Τι δεν ξέραμε για τα Καλάβρυτα
Χάρις σ' αυτόν τον άνθρωπο, τον Σούκα και το ταξί του, καταφέραμε να κάνουμε όλες τις διαδρομές γύρω από τα Καλάβρυτα. Ευγενής, με το καλαμπούρι του, με ανοχή στο χρόνο να μας περιμένει, ας είναι καλά...
Κι άλλη μια αναμνηστική φωτογραφία που του ζήτησε η Ηλιάνα να μας βγάλει μπροστά στο ταξί του στο τέλος της διαδρομής. Όταν πια μας είχε πάει στο σταθμό του ΟΣΕ των Καλαβρύτων να πάρουμε το τρενάκι της επιστροφής...
Τα Καλάβρυτα είναι ορεινό χωριό του νομού Αχαΐας. Είναι χτισμένα στις πλαγιές των Αροανίων (Χελμός) σε υψόμετρο 750 μέτρων. Αποτελούν έδρα του ομώνυμου δήμου και ο πληθυσμός τους σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 1.747 κάτοικοι.
Είναι χτισμένα στην θέση της αρχαίας Αρκαδικής πόλης Κύναιθας ή Κυναίθης. Το όνομα Καλάβρυτα φαίνεται να το απέκτησαν την εποχή της Φραγκοκρατίας τον 13ο αιώνα μ.Χ. Στη γαλλική παραλλαγή του Χρονικού του Μορέως αναφέρεται ως Calovrate.
Σύμφωνα με την παράδοση στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας των Καλαβρύτων κηρύχτηκε η Επανάσταση του 1821 από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό και τους οπλαρχηγούς της Πελοποννήσου που είχαν συγκεντρωθεί εκεί. Στα Καλάβρυτα εκδηλώθηκαν γρήγορα πολεμικές επιχειρήσεις κατά των Τούρκων, ήδη από την 21 Μαρτίου του 1821. Στη διοικητική διαίρεση του 1836 τα Καλάβρυτα αναφέρονται με το όνομα Κυναίθη.
Τα Καλάβρυτα σήμερα αποτελούν πόλο έλξης τουριστών κυρίως κατά την χειμερινή περίοδο καθώς διαθέτουν μία από τις καλύτερες υποδομές χειμερινού τουρισμού στην Ελλάδα λόγω κυρίως του χιονοδρομικού κέντρου που βρίσκεται εκεί. Το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας.
Αξιόλογους προορισμούς στην περιοχή των Καλαβρύτων αποτελούν επίσης τα δύο ιστορικά μοναστήρια, της Αγίας Λαύρας και του Μεγάλου Σπηλαίου, όπως επίσης το Σπήλαιο των Λιμνών κοντά στο χωριό Καστριά και το φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού που το διασχίζει ο περίφημος οδοντωτός σιδηρόδρομος.
- Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ στην επίσημη σελίδα του Δήμου Καλαβρύτων
Μια τελευταία ματιά στο σιδηροδρομικό σταθμό των Καλαβρύτων, λίγο πριν πάρουμε τον οδοντωτό για την επιστροφή στο Διακοφτό κι από κει στην Τέμενη. Φωτογραφία δια χειρός Ηλιάνας Καλκατζίκου. Λίγο αργότερα θα φύγουμε για την Αθήνα με τον Λάμπρο... Είδατε; Μια ολόκληρη εβδομάδα τη βγάλαμε με το... τουριστικό ρεπορτάζ μιας κυριακάτικης εκδρομής...
Σχόλια (0)