρέπει να τα εκτιμούμε.

Ο αρχικός σκοπός του Ιεχωβά για την ανθρωπότητα ήταν να ζει για πάντα εδώ στη γη. (Γέν. 1:28· Ψαλμ. 37:29) Ο Θεός πρόσφερε γενναιόδωρα στον Αδάμ και στην Εύα διάφορα πολύτιμα δώρα που τους έδιναν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τη ζωή. (Διαβάστε Ιακώβου 1:17) Ο Ιεχωβά τούς χάρισε ελεύθερη βούληση, την ικανότητα να κάνουν λογικές σκέψεις και τη δυνατότητα να αγαπούν και να απολαμβάνουν φιλίες.

Ο Δημιουργός μιλούσε στον Αδάμ και τον συμβούλευε για το πώς να δείχνει την υπακοή του. Ο Αδάμ μάθαινε επίσης πώς να καλύπτει τις ανάγκες του καθώς και πώς να φροντίζει τα ζώα και τη γη. (Γέν. 2:15-17, 19, 20) Ο Ιεχωβά προίκισε επίσης τον Αδάμ και την Εύα με τις αισθήσεις της γεύσης, της αφής, της όρασης, της ακοής και της όσφρησης. Έτσι μπορούσαν να απολαμβάνουν πλήρως την ομορφιά και τα άφθονα αγαθά του παραδεισένιου σπιτιού τους. Για το πρώτο ανθρώπινο ζευγάρι, οι δυνατότητες να έχουν απόλυτα ικανοποιητική εργασία, να νιώθουν πλήρεις και να κάνουν ανακαλύψεις, ήταν απεριόριστες.

Τι μπορούμε να μάθουμε από τα λόγια που είπε ο Ιησούς στον Πέτρο; Χρειάζεται να προσέξουμε ώστε να μην αφήσουμε την αγάπη μας για τον Χριστό να εξασθενήσει και την προσοχή μας να αποσπαστεί από τα συμφέροντα της Βασιλείας. Ο Ιησούς γνώριζε πολύ καλά τις πιέσεις που σχετίζονται με τις ανησυχίες αυτού του συστήματος πραγμάτων. Ας μάθουμε, να εκτιμούμε όσα έχουμε...

ΕΝΑ SITE "ΑΠΑΓΚΙΟ" ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!

Αυτόν τον ιστότοπο τον «παλεύω» πολλά χρόνια. Πολύ πριν γνωρίσω την αλήθεια και βρω σκοπό στη ζωή μου. Φανταζόμουν τον εαυτό μου συνταξιούχο στο χωριό, με μια σχετικά καλή οικονομική επιφάνεια, δεδομένης μιας καλής σύνταξης που είχα οικοδομήσει πολλά πάνω της και ήθελα να έχω κάτι, για να περνάω το χρόνο μου.

Σήμερα, όλα έχουν αλλάξει γύρω μου, όλα εκτός από το Site αυτό. Δηλαδή, άλλαξε κι αυτό λιγάκι προσανατολισμό… Αντί να περνάει την ώρα του με κούφια δημοσιογραφικά θέματα, που δεν είχαν να προσφέρουν και πολλά πράγματα στους ανθρώπους, προσφέρει ελπίδα για ένα βέβαιο, καλύτερο αύριο.

Αυτήν την αληθινή ελπίδα, προσπαθεί να βάλει στις καρδιές των αναγνωστών του και να τους ενθαρρύνει να πιστέψουν ότι όλες αυτές οι δυσκολίες κάθε μορφής που ζούμε είναι παροδικές. Τα ωραία, είναι μπροστά μας... Και μπορούμε να τα ζήσουμε, φτάνει να το θέλουμε πραγματικά.

Αρκεί να μη στηριζόμαστε στην αξιοπιστία των ανθρώπων που σήμερα είναι κι αύριο όχι… Ούτε στις δυνάμεις μας. Αλλά στον Λόγο Εκείνου που είναι απόλυτα αξιόπιστος και να ακολουθούμε στη ζωή μας τις φωτεινές προειδοποιητικές  πινακίδες που έχει βάλει στο δρόμο μας…

ΚΡΕΟΝΤΑΣ, τέλος...

Το φύλλο που βλέπετε εδώ είναι το τελευταίο της εκδοτικής προσπάθειας του Εξωραϊστικού Συλλόγου της Κολοκυνθούς,  “Κρέοντας”. Δείτε το ΕΔΩ. Είναι το τεύχος 25 κι ΕΔΩ δείτε το αμέσως προηγούμενο. Ο ΚΡΕΟΝΤΑΣ αναγκάστηκε να αναστέλλει την έκδοσή του στην πρώτη μεγάλη οικονομική κρίση. Σε δύσκολες εποχές δεν άντεχε άλλο, τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη. Βέβαια κάθε φύλλο που αναστέλλει την έκδοσή του, θέλει να ελπίζει και ονειρεύεται την επανέκδοση του... Μακάρι να γίνει έτσι. Και να μην είναι μόνο οι καλές προθέσεις των ανθρώπων του Συλλόγου...

Στο ρόλο του Συνταξιούχου

Αν έχεις κάπου να κρατηθείς, αν μπορείς να περιμένεις, η υπομονή αμείβεται.
Άπό τις 24/10/2020 είμαι πια συνταξιούχος!… Όλα εξελίχθηκαν καλά, όπως το περίμενα και τον Νοέμβρη του 2020 μπήκαν τα χρήματα της σύνταξης μου στο λογαριασμό μου. κι από τότε όλα γίνονται κανονικά, στην ώρα τους... Η αγωνία μου μετρούσε από τον Νοέμβριο του 2019, οπότε και κατέθεσα τα χαρτιά μου. Μια διαδικασία που κράτησε σχεδόν ένα χρόνο! 

Όλα αυτά έγιναν μέσα σε μια πρωτόγνωρη, δύσκολη εποχή του κορονοϊού Covid-19, με λοκντάουν και χωρίς τις μικρές εφημερίδες που βγάζω. Και όμως, όλα πήγαν καλά! Με τη βοήθεια ανθρώπων που μας αγαπούν, των παιδιών της Σούλας, δεν έχασα καμιά από τις ρυθμίσεις που είχα κάνει... Και δεν στερηθήκαμε τίποτα, από τα βασικά πράγματα. Ο Ιεχωβά να τους ευλογεί!

Δοξάζω τον Ιεχωβά για την καλή έκβαση του πράγματος! Και τον ευχαριστώ, γιατί αν δεν ήταν το ισχυρό χέρι Του να με οπλίζει με υπομονή και εγκαρτέρηση, όλα θα ήταν πολύ πιο δύσκολα!

Μικρές πινελιές αγάπης

athina1

Γεμάτος όμορφες, ξεχωριστές πινελιές, είναι αυτός ο ιστότοπος που διαβάζετε. Ξεκίνησε, για να καλύψει κάποιες ανάγκες έκφρασης, με δημοσιογραφικό κυρίως περιεχόμενο και τον βλέπουμε να εξελίσσεται ουσιαστικά σε ένα σημείο συνάντησης και επαφής, ανάμεσα σε φίλους. Και η αναφορά στις πινελιές δεν είναι καθόλου τυχαία. Κάπως έτσι δεν λειτουργούν και οι ζωγράφοι; Μόνο που εδώ το πράγμα μοιράζεται, ανάμεσα στις λέξεις και τις εικόνες. Και περιγράφουν μια ζωή πραγματική, όχι από αυτές που κυριαρχούν στη φαντασία και στο διαδίκτυο.

Δοκιμασία από τον Covid-19

Ότι μέχρι χθες, μόνο ως θεωρία γνωρίζαμε, το είδαμε να εφαρμόζεται στη ζωή μας... Και πήραμε τα μαθήματα μας. Δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

Το "φευγιό" της αδερφής μου

Η Γιωργία μας "έφυγε" για πάντα από κοντά μας το 2011. Και ο θάνατος του Γιάννη έναν ακριβώς χρόνο, μετά. Λιγοστεύουμε...

Έφυγε και ο Κωστής μας

Λιγοστεύουμε... Μετά τη Γεωργία μας, "έφυγε" και ο Κωστής μας. Τον αποχαιρετήσαμε (δείτε ΕΔΩ) με συγκίνηση... Θα τα ξαναπούμε αδελφέ!

Developed by OnScreen - Content by Nikos Theodorakis - Powered by FRIKTORIA