Μάλλον εμπορική παρά θρησκευτική γιορτή, τα Χριστούγεννα, έτσι δεν είναι; Ή όχι;

xristougΕκατομμύρια άνθρωποι, παγκόσμια, παρά το μεγάλο πρόβλημα με την οικονομία που ταλαιπωρεί τους ανθρώπους, γκρινιάζουν γιατί με τα μέτρα που έχουν πάρει οι κυβερνήσεις, τις αυξήσεις και τον πληθωρισμό που εξανεμίζουν μισθούς και συντάξεις, δεν θα μπορέσουν να γιορτάσουν όπως έχουν "μάθει" και τους πρέπει τα φετινά Χριστούγεννα. Βλέπεις, τα ήθη και τα έθιμα θέλουν να γιορτάζονται με κάθε μεγαλοπρέπεια και με τεράστιες οικονομικές θυσίες. Επιμένουν όλα αυτά να είναι στο μυαλό τους και να τους ταλαιπωρούν...

Ίσως να είστε και εσείς ανάμεσά τους. Από την άλλη μεριά, πιθανόν να μη συνηθίζετε να συμμετέχετε στο θρησκευτικό μέρος, αυτής της τόσο δημοφιλούς γιορτής.

Όπως και αν έχουν τα πράγματα, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα μείνετε ανεπηρέαστοι από τα Χριστούγεννα. Αυτή η γιορτή διαπνέει τον κόσμο του εμπορίου και της ψυχαγωγίας, ακόμη και στις μη Χριστιανικές χώρες. Πραγματικά έτσι είναι, ακόμα και η Κινέζοι στην αγορά τους έχουν... χριστουγεννιάτικα εμπορεύματα! Μια ματιά στο Μοναστηράκι στην αγορά ή στα σούπερ μάρκετ θα σας πείσει.

Αλλά τι γνωρίζετε, αλήθεια, για τα Χριστούγεννα; Έχει Γραφική βάση ο εορτασμός της γέννησης του Χριστού; Τι βρίσκεται πίσω από αυτή τη γιορτή, που λαβαίνει χώρα, κάθε χρόνο στις 25 Δεκεμβρίου;

Η Προέλευση των Χριστουγέννων...xrist...

Η "Νέα Καθολική Εγκυκλοπαίδεια" (New Catholic Encyclopedia) αναγνωρίζει: «Η ημερομηνία γέννησης του Χριστού δεν είναι γνωστή. Τα ευαγγέλια, δεν αποκαλύπτουν ούτε την ημέρα, ούτε το μήνα . . .

Σύμφωνα με την υπόθεση που πρότεινε ο Χ. Γιούσενερ  και που την αποδέχονται οι περισσότεροι λόγιοι σήμερα, καθορίστηκε για τη γέννηση του Χριστού η ημερομηνία του χειμερινού ηλιοστασίου (25 Δεκεμβρίου στο Ιουλιανό ημερολόγιο, 6 Ιανουαρίου στο Αιγυπτιακό ημερολόγιο), επειδή εκείνη την ημέρα καθώς ο ήλιος άρχιζε την επιστροφή του στον ουρανό του βόρειου ημισφαιρίου, οι ειδωλολάτρες ακόλουθοι του Μίθρα, γιόρταζαν τη γέννηση του ακατανίκητου ήλιου (dies natalis Solis Invicti).

Στις 25 Δεκεμβρίου του 274, ο Αυρηλιανός ανακήρυξε το θεό ήλιο, κύριο προστάτη της αυτοκρατορίας και αφιέρωσε σε αυτόν ένα ναό στο Κάμπους Μάρτιους. Τα Χριστούγεννα είχαν την αρχή τους σε μια εποχή που η λατρεία του ήλιου, ήταν ιδιαίτερα έντονη στη Ρώμη».

Δείτε μέσα από τον ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ μερικά ενημερωτικά άρθρα σχετικά με τα Χριστούγεννα ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

ex.xristugena

Αρκούν, όμως κάποιες πληροφορίες όσο τεκμηριωμένες κι αν είναι, για να αλλάξουμε στάση στη ζωή μας; Όχι βέβαια! Δεν είμαι αιθεροβάμων για να πιστεύω, κάτι τέτοιο.

Η συνήθεια, μοίαζει μερικές φορές, να είναι σχεδόν αδύνατον να ξεπεραστεί... Οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο ξέρουν, αντιλαμβάνονται όλες αυτές τις αλήθειες, αλλά «αφήνονται» σ’ αυτά τα έθιμα, επειδή έτσι τα βρήκαν και επειδή, λένε πως τους αλλάζουν την καθημερινότητα τους.

Είναι όμως αυτή, μια υπεύθυνη στάση; Και αξίζει να την ακολουθούμε, όσοι σεβόμαστε τον εαυτό μας και τη λογική μας; Αν θέλουμε να κάνουμε όμορφες αλλαγές στη ζωή μας, να δώσουμε δώρα στους αγαπημένους μας και να δημιουργήσουμε μια όμορφη ατμόσφαιρα, μπορούμε να το κάνουμε κάθε στιγμή…

Δε χρειάζεται να είναι Χριστούγεννα. Απλά πράγματα είναι. Εμείς, τα κάνουμε πολύπλοκα.

The News

Να θυμόμαστε! Ας ζούμε, ας σκεφτόμαστε και ας περπατούμε, όπως ο Θεός μας θέλει!

daniil
Ο Ιεχωβά χρησιμοποίησε πιστούς ανθρώπους όπως ο Δανιήλ για να καταγράψουν λεπτομέρειες σχετικά με τη Μεσσιανική Βασιλεία.

1
Το άρθρο «Οι Καιροί των Εθνών: Πότε Τελειώνουν;» του αδερφού Ρώσσελ, στο περιοδικό «Βιβλικός Εξεταστής»του Τζορτζ Στορς, το μακρινό 1876 ...Λίγα χρόνια πριν αυτή η προφητεία της Αγίας Γραφής γίνει πραγματικότητα, κατανοήθηκε!

2

antirisias.sinidisis1Ο μέγας αντίδικος επιθυμεί διακαώς να μπερδέψει την ταυτότητά μας μεταξύ των ανθρώπων και να συγχύσει την πνευματική μας διάνοια, ώστε να μην αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα. Και πόσο μεθοδικά το κάνει! Προσφάτως το τόλμησε με μια χολιγουντιανή παραγωγή... πολλών αστέρων. Είθε να μην πέφτουμε ποτέ στην παγίδα. Πάνω σε αυτό... στο ποιοι τελικάείμαστε...μου έκαναντρομερή εντύπωση,οισκέψειςπου υπάρχουνστιςτελευταίεςπαραγράφους 17-22του κεφαλαίου 3 στο βιβλίο "Η Βασιλεία του Θεού Κυβερνάει!" που εξετάσαμε στην εκκλησιαστική γραφική μελέτη αυτήν την εβδομάδα.Αντιγράφω αυτές τις παραγράφους και δείτε παρακαλώπίσω απότα έντονα γράμματα,τα σημεία από τα οποία αντλούμε διδάγματα.

«Ο Ιεχωβά υποσχέθηκε στον Δανιήλ ότιστον «καιρό του τέλους» πολλοί επρόκειτο να «περιτρέχουν και η αληθινή γνώση» για το σκοπό του Θεού θα γινόταν άφθονη.(Δαν. 12:4) Όσοι θέλουν αυτή τη γνώση πρέπει να κοπιάσουν για να την αποκτήσουν. Κάποιο σύγγραμμα λέει ότι ένας τύπος του εβραϊκού ρήματος το οποίο αποδίδεται «περιτρέχω» μεταδίδει την εικόνα κάποιου που εξετάζει ένα βιβλίο πολύ προσεκτικά και διεξοδικά. Βέβαια,όσο διεξοδικά και αν εξετάζουμε τη Γραφή, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε σωστά τις αλήθειες για τη Βασιλεία αν ο Ιεχωβά δεν μας χορηγήσει αυτό το προνόμιο.—Ματθαίος 13:11.

Όπως ακριβώς προ του 1914 ο Ιεχωβά αποκάλυπτε προοδευτικά αλήθειες για τη Βασιλεία, εξακολουθεί να το κάνει αυτό και στον καιρό του τέλους. Όπως θα δείξουν ταΚεφάλαια4και5,τα τελευταία 100 χρόνια ο λαός του Θεού χρειάστηκε να διορθώσει την κατανόησή του σε αρκετές περιπτώσεις.Μήπως αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν την επιδοκιμασία του Ιεχωβά; Κάθε άλλο! Εκείνος τους υποστηρίζει. Γιατί; Επειδήαυτοί που φοβούνται τον Ιεχωβά εκδηλώνουν δύο ιδιότητες που αγαπάει—πίστη και ταπεινοφροσύνη. (Εβρ. 11:6·Ιακ. 4:6)Οι υπηρέτες του Ιεχωβά έχουν πίστη ότι όλες οι υποσχέσεις στο Λόγο του Θεού θα πραγματοποιηθούν. Δείχνουν ταπεινοφροσύνη όταν παραδέχονται ότι είχαν παρανοήσει το πώς ακριβώς θα εκπληρωθούν αυτές οι υποσχέσεις.Αυτή η ταπεινή στάση αντανακλάται στηΣκοπιά1Μαρτίου 1925 (15Μαρτίου1925 στην ελληνική), η οποία ανέφερε: “Γνωρίζουμε ότιο Κύριοςερμηνεύει ο ίδιος τον εαυτό του, καιθα ερμηνεύσει το Λόγο του στο λαό του με το δικό του καλό τρόπο και στον ορισμένο του καιρό”.

Όταν εγκαθιδρύθηκε η Βασιλεία το 1914, ο λαός του Θεού είχε μερική μόνο γνώση για το πώς θα επαληθεύονταν οι σχετικές με τη Βασιλεία προφητείες. (1Κορ. 13:9, 10,12)Λόγω του ζήλου που είχαμε για να δούμε την εκπλήρωση των υποσχέσεων του Θεού, μερικές φορές βγάλαμε λάθος συμπεράσματα.Στο διάβα των ετών, φάνηκε πόσο σοφή ήταν μια άλλη δήλωση η οποία εμφανίστηκε στηΣκοπιάπου αναφέρθηκε παραπάνω: “Φαίνεται ασφαλής κανόνας τον οποίο πρέπει κάποιος να ακολουθεί, ότιη προφητεία δεν είναι δυνατόν να κατανοηθεί παρά μόνο όταν εκπληρωθεί ή κατά την πορεία της εκπλήρωσης”. Σήμερα που έχουμε προχωρήσει βαθιά στον καιρό του τέλους, πολλές προφητείες της Βασιλείας έχουν ήδη εκπληρωθεί ή εκπληρώνονται τώρα.Επειδή ο λαός του Θεού είναι ταπεινός και πρόθυμος να δέχεται διόρθωση, ο Ιεχωβά έχει επιτρέψει να γίνει πληρέστερη η κατανόησή μας για το σκοπό του. Η αληθινή γνώση έχει γίνει άφθονη!

Όταν ο Ιεχωβά εκλεπτύνει την κατανόησή μας για την αλήθεια,δοκιμάζεται η κατάσταση της καρδιάς μας. Θα μας υποκινήσει η πίστη και η ταπεινοφροσύνη να αποδεχτούμε τις αλλαγές;Οι Χριστιανοί στα μέσα του πρώτου αιώνα αντιμετώπισαν μια τέτοια δοκιμή. Για παράδειγμα, φανταστείτε ότι είστε ένας Ιουδαίος Χριστιανός που ζει εκείνη την εποχή. Σέβεστε βαθιά το Μωσαϊκό Νόμο και καμαρώνετε για την εθνική σας κληρονομιά. Τώρα, όμως, λαβαίνετεθεόπνευστες επιστολές από τον απόστολο Παύλοοι οποίεςδηλώνουν ότι ο Νόμος δεν είναι πλέον δεσμευτικός και ότι ο Ιεχωβά έχει απορρίψει τον φυσικό Ισραήλ, συγκεντρώνοντας αντ’ αυτού έναν πνευματικό Ισραήλ που αποτελείται τόσο από Ιουδαίους όσο και από Εθνικούς.(Ρωμ. 10:12·11:17-24·Γαλ. 6:15,16·Κολ. 2:13,14) Πώς θα αντιδρούσατε;

Οι ταπεινοί Χριστιανοίαποδέχτηκαν τη θεόπνευστη εξήγηση του Παύλου καιευλογήθηκαναπό τον Ιεχωβά. (Πράξ. 13:48)Κάποιοι άλλοι, όμως,δυσανασχέτησανμε τις εκλεπτύνσεις και ήθελαν να προσκολληθούν στη δική τους κατανόηση. (Γαλ. 5:7-12) Αν δεν άλλαζαν στάση, θαέχαναν την ευκαιρία να γίνουν συγκυβερνήτες με τον Χριστό.—2Πέτρ. 2:1.

Τις πρόσφατες δεκαετίες,ο Ιεχωβά έχει εκλεπτύνει την κατανόησή μας για τη Βασιλεία.Για παράδειγμα, μας βοήθησε να αντιληφθούμε σαφέστερα πότε θα διαχωριστούν αυτοί που θα γίνουν υπήκοοι της Βασιλείας από εκείνους που δεν τη δέχονται όπως διαχωρίζονται τα πρόβατα από τα κατσίκια. Μας δίδαξε επίσης πότε θα συμπληρωθεί ο πλήρης αριθμός των 144.000, τι σημαίνουν οι παραβολές του Ιησού για τη Βασιλεία και πότε θα εγερθούν σε ουράνια ζωή οι τελευταίοι χρισμένοι. (Αυτές οι εκλεπτύνσεις στην κατανόησή μας, υπάρχουν στα τεύχη τηςΣκοπιάς:15Οκτωβρίου 1995, σελίδες23-28·15Ιανουαρίου 2008, σελίδες20-24·15Ιουλίου 2008, σελίδες17-21·15Ιουλίου 2013, σελίδες9-14.)Πώς αντιδράτε εσείς σε τέτοιες διασαφηνίσεις; Δυναμώνει η πίστη σας; Τις βλέπετε ως απόδειξη ότι ο Ιεχωβά συνεχίζει να εκπαιδεύει τον ταπεινό λαό του;Η ύλη που ακολουθεί θα ενισχύσει την πεποίθησή σας ότι ο Ιεχωβά αποκαλύπτει προοδευτικά το σκοπό του σε εκείνους που τον φοβούνται.»

Αντιλαμβάνεστε το νόημα; Είναι συγκλονιστικό! Κάποιοι ενάντιοι εδώ και δεκαετίες, λένε ότι οι Μάρτυρες του Ιεχωβά την μια στιγμή έλεγαν το ένα και μετά έλεγαν κάτι άλλο και ότι αυτό είναι ένδειξη πως δεν έχουν την επιδοκιμασία του Θεού. Κορόιδευαν και συνεχίζουν να το κάνουν αυτό. Όμως αυτό είναι ένα τεράστιο ψέμα... Μια τρομερή διαστρέβλωση! Διαστρεβλώνουν το γνήσιο και αγαθό με κάτι πονηρό, απατηλό.

Το γεγονόςότι οι Μάρτυρες του Ιεχωβά είχαν προσδοκίες για κάποιες ημερομηνίες, όπως το 1925 ή το 1975, οι οποίες δεν επαληθεύτηκαν δεν σημαίνει ότι δεν αποτελούν τον λαό του Θεού. Ίσα - ίσα... και οι ακόλουθοι του Χριστού είχαν προσδοκίες και δεν φοβήθηκαν να τις εκμυστηρευτούν στον Ιησού. Τον ρώτησαν: «Κύριε, μήπως αυτόν τον καιρόαποκαθιστάςτη βασιλεία στον Ισραήλ;» (Πράξεις 1:6) Η απάντηση του Ιησού έδειξε ότιδεν είχε έρθει ακόμα ο καιρός να μάθουν πότε θα άρχιζε να κυβερνάει η Βασιλεία του Θεού.Είπε στους μαθητές του να αφοσιωθούν στο σημαντικό έργο μαρτυρίας που έπρεπε να κάνουν.(Πράξεις 1:6-8)Εντούτοις, δίδαξε τους ακολούθους του να αποβλέπουν στον ερχομό της Βασιλείας του Θεού.

Από την εποχή των αποστόλων, οι Χριστιανοί προσεύχονται να έρθει αυτή η Βασιλεία. Πότε όμως δόθηκε ξεκάθαρα η κατανόηση για αυτή τη Βασιλεία;Καθώς πλησίαζε ο καιρός που η Βασιλεία του Θεού υπό τον Ιησού θα άρχιζε να κυβερνάει από τον ουρανό, ο Ιεχωβά βοήθησε τον λαό του να κατανοήσει πότε θα συνέβαινε αυτό.Το 1876, ο Κάρολος Τέηζ Ρώσσελ έγραψε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικόΒιβλικός Εξεταστής(Bible Examiner). Είχε το θέμα «Οι Καιροί των Εθνών: Πότε Τελειώνουν;» και έδειχνε ότι το 1914 θα ήταν καθοριστικό έτος. Αυτό το άρθρο συσχέτιζε τους “εφτά καιρούς” της προφητείας του Δανιήλ με τους “προσδιορισμένους καιρούς των εθνών” για τους οποίους μίλησε ο Ιησούς. (Δανιήλ 4:16,Λουκάς 21:24)

Τότε έγινε άφθονη η γνώση για το συγκεκριμένο ζήτημα! Για κάποια άλλα ζητήματα ή προφητείες πέρασε κι άλλο χρονικό διάστημα για να κατανοηθούν, όπως λέει η τελευταία παράγραφος του βιβλίου "Η Βασιλεία". Κάποια πράγματα κατανοήθηκαν λίαν προσφάτως, το κοντινό 1995, το 2008 και το 2013! Γιατί τώρα και όχι νωρίτερα; Μήπως γιατί τώρα έχει έρθει η στιγμή να πραγματοποιηθούν κάποιες από τις προφητικές αναφορές που περιλαμβάνονται για τις ημέρες μας; Θα το δείξει αυτό το άμεσο μέλλον. Ο λαός του Θεού συνεχίζει να είναι ταπεινός και πιστός, γι’ αυτό και αυξάνει συνεχώς σε γνώση και κατανόηση.

Ας επιδείξουν και άλλες εκκλησίες του χριστιανικού κόσμου τέτοια κατανόηση, αν μπορούν. Κάποιες από αυτές ισχυρίζονται ότι έχουν πολλή μεγαλύτερη ιστορία από τους Μάρτυρες του Ιεχωβά. Για παράδειγμα, η Ορθόδοξη Εκκλησία ισχυρίζεται ότι υπάρχει εδώ και 2.000 χρόνια, καθώς και ότι αποτελεί φυσική συνέχεια της πρώτης άγιας καθολικής χριστιανικής εκκλησίας. Μάλιστα ισχυρίζεται ότι δεν έχει αλλάξει τίποτε από την χριστιανική διδασκαλία της. Αυτό όμως είναι καλό και ωφέλιμο; Πως έχουν βελτιωθεί πνευματικά οι πιστοί τηςκαθ' όλεςαυτές τις δύο χιλιετίες ύπαρξής της; Έγιναν καλύτεροι άνθρωποι, πιο πνευματικοί, πιο πιστοί, πιο ταπεινοί; Πως κατανοούν βαρυσήμαντες προφητείες της Αγίας Γραφής που αφορούν τους καιρούς μας; Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, είναι προφανείς. Δεν έχω σκοπώ να πω ότι είμαστε καλύτεροι από κάποιους άλλους... Όχι βέβαια, αλίμονο. Κάθε άνθρωπος μπορεί να αυξάνει σε ιδιότητες, γι’ αυτό και βλέπουμε να υπάρχουν καλοί άνθρωποι παντού στη γη άσχετα με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και καταβολές τους. Αλλά ποιοι έχουν την Αλήθεια; Ποιοι ζούνε την Αλήθεια; Ποιοι είναι γνήσιοι Χριστιανοί; Ποιοι είναι στην Αλήθεια;

Ας μην επιτρέψουμε, λοιπόν, σε κανέναν κατακριτή της πίστης μας, σε καμία ανθρώπινη απατηλή μεθόδευση, όπως ταινίες, τηλεοπτικά προγράμματα διάφορες ιστοσελίδες ή οτιδήποτε άλλο, να μας κάνει ναπαρεκκλίνουμεέστω καιαμυδράαπό αυτά που γνωρίζουμε. Ας συνεχίζουμε να παραμένουμε μακριά από τους αποστάτες και τις ύπουλες μεθοδεύσεις τους που μοιάζουν με αυτές του πατέρα τους, του Σατανά. Κλείνω με την σκέψη του εδαφίου Ιερεμίας 9:24, το οποίο αναφέρει: «Αλλά εκείνος που καυχιέται ας καυχιέται για το εξής πράγμα: για το ότι έχει ενόρασηκαι έχει γνώση για εμένα, ότι εγώ είμαι ο Ιεχωβά». Ο Παύλος παρέπεμψε σε εκείνα τα λόγια, όταν είπε στους πρώτους χριστιανούς: «Αυτός όμως που καυχιέται ας καυχιέται για τον Ιεχωβά». (2 Κορινθίους 10:17) Κανείς μας ας μην ξεχνά ποιος είναι. Είμαστε υπερήφανοι για το ότι φέρουμε πάνω μας το όνομα του μοναδικού Θεού, του Ιεχωβά. Ας ζούμε, ας σκεφτόμαστε και ας περπατούμε, όπως Αυτός θέλει! Έτσι κι αλλιώς... του ανήκουμε. Είμαστε οι Μάρτυρές του!

  • Πηγές: Η Βασιλεία του Θεού Κυβερνάει σελ. 36-38, Σκοπιά 201515/6 4:11, 12.
  • Επιμέλεια: Χαριτάκης Κώστας, Εκκλησία Πολίχνη Νέα Θεσσαλονίκη, 11/11/2016.
  • Δείτε ΕΔΩ άλλη μια προσέγγιση της ταινίας «Αντιρρησίας Συνείδησης». Κι ΕΔΩ τα προηγούμενα δημοσιεύματα για το ίδιο θέμα του ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ.

Σχόλια (0)

There are no comments posted here yet

Υποβάλετε το σχόλιό σας

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
Συννημένα (0 / 3)
Share Your Location

Αυτό είναι το χωριό μου, το όμορφο Θραψανό, που ονειρευόμουν να ζήσω, κάποτε...

Αυτό είναι το χωριό μου, το Θραψανό... Φωτογραφημένο στις 6 Ιουλίου 2012. Τον αγαπώ αυτόν τον τόπο. Και κάποτε, ονειρευόμουν να ζήσω εκεί αρκετό καιρό, όταν θα έβγαινα στη σύνταξη.  Τώρα πια είμαι συνταξιούχος, έχοντας αλλάξει άποψη και πρωτεραιότητες στη ζωή μου... Η στιγμή που νόμιζα ότι δεν θα ερχόταν ποτέ, ήρθε! Δείτε ΕΔΩ μερικά πράγματα για το χωριό μου...

spiti.ktiti.dek23

Όταν η ζωή δεν το βάζει κάτω… Οι βουκαμβίλιες που ξεράθηκαν από την παγωνιά του Γενάρη 2017, όταν το χιόνι το έστρωσε για τα καλά στο χωριό (δες την ακριβώς από κάτω φωτογραφία, διότι είναι πολύ σπάνιο το χιόνι στο χωριό μας σε υψόμετρο 350 μ.). Χρειάστηκε να περιμένουμε λίγο... Αλλά ο χρόνος δεν είναι πρόβλημα, όσο είμαστε όρθιοι, μπορούμε και αντέχουμε τις αντιξοότητες… Η φωτογραφία αυτή, είναι τραβηγμένη το Νοέμβρη του 2023 όταν βάψαμε με άλλο χρώμα την εξωτερική και εσωτερική αυλή του σπιτιού...

xionismeno.spiti090117

Φωτογραφία τραβηγμένη στις 9/1/2017, στο χιονιά που άρεσε σε όλο το Θραψανό. Το πατρικό μου σπίτι, χιονισμένο. Απόλαυση οφθαλμών… Ευχαριστώ όσους είχαν την καλοσύνη και την προνοητικότητα να μου στείλουν αυτή τη φωτογραφία… Κάθε εποχή στο χωριό μου είναι όμορφη. Έτσι το βλέπω εγώ, έχοντας προσωπικά βιώματα… Οι όμορφες βουκαμβίλιες, από αυτόν τον πάγο, ξεράθηκαν, σε αντίθεση με την τριανταφυλλιά που, για άλλη μια φορά, αποδείχτηκε πολύ δυνατή και άντεξε... Αλλά η ζωή δεν σταματά! Ξαναπέταξαν πράσινα κλαριά, ξαναζωντάνεψαν!

parteria6

Φτιάξαμε και τα παρτέρια στα δυο περιβολάκια στην εξωτερική αυλή... Ο επόμενος στόχος, αν το θέλει ο Θεός και τον καταφέρουμε, είναι να μπουν πλακάκια και στις αυλές, τόσο στην εσωτερική, όσο και στην εξωτερική. Και μια πραγματική εξώπορτα που θα προστατεύει το σπίτι μας, καλύτερα, από τους ανόητους που δεν λείπουν. Ο στόχος παραμένει. Ελπίζω να τα καταφέρουμε να τον υλοποιήσουμε σ' αυτή τη ζωή.

thrapsano.arxio

Και μια ιστορική φωτογραφία που δείχνει το χωριό των πιθαράδων... Κρήτη, Θραψανό, 1958-1962, φωτογραφία του Roland Hampe. Την είδαμε δημοσιευμένη στη εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ Ηρακλείου της 10/5/2023. Τα νέα παιδιά, στις μέρες μας, συνεχίζουν αυτή την τέχνη. Αν τα βοηθούσε λίγο και η Πολιτεία, όλα θα ήταν καλύτερα... Δείτε κι αυτό ΕΔΩ το υπέροχο ντοκιμαντέρ για την αγγειοπλαστική στο Θραψανό που προβλήθηκε το Φλεβάρη του 2024  από την ΕΡΤ 3.

patris220624

Από την ημερήσια Ηρακλειώτικη εφημερίδα, ΠΑΤΡΙΣ. Την είδαμε δημοσιευμένη στη στήλη Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ, το Σάββατο 22/6/2024 με την ένδειξη: 1958-1962, Κρήτη, Θραψανό. Φωτογραφία Roland Hame (πηγή: Άσπρο και Μαύρο). Η φωτογραφία έχει και μια ακόμα συναισθηματική αξία για μένα. Τραβήχτηκε, όταν εγώ γενήθηκα. Και προφανώς έχει επιχρωματιστεί. Δεν υπήρχε χρωματιστό φίλμ, τότε...

Σε ποια φάση βρίσκεται σήμερα η σελήνη; Θέλετε να ξέρετε;

Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ

Η Αγία Γραφή περιγράφει μερικές φορές τους ανθρώπους με βάση την εργασία που έκαναν. Μιλάει για τον “Ματθαίο, τον εισπράκτορα φόρων”, τον “Σίμωνα τον βυρσοδέψη” και τον “Λουκά, τον αγαπητό γιατρό”. (Ματθ. 10:3· Πράξ. 10:6· Κολ. 4:14) Κάτι άλλο που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους είναι οι πνευματικοί διορισμοί ή τα προνόμιά τους. Διαβάζουμε για τον Βασιλιά Δαβίδ, τον προφήτη Ηλία και τον απόστολο Παύλο. Αυτοί οι άντρες εκτιμούσαν τους θεόδοτους διορισμούς τους. Παρόμοια και εμείς, αν έχουμε προνόμια υπηρεσίας, πρέπει να τα εκτιμούμε.

Ο αρχικός σκοπός του Ιεχωβά για την ανθρωπότητα ήταν να ζει για πάντα εδώ στη γη. (Γέν. 1:28· Ψαλμ. 37:29) Ο Θεός πρόσφερε γενναιόδωρα στον Αδάμ και στην Εύα διάφορα πολύτιμα δώρα που τους έδιναν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τη ζωή. (Διαβάστε Ιακώβου 1:17) Ο Ιεχωβά τούς χάρισε ελεύθερη βούληση, την ικανότητα να κάνουν λογικές σκέψεις και τη δυνατότητα να αγαπούν και να απολαμβάνουν φιλίες.

Ο Δημιουργός μιλούσε στον Αδάμ και τον συμβούλευε για το πώς να δείχνει την υπακοή του. Ο Αδάμ μάθαινε επίσης πώς να καλύπτει τις ανάγκες του καθώς και πώς να φροντίζει τα ζώα και τη γη. (Γέν. 2:15-17, 19, 20) Ο Ιεχωβά προίκισε επίσης τον Αδάμ και την Εύα με τις αισθήσεις της γεύσης, της αφής, της όρασης, της ακοής και της όσφρησης. Έτσι μπορούσαν να απολαμβάνουν πλήρως την ομορφιά και τα άφθονα αγαθά του παραδεισένιου σπιτιού τους. Για το πρώτο ανθρώπινο ζευγάρι, οι δυνατότητες να έχουν απόλυτα ικανοποιητική εργασία, να νιώθουν πλήρεις και να κάνουν ανακαλύψεις, ήταν απεριόριστες.

Τι μπορούμε να μάθουμε από τα λόγια που είπε ο Ιησούς στον Πέτρο; Χρειάζεται να προσέξουμε ώστε να μην αφήσουμε την αγάπη μας για τον Χριστό να εξασθενήσει και την προσοχή μας να αποσπαστεί από τα συμφέροντα της Βασιλείας. Ο Ιησούς γνώριζε πολύ καλά τις πιέσεις που σχετίζονται με τις ανησυχίες αυτού του συστήματος πραγμάτων. Ας μάθουμε, να εκτιμούμε όσα έχουμε...

ΕΝΑ SITE "ΑΠΑΓΚΙΟ" ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!

Αυτόν τον ιστότοπο τον «παλεύω» πολλά χρόνια. Πολύ πριν γνωρίσω την αλήθεια και βρω σκοπό στη ζωή μου. Φανταζόμουν τον εαυτό μου συνταξιούχο στο χωριό, με μια σχετικά καλή οικονομική επιφάνεια, δεδομένης μιας καλής σύνταξης που είχα οικοδομήσει πολλά πάνω της και ήθελα να έχω κάτι, για να περνάω το χρόνο μου.

Σήμερα, όλα έχουν αλλάξει γύρω μου, όλα εκτός από το Site αυτό. Δηλαδή, άλλαξε κι αυτό λιγάκι προσανατολισμό… Αντί να περνάει την ώρα του με κούφια δημοσιογραφικά θέματα, που δεν είχαν να προσφέρουν και πολλά πράγματα στους ανθρώπους, προσφέρει ελπίδα για ένα βέβαιο, καλύτερο αύριο.

Αυτήν την αληθινή ελπίδα, προσπαθεί να βάλει στις καρδιές των αναγνωστών του και να τους ενθαρρύνει να πιστέψουν ότι όλες αυτές οι δυσκολίες κάθε μορφής που ζούμε είναι παροδικές. Τα ωραία, είναι μπροστά μας... Και μπορούμε να τα ζήσουμε, φτάνει να το θέλουμε πραγματικά.

Αρκεί να μη στηριζόμαστε στην αξιοπιστία των ανθρώπων που σήμερα είναι κι αύριο όχι… Ούτε στις δυνάμεις μας. Αλλά στον Λόγο Εκείνου που είναι απόλυτα αξιόπιστος και να ακολουθούμε στη ζωή μας τις φωτεινές προειδοποιητικές  πινακίδες που έχει βάλει στο δρόμο μας…

ΚΡΕΟΝΤΑΣ, τέλος...

Το φύλλο που βλέπετε εδώ είναι το τελευταίο της εκδοτικής προσπάθειας του Εξωραϊστικού Συλλόγου της Κολοκυνθούς,  “Κρέοντας”. Δείτε το ΕΔΩ. Είναι το τεύχος 25 κι ΕΔΩ δείτε το αμέσως προηγούμενο. Ο ΚΡΕΟΝΤΑΣ αναγκάστηκε να αναστέλλει την έκδοσή του στην πρώτη μεγάλη οικονομική κρίση. Σε δύσκολες εποχές δεν άντεχε άλλο, τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη. Βέβαια κάθε φύλλο που αναστέλλει την έκδοσή του, θέλει να ελπίζει και ονειρεύεται την επανέκδοση του... Μακάρι να γίνει έτσι. Και να μην είναι μόνο οι καλές προθέσεις των ανθρώπων του Συλλόγου...

Στο ρόλο του Συνταξιούχου

Αν έχεις κάπου να κρατηθείς, αν μπορείς να περιμένεις, η υπομονή αμείβεται.
Άπό τις 24/10/2020 είμαι πια συνταξιούχος!… Όλα εξελίχθηκαν καλά, όπως το περίμενα και τον Νοέμβρη του 2020 μπήκαν τα χρήματα της σύνταξης μου στο λογαριασμό μου. κι από τότε όλα γίνονται κανονικά, στην ώρα τους... Η αγωνία μου μετρούσε από τον Νοέμβριο του 2019, οπότε και κατέθεσα τα χαρτιά μου. Μια διαδικασία που κράτησε σχεδόν ένα χρόνο! 

Όλα αυτά έγιναν μέσα σε μια πρωτόγνωρη, δύσκολη εποχή του κορονοϊού Covid-19, με λοκντάουν και χωρίς τις μικρές εφημερίδες που βγάζω. Και όμως, όλα πήγαν καλά! Με τη βοήθεια ανθρώπων που μας αγαπούν, των παιδιών της Σούλας, δεν έχασα καμιά από τις ρυθμίσεις που είχα κάνει... Και δεν στερηθήκαμε τίποτα, από τα βασικά πράγματα. Ο Ιεχωβά να τους ευλογεί!

Δοξάζω τον Ιεχωβά για την καλή έκβαση του πράγματος! Και τον ευχαριστώ, γιατί αν δεν ήταν το ισχυρό χέρι Του να με οπλίζει με υπομονή και εγκαρτέρηση, όλα θα ήταν πολύ πιο δύσκολα!

Μικρές πινελιές αγάπης

athina1

Γεμάτος όμορφες, ξεχωριστές πινελιές, είναι αυτός ο ιστότοπος που διαβάζετε. Ξεκίνησε, για να καλύψει κάποιες ανάγκες έκφρασης, με δημοσιογραφικό κυρίως περιεχόμενο και τον βλέπουμε να εξελίσσεται ουσιαστικά σε ένα σημείο συνάντησης και επαφής, ανάμεσα σε φίλους. Και η αναφορά στις πινελιές δεν είναι καθόλου τυχαία. Κάπως έτσι δεν λειτουργούν και οι ζωγράφοι; Μόνο που εδώ το πράγμα μοιράζεται, ανάμεσα στις λέξεις και τις εικόνες. Και περιγράφουν μια ζωή πραγματική, όχι από αυτές που κυριαρχούν στη φαντασία και στο διαδίκτυο.

Δοκιμασία από τον Covid-19

Ότι μέχρι χθες, μόνο ως θεωρία γνωρίζαμε, το είδαμε να εφαρμόζεται στη ζωή μας... Και πήραμε τα μαθήματα μας. Δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

Το "φευγιό" της αδερφής μου

Η Γιωργία μας "έφυγε" για πάντα από κοντά μας το 2011. Και ο θάνατος του Γιάννη έναν ακριβώς χρόνο, μετά. Λιγοστεύουμε...

Έφυγε και ο Κωστής μας

Λιγοστεύουμε... Μετά τη Γεωργία μας, "έφυγε" και ο Κωστής μας. Τον αποχαιρετήσαμε (δείτε ΕΔΩ) με συγκίνηση... Θα τα ξαναπούμε αδελφέ!

Developed by OnScreen - Content by Nikos Theodorakis - Powered by FRIKTORIA