Η Πηγή του Φωτός είναι αποκλειστικά ο Ιεχωβά, όλα τα άλλα είναι απλά, έθιμα

tetragramato

Οι άνθρωποι παροδηγημένοι από εκείνους που όφειλαν να τους οδηγούν σωστά κοντά στον Θεό, τον οποίο διατείνονται ότι υπηρετούν, έχουν υιοθετήσει μια σειρά από ανθρώπινες δοξασίες ως θρησκευτικό υπόβαθρο και ασχολούνται μ’ αυτά ως έθιμα, υποστηρίζοντας πως τις κληρονόμησαν από τους γονείς τους ή από τους προγόνους τους.

Σωστά! Μόνο που, εφόσον πιστεύουν και υποστηρίζουν ότι είναι Χριστιανοί και λατρεύουν τον Θεό, δεν θα έπρεπε να ακολουθούν την καθοδηγία Του, μέσα από τον Λόγο Του, την Αγία Γραφή;

Ωστόσο, αγνοούν επιδεικτικά το περιεχόμενο της και τις διδασκαλίες της και βολεύονται να το κάνουν άλλοι γι’ αυτούς. Αυτή δεν είναι η αλήθεια;

Ο Ιεχωβά Θεός είναι ο Πλάστης του φωτός και ο Δημιουργός του σκοταδιού. (Ησ 45:7) Την πρώτη δημιουργική ημέρα αυτός είπε: «Ας γίνει φως». (Γε 1:3) Πρωτύτερα είχε δημιουργήσει τους ουρανούς (στους οποίους βρίσκονται μεταξύ άλλων «τα μεγαλοπρεπή φώτα»—ο ήλιος, η σελήνη και τα άστρα· παράβαλε Ψλ 136:7-9) και τη γη. (Γε 1:1) Άρα, το ότι το φως ήρθε σε ύπαρξη αναφορικά με τη γη περιλάμβανε προφανώς τη σταδιακή απομάκρυνση οποιουδήποτε πράγματος εμπόδιζε προηγουμένως τις ακτίνες του ήλιου να φτάσουν σε αυτόν τον πλανήτη.

Και ο «διαχωρισμός» ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι πρέπει να συντελέστηκε με την περιστροφή της γης γύρω από τον άξονά της, καθώς κινούνταν γύρω από τον ήλιο. (Γε 1:4, 5) Πολύ αργότερα, ο Ιεχωβά έπληξε τους ηλιολάτρες Αιγυπτίους με σκοτάδι—σκοτάδι που δεν επηρέασε τους Ισραηλίτες. (Εξ 10:21-23) Όταν οδήγησε το λαό του έξω από την Αίγυπτο, προμήθευσε φως μέσω μιας στήλης φωτιάς.—Εξ 13:21· 14:19, 20· Ψλ 78:14.

Οι Γραφές συσχετίζουν επανειλημμένα το φως με τον Δημιουργό του. Ο ψαλμωδός δήλωσε: «Ιεχωβά Θεέ μου, αποδείχτηκες πολύ μεγάλος. Με αξιοπρέπεια και λαμπρότητα είσαι ντυμένος, περιτυλίγοντας τον εαυτό σου με φως σαν ένδυμα». (Ψλ 104:1, 2) Αυτή η διακήρυξη εναρμονίζεται πολύ καλά με την περιγραφή αυτών που είδε ο Ιεζεκιήλ σε όραμα: «Είδα κάτι σαν τη λάμψη του ήλεκτρου, σαν τη θέα φωτιάς ολόγυρα στο εσωτερικό του, από τη θέα των γοφών του και πάνω· και από τη θέα των γοφών του και κάτω είδα κάτι σαν τη θέα φωτιάς, και αυτός είχε λαμπρότητα ολόγυρα.

Υπήρχε κάτι σαν τη θέα του τόξου το οποίο εμφανίζεται σε ένα πυκνό σύννεφο την ημέρα της δυνατής βροχής. Έτσι ήταν η θέα της λαμπρότητας ολόγυρα. Ήταν η θέα της ομοιότητας της δόξας του Ιεχωβά». (Ιεζ 1:27, 28) Αιώνες πρωτύτερα, μια μερική μόνο φανέρωση αυτής της δόξας έκανε το πρόσωπο του Μωυσή να ακτινοβολεί.—Εξ 33:22, 23· 34:29, 30.

Ο Ιεχωβά είναι “ο Πατέρας των ουράνιων φώτων”. (Ιακ 1:17) Δεν είναι μόνο «Αυτός που έχει δώσει τον ήλιο για φως την ημέρα, τα νομοθετήματα της σελήνης και των άστρων για φως τη νύχτα» (Ιερ 31:35), αλλά είναι επίσης η Πηγή κάθε πνευματικής διαφώτισης. (2Κο 4:6) 

Ο νόμος του, οι δικαστικές αποφάσεις του και ο λόγος του είναι φως για εκείνους που αφήνουν τον εαυτό τους να καθοδηγείται από αυτά. (Ψλ 43:3· 119:105· Παρ 6:23· Ησ 51:4) Ο ψαλμωδός διακήρυξε: «Με το φως σου μπορούμε να δούμε φως». (Ψλ 36:9· παράβαλε Ψλ 27:1· 43:3.) 

Όπως το φως του ήλιου συνεχίζει να γίνεται λαμπρότερο από την αυγή μέχρι «να γίνει τέλεια η ημέρα», έτσι και ο δρόμος των δικαίων, ο οποίος φωτίζεται από τη θεϊκή σοφία, γίνεται όλο και πιο φωτεινός. (Παρ 4:18) Το να ακολουθεί κάποιος την πορεία που καθορίζει ο Ιεχωβά ισοδυναμεί με το να περπατάει στο φως του. (Ησ 2:3-5) 

Από την άλλη πλευρά, όταν κάποιος βλέπει τα πράγματα με ακάθαρτο τρόπο ή με κακές προθέσεις, βρίσκεται σε μεγάλο πνευματικό σκοτάδι. Όπως το έθεσε ο Ιησούς: «Αν το μάτι σου είναι πονηρό, όλο το σώμα σου θα είναι σκοτεινό. Αν στην πραγματικότητα το φως που είναι μέσα σου είναι σκοτάδι, πόσο μεγάλο είναι αυτό το σκοτάδι!»—Ματ 6:23· παράβαλε Δευ 15:9· 28:54-57· Παρ 28:22· 2Πε 2:14.

  • Από την εγκυκλοπαίδεια ΕΝΟΡΑΣΗ

The News

Μου Δόθηκαν “τα Αιτήματα της Καρδιάς Μου”. Μια διδακτική για όλους μας Βιογραφία…

stant1.130117
Δεν είχα φωτογραφία του κοριτσιού που αναφέρεται στο δημοσίευμα κι έτσι είπα να βάλω δύο σύγχρονες, για την ακρίβεια χθεσινές φωτογραφίες από το έργο δημόσιας μαρτυρίας που κάναμε χθες στο σταντ της εκκλησίας μας στην είσοδο του ΜΕΤΡΟ πλατείας Αττικής.

stant2.130117
Επάνω με τον Γιώργο κι εδώ με τον Ανρύ. Είχε έναν ήλιο μοναδικό. Καμιά σχέση με το κρύο των προηγούμενων ημερών… Περάσαμε πολύ όμορφα το δίωρο που είχαμε στη διάθεση μας. Έτσι είναι, το έργο συνεχίζει να γίνεται με κάθε τρόπο, παντού στον κόσμο.

ΑΦΗΓΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΤΟΜΙΝΙΚ ΜΟΡΓΚΟΥ

kala.neaΤο Δεκέμβριο του 1998 βρισκόμουν επιτέλους στην Αφρική! Ένα παιδικό μου όνειρο ήταν πλέον πραγματικότητα. Σκεφτόμουν πάντοτε με ενθουσιασμό τις αχανείς εκτάσεις και τη συναρπαστική άγρια ζωή της Αφρικής. Τώρα βρισκόμουν στ’ αλήθεια εκεί! Ταυτόχρονα, άλλο ένα όνειρο είχε πραγματοποιηθεί. Ήμουν ολοχρόνια κήρυκας των καλών νέων και υπηρετούσα σε ξένη χώρα. Για πολλούς, αυτό ίσως φαινόταν αδύνατον. Η όρασή μου είναι πολύ περιορισμένη και περπατάω στους αμμώδεις δρόμους των αφρικανικών χωριών με τη βοήθεια ενός σκύλου-οδηγού που έχει εκπαιδευτεί για δρόμους ευρωπαϊκών πόλεων. Επιτρέψτε μου να σας πω πώς κατέστη δυνατόν να υπηρετήσω στην Αφρική και πώς μου έδωσε ο Ιεχωβά “τα αιτήματα της καρδιάς μου”.—Ψαλμός 37:4.

Γεννήθηκα στις 9 Ιουνίου 1966 στη νότια Γαλλία. Ήμουν το μικρότερο από εφτά παιδιά —δύο αγόρια και πέντε κορίτσια— που απολάμβαναν όλα τη φροντίδα των στοργικών μας γονέων. Ωστόσο, υπήρχε ένα μελανό σημείο στην παιδική μου ζωή. Όπως η γιαγιά μου, η μητέρα μου και μία από τις αδελφές μου, έτσι και εγώ πάσχω από μια κληρονομική ασθένεια η οποία οδηγεί τελικά σε ολική τύφλωση.

Ως έφηβη αντιμετώπισα διακρίσεις, προκατάληψη και υποκρισία, πράγμα που με έκανε να στασιάσω εναντίον της κοινωνίας. Εκείνη τη δύσκολη περίοδο μετακομίσαμε στο νομό του Ερό. Εκεί συνέβη κάτι θαυμάσιο.

Μια Κυριακή πρωί, δύο Μάρτυρες του Ιεχωβά ήρθαν στην πόρτα μας. Η μητέρα μου τις γνώριζε και τις κάλεσε να περάσουν μέσα. Μια από αυτές τις γυναίκες ρώτησε τη μητέρα μου αν θυμόταν την υπόσχεση που είχε δώσει κάποτε ότι μια μέρα θα δεχόταν να κάνει Γραφική μελέτη. Η μητέρα μου το θυμόταν και ρώτησε: «Πότε θα αρχίσουμε;» Συμφώνησαν να συναντιούνται κάθε Κυριακή πρωί, και με αυτόν τον τρόπο η μητέρα μου άρχισε να μαθαίνει «την αλήθεια των καλών νέων». —Γαλάτες 2:14.

Αποκτώ Ενόραση

Η μητέρα μου κατέβαλλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να κατανοεί και να θυμάται όσα μάθαινε. Επειδή ήταν τυφλή, έπρεπε να απομνημονεύει τα πάντα. Οι αδελφές ήταν πολύ υπομονετικές μαζί της. Εγώ πάλι, όποτε έρχονταν οι αδελφές, κρυβόμουν στο δωμάτιό μου και έβγαινα μόνο αφού έφευγαν. Ωστόσο, κάποιο απόγευμα η Εζενί, μια από τις αδελφές, με συνάντησε και μου μίλησε. Μου είπε ότι η Βασιλεία του Θεού θα τερματίσει κάθε υποκρισία, μίσος και προκατάληψη στον κόσμο. «Μόνο ο Θεός έχει το κλειδί για τη λύση», είπε, και ρώτησε αν θα ήθελα να μάθω περισσότερα. Την επόμενη μέρα άρχισα Γραφική μελέτη.

Όλα όσα μάθαινα ήταν καινούρια για εμένα. Καταλάβαινα τώρα ότι ο Θεός έχει βάσιμους λόγους για τους οποίους επιτρέπει προσωρινά την πονηρία στη γη. (Γένεση 3:15· Ιωάννης 3:16· Ρωμαίους 9:17) Έμαθα επίσης ότι ο Ιεχωβά δεν μας αφήνει χωρίς ελπίδα. Μας έχει δώσει τη θαυμάσια υπόσχεσή του για αιώνια ζωή σε παραδεισιακή γη. (Ψαλμός 37:29· 96:11, 12· Ησαΐας 35:1, 2· 45:18) Σε εκείνον τον Παράδεισο θα ανακτούσα το δώρο της όρασης, την οποία έχανα σταδιακά. —Ησαΐας 35:5.

Αναλαμβάνω την Ολοχρόνια Υπηρεσία

Στις 12 Δεκεμβρίου 1985 συμβόλισα την αφιέρωσή μου στον Ιεχωβά με το βάφτισμα, όπως η αδελφή μου, η Μαρί-Κλερ, η οποία είχε ήδη κάνει αυτό το βήμα. Σύντομα ακολούθησε ο αδελφός μου ο Ζαν-Πιερ, καθώς και η αγαπητή μου μητέρα.

Στην εκκλησία με την οποία ήμουν συνταυτισμένη υπήρχαν αρκετοί τακτικοί σκαπανείς, δηλαδή ολοχρόνιοι κήρυκες. Η χαρά τους και ο ενθουσιασμός τους για τη διακονία με συγκίνησε. Ακόμα και η Μαρί-Κλερ, η οποία έπασχε από οφθαλμική πάθηση και φορούσε ορθοπεδικό βοήθημα στο ένα πόδι, ανέλαβε την ολοχρόνια υπηρεσία. Μέχρι σήμερα εξακολουθεί να μου δίνει πνευματική ενθάρρυνση. Το γεγονός ότι τόσο στην εκκλησία όσο και στην οικογένειά μου με περιέβαλλαν σκαπανείς με βοήθησε να αναπτύξω την έντονη επιθυμία να συμμετάσχω και εγώ στην ολοχρόνια υπηρεσία. Έτσι λοιπόν, το Νοέμβριο του 1990 άρχισα να υπηρετώ ως σκαπάνισσα στο Μπεζιέ. —Ψαλμός 94:17-19.

Αντιμετωπίζω την Αποθάρρυνση

Στη διακονία, με ενίσχυε η άγρυπνη φροντίδα άλλων σκαπανέων. Μολαταύτα, κατά καιρούς ένιωθα αποθαρρυμένη λόγω των περιορισμών μου και ευχόμουν να μπορούσα να κάνω περισσότερα. Ωστόσο, ο Ιεχωβά με στήριξε σε αυτές τις περιόδους αποθάρρυνσης. Έκανα έρευνα στο Ευρετήριο Εκδόσεων της Σκοπιάς, αναζητώντας βιογραφίες σκαπανέων οι οποίοι είχαν εξασθενημένη όραση όπως εγώ. Έμεινα έκπληκτη από το πόσο πολλοί ήταν! Αυτές οι πρακτικές και ενθαρρυντικές αφηγήσεις με δίδαξαν να εκτιμώ αυτά που μπορούσα να κάνω καθώς και να αποδέχομαι τους περιορισμούς μου.

Για να καλύπτω τις ανάγκες μου, καθάριζα εμπορικά κέντρα μαζί με άλλους Μάρτυρες. Κάποια μέρα πρόσεξα ότι οι συνεργάτες μου ξαναπερνούσαν τα μέρη που μόλις είχα καθαρίσει. Προφανώς, άφηνα πολλά σημεία βρώμικα. Πλησίασα τη Βαλερί, τη σκαπάνισσα που ήταν υπεύθυνη για τη δική μας ομάδα καθαρισμού, και της ζήτησα να μου πει ειλικρινά αν δυσκόλευα όλους τους άλλους. Εκείνη με καλοσύνη με άφησε να κρίνω μόνη μου πότε δεν θα μπορούσα πια να κάνω αυτή τη δουλειά. Το Μάρτιο του 1994 σταμάτησα να εργάζομαι ως καθαρίστρια.

Και πάλι με κατέκλυσαν αισθήματα αχρηστίας. Προσευχόμουν ένθερμα στον Ιεχωβά, και ξέρω ότι άκουσε τις ικεσίες μου. Άλλη μια φορά, η μελέτη της Γραφής και των Χριστιανικών εντύπων με βοήθησε πολύ. Παρότι όμως η όρασή μου εξασθενούσε, η επιθυμία μου να υπηρετώ τον Ιεχωβά γινόταν όλο και πιο ισχυρή. Τι μπορούσα να κάνω;

Πρώτα σε Λίστα Αναμονής, Έπειτα μια Γρήγορη Απόφαση

Έκανα αίτηση για εκπαίδευση στο Κέντρο Αποκατάστασης Τυφλών και Ατόμων με Προβλήματα Όρασης στη Νιμ και τελικά έγινα δεκτή για τρεις μήνες. Αξιοποίησα πλήρως αυτόν το χρόνο. Κατανόησα το βαθμό της αναπηρίας μου και έμαθα να προσαρμόζομαι σε αυτήν. Η συναναστροφή με άτομα που υπέφεραν από κάθε είδους παθήσεις με βοήθησε να συνειδητοποιήσω πόσο πολύτιμη είναι η Χριστιανική μου ελπίδα. Εγώ τουλάχιστον είχα έναν στόχο και μπορούσα να κάνω κάτι παραγωγικό. Επιπρόσθετα, έμαθα τη γαλλική Μπράιγ.

Όταν γύρισα σπίτι, η οικογένειά μου πρόσεξε πόσο πολύ με είχε βοηθήσει η εκπαίδευση. Κάτι, όμως, που πραγματικά δεν μου άρεσε ήταν το άσπρο ραβδί που έπρεπε να χρησιμοποιώ. Δυσκολευόμουν να αποδεχτώ αυτό το «μπαστούνι». Θα ήταν καλό αν είχα κάποιο άλλο βοήθημα — ίσως έναν σκύλο-οδηγό.

Υπέβαλα αίτηση για σκύλο αλλά μου είπαν ότι υπήρχε μεγάλη λίστα αναμονής. Επίσης, ο αρμόδιος φορέας θα έπρεπε να κάνει έρευνα. Δεν δίνουν σκύλο-οδηγό σε οποιονδήποτε. Κάποια μέρα μια γυναίκα που συμμετέχει στη διοίκηση ενός συλλόγου για τυφλούς μού είπε ότι μια τοπική λέσχη αντισφαίρισης σκόπευε να δωρίσει έναν σκύλο-οδηγό σε κάποιο άτομο της περιοχής μας που είναι τυφλό ή έχει περιορισμένη όραση. Η γυναίκα αυτή είπε ότι είχε σκεφτεί εμένα. Θα δεχόμουν; Διέκρινα το χέρι του Ιεχωβά στο ζήτημα και δέχτηκα την ευγενική προσφορά. Ωστόσο, έπρεπε να περιμένω για να παραλάβω το σκύλο.

Εξακολουθώ να Σκέφτομαι την Αφρική

Ενόσω περίμενα, έστρεψα την προσοχή μου σε άλλη κατεύθυνση. Όπως ανέφερα νωρίτερα, από την παιδική μου ηλικία ενδιαφερόμουν έντονα για την Αφρική. Παρά τη φθίνουσα όρασή μου, αυτό το ενδιαφέρον ήταν πιο έντονο από ποτέ, ιδιαίτερα επειδή είχα μάθει ότι πάρα πολλοί άνθρωποι στην Αφρική ενδιαφέρονται για τη Γραφή και για την υπηρεσία του Ιεχωβά. Λίγο καιρό νωρίτερα, είχα αναφέρει τυχαία στη Βαλερί ότι επιθυμούσα να επισκεφτώ την Αφρική. Τη ρώτησα αν ήθελε να έρθει μαζί μου. Εκείνη συμφώνησε, και γράψαμε σε αρκετά γαλλόφωνα γραφεία τμήματος των Μαρτύρων του Ιεχωβά στην Αφρική.

Μια απάντηση ήρθε από το Τόγκο. Ενθουσιασμένη, ζήτησα από τη Βαλερί να μου τη διαβάσει. Η επιστολή ήταν ενθαρρυντική, γι’ αυτό η Βαλερί είπε: «Λοιπόν, γιατί να μην πάμε;» Έπειτα από περαιτέρω αλληλογραφία με το γραφείο τμήματος, οι αδελφοί με έφεραν σε επαφή με τη Σάντρα, μια σκαπάνισσα στο Λομέ, την πρωτεύουσα. Ορίσαμε την 1η Δεκεμβρίου 1998 ως ημερομηνία αναχώρησης.

Πόσο διαφορετική ήταν η κατάσταση, αλλά και πόσο ευχάριστη! Μόλις προσγειωθήκαμε στο Λομέ, βγήκαμε από το αεροπλάνο και νιώσαμε την αφρικανική ζέστη να μας τυλίγει σαν κουβέρτα. Η Σάντρα μάς περίμενε. Δεν είχαμε ιδωθεί ποτέ στο παρελθόν, αλλά αμέσως νιώσαμε σαν παλιές φίλες. Λίγο καιρό πριν από την άφιξή μας, η Σάντρα και η συνεργάτιδά της, η Κριστίν, είχαν διοριστεί ειδικές σκαπάνισσες στο Ταμπλίγκμπο, μια κωμόπολη στην ενδοχώρα. Είχαμε το προνόμιο να τις συνοδεύσουμε στον καινούριο τους διορισμό. Μείναμε περίπου δύο μήνες, και όταν φύγαμε, ήξερα ότι θα επέστρεφα.

Η Χαρά της Επιστροφής

Στη Γαλλία άρχισα αμέσως να ετοιμάζω το δεύτερο ταξίδι μου στο Τόγκο. Με την υποστήριξη της οικογένειάς μου, μπόρεσα να κάνω διευθετήσεις ώστε να μείνω εκεί έξι μήνες. Έτσι λοιπόν, το Σεπτέμβριο του 1999 βρέθηκα ξανά σε ένα αεροπλάνο με προορισμό το Τόγκο. Αυτή τη φορά, όμως, ήμουν μόνη. Φανταστείτε πώς ένιωθαν οι δικοί μου όταν με είδαν να φεύγω μόνη μου παρά την αναπηρία μου! Αλλά δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας. Διαβεβαίωσα τους γονείς μου ότι οι φίλοι μου, που ήταν ήδη σαν οικογένεια για εμένα, θα με περίμεναν στο Λομέ.

Πόσο χάρηκα που επέστρεψα σε ένα μέρος όπου τόσο πολλοί άνθρωποι δείχνουν ενδιαφέρον για τη Γραφή! Δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπει κανείς ανθρώπους να διαβάζουν τη Γραφή στο δρόμο. Στο Ταμπλίγκμπο οι άνθρωποι σε καλούν στο σπίτι τους απλώς και μόνο για να συζητήσουν Γραφικά θέματα μαζί σου. Και τι προνόμιο ήταν να μοιράζομαι ένα ταπεινό κατάλυμα με δύο ειδικές σκαπάνισσες! Γνώρισα έναν άλλον πολιτισμό, μια διαφορετική νοοτροπία. Πάνω από όλα, πρόσεξα ότι οι Χριστιανοί αδελφοί και αδελφές μας στην Αφρική βάζουν τα συμφέροντα της Βασιλείας πρώτα στη ζωή τους. Για παράδειγμα, το γεγονός ότι πρέπει να περπατούν πολλά χιλιόμετρα για να πηγαίνουν στην Αίθουσα Βασιλείας δεν τους εμποδίζει να παρακολουθούν τις συναθροίσεις. Πήρα επίσης πολλά διδάγματα από τη θέρμη και τη φιλοξενία τους.

Κάποια μέρα γυρίζοντας από την υπηρεσία αγρού, εκμυστηρεύτηκα στη Σάντρα ότι φοβόμουν να επιστρέψω στη Γαλλία. Η όρασή μου είχε εξασθενήσει ακόμα περισσότερο. Σκεφτόμουν τους πολυσύχναστους και θορυβώδεις δρόμους στο Μπεζιέ, τις σκάλες στις πολυκατοικίες και τόσα άλλα πράγματα που δυσκολεύουν τη ζωή ενός ατόμου με περιορισμένη όραση. Αντίθετα, οι δρόμοι στο Ταμπλίγκμπο, αν και χωρίς ασφαλτόστρωση, ήταν ήσυχοι —δεν είχαν ούτε πολύ κόσμο ούτε πολλή κίνηση. Πώς θα τα κατάφερνα στη Γαλλία τώρα που είχα συνηθίσει στο Ταμπλίγκμπο;

Δύο μέρες αργότερα η μητέρα μου τηλεφώνησε και μου είπε ότι η σχολή σκύλων-οδηγών με περίμενε. Ένα νεαρό Λαμπραντόρ ριτρίβερ ονόματι Οσεάν ήταν έτοιμο να γίνει τα «μάτια» μου. Άλλη μια φορά, οι ανάγκες μου καλύφτηκαν και οι ανησυχίες μου διαλύθηκαν. Έπειτα από έξι μήνες χαρούμενης υπηρεσίας στο Ταμπλίγκμπο, γύρισα στη Γαλλία για να γνωρίσω την Οσεάν.

Ύστερα από αρκετούς μήνες εκπαίδευσης, παρέδωσαν την Οσεάν στη φροντίδα μου. Αρχικά, τα πράγματα δεν ήταν εύκολα. Έπρεπε να μάθουμε να καταλαβαίνουμε η μία την άλλη. Σταδιακά, όμως, συνειδητοποίησα πόσο πολύ χρειαζόμουν την Οσεάν. Στην πραγματικότητα, η Οσεάν αποτελεί τώρα κομμάτι του εαυτού μου. Πώς αντιδρούσαν οι άνθρωποι στο Μπεζιέ όταν με έβλεπαν να πηγαίνω στην πόρτα τους με έναν σκύλο; Μου έδειχναν πολύ σεβασμό και καλοσύνη. Η Οσεάν έγινε η «ηρωίδα» της γειτονιάς. Επειδή πολλοί νιώθουν άβολα μπροστά σε ένα ανάπηρο άτομο, το γεγονός ότι είχα το σκύλο με βοηθούσε να μιλάω για την αναπηρία μου με φυσικό τρόπο. Οι άνθρωποι χαλάρωναν και με άκουγαν. Η Οσεάν έγινε πράγματι ο καλύτερος τρόπος για να αρχίζω συζητήσεις.

Στην Αφρική με την Οσεάν

Δεν είχα ξεχάσει την Αφρική, και τώρα άρχισα να ετοιμάζομαι για το τρίτο μου ταξίδι. Αυτή τη φορά ήρθε μαζί και η Οσεάν. Με συνόδευσε επίσης ένα νεαρό αντρόγυνο, ο Άντονι και η Ορόρ, καθώς και η φίλη μου η Καρολίν —όλοι σκαπανείς σαν εμένα. Στις 10 Σεπτεμβρίου 2000 φτάσαμε στο Λομέ.

Αρχικά, πολλοί φοβούνταν την Οσεάν. Λίγοι άνθρωποι στο Λομέ είχαν δει ποτέ τόσο μεγάλο σκύλο, επειδή τα περισσότερα σκυλιά στο Τόγκο είναι μικρόσωμα. Όταν έβλεπαν τα λουριά της, μερικοί νόμιζαν ότι ήταν άγριο ζώο που έπρεπε να το κρατάμε περιορισμένο. Η δε Οσεάν έπαιρνε αμυντική στάση, έτοιμη να με προστατέψει από οτιδήποτε της φαινόταν απειλή. Παρ’ όλα αυτά, η Οσεάν σύντομα συνήθισε στο καινούριο περιβάλλον. Όταν φοράει τα λουριά της, βρίσκεται επί το έργον — πειθαρχημένη, υπεύθυνη, πάντα στο πλευρό μου. Όταν είναι ελεύθερη, είναι παιχνιδιάρα και μερικές φορές άτακτη. Διασκεδάζουμε πολύ μαζί.

Προσκληθήκαμε όλοι να μείνουμε με τη Σάντρα και την Κριστίν στο Ταμπλίγκμπο. Για να βοηθήσουμε τους ντόπιους αδελφούς και αδελφές να συνηθίσουν την Οσεάν, τους προσκαλούσαμε να μας επισκεφτούν και εξηγούσαμε το ρόλο ενός σκύλου-οδηγού, το λόγο που χρειαζόμουν εγώ τέτοιον σκύλο και πώς θα έπρεπε να ενεργούν όταν βρίσκονταν κοντά της. Οι πρεσβύτεροι συμφώνησαν να φέρνω μαζί μου την Οσεάν στην Αίθουσα Βασιλείας. Εφόσον αυτή η διευθέτηση ήταν τόσο ασυνήθιστη στο Τόγκο, έγινε στην εκκλησία μια ανακοίνωση που εξηγούσε το ζήτημα. Όσο για τη διακονία, η Οσεάν ερχόταν μαζί μου μόνο όταν έκανα επανεπισκέψεις και διεξήγα Γραφικές μελέτες —καταστάσεις όπου η παρουσία της θα γινόταν πιο εύκολα κατανοητή.

Το κήρυγμα σε αυτόν τον τομέα εξακολουθεί να είναι ευχάριστο. Με συγκινούσε πάντοτε το στοχαστικό ενδιαφέρον εκείνων των ευγενικών ανθρώπων, το οποίο εκδηλωνόταν με πράξεις καλοσύνης όπως η προθυμία τους να μου φέρουν μια καρέκλα. Τον Οκτώβριο του 2001, η μητέρα μου ήρθε μαζί μου στο τέταρτο ταξίδι μου στο Τόγκο. Έπειτα από τρεις εβδομάδες επέστρεψε στη Γαλλία, ήσυχη και χαρούμενη.

Είμαι βαθιά ευγνώμων στον Ιεχωβά για το ότι είχα τη δυνατότητα να υπηρετήσω στο Τόγκο. Έχω την πεποίθηση πως ο Ιεχωβά θα εξακολουθήσει να μου δίνει “τα αιτήματα της καρδιάς μου” καθώς συνεχίζω να χρησιμοποιώ όλα όσα έχω στην υπηρεσία του.

[Υποσημείωση]

Η αδελφή Μοργκού επέστρεψε στη Γαλλία και μπόρεσε να κάνει ένα πέμπτο ταξίδι στο Τόγκο από τις 6 Οκτωβρίου 2003 ως τις 6 Φεβρουαρίου 2004. Δυστυχώς, λόγω ιατρικών επιπλοκών, εκείνο ίσως ήταν το τελευταίο της ταξίδι στο Τόγκο σε αυτό το σύστημα πραγμάτων. Εντούτοις, η ισχυρότερη επιθυμία της εξακολουθεί να είναι το να υπηρετεί τον Ιεχωβά.

  • Αναδημοσίευση από τη ΣΚΟΠΙΑ 1 Νοεμβρίου 2005

Σχόλια (0)

There are no comments posted here yet

Υποβάλετε το σχόλιό σας

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
Συννημένα (0 / 3)
Share Your Location

Αυτό είναι το χωριό μου, το όμορφο Θραψανό, που ονειρευόμουν να ζήσω, κάποτε...

Αυτό είναι το χωριό μου, το Θραψανό... Φωτογραφημένο στις 6 Ιουλίου 2012. Τον αγαπώ αυτόν τον τόπο. Και κάποτε, ονειρευόμουν να ζήσω εκεί αρκετό καιρό, όταν θα έβγαινα στη σύνταξη.  Τώρα πια είμαι συνταξιούχος, έχοντας αλλάξει άποψη και πρωτεραιότητες στη ζωή μου... Η στιγμή που νόμιζα ότι δεν θα ερχόταν ποτέ, ήρθε! Δείτε ΕΔΩ μερικά πράγματα για το χωριό μου...

spiti.ktiti.dek23

Όταν η ζωή δεν το βάζει κάτω… Οι βουκαμβίλιες που ξεράθηκαν από την παγωνιά του Γενάρη 2017, όταν το χιόνι το έστρωσε για τα καλά στο χωριό (δες την ακριβώς από κάτω φωτογραφία, διότι είναι πολύ σπάνιο το χιόνι στο χωριό μας σε υψόμετρο 350 μ.). Χρειάστηκε να περιμένουμε λίγο... Αλλά ο χρόνος δεν είναι πρόβλημα, όσο είμαστε όρθιοι, μπορούμε και αντέχουμε τις αντιξοότητες… Η φωτογραφία αυτή, είναι τραβηγμένη το Νοέμβρη του 2023 όταν βάψαμε με άλλο χρώμα την εξωτερική και εσωτερική αυλή του σπιτιού...

xionismeno.spiti090117

Φωτογραφία τραβηγμένη στις 9/1/2017, στο χιονιά που άρεσε σε όλο το Θραψανό. Το πατρικό μου σπίτι, χιονισμένο. Απόλαυση οφθαλμών… Ευχαριστώ όσους είχαν την καλοσύνη και την προνοητικότητα να μου στείλουν αυτή τη φωτογραφία… Κάθε εποχή στο χωριό μου είναι όμορφη. Έτσι το βλέπω εγώ, έχοντας προσωπικά βιώματα… Οι όμορφες βουκαμβίλιες, από αυτόν τον πάγο, ξεράθηκαν, σε αντίθεση με την τριανταφυλλιά που, για άλλη μια φορά, αποδείχτηκε πολύ δυνατή και άντεξε... Αλλά η ζωή δεν σταματά! Ξαναπέταξαν πράσινα κλαριά, ξαναζωντάνεψαν!

parteria6

Φτιάξαμε και τα παρτέρια στα δυο περιβολάκια στην εξωτερική αυλή... Ο επόμενος στόχος, αν το θέλει ο Θεός και τον καταφέρουμε, είναι να μπουν πλακάκια και στις αυλές, τόσο στην εσωτερική, όσο και στην εξωτερική. Και μια πραγματική εξώπορτα που θα προστατεύει το σπίτι μας, καλύτερα, από τους ανόητους που δεν λείπουν. Ο στόχος παραμένει. Ελπίζω να τα καταφέρουμε να τον υλοποιήσουμε σ' αυτή τη ζωή.

thrapsano.arxio

Και μια ιστορική φωτογραφία που δείχνει το χωριό των πιθαράδων... Κρήτη, Θραψανό, 1958-1962, φωτογραφία του Roland Hampe. Την είδαμε δημοσιευμένη στη εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ Ηρακλείου της 10/5/2023. Τα νέα παιδιά, στις μέρες μας, συνεχίζουν αυτή την τέχνη. Αν τα βοηθούσε λίγο και η Πολιτεία, όλα θα ήταν καλύτερα... Δείτε κι αυτό ΕΔΩ το υπέροχο ντοκιμαντέρ για την αγγειοπλαστική στο Θραψανό που προβλήθηκε το Φλεβάρη του 2024  από την ΕΡΤ 3.

patris220624

Από την ημερήσια Ηρακλειώτικη εφημερίδα, ΠΑΤΡΙΣ. Την είδαμε δημοσιευμένη στη στήλη Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ, το Σάββατο 22/6/2024 με την ένδειξη: 1958-1962, Κρήτη, Θραψανό. Φωτογραφία Roland Hame (πηγή: Άσπρο και Μαύρο). Η φωτογραφία έχει και μια ακόμα συναισθηματική αξία για μένα. Τραβήχτηκε, όταν εγώ γενήθηκα. Και προφανώς έχει επιχρωματιστεί. Δεν υπήρχε χρωματιστό φίλμ, τότε...

Σε ποια φάση βρίσκεται σήμερα η σελήνη; Θέλετε να ξέρετε;

Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ

Η Αγία Γραφή περιγράφει μερικές φορές τους ανθρώπους με βάση την εργασία που έκαναν. Μιλάει για τον “Ματθαίο, τον εισπράκτορα φόρων”, τον “Σίμωνα τον βυρσοδέψη” και τον “Λουκά, τον αγαπητό γιατρό”. (Ματθ. 10:3· Πράξ. 10:6· Κολ. 4:14) Κάτι άλλο που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους είναι οι πνευματικοί διορισμοί ή τα προνόμιά τους. Διαβάζουμε για τον Βασιλιά Δαβίδ, τον προφήτη Ηλία και τον απόστολο Παύλο. Αυτοί οι άντρες εκτιμούσαν τους θεόδοτους διορισμούς τους. Παρόμοια και εμείς, αν έχουμε προνόμια υπηρεσίας, πρέπει να τα εκτιμούμε.

Ο αρχικός σκοπός του Ιεχωβά για την ανθρωπότητα ήταν να ζει για πάντα εδώ στη γη. (Γέν. 1:28· Ψαλμ. 37:29) Ο Θεός πρόσφερε γενναιόδωρα στον Αδάμ και στην Εύα διάφορα πολύτιμα δώρα που τους έδιναν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τη ζωή. (Διαβάστε Ιακώβου 1:17) Ο Ιεχωβά τούς χάρισε ελεύθερη βούληση, την ικανότητα να κάνουν λογικές σκέψεις και τη δυνατότητα να αγαπούν και να απολαμβάνουν φιλίες.

Ο Δημιουργός μιλούσε στον Αδάμ και τον συμβούλευε για το πώς να δείχνει την υπακοή του. Ο Αδάμ μάθαινε επίσης πώς να καλύπτει τις ανάγκες του καθώς και πώς να φροντίζει τα ζώα και τη γη. (Γέν. 2:15-17, 19, 20) Ο Ιεχωβά προίκισε επίσης τον Αδάμ και την Εύα με τις αισθήσεις της γεύσης, της αφής, της όρασης, της ακοής και της όσφρησης. Έτσι μπορούσαν να απολαμβάνουν πλήρως την ομορφιά και τα άφθονα αγαθά του παραδεισένιου σπιτιού τους. Για το πρώτο ανθρώπινο ζευγάρι, οι δυνατότητες να έχουν απόλυτα ικανοποιητική εργασία, να νιώθουν πλήρεις και να κάνουν ανακαλύψεις, ήταν απεριόριστες.

Τι μπορούμε να μάθουμε από τα λόγια που είπε ο Ιησούς στον Πέτρο; Χρειάζεται να προσέξουμε ώστε να μην αφήσουμε την αγάπη μας για τον Χριστό να εξασθενήσει και την προσοχή μας να αποσπαστεί από τα συμφέροντα της Βασιλείας. Ο Ιησούς γνώριζε πολύ καλά τις πιέσεις που σχετίζονται με τις ανησυχίες αυτού του συστήματος πραγμάτων. Ας μάθουμε, να εκτιμούμε όσα έχουμε...

ΕΝΑ SITE "ΑΠΑΓΚΙΟ" ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!

Αυτόν τον ιστότοπο τον «παλεύω» πολλά χρόνια. Πολύ πριν γνωρίσω την αλήθεια και βρω σκοπό στη ζωή μου. Φανταζόμουν τον εαυτό μου συνταξιούχο στο χωριό, με μια σχετικά καλή οικονομική επιφάνεια, δεδομένης μιας καλής σύνταξης που είχα οικοδομήσει πολλά πάνω της και ήθελα να έχω κάτι, για να περνάω το χρόνο μου.

Σήμερα, όλα έχουν αλλάξει γύρω μου, όλα εκτός από το Site αυτό. Δηλαδή, άλλαξε κι αυτό λιγάκι προσανατολισμό… Αντί να περνάει την ώρα του με κούφια δημοσιογραφικά θέματα, που δεν είχαν να προσφέρουν και πολλά πράγματα στους ανθρώπους, προσφέρει ελπίδα για ένα βέβαιο, καλύτερο αύριο.

Αυτήν την αληθινή ελπίδα, προσπαθεί να βάλει στις καρδιές των αναγνωστών του και να τους ενθαρρύνει να πιστέψουν ότι όλες αυτές οι δυσκολίες κάθε μορφής που ζούμε είναι παροδικές. Τα ωραία, είναι μπροστά μας... Και μπορούμε να τα ζήσουμε, φτάνει να το θέλουμε πραγματικά.

Αρκεί να μη στηριζόμαστε στην αξιοπιστία των ανθρώπων που σήμερα είναι κι αύριο όχι… Ούτε στις δυνάμεις μας. Αλλά στον Λόγο Εκείνου που είναι απόλυτα αξιόπιστος και να ακολουθούμε στη ζωή μας τις φωτεινές προειδοποιητικές  πινακίδες που έχει βάλει στο δρόμο μας…

ΚΡΕΟΝΤΑΣ, τέλος...

Το φύλλο που βλέπετε εδώ είναι το τελευταίο της εκδοτικής προσπάθειας του Εξωραϊστικού Συλλόγου της Κολοκυνθούς,  “Κρέοντας”. Δείτε το ΕΔΩ. Είναι το τεύχος 25 κι ΕΔΩ δείτε το αμέσως προηγούμενο. Ο ΚΡΕΟΝΤΑΣ αναγκάστηκε να αναστέλλει την έκδοσή του στην πρώτη μεγάλη οικονομική κρίση. Σε δύσκολες εποχές δεν άντεχε άλλο, τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη. Βέβαια κάθε φύλλο που αναστέλλει την έκδοσή του, θέλει να ελπίζει και ονειρεύεται την επανέκδοση του... Μακάρι να γίνει έτσι. Και να μην είναι μόνο οι καλές προθέσεις των ανθρώπων του Συλλόγου...

Στο ρόλο του Συνταξιούχου

Αν έχεις κάπου να κρατηθείς, αν μπορείς να περιμένεις, η υπομονή αμείβεται.
Άπό τις 24/10/2020 είμαι πια συνταξιούχος!… Όλα εξελίχθηκαν καλά, όπως το περίμενα και τον Νοέμβρη του 2020 μπήκαν τα χρήματα της σύνταξης μου στο λογαριασμό μου. κι από τότε όλα γίνονται κανονικά, στην ώρα τους... Η αγωνία μου μετρούσε από τον Νοέμβριο του 2019, οπότε και κατέθεσα τα χαρτιά μου. Μια διαδικασία που κράτησε σχεδόν ένα χρόνο! 

Όλα αυτά έγιναν μέσα σε μια πρωτόγνωρη, δύσκολη εποχή του κορονοϊού Covid-19, με λοκντάουν και χωρίς τις μικρές εφημερίδες που βγάζω. Και όμως, όλα πήγαν καλά! Με τη βοήθεια ανθρώπων που μας αγαπούν, των παιδιών της Σούλας, δεν έχασα καμιά από τις ρυθμίσεις που είχα κάνει... Και δεν στερηθήκαμε τίποτα, από τα βασικά πράγματα. Ο Ιεχωβά να τους ευλογεί!

Δοξάζω τον Ιεχωβά για την καλή έκβαση του πράγματος! Και τον ευχαριστώ, γιατί αν δεν ήταν το ισχυρό χέρι Του να με οπλίζει με υπομονή και εγκαρτέρηση, όλα θα ήταν πολύ πιο δύσκολα!

Μικρές πινελιές αγάπης

athina1

Γεμάτος όμορφες, ξεχωριστές πινελιές, είναι αυτός ο ιστότοπος που διαβάζετε. Ξεκίνησε, για να καλύψει κάποιες ανάγκες έκφρασης, με δημοσιογραφικό κυρίως περιεχόμενο και τον βλέπουμε να εξελίσσεται ουσιαστικά σε ένα σημείο συνάντησης και επαφής, ανάμεσα σε φίλους. Και η αναφορά στις πινελιές δεν είναι καθόλου τυχαία. Κάπως έτσι δεν λειτουργούν και οι ζωγράφοι; Μόνο που εδώ το πράγμα μοιράζεται, ανάμεσα στις λέξεις και τις εικόνες. Και περιγράφουν μια ζωή πραγματική, όχι από αυτές που κυριαρχούν στη φαντασία και στο διαδίκτυο.

Δοκιμασία από τον Covid-19

Ότι μέχρι χθες, μόνο ως θεωρία γνωρίζαμε, το είδαμε να εφαρμόζεται στη ζωή μας... Και πήραμε τα μαθήματα μας. Δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

Το "φευγιό" της αδερφής μου

Η Γιωργία μας "έφυγε" για πάντα από κοντά μας το 2011. Και ο θάνατος του Γιάννη έναν ακριβώς χρόνο, μετά. Λιγοστεύουμε...

Έφυγε και ο Κωστής μας

Λιγοστεύουμε... Μετά τη Γεωργία μας, "έφυγε" και ο Κωστής μας. Τον αποχαιρετήσαμε (δείτε ΕΔΩ) με συγκίνηση... Θα τα ξαναπούμε αδελφέ!

Developed by OnScreen - Content by Nikos Theodorakis - Powered by FRIKTORIA