Όμορφες εικόνες εποχής... Δείτε τα ζουμπούλια ή μανουσάκια, όπως τα λένε στην Κρήτη

manusakia3.310122
Μερικά από τα λουλούδια αυτής της εποχής που μας αρέσουν πολύ, είναι τα μανουσάκια... Για αυτά έχουμε γράψει στον ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ, πολλές φορές. Δείτε μια από αυτές, ΕΔΩ. Αρέσουν και στη Στασούλα μας και όποτε έχει χρόνο και μπορεί, ξέρει πού θα πάει για να τα βρει... Η φωτογραφία αυτή είναι της φίλης μας Frideriki Fotinou.



manusakia1.1310122
Τα μανουσάκια πάντα μας άρεσαν και μας αρέσουν. Το "κλικ" γι' αυτό το δημοσίευμα το πήραμε από μια ανάρτηση της Spyridoyla Geraniotaki στην ομάδα "ΜΕΤΕΩΚΡΗΤΕΣ". Για να ευχηθεί «Καλή βδομάδα στην ομάδα μας με υγεία, ομορφιές και αρώματα». Έτσι είναι. Στο διαδίκτυο υπάρχει αλληλεπίδραση...

manusakia2.310122
Δεν λέει σε ποια περιοχή της Κρήτης τα βρήκε, κάτι που κάνουν οι περισσότεροι στο διαδίκτυο. Έχουν την αίσθηση ότι  αφού ξ΄λερουν εκείνοι, "όλοι ξέρουν". Αλλά δεν ξέρουν. Και μερικοί, όπως εμείς, θα θέλαμε να ξέρουμε, επειδή ως παιδιά, τα ψάχναμε κάποτε... Και γνωρίζαμε πού θα τα βρούμε....

manusakia2018.1
Τις πρώτες τρεις φωτογραφίες τις πήραμε από το διαδίκτυο. Αλλά αυτή και η επόμενη είναι από παλιότερες δημοσιεύσεις εδώ στον ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ. Δείτε ΕΔΩ, άλλο ένα δημοσιεύουμα που κάναμε για τα μανουσάκια. Είναι από την Άνδρο και η φίλη μας, Δήμητρα, είναι που τα μαζεύει. Αρέσουν και σε εκείνη...

manusakia2018.4

Αχ αυτά τα μανουσάκια! Τελικά τα βρήκε και φέτος η Στασούλα. Αψήφησε τη βροχή και την κακοκαιρία και πήγε εκεί, που ξέρει πως βγαίνουν. Και γέμισε το ανθοδοχείο της. Και γέμισε ο τόπος ευωδιές…

manusakia.stasulas
Έτσι για να αλλάξει λίγο η διάθεση μας καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία ύστερα από την εισβολή της Ρωσίας πριν τρία χρόνια και εδώ μας ταλανίζει η ακρίβεια και ο πληθωρισμός που ροκανίζουν το εισόδημα μας... Ναι, ζούμε σε πολύ δύσκολες εποχές. Αλλά το να είμαστε ψύχραιμοι, θα μας βοηθήσει να βλέπουμε πιο καθαρά τα πράγματα... Κάτι που το έχουμε πολύ ανάγκη... 

The News

Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε υπερβολικά για την δική μας υπόληψη! Μια υπενθύμιση

tzefri.tzakcson1
Αυτός είναι ο Τζέφρι Τζάκσον, μέλος του Κυβερνώντος Σώματος. Γεννημένος στην Αυστραλία, μας άρεσε πολύ η ομιλία του και είπαμε να τη μοιραστούμε μαζί σας…
tzefri.tzakcson2

Υπηρεσιακή Ομιλία που εκφώνησε

ο αδελφός Geoffrey Jackson


kala.neaΌταν σκέφτεστε για τον Ιώβ, τι έχετε στο μυαλό σας; Σίγουρα σκεφτόμαστε κάποιον πιστό άντρα που πέρασε πάρα πολλά προβλήματα. Ένα από τα ενθαρρυντικά πράγματα για τον Ιώβ όμως, ήταν ότι δεν ήταν τέλειος. Για αυτό είπε μερικά πράγματα που δεν ήταν σωστά. Παρ’ όλα αυτά όμως ο Ιεχωβά τον θεώρησε τηρητή ακεραιότητας.

Αυτό είναι ενθαρρυντικό για εμάς επειδή κανένας από εμάς δεν είναι τέλειος, επίσης. Είναι καλό να σκεφτούμε όμως σε ποιο σημείο άρχισε να κάνει κάτι λάθος ο Ιώβ. Πάμε στο Βιβλίο του Ιώβ, στο 1ο κεφάλαιο. Σίγουρα θυμάστε την ιστορία πως ο Ιώβ έχασε όλα τα αποκτήματά του και τα παιδιά του.

Θα λέγαμε ότι τα «έχασε» ο Ιώβ; Άρχισε να κάνει κάτι λάθος; Ας προσέξουμε τι αναφέρεται στο εδάφιο 22. Λέει ότι δεν έκανε τίποτα λάθος. Ήταν πολύ πιστός, είχε χάσει όλα τα αποκτήματά του, τα παιδιά του και παρέμεινε πιστός στον Ιεχωβά. Τι συνέβη μετά; Πέρασε μια φοβερή αρρώστια στο σώμα του. Ήθελε να ξύνεται, μύριζε άσχημα, και η γυναίκα του, του είπε καταράσου τον Θεό.

Μήπως τότε τα «έχασε» ο Ιώβ και άρχισε να λέει λάθος πράγματα; Κοιτάξτε το εδάφιο 10, στο 2ο κεφάλαιο, το τελευταίο μέρος, λέει ότι ακόμα δεν είχε κάνει κάτι λάθος – δεν αμάρτησε με τα χείλη του. Όμως ο Ιώβ έκανε κάποιο λάθος. Ας διαβάσουμε για αυτό το λάθος στο κεφάλαιο 32, εδάφιο 2. (Ιώβ 32:2) «Άναψε, όμως, ο θυμός του Ελιού, του γιου του Βαραχήλ του Βουζίτη, από την οικογένεια του Ραμ. Εναντίον του Ιώβ άναψε ο θυμός του, επειδή ανακήρυξε την ψυχή του δίκαιη αντί για τον Θεό».

Ας διαβάσουμε και το εδάφιο 5, από το κεφάλαιο 34: «Διότι ο Ιώβ είπε: «Σίγουρα έχω δίκιο, αλλά ο Θεός απομάκρυνε την κρίση από εμένα». Έτσι λοιπόν, ο Ιώβ είπε κάποια πράγματα που δεν ήταν σωστά. Τι τον έκανε, όμως, να αμαρτήσει; Δεν είναι ότι έχασε τα παιδιά του, δεν είναι ότι έχασε όλα τα αποκτήματά του, ούτε η αρρώστια του. Η ΣΚΟΠΙΑ έχει γράψει ότι αυτό το λάθος έγινε όταν εκείνοι οι τρείς φίλοι του άρχισαν να αμφισβητούν τα κίνητρά του.

Όταν άρχισαν να τον κατηγορούν με ψέματα. Τότε ο Ιώβ ξαφνικά άρχισε να ανησυχεί για την εικόνα του, για την υπόληψή του. Ήθελε να αποδείξει ότι είχαν λάθος. Και στην προσπάθειά του να το κάνει, αυτό έγινε πιο σημαντικό ακόμα και από το να υπηρετεί τον Ιεχωβά πιστά.

Αυτό είναι που θα μπορούσαμε να το μεταφράσουμε: «Να ανησυχούμε υπερβολικά για την υπόληψή μας». Πολλές φορές πιστεύουμε ότι μόνο οι Γιαπωνέζοι ανησυχούν για αυτό. Στον πολιτισμό τους, στο παρελθόν τουλάχιστον, αν κάποιον τον ντρόπιαζες, χάλαγες την υπόληψή του, τότε τι έκανε; «Χαρακίρι».

Στον Ειρηνικό επίσης οι άνθρωποι ανησυχούν πολύ για την υπόληψή τους. Αν ντροπιάσεις κάποιον εκεί ή του χαλάσεις την υπόληψή του, οι άνθρωποι δεν αυτοκτονούν εκεί. Σκοτώνουν εσένα. Υπάρχει διαφορά. Βλέπετε η ΣΚΟΠΙΑ έχει γράψει ότι όλοι οι πολιτισμοί στη γη έχουν πρόβλημα με αυτό. Δεν λέει όλοι οι πολιτισμοί εκτός από τους Έλληνες.

Όλοι μας λοιπόν μπορεί να έχουμε πρόβλημα αν ανησυχούμε υπερβολικά για την υπόληψή μας. Στην Γραφή υπάρχουν πολλές αφηγήσεις για άτομα που τους ενδιέφερε η υπόληψή τους.

Στους Κριτές, κεφάλαιο 30, αναφέρεται, αν θυμάστε, για τον Αβιμέλεχ. Ήταν στον πόλεμο εκεί πολύ κοντά στο τείχος και μια γυναίκα πήρε μια πέτρα και την έφερε πάνω από το τείχος την έριξε και τον σκότωσε. Ακριβώς πριν πεθάνει θυμάστε τι είπε; Είπε σε κάποιον: “Σκότωσέ με γρήγορα, σκότωσέ με!” Γιατί αλλιώς θα πεθάνω και θα λένε: “Γυναίκα τον σκότωσε”. Πόσο ανόητος μπορεί να είναι κάποιος; “Πεθαίνω, πεθαίνω, φτιάξε μου την γραβάτα λίγο”. Βλέπετε όταν θα πεθάνει δεν έχει σημασία τι λένε οι άλλοι για αυτόν. Όμως, τον ενδιέφερε τόσο πολύ η υπόληψή του.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι ο Ιωνάς. Κήρυξε στους Νινευίτες λέγοντας τελικά: “Θα πεθάνετε σύντομα”, αλλά όταν μετά μετάνιωσαν, πώς ένιωσε ο Ιωνάς. Εκνευρίστηκε πολύ. Γιατί; Είπε στον Ιεχωβά “το ήξερα ότι θα τους συγχωρέσεις”. Με άλλα λόγια, ανέφερε στον Ιεχωβά: “Σε παρακαλώ σκότωσέ τους όλους αυτούς για να νιώσω εγώ καλύτερα. Και θα λένε οι άνθρωποι, ο Ιωνάς ήταν προφήτης, το προφήτευσε αυτό και σκοτώθηκαν, πέθαναν όλοι αυτοί οι άνθρωποι. Αλλά τώρα τι λένε; Ο Ιωνάς προφήτευσε αυτό, αλλά τελικά δεν πέθαναν”.

Γιατί αυτό είναι πολύ επικίνδυνο θέμα; Γιατί όλοι μας ενδιαφερόμαστε για την εμφάνισή μας. Ενδιαφερόμαστε για την υπόληψή μας ενώπιον των άλλων. Πριν έρθουμε στην συνάθροιση κοιτάζουμε τον καθρέφτη, θέλουμε να είμαστε ωραίοι, δεν είναι κακό αυτό. Μερικές φορές όμως αυτή η ιδιότητα μέσα μας μπορεί να γίνει τόσο δυνατή που να καταστήσει τη λατρεία μας προς τον Ιεχωβά ελαττωματική. Και αυτό μπορεί να είναι μεγάλη δοκιμή.

Με άλλα λόγια, πρέπει να σκεφτούμε ποιο είναι το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή μας; Είναι η δική μας υπόληψη ή η υπόληψη του Ιεχωβά; Δυστυχώς οι μερικοί αδελφοί μας φτάνουν σε αυτό το σημείο μερικές φορές. Τους γίνεται έμμονη ιδέα η δική τους υπόληψη που ξεχνάνε την υπόληψη του Ιεχωβά.

Δεν είναι αυτό απόδειξη υπερηφάνειας; Τι λέει το εδάφιο Παροιμίες 16:18; Πρώτα υπερηφάνεια και μετά συντριβή. Ο Ιησούς ήταν ένα εξαιρετικό παράδειγμα κάποιου που ήταν πρόθυμος να ντροπιαστεί αλλά και να συνεχίσει να υπηρετεί τον Ιεχωβά. Ας διαβάσουμε στους Εβραίους το κεφάλαιο 12, και το εδάφιο 2. Στο εδάφιο Εβραίους 12:2 προς το τέλος λέει: «Καθώς προσηλώνουμε το βλέμμα μας στον Πρώτιστο Παράγοντα και Τελειοποιητή της πίστης μας, τον Ιησού. Για τη χαρά που είχε τεθεί μπροστά του αυτός υπέμεινε ξύλο βασανισμού, καταφρονώντας την ντροπή, και έχει καθίσει στα δεξιά του θρόνου του Θεού».

Η έκφραση είναι «καταφρονώντας την ντροπή». Με άλλα λόγια δεν τον ένοιαζε να ντροπιαστεί. Για αυτόν, το πιο σπουδαίο πράγμα ήταν να κάνει το θέλημα του Ιεχωβά. Αλλά πώς μπορούμε να πούμε ότι ξέρουμε ότι έτσι ένιωθε ο Ιησούς;

Θυμάστε το τελευταίο βράδυ προτού πεθάνει; Προσευχήθηκε τόσο ένθερμα στον Ιεχωβά. Σε παρακαλώ να αφαιρεθεί αυτό το ποτήρι από μπροστά μου, είπε. Τι ήταν αυτό το ποτήρι; Πολλοί λεγόμενοι Χριστιανοί λένε ότι αυτός ήταν ο θάνατός του. Αλλά ο Ιησούς άραγε προσευχόταν να μην πεθάνει; Όχι, αυτό είναι λάθος.

Η Γραφή λέει καθαρά ότι ο Ιησούς ήξερε ότι θα πεθάνει, ήταν πρόθυμος να πεθάνει, ήθελε να πεθάνει για να αποδείξει τον Σατανά ψεύτη. Και αυτός ήταν ένας τρόπος για να βρεθεί και πάλι με τον πατέρα του στον ουρανό. Ποιο είναι το ποτήρι, λοιπόν; Δεν ήταν ο θάνατός του, αλλά αντιπροσώπευε τον τρόπο με τον οποίο θα πέθαινε. Βλέπετε ο Ιησούς κατάλαβε εκείνη την στιγμή ότι δεν θα τον σκότωναν απλώς, αλλά θα τον έφερναν στο ανώτατο δικαστήριο του τόπου και θα τον κατηγορούσαν για βλασφημία και στη δίκη τελικά θα έλεγαν ότι είναι ένοχος βλασφημίας. Και πρόσθεσαν και άλλες κατηγορίες, ότι στασίασε με τους Ρωμαίους κτλ. Αυτό ήταν πάρα πολύ δύσκολο για τον Ιησού. Γιατί; Ίσως θα πρέπει να το φανταστούμε εμείς οι ίδιοι.

Ας σκεφτούμε ένα παράδειγμα. Αύριο ίσως ξυπνήσετε και διαβάσετε την εφημερίδα. Και λέει, 7 μέλη του Κυβερνώντος Σώματος του Ιεχωβά έχουν μπει στη φυλακή. Και γράφει στην συνέχεια από κάτω ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει τους Μάρτυρες του Ιεχωβά και την ΣΚΟΠΙΑ. Θα λυπόσασταν. Ελπίζω! Θα νιώθατε ντροπή, όμως; Όχι βέβαια. Θα νιώθατε δυνατοί μέσα σας. Αυτό είπε ο Ιησούς, θα γίνει. Άρχισε ο διωγμός. Είμαστε έτοιμοι. Αν θέλουν να έρθουν για μένα θα πάω και εγώ στη φυλακή. Θα νιώθατε δυνατοί μέσα σας, καθόλου ντροπή.

Να σκεφτούμε την ίδια ιστορία, όμως, με διαφορετικό τρόπο. Ίσως η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να μην μπορεί να βάλει το Κυβερνών Σώμα στην φυλακή. Δεν μπορείς να πας στο γραφείο κάποιου και να πεις: «Εσύ, εσύ, και εσύ, στη φυλακή!» Όχι, δεν γίνεται σε αυτή τη χώρα, τουλάχιστον.

Ας φανταστούμε, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση αποφασίζει να κατηγορήσει ψευδώς το Κυβερνών Σώμα. Και μας κατηγορεί ότι έχουμε καταχραστεί εκατομμύρια δολάρια. Βέβαια, δεν είναι αλήθεια αυτό, αλλά μας πάνε στο δικαστήριο, το δικαστήριο εξετάζει τα στοιχεία, υπάρχουν ψευδομάρτυρες, και οι αποστάτες θα πουν “όντως είδα τον Τζέφρυ που είχε χρησιμοποιήσει 10 εκατομμύρια δολάρια εκεί”.

Τώρα βρίσκουν ένοχο το Κυβερνών Σώμα και το πάνε στη φυλακή. Νιώθετε λύπη; Ναι. Νιώθετε ντροπή όμως; Ίσως λίγο. Ξέρετε ότι δεν είναι σωστό αυτό που λένε. Αλλά υπήρχε κανείς που να μη δει την εφημερίδα και να πει: «Αλλά τι να πούμε για αυτούς τους ανθρώπους τους δικούς σας; Αυτοί έκλεψαν εκατομμύρια εκεί στη φυλακή». Ξέρουμε ότι θα ήσασταν δυνατοί, ότι θα λέγατε ότι δεν με νοιάζει αυτή η ντροπή, εγώ πιστεύω στην αλήθεια. Αλλά είδατε;

Αυτό αντιμετώπισε και ο Ιησούς; Δεν τον σκότωσαν απλώς. Τον πήγαν στο δικαστήριο πρώτα, τον βρήκαν ένοχο βλασφημίας και αυτό ήταν πολύ δύσκολο διότι τον ντρόπιαζε. Ήταν ακριβώς το αντίθετο από αυτό που ήθελε. Για αυτό, λοιπόν, προσευχήθηκε στον Ιεχωβά φυσικά: “Σε παρακαλώ πάρε αυτό το ποτήρι από μπροστά μου. Είμαι πρόθυμος να πεθάνω, αλλά είναι πολύ δύσκολο για εμένα να πεθάνω ως ένοχος βλασφημίας επειδή σε αγαπάω και αγαπάω το όνομά σου”.

Αλλά κατόπιν τι είπε ο Ιησούς; “Ας γίνει όμως το δικό σου θέλημα, όχι το δικό μου”. Και το θέλημα του Ιεχωβά ήταν να πεθάνει με αυτόν τον τρόπο ο Ιησούς. Και αφού πέθανε ο Ιησούς οι άνθρωποι μπορεί να έλεγαν στους μαθητές του ότι αυτός ο άνθρωπος τον πήγαν στα δικαστήρια, τον βρήκαν ένοχο, του άξιζε να πεθάνει. Για αυτό στην επιστολή προς Εβραίους ο Παύλος αναφέρει ότι ο Ιησούς «καταφρόνησε την ντροπή».

Βλέπουμε ένα μάθημα τώρα εδώ για μας. Μερικές φορές μπορεί να είμαστε πολύ δυνατοί στην αλήθεια. Και ίσως να μας επαινούν οι άνθρωποι. Σας ευχαριστούμε πολύ για την πίστη που έχετε. Είσαι στην εκκλησία 20 χρόνια, είσαι πολύ καλός. Αδελφή, είσαι πολύ καλό παράδειγμα, σκεφτόμαστε ότι δίνεις πολύ καλή μαρτυρία. Αισθανόμαστε ωραία. Μπορώ να συνεχίσω έτσι.

Τι συμβαίνει, όμως, αν ξαφνικά κάποιος αρχίσει να αμφισβητεί τα κίνητρά μας; Ή μπορεί για παράδειγμα να ήσασταν πρεσβύτερος στο παρελθόν και τα παιδιά σας να έκαναν κάποιο λάθος και τώρα να έχετε διαγραφεί από πρεσβύτερος. Ίσως κάνατε κάποιο λάθος και αποκοπήκατε, και τώρα θέλετε να επιστρέψετε. Ίσως να ήσασταν διακονικός υπηρέτης στο παρελθόν. Σίγουρα, μπορούμε να σκεφτούμε διάφορα σενάρια. Ίσως μια αδελφή στην εκκλησία και οι άλλες αδελφές να λένε: “Α! νομίζει ότι τα ξέρει όλα επειδή είναι γυναίκα πρεσβυτέρου”. Είναι σαν την γυναίκα του αφεντικού, αυτή κάνει κουμάντο.

Όταν το ακούτε αυτό, τι συμβαίνει; Μπορεί να ανησυχούμε για την φήμη μας τώρα. Μπορεί να θυμώσουμε. Και μπορεί να μοιάσουμε με τον Ιώβ και να αμαρτήσουμε. Για αυτό πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε κατάλληλη άποψη για την υπόληψή μας.

Ας σκεφτούμε, όμως, ότι τον Ιεχωβά δεν τον νοιάζει η θέση μας στην εκκλησία. Αν κάποιος είναι πρεσβύτερος ή δεν είναι πρεσβύτερος, δεν τον κάνει αυτό περισσότερο πολύτιμο ή λιγότερο πολύτιμο. Αν κάποιος δεν υπηρετεί ως πρεσβύτερος, ο Ιεχωβά εξακολουθεί να τον αγαπάει αν παραμένει πιστός.

Και ίσως αισθανόμαστε ντροπή επειδή προηγουμένως ήμασταν πάνω στο βήμα ενώ τώρα καθόμαστε κάτω ήσυχα, μαζεμένοι. Αν αγαπάμε τον Ιεχωβά, αυτό μας δίνει τη δύναμη να μη μας νοιάζει η υπόληψή μας. Και μας βοηθάει να έχουμε ισορροπημένη άποψη για τα πράγματα. Μας βοηθάει να μην εκνευριζόμαστε με άλλους στην εκκλησία αν λένε άσχημα πράγματα για εμάς.

Για παράδειγμα μπορούμε να σκεφτούμε τον Ιωσήφ. Τον Ιωσήφ τον κατηγόρησαν ψευδώς ότι προσπάθησε να βιάσει τη γυναίκα του Πετεφρή. Τον έριξαν στη φυλακή. Μετά από χρόνια τι συνέβη; Σε μια μέρα έγινε πρωθυπουργός. Τι ήταν το πρώτο πράγμα που έκανε σαν πρωθυπουργός; Μήπως είπε: «Φέρτε μου τη γυναίκα του Πετεφρή εδώ. Θα ξανανοίξουμε την υπόθεση. Πρέπει να αποδειχτώ εγώ ότι έχω δίκιο. Ήμουν αθώος». Δεν είπε τίποτα για αυτό. Απλώς κοίταξε μπροστά στο μέλλον και συνέχισε να εργάζεται. Αλλά μερικές φορές μπορεί να στενοχωριόμαστε με πράγματα που ίσως μας κάνουν να φαινόμαστε κακοί.

Θα σας αναφέρω ένα πραγματικό παράδειγμα. Δύο αδελφοί στην Αφρική. Ήταν και οι δύο πρεσβύτεροι. Έκαναν το ίδιο λάθος και οι δύο. Ο ένας αδελφός δέχτηκε ταπεινά τη ντροπή. Και συνέχισε να κάνει το θέλημα του Ιεχωβά. Μέσα σε λίγα χρόνια υπηρετούσε και πάλι ως πρεσβύτερος.

Ο άλλος αδελφός, όμως, αγχώθηκε πάρα πολύ και ήθελε να αποδείξει ότι είχε δίκιο. Και συνέχισε να παραπονιέται. «Θα αποδείξω την αθωότητά μου. Δεν θα έπρεπε να με είχαν διαγράψει». Έκανε παράπονα στον επίσκοπο περιοχής. Και έκαναν έρευνα. Έκανε παράπονα στο γραφείο τμήματος. Έκαναν και αυτοί έρευνα. Έγραψε στο Κυβερνών Σώμα. Και έστειλε άτομα από εδώ να κάνουν έρευνα για εκεί. Και συνεχίζει να παραπονιέται μέχρι σήμερα.

Όμως δεν υπηρετεί ως πρεσβύτερος. Αν απλώς ησύχαζε και δεν μιλούσε, τότε θα μπορούσε να είχε διοριστεί πάλι ως πρεσβύτερος εδώ και 20 χρόνια. Βλέπουμε, λοιπόν, το σημείο; Αν ανησυχούμε υπερβολικά για να αποδείξουμε ότι έχουμε δίκιο, τότε αυτό μπορεί να βλάψει τη σχέση μας με τον Ιεχωβά.

Αν το θυμόμαστε αυτό, μας βοηθάει να έχουμε σωστή άποψη για τον εαυτό μας. Όλοι μας θέλουμε να φαινόμαστε καλοί. Όχι κακοί. Αλλά ποτέ να μην αφήσουμε αυτή την επιθυμία να γίνει πιο σημαντική από ό,τι η αγάπη σας για τον Ιεχωβά. Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί στο μέλλον. Δεν ξέρουμε τι πειρασμούς, τι δοκιμασίες και τι διωγμούς μπορεί να αντιμετωπίσουμε.

Ό,τι και αν συμβεί δεν πρέπει να αφήσουμε ποτέ την υπερηφάνεια μας ή το ενδιαφέρον για την υπόληψή μας να εξασθενήσει την πίστη μας. Να είμαστε σαν τον Ιησού που καταφρόνησε τη ντροπή. Πάντα να μας ενδιαφέρει το όνομα του Ιεχωβά και η δική του υπόληψη. Τότε να είστε σίγουροι ότι ο Ιεχωβά θα σας ευλογήσει και, σαν τον Ιωσήφ, ίσως κάποια μέρα τελικά να δικαιωθείτε. Αλλά μέχρι τότε, ας μην πέσουμε ποτέ στην παγίδα να ανησυχούμε υπερβολικά για τη δική μας υπόληψη.

Σχόλια (0)

There are no comments posted here yet

Υποβάλετε το σχόλιό σας

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
Συννημένα (0 / 3)
Share Your Location

Αυτό είναι το χωριό μου, το όμορφο Θραψανό, που ονειρευόμουν να ζήσω, κάποτε...

Αυτό είναι το χωριό μου, το Θραψανό... Φωτογραφημένο στις 6 Ιουλίου 2012. Τον αγαπώ αυτόν τον τόπο. Και κάποτε, ονειρευόμουν να ζήσω εκεί αρκετό καιρό, όταν θα έβγαινα στη σύνταξη.  Τώρα πια είμαι συνταξιούχος, έχοντας αλλάξει άποψη και πρωτεραιότητες στη ζωή μου... Η στιγμή που νόμιζα ότι δεν θα ερχόταν ποτέ, ήρθε! Δείτε ΕΔΩ μερικά πράγματα για το χωριό μου...

spiti.ktiti.dek23

Όταν η ζωή δεν το βάζει κάτω… Οι βουκαμβίλιες που ξεράθηκαν από την παγωνιά του Γενάρη 2017, όταν το χιόνι το έστρωσε για τα καλά στο χωριό (δες την ακριβώς από κάτω φωτογραφία, διότι είναι πολύ σπάνιο το χιόνι στο χωριό μας σε υψόμετρο 350 μ.). Χρειάστηκε να περιμένουμε λίγο... Αλλά ο χρόνος δεν είναι πρόβλημα, όσο είμαστε όρθιοι, μπορούμε και αντέχουμε τις αντιξοότητες… Η φωτογραφία αυτή, είναι τραβηγμένη το Νοέμβρη του 2023 όταν βάψαμε με άλλο χρώμα την εξωτερική και εσωτερική αυλή του σπιτιού...

xionismeno.spiti090117

Φωτογραφία τραβηγμένη στις 9/1/2017, στο χιονιά που άρεσε σε όλο το Θραψανό. Το πατρικό μου σπίτι, χιονισμένο. Απόλαυση οφθαλμών… Ευχαριστώ όσους είχαν την καλοσύνη και την προνοητικότητα να μου στείλουν αυτή τη φωτογραφία… Κάθε εποχή στο χωριό μου είναι όμορφη. Έτσι το βλέπω εγώ, έχοντας προσωπικά βιώματα… Οι όμορφες βουκαμβίλιες, από αυτόν τον πάγο, ξεράθηκαν, σε αντίθεση με την τριανταφυλλιά που, για άλλη μια φορά, αποδείχτηκε πολύ δυνατή και άντεξε... Αλλά η ζωή δεν σταματά! Ξαναπέταξαν πράσινα κλαριά, ξαναζωντάνεψαν!

parteria6

Φτιάξαμε και τα παρτέρια στα δυο περιβολάκια στην εξωτερική αυλή... Ο επόμενος στόχος, αν το θέλει ο Θεός και τον καταφέρουμε, είναι να μπουν πλακάκια και στις αυλές, τόσο στην εσωτερική, όσο και στην εξωτερική. Και μια πραγματική εξώπορτα που θα προστατεύει το σπίτι μας, καλύτερα, από τους ανόητους που δεν λείπουν. Ο στόχος παραμένει. Ελπίζω να τα καταφέρουμε να τον υλοποιήσουμε σ' αυτή τη ζωή.

thrapsano.arxio

Και μια ιστορική φωτογραφία που δείχνει το χωριό των πιθαράδων... Κρήτη, Θραψανό, 1958-1962, φωτογραφία του Roland Hampe. Την είδαμε δημοσιευμένη στη εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ Ηρακλείου της 10/5/2023. Τα νέα παιδιά, στις μέρες μας, συνεχίζουν αυτή την τέχνη. Αν τα βοηθούσε λίγο και η Πολιτεία, όλα θα ήταν καλύτερα... Δείτε κι αυτό ΕΔΩ το υπέροχο ντοκιμαντέρ για την αγγειοπλαστική στο Θραψανό που προβλήθηκε το Φλεβάρη του 2024  από την ΕΡΤ 3.

patris220624

Από την ημερήσια Ηρακλειώτικη εφημερίδα, ΠΑΤΡΙΣ. Την είδαμε δημοσιευμένη στη στήλη Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ, το Σάββατο 22/6/2024 με την ένδειξη: 1958-1962, Κρήτη, Θραψανό. Φωτογραφία Roland Hame (πηγή: Άσπρο και Μαύρο). Η φωτογραφία έχει και μια ακόμα συναισθηματική αξία για μένα. Τραβήχτηκε, όταν εγώ γενήθηκα. Και προφανώς έχει επιχρωματιστεί. Δεν υπήρχε χρωματιστό φίλμ, τότε...

Σε ποια φάση βρίσκεται σήμερα η σελήνη; Θέλετε να ξέρετε;

Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ

Η Αγία Γραφή περιγράφει μερικές φορές τους ανθρώπους με βάση την εργασία που έκαναν. Μιλάει για τον “Ματθαίο, τον εισπράκτορα φόρων”, τον “Σίμωνα τον βυρσοδέψη” και τον “Λουκά, τον αγαπητό γιατρό”. (Ματθ. 10:3· Πράξ. 10:6· Κολ. 4:14) Κάτι άλλο που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους είναι οι πνευματικοί διορισμοί ή τα προνόμιά τους. Διαβάζουμε για τον Βασιλιά Δαβίδ, τον προφήτη Ηλία και τον απόστολο Παύλο. Αυτοί οι άντρες εκτιμούσαν τους θεόδοτους διορισμούς τους. Παρόμοια και εμείς, αν έχουμε προνόμια υπηρεσίας, πρέπει να τα εκτιμούμε.

Ο αρχικός σκοπός του Ιεχωβά για την ανθρωπότητα ήταν να ζει για πάντα εδώ στη γη. (Γέν. 1:28· Ψαλμ. 37:29) Ο Θεός πρόσφερε γενναιόδωρα στον Αδάμ και στην Εύα διάφορα πολύτιμα δώρα που τους έδιναν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τη ζωή. (Διαβάστε Ιακώβου 1:17) Ο Ιεχωβά τούς χάρισε ελεύθερη βούληση, την ικανότητα να κάνουν λογικές σκέψεις και τη δυνατότητα να αγαπούν και να απολαμβάνουν φιλίες.

Ο Δημιουργός μιλούσε στον Αδάμ και τον συμβούλευε για το πώς να δείχνει την υπακοή του. Ο Αδάμ μάθαινε επίσης πώς να καλύπτει τις ανάγκες του καθώς και πώς να φροντίζει τα ζώα και τη γη. (Γέν. 2:15-17, 19, 20) Ο Ιεχωβά προίκισε επίσης τον Αδάμ και την Εύα με τις αισθήσεις της γεύσης, της αφής, της όρασης, της ακοής και της όσφρησης. Έτσι μπορούσαν να απολαμβάνουν πλήρως την ομορφιά και τα άφθονα αγαθά του παραδεισένιου σπιτιού τους. Για το πρώτο ανθρώπινο ζευγάρι, οι δυνατότητες να έχουν απόλυτα ικανοποιητική εργασία, να νιώθουν πλήρεις και να κάνουν ανακαλύψεις, ήταν απεριόριστες.

Τι μπορούμε να μάθουμε από τα λόγια που είπε ο Ιησούς στον Πέτρο; Χρειάζεται να προσέξουμε ώστε να μην αφήσουμε την αγάπη μας για τον Χριστό να εξασθενήσει και την προσοχή μας να αποσπαστεί από τα συμφέροντα της Βασιλείας. Ο Ιησούς γνώριζε πολύ καλά τις πιέσεις που σχετίζονται με τις ανησυχίες αυτού του συστήματος πραγμάτων. Ας μάθουμε, να εκτιμούμε όσα έχουμε...

ΕΝΑ SITE "ΑΠΑΓΚΙΟ" ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!

Αυτόν τον ιστότοπο τον «παλεύω» πολλά χρόνια. Πολύ πριν γνωρίσω την αλήθεια και βρω σκοπό στη ζωή μου. Φανταζόμουν τον εαυτό μου συνταξιούχο στο χωριό, με μια σχετικά καλή οικονομική επιφάνεια, δεδομένης μιας καλής σύνταξης που είχα οικοδομήσει πολλά πάνω της και ήθελα να έχω κάτι, για να περνάω το χρόνο μου.

Σήμερα, όλα έχουν αλλάξει γύρω μου, όλα εκτός από το Site αυτό. Δηλαδή, άλλαξε κι αυτό λιγάκι προσανατολισμό… Αντί να περνάει την ώρα του με κούφια δημοσιογραφικά θέματα, που δεν είχαν να προσφέρουν και πολλά πράγματα στους ανθρώπους, προσφέρει ελπίδα για ένα βέβαιο, καλύτερο αύριο.

Αυτήν την αληθινή ελπίδα, προσπαθεί να βάλει στις καρδιές των αναγνωστών του και να τους ενθαρρύνει να πιστέψουν ότι όλες αυτές οι δυσκολίες κάθε μορφής που ζούμε είναι παροδικές. Τα ωραία, είναι μπροστά μας... Και μπορούμε να τα ζήσουμε, φτάνει να το θέλουμε πραγματικά.

Αρκεί να μη στηριζόμαστε στην αξιοπιστία των ανθρώπων που σήμερα είναι κι αύριο όχι… Ούτε στις δυνάμεις μας. Αλλά στον Λόγο Εκείνου που είναι απόλυτα αξιόπιστος και να ακολουθούμε στη ζωή μας τις φωτεινές προειδοποιητικές  πινακίδες που έχει βάλει στο δρόμο μας…

ΚΡΕΟΝΤΑΣ, τέλος...

Το φύλλο που βλέπετε εδώ είναι το τελευταίο της εκδοτικής προσπάθειας του Εξωραϊστικού Συλλόγου της Κολοκυνθούς,  “Κρέοντας”. Δείτε το ΕΔΩ. Είναι το τεύχος 25 κι ΕΔΩ δείτε το αμέσως προηγούμενο. Ο ΚΡΕΟΝΤΑΣ αναγκάστηκε να αναστέλλει την έκδοσή του στην πρώτη μεγάλη οικονομική κρίση. Σε δύσκολες εποχές δεν άντεχε άλλο, τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη. Βέβαια κάθε φύλλο που αναστέλλει την έκδοσή του, θέλει να ελπίζει και ονειρεύεται την επανέκδοση του... Μακάρι να γίνει έτσι. Και να μην είναι μόνο οι καλές προθέσεις των ανθρώπων του Συλλόγου...

Στο ρόλο του Συνταξιούχου

Αν έχεις κάπου να κρατηθείς, αν μπορείς να περιμένεις, η υπομονή αμείβεται.
Άπό τις 24/10/2020 είμαι πια συνταξιούχος!… Όλα εξελίχθηκαν καλά, όπως το περίμενα και τον Νοέμβρη του 2020 μπήκαν τα χρήματα της σύνταξης μου στο λογαριασμό μου. κι από τότε όλα γίνονται κανονικά, στην ώρα τους... Η αγωνία μου μετρούσε από τον Νοέμβριο του 2019, οπότε και κατέθεσα τα χαρτιά μου. Μια διαδικασία που κράτησε σχεδόν ένα χρόνο! 

Όλα αυτά έγιναν μέσα σε μια πρωτόγνωρη, δύσκολη εποχή του κορονοϊού Covid-19, με λοκντάουν και χωρίς τις μικρές εφημερίδες που βγάζω. Και όμως, όλα πήγαν καλά! Με τη βοήθεια ανθρώπων που μας αγαπούν, των παιδιών της Σούλας, δεν έχασα καμιά από τις ρυθμίσεις που είχα κάνει... Και δεν στερηθήκαμε τίποτα, από τα βασικά πράγματα. Ο Ιεχωβά να τους ευλογεί!

Δοξάζω τον Ιεχωβά για την καλή έκβαση του πράγματος! Και τον ευχαριστώ, γιατί αν δεν ήταν το ισχυρό χέρι Του να με οπλίζει με υπομονή και εγκαρτέρηση, όλα θα ήταν πολύ πιο δύσκολα!

Μικρές πινελιές αγάπης

athina1

Γεμάτος όμορφες, ξεχωριστές πινελιές, είναι αυτός ο ιστότοπος που διαβάζετε. Ξεκίνησε, για να καλύψει κάποιες ανάγκες έκφρασης, με δημοσιογραφικό κυρίως περιεχόμενο και τον βλέπουμε να εξελίσσεται ουσιαστικά σε ένα σημείο συνάντησης και επαφής, ανάμεσα σε φίλους. Και η αναφορά στις πινελιές δεν είναι καθόλου τυχαία. Κάπως έτσι δεν λειτουργούν και οι ζωγράφοι; Μόνο που εδώ το πράγμα μοιράζεται, ανάμεσα στις λέξεις και τις εικόνες. Και περιγράφουν μια ζωή πραγματική, όχι από αυτές που κυριαρχούν στη φαντασία και στο διαδίκτυο.

Δοκιμασία από τον Covid-19

Ότι μέχρι χθες, μόνο ως θεωρία γνωρίζαμε, το είδαμε να εφαρμόζεται στη ζωή μας... Και πήραμε τα μαθήματα μας. Δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

Το "φευγιό" της αδερφής μου

Η Γιωργία μας "έφυγε" για πάντα από κοντά μας το 2011. Και ο θάνατος του Γιάννη έναν ακριβώς χρόνο, μετά. Λιγοστεύουμε...

Έφυγε και ο Κωστής μας

Λιγοστεύουμε... Μετά τη Γεωργία μας, "έφυγε" και ο Κωστής μας. Τον αποχαιρετήσαμε (δείτε ΕΔΩ) με συγκίνηση... Θα τα ξαναπούμε αδελφέ!

Developed by OnScreen - Content by Nikos Theodorakis - Powered by FRIKTORIA