Όμορφες αναμνήσεις από τα αθώα παιδικά μου χρόνια… Ψηφίδες, η ζωή μου!

ego.sta 4

Την βρήκα μέσα στα πράγματα μου. Ναι, είμαι εγώ στην ηλiκία των 4-5 χρονών. Φωτογραφημένος στην εξωτερική αυλή του σπιτιού μας, στο χωριό, μπροστά σε μia πολύ μεγάλη και πολύ όμορφη μαργαρίτα που είχε στο περδικάρι μας. Η φωτογραφία γράφει πίσω: "22-1-64 προς τον Αγαπημένο μου αδελφό Κώστα για ενθύμιο της παιδικής μου ζωής" Αυτά κι αν είναι ενθυμια! Υπήρξα παιδί...

sxolio

Θυμάμαι αυτή τη φωτογραφία... Θα πρέπει να είμαι τρίτη δημοτικού ή μικρότερος και ήταν από τις κλασικές φωτογραφίες που βγάζαμε στο σχολείο. Νομίζω ο ίδιος φωτογράφος μας την έκανε και κορνίζα. Η μητέρα μου, την είχε σε περίοπτη θέση στο πατρικό μας κι εγώ την κληρονόμησα. Θα τη δείτε σπίτι μου... Παραπέμπει σε όμορφες παιδικές μνήμες...

ikogenia
Τις φωτογραφίες αυτές τις έχει η Στασούλα μας, στο δικό της σπίτι… Αν θυμάμαι καλά τις είχαμε στο πατρικό μου, πριν βάλω μπροστά να το φτιάξω στη σημερινή του μορφή, όπως το βλέπετε στο τέλος αυτής της ιστοσελίδας, χαμηλά. Σ’ αυτή εδώ, είναι όλη η οικογένεια μου και εγώ. Όρθιοι, από αριστερά, η Στασούλα, δίπλα της η Γεωργία (δεν ζει πια…), ο Κωστής μας (που κι αυτός δεν ζει πια) και η Μαλάμω. Και καθιστοί, η μητέρα μου Παπαδιώ, με εμένα πάνω στα πόδια της και φυσικά ο πατέρας μου, Λευτέρης Θεοδωράκης (του Κουμαλή). Θα πρέπει να είναι τραβηγμένη από κάποιον πλανόδιο φωτογράφο, στην εξωτερική αυλή του σπιτιού μας, από αυτούς με τον τρίποδα και τις πλάκες που περνούσαν από τα χωριά τα παλιά χρόνια κι έβγαζαν μεροκάματο με τέτοιες φωτογραφίες.  Έτσι ήταν τότε οι εποχές...

mbambas.mama
Μια ακόμα φωτογραφία του πατέρα μου με τη μητέρα μου, όταν ήταν νεώτεροι, που επίσης είναι μεγάλη κορνίζα σήμερα στο σπίτι της Στασούλας. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι αυθεντική. Απ’ ότι θυμάμαι από τις διηγήσεις τους, ο πατέρας μας, "έπεσε" χρονικά να πάει στρατιώτης, σε μια εποχή που τα πράγματα δεν ήταν και τόσο αυστηρά, λίγο μετά τη Γερμανική Κατοχή. Και επειδή είχε (τότε) τρία παιδιά να μεγαλώσει, συχνά «έφευγε» από το στρατό για ένα – δυο χρόνια, μέχρι που η αστυνομία (χωροφυλακή τότε…) να τον εντοπίσει και να του ζητήσει να… επιστρέψει πίσω στη μονάδα του.

Εδώ, μάλλον πρόκειται για μοντάζ. Τα έκαναν αυτά, στην εποχή των παιδικών μου χρόνων... Με ένα πρωτόγονο τρόπο, αλλά τα έκαναν, οι πλανόδιοι φωτογράφοι... Δηλαδή μόνταραν, δυο διαφορετικές φωτογραφίες σε μία και σε πολλές περιπτώσεις έβαζαν μάλιστα και… χρώματα, σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες, σε μια εποχή που η χρωματιστή φωτογραφία δεν είχε εμφανιστεί ακόμα, ευρύτατα, στη ζωή μας. Δεν μπορώ να φανταστώ την τεχνική, αλλά ήταν σαν να... ζωγράφιζαν, τη φωτογραφία!

Αχ, πώς λαχταρώ τη στιγμή που θα τους ξαναδώ και θα τους σφίξω στην αγκαλιά μου και τους δύο! Η μητέρα μου, πρόλαβε και γνώρισε την αλήθεια, αλλά και στον πατέρα μου, θα του δοθεί η ευκαιρία να μάθει… Ήταν δεκτικός, έντιμος, δίκαιος, καθαρός...

dimotiko

Και άλλη μια φωτογραφία από το σχολείο μας. Στην κάτω αυλή. Με τη δασκάλα μας κ. Καλλιόπη Κριτσωτάκη που την αγαπούσαμε πολύ κι "έφυγε" τόσο γρήγορα από κοντά μας... Πολλούς από αυτούς τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριες, έχω χρόνια να τους δω... Αλλά μερικοί θυμούνται τα πάντα. Και είναι αλήθεια ότι όσο μεγαλώνουμε τέτοιες μνήμες είναι που τρυβελίζουν το μυαλό μας. Κι ας μη θυμόμαστε τι φάγαμε χθες! Έχω βάλει τον εαυτό μου μέσα σε ένα κόκκινο πλαίσιο. Έτσι κι αλλιώς, όλοι, μια... κοψιά είμαστε!

The News

Υπεράσπιση των Καλών Νέων Ενώπιον Ανώτερων Αξιωματούχων. Μπορούμε κι εμείς!

pavlos1
Ο Παύλος είχε την ευκαιρία να υπερασπιστεί και να διακηρύξει την πίστη του ενώπιον του επόμενου κυβερνήτη, του Πόρκιου Φήστου, καθώς και ενώπιον του Βασιλιά Ηρώδη Αγρίππα, αλλά και του Καίσαρα Νέρωνα.

diki.sigxroni
Το όνομα του Ιεχωβά μεγαλύνεται όταν εμείς υπερασπιζόμαστε την πίστη μας. Και αυτό κάνουν πολλοί αδελφοί μας σήμερα, όταν η ανάγκη το απαιτεί σε χώρες, όπου το κήρυγμα των καλών νέων εμποδίζεται…

efimerida«Αυτός είναι για εμένα σκεύος εκλεγμένο, για να φέρει το όνομά μου στα έθνη καθώς και σε βασιλιάδες». (Πράξ. 9:15) Ο Κύριος Ιησούς είπε αυτά τα λόγια για κάποιον νεοπροσήλυτο στη Χριστιανοσύνη, τον Ιουδαίο που έγινε γνωστός ως ο απόστολος Παύλος.

Ένας από εκείνους τους «βασιλιάδες» ήταν ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Νέρων. Πώς θα νιώθατε εσείς αν έπρεπε να υπερασπιστείτε την πίστη σας ενώπιον ενός τέτοιου ηγεμόνα; Και όμως, οι Χριστιανοί παροτρύνονται να μιμούνται τον Παύλο. (1 Κορ. 11:1) Ένας τρόπος για να το κάνουμε αυτό σχετίζεται με τις εμπειρίες που είχε ο Παύλος με τα νομικά συστήματα της εποχής του.

Ο Μωσαϊκός Νόμος ήταν ο νόμος της χώρας στον Ισραήλ, και αποτελούσε ηθικό κώδικα για τους ευλαβείς Ιουδαίους παντού. Μετά την Πεντηκοστή του 33 Κ.Χ., οι αληθινοί λάτρεις δεν ήταν υποχρεωμένοι να τηρούν τον Μωσαϊκό Νόμο. (Πράξ. 15:28, 29· Γαλ. 4:9-11) Ωστόσο, ο Παύλος και οι άλλοι Χριστιανοί δεν μιλούσαν με έλλειψη σεβασμού για τον Νόμο, και μπόρεσαν να δώσουν ανεμπόδιστα μαρτυρία σε πολλές Ιουδαϊκές κοινότητες. (1 Κορ. 9:20) Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις ο Παύλος πήγαινε σε συναγωγές, όπου μπορούσε να δίνει μαρτυρία σε ανθρώπους που ήξεραν για τον Θεό του Αβραάμ και με τους οποίους μπορούσε να συζητάει λογικά με βάση τις Εβραϊκές Γραφές.—Πράξ. 9:19, 20· 13:5, 14-16· 14:1· 17:1, 2.

Οι απόστολοι επέλεξαν την Ιερουσαλήμ ως το πρώτο κέντρο από το οποίο θα κατευθυνόταν το έργο κηρύγματος. Δίδασκαν τακτικά στον ναό. (Πράξ. 1:4· 2:46· 5:20) Ενίοτε, ο Παύλος ταξίδευε στην Ιερουσαλήμ, και τελικά τέθηκε υπό κράτηση εκεί. Έτσι ξεκίνησε μια νομική διαδικασία που τον οδήγησε εν τέλει στη Ρώμη.

Ο Παύλος και ο ρωμαϊκός νόμος

Πώς θα έβλεπαν οι ρωμαϊκές αρχές τις πεποιθήσεις που κήρυττε ο Παύλος; Για να βρούμε την απάντηση, είναι χρήσιμο να αναφέρουμε πώς θεωρούσαν οι Ρωμαίοι τις θρησκείες γενικά. Δεν ανάγκαζαν τις διάφορες εθνότητες της αυτοκρατορίας τους να απαρνηθούν τις θρησκείες τους, εκτός αν φαινόταν να απειλείται το Κράτος ή η ηθική.

Η Ρώμη παραχωρούσε στους Ιουδαίους διευρυμένα δικαιώματα μέσα στην αυτοκρατορία. Το βιβλίο «Το Υπόβαθρο της Πρώτης Χριστιανοσύνης» (Backgrounds of Early Christianity) δηλώνει: «Ο Ιουδαϊσμός κατείχε προνομιακή θέση στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. . . . Οι  Ιουδαίοι μπορούσαν να ασκούν ελεύθερα τη θρησκεία τους και απαλλάσσονταν από τη λατρεία των θεοτήτων του Ρωμαϊκού Κράτους. Μπορούσαν να ρυθμίζουν τη ζωή εντός των κοινοτήτων τους μέσω του νόμου τους». Επίσης, δεν ήταν υποχρεωμένοι να συμμετέχουν στη στρατιωτική υπηρεσία. Ο Παύλος θα έκανε χρήση της προστασίας που παρείχε ο ρωμαϊκός νόμος στην Ιουδαϊκή πίστη καθώς υπερασπιζόταν τη Χριστιανοσύνη ενώπιον των ρωμαϊκών αρχών.

Οι πολέμιοι του Παύλου προσπάθησαν με διάφορους τρόπους να στρέψουν τον κοινό λαό και τις αρχές εναντίον του. (Πράξ. 13:50· 14:2, 19· 18:12, 13) Εξετάστε ένα περιστατικό. Οι Χριστιανοί πρεσβύτεροι της εκκλησίας της Ιερουσαλήμ άκουσαν να διασπείρεται μεταξύ των Ιουδαίων η φήμη ότι ο Παύλος κήρυττε «αποστασία από τον Μωυσή». Τέτοιες ιστορίες θα μπορούσαν να κάνουν μερικούς Ιουδαίους που είχαν μεταστραφεί προσφάτως στη Χριστιανοσύνη να σκεφτούν ότι ο Παύλος δεν σεβόταν τις διευθετήσεις του Θεού. Επίσης, το Σάνχεδριν θα μπορούσε να αποφανθεί ότι η Χριστιανοσύνη ήταν αποστασία από τον Ιουδαϊσμό. Αν συνέβαινε αυτό, οι Ιουδαίοι που ήταν συνταυτισμένοι με τους Χριστιανούς κινδύνευαν να τιμωρηθούν. Θα γίνονταν απόβλητοι της κοινωνίας και θα τους απαγορευόταν να δίνουν μαρτυρία στον ναό ή στις συναγωγές. Έτσι λοιπόν, οι πρεσβύτεροι της εκκλησίας συμβούλεψαν τον Παύλο να αποδείξει ότι αυτές οι φήμες ήταν ψευδείς πηγαίνοντας στον ναό και κάνοντας κάτι που ο Θεός δεν απαιτούσε από αυτόν αλλά δεν ήταν και κατακριτέο.—Πράξ. 21:18-27.

Ο Παύλος το έκανε αυτό, και ως αποτέλεσμα παρουσιάστηκαν ευκαιρίες για “να υπερασπιστεί και να εδραιώσει νομικά τα καλά νέα”. (Φιλιπ. 1:7) Στον ναό, οι Ιουδαίοι δημιούργησαν οχλοκρατία εναντίον του και ήθελαν να τον σκοτώσουν. Ο Ρωμαίος στρατιωτικός διοικητής έθεσε τον Παύλο υπό κράτηση. Όταν ετοίμαζαν τον Παύλο για να τον μαστιγώσουν, εκείνος αποκάλυψε ότι ήταν Ρωμαίος πολίτης. Ως αποτέλεσμα, οδηγήθηκε στην Καισάρεια, από όπου οι Ρωμαίοι διοικούσαν την Ιουδαία. Εκεί θα είχε ασυνήθιστες ευκαιρίες για να δώσει μαρτυρία με τόλμη ενώπιον των αρχών. Πιθανότατα, με αυτόν τον τρόπο, άνθρωποι που μπορεί να μη γνώριζαν πολλά για τη Χριστιανοσύνη εξοικειώθηκαν περισσότερο με αυτήν.

Το 24ο κεφάλαιο των Πράξεων περιγράφει τη δίκη του Παύλου ενώπιον του Φήλικα, του Ρωμαίου κυβερνήτη της Ιουδαίας, ο οποίος είχε ήδη ακούσει κάτι για αυτά που πίστευαν οι Χριστιανοί. Οι Ιουδαίοι κατηγόρησαν τον Παύλο ότι είχε παραβιάσει τον ρωμαϊκό νόμο με τρεις τουλάχιστον τρόπους. Είπαν ότι υποκινούσε στασιασμό μεταξύ των Ιουδαίων σε ολόκληρη την αυτοκρατορία, ότι ηγούνταν μιας επικίνδυνης αίρεσης και ότι προσπαθούσε να βεβηλώσει τον ναό, ο οποίος τότε βρισκόταν υπό ρωμαϊκή προστασία. (Πράξ. 24:5, 6) Αυτές οι κατηγορίες θα μπορούσαν να επιφέρουν τη θανατική του καταδίκη.

Παρουσιάζει ενδιαφέρον για τους Χριστιανούς σήμερα να εξετάσουν πώς χειρίστηκε ο Παύλος τις κατηγορίες. Εκείνος παρέμεινε ήρεμος και έδειξε σεβασμό. Αναφέρθηκε στον Νόμο και στους Προφήτες, και διεκδίκησε το δικαίωμα να λατρεύει “τον Θεό των προπατόρων του”. Επρόκειτο για ένα δικαίωμα που άλλοι Ιουδαίοι είχαν υπό τον ρωμαϊκό νόμο. (Πράξ. 24:14) Αργότερα, ο Παύλος είχε την ευκαιρία να υπερασπιστεί και να διακηρύξει την πίστη του ενώπιον του επόμενου κυβερνήτη, του Πόρκιου Φήστου, καθώς και ενώπιον του Βασιλιά Ηρώδη Αγρίππα.

Τελικά, προκειμένου να εξασφαλίσει μια δίκαιη ακροαματική διαδικασία, ο Παύλος είπε: «Τον Καίσαρα επικαλούμαι!»—τον πιο ισχυρό ηγέτη εκείνης της εποχής. — Πράξ. 25:11.

Η δίκη του Παύλου στο δικαστήριο του καίσαρα

Ένας άγγελος είπε αργότερα στον Παύλο: «Πρέπει να σταθείς ενώπιον του Καίσαρα». (Πράξ. 27:24) Ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Νέρων είχε πει στην αρχή της διακυβέρνησής του ότι δεν θα εκδίκαζε προσωπικά όλες τις υποθέσεις. Τα πρώτα οχτώ χρόνια της ηγεμονίας του, κατά κανόνα ανέθετε αυτό το έργο σε άλλους. Το βιβλίο «Η Ζωή και οι Επιστολές του Αγίου Παύλου» (The Life and Epistles of Saint Paul) αναφέρει ότι, όταν ο Νέρων δεχόταν να εκδικάσει ο ίδιος μια υπόθεση, διεξήγε την ακρόαση στο ανάκτορό του, όπου περιστοιχιζόταν από μια ομάδα συμβούλων με πολλή πείρα και επιρροή.

Η Γραφή δεν διευκρινίζει αν ο ίδιος ο Νέρων άκουσε και έκρινε τον Παύλο ή αν διόρισε κάποιον άλλον να ακούσει την προσφυγή του Παύλου και έπειτα να τον ενημερώσει. Ό,τι και αν συνέβη, ο Παύλος πιθανότατα εξήγησε ότι λάτρευε τον Θεό των Ιουδαίων και ότι πρότρεπε όλους τους ανθρώπους να αποδίδουν στην κυβέρνηση τη δέουσα τιμή. (Ρωμ. 13:1-7· Τίτο 3:1, 2) Φαίνεται ότι η προσπάθεια του Παύλου να υπερασπιστεί τα καλά νέα ενώπιον ανώτερων αξιωματούχων στέφθηκε με επιτυχία — το δικαστήριο του Καίσαρα τον άφησε ελεύθερο. —Φιλιπ. 2:24· Φιλήμ. 22.

Η αποστολή μας να υπερασπιστούμε τα καλά νέα

Ο Ιησούς είπε στους μαθητές του: «Θα σας σύρουν μπροστά σε κυβερνήτες και βασιλιάδες εξαιτίας μου για μαρτυρία σε αυτούς και στα έθνη». (Ματθ. 10:18) Είναι προνόμιο να εκπροσωπούμε τον Ιησού με αυτόν τον τρόπο. Οι προσπάθειές μας να υπερασπιστούμε τα καλά νέα μπορεί να οδηγήσουν σε νομικές νίκες. Βέβαια, οι αποφάσεις των ατελών ανθρώπων δεν “εδραιώνουν νομικά” τα καλά νέα με πλήρη έννοια. Μόνο η Βασιλεία του Θεού θα φέρει μόνιμη ανακούφιση από την καταδυνάστευση και την αδικία. —Εκκλ. 8:9· Ιερ. 10:23.

Ωστόσο, ακόμα και σήμερα, το όνομα του Ιεχωβά μπορεί να δοξαστεί όταν οι Χριστιανοί υπερασπίζονται την πίστη τους. Όπως ο Παύλος, έτσι και εμείς πρέπει να προσπαθούμε να είμαστε ήρεμοι, ειλικρινείς και πειστικοί. Ο Ιησούς είπε στους ακολούθους του ότι δεν θα χρειαζόταν να “προμελετούν πώς θα υπερασπιστούν τον εαυτό τους, γιατί. εκείνος θα τους έδινε στόμα και σοφία, στην οποία όλοι μαζί οι εναντιούμενοί τους δεν θα μπορούσαν να αντισταθούν ούτε να την αντικρούσουν” —  Λουκ. 21:14, 15· 2 Τιμ. 3:12· 1 Πέτρ. 3:15.

Όταν οι Χριστιανοί υπερασπίζονται την πίστη τους ενώπιον βασιλιάδων, κυβερνητών ή άλλων αξιωματούχων, μπορούν να δώσουν μαρτυρία σε ανθρώπους στους οποίους θα ήταν ίσως δύσκολο να φτάσει το Χριστιανικό άγγελμα με άλλον τρόπο. Μερικές ευνοϊκές δικαστικές αποφάσεις έχουν βελτιώσει νομικούς κώδικες, προστατεύοντας έτσι την ελευθερία λόγου και λατρείας. Αλλά ανεξαρτήτως της έκβασης τέτοιων υποθέσεων, το θάρρος που δείχνουν οι υπηρέτες του Θεού υπό δοκιμασία κάνει την καρδιά του να χαίρεται

  • Αναδημοσίευση από τη ΣΚΟΠΙΑ μελέτης του Σεπτεμβρίου 2016

Σχόλια (0)

There are no comments posted here yet

Υποβάλετε το σχόλιό σας

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
Συννημένα (0 / 3)
Share Your Location

Αυτό είναι το χωριό μου, το όμορφο Θραψανό, που ονειρευόμουν να ζήσω, κάποτε...

Αυτό είναι το χωριό μου, το Θραψανό... Φωτογραφημένο στις 6 Ιουλίου 2012. Τον αγαπώ αυτόν τον τόπο. Και κάποτε, ονειρευόμουν να ζήσω εκεί αρκετό καιρό, όταν θα έβγαινα στη σύνταξη.  Τώρα πια είμαι συνταξιούχος, έχοντας αλλάξει άποψη και πρωτεραιότητες στη ζωή μου... Η στιγμή που νόμιζα ότι δεν θα ερχόταν ποτέ, ήρθε! Δείτε ΕΔΩ μερικά πράγματα για το χωριό μου...

spiti.ktiti.dek23

Όταν η ζωή δεν το βάζει κάτω… Οι βουκαμβίλιες που ξεράθηκαν από την παγωνιά του Γενάρη 2017, όταν το χιόνι το έστρωσε για τα καλά στο χωριό (δες την ακριβώς από κάτω φωτογραφία, διότι είναι πολύ σπάνιο το χιόνι στο χωριό μας σε υψόμετρο 350 μ.). Χρειάστηκε να περιμένουμε λίγο... Αλλά ο χρόνος δεν είναι πρόβλημα, όσο είμαστε όρθιοι, μπορούμε και αντέχουμε τις αντιξοότητες… Η φωτογραφία αυτή, είναι τραβηγμένη το Νοέμβρη του 2023 όταν βάψαμε με άλλο χρώμα την εξωτερική και εσωτερική αυλή του σπιτιού...

xionismeno.spiti090117

Φωτογραφία τραβηγμένη στις 9/1/2017, στο χιονιά που άρεσε σε όλο το Θραψανό. Το πατρικό μου σπίτι, χιονισμένο. Απόλαυση οφθαλμών… Ευχαριστώ όσους είχαν την καλοσύνη και την προνοητικότητα να μου στείλουν αυτή τη φωτογραφία… Κάθε εποχή στο χωριό μου είναι όμορφη. Έτσι το βλέπω εγώ, έχοντας προσωπικά βιώματα… Οι όμορφες βουκαμβίλιες, από αυτόν τον πάγο, ξεράθηκαν, σε αντίθεση με την τριανταφυλλιά που, για άλλη μια φορά, αποδείχτηκε πολύ δυνατή και άντεξε... Αλλά η ζωή δεν σταματά! Ξαναπέταξαν πράσινα κλαριά, ξαναζωντάνεψαν!

parteria6

Φτιάξαμε και τα παρτέρια στα δυο περιβολάκια στην εξωτερική αυλή... Ο επόμενος στόχος, αν το θέλει ο Θεός και τον καταφέρουμε, είναι να μπουν πλακάκια και στις αυλές, τόσο στην εσωτερική, όσο και στην εξωτερική. Και μια πραγματική εξώπορτα που θα προστατεύει το σπίτι μας, καλύτερα, από τους ανόητους που δεν λείπουν. Ο στόχος παραμένει. Ελπίζω να τα καταφέρουμε να τον υλοποιήσουμε σ' αυτή τη ζωή.

thrapsano.arxio

Και μια ιστορική φωτογραφία που δείχνει το χωριό των πιθαράδων... Κρήτη, Θραψανό, 1958-1962, φωτογραφία του Roland Hampe. Την είδαμε δημοσιευμένη στη εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ Ηρακλείου της 10/5/2023. Τα νέα παιδιά, στις μέρες μας, συνεχίζουν αυτή την τέχνη. Αν τα βοηθούσε λίγο και η Πολιτεία, όλα θα ήταν καλύτερα... Δείτε κι αυτό ΕΔΩ το υπέροχο ντοκιμαντέρ για την αγγειοπλαστική στο Θραψανό που προβλήθηκε το Φλεβάρη του 2024  από την ΕΡΤ 3.

patris220624

Από την ημερήσια Ηρακλειώτικη εφημερίδα, ΠΑΤΡΙΣ. Την είδαμε δημοσιευμένη στη στήλη Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ, το Σάββατο 22/6/2024 με την ένδειξη: 1958-1962, Κρήτη, Θραψανό. Φωτογραφία Roland Hame (πηγή: Άσπρο και Μαύρο). Η φωτογραφία έχει και μια ακόμα συναισθηματική αξία για μένα. Τραβήχτηκε, όταν εγώ γενήθηκα. Και προφανώς έχει επιχρωματιστεί. Δεν υπήρχε χρωματιστό φίλμ, τότε...

Σε ποια φάση βρίσκεται σήμερα η σελήνη; Θέλετε να ξέρετε;

Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ

Η Αγία Γραφή περιγράφει μερικές φορές τους ανθρώπους με βάση την εργασία που έκαναν. Μιλάει για τον “Ματθαίο, τον εισπράκτορα φόρων”, τον “Σίμωνα τον βυρσοδέψη” και τον “Λουκά, τον αγαπητό γιατρό”. (Ματθ. 10:3· Πράξ. 10:6· Κολ. 4:14) Κάτι άλλο που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους είναι οι πνευματικοί διορισμοί ή τα προνόμιά τους. Διαβάζουμε για τον Βασιλιά Δαβίδ, τον προφήτη Ηλία και τον απόστολο Παύλο. Αυτοί οι άντρες εκτιμούσαν τους θεόδοτους διορισμούς τους. Παρόμοια και εμείς, αν έχουμε προνόμια υπηρεσίας, πρέπει να τα εκτιμούμε.

Ο αρχικός σκοπός του Ιεχωβά για την ανθρωπότητα ήταν να ζει για πάντα εδώ στη γη. (Γέν. 1:28· Ψαλμ. 37:29) Ο Θεός πρόσφερε γενναιόδωρα στον Αδάμ και στην Εύα διάφορα πολύτιμα δώρα που τους έδιναν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τη ζωή. (Διαβάστε Ιακώβου 1:17) Ο Ιεχωβά τούς χάρισε ελεύθερη βούληση, την ικανότητα να κάνουν λογικές σκέψεις και τη δυνατότητα να αγαπούν και να απολαμβάνουν φιλίες.

Ο Δημιουργός μιλούσε στον Αδάμ και τον συμβούλευε για το πώς να δείχνει την υπακοή του. Ο Αδάμ μάθαινε επίσης πώς να καλύπτει τις ανάγκες του καθώς και πώς να φροντίζει τα ζώα και τη γη. (Γέν. 2:15-17, 19, 20) Ο Ιεχωβά προίκισε επίσης τον Αδάμ και την Εύα με τις αισθήσεις της γεύσης, της αφής, της όρασης, της ακοής και της όσφρησης. Έτσι μπορούσαν να απολαμβάνουν πλήρως την ομορφιά και τα άφθονα αγαθά του παραδεισένιου σπιτιού τους. Για το πρώτο ανθρώπινο ζευγάρι, οι δυνατότητες να έχουν απόλυτα ικανοποιητική εργασία, να νιώθουν πλήρεις και να κάνουν ανακαλύψεις, ήταν απεριόριστες.

Τι μπορούμε να μάθουμε από τα λόγια που είπε ο Ιησούς στον Πέτρο; Χρειάζεται να προσέξουμε ώστε να μην αφήσουμε την αγάπη μας για τον Χριστό να εξασθενήσει και την προσοχή μας να αποσπαστεί από τα συμφέροντα της Βασιλείας. Ο Ιησούς γνώριζε πολύ καλά τις πιέσεις που σχετίζονται με τις ανησυχίες αυτού του συστήματος πραγμάτων. Ας μάθουμε, να εκτιμούμε όσα έχουμε...

ΕΝΑ SITE "ΑΠΑΓΚΙΟ" ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!

Αυτόν τον ιστότοπο τον «παλεύω» πολλά χρόνια. Πολύ πριν γνωρίσω την αλήθεια και βρω σκοπό στη ζωή μου. Φανταζόμουν τον εαυτό μου συνταξιούχο στο χωριό, με μια σχετικά καλή οικονομική επιφάνεια, δεδομένης μιας καλής σύνταξης που είχα οικοδομήσει πολλά πάνω της και ήθελα να έχω κάτι, για να περνάω το χρόνο μου.

Σήμερα, όλα έχουν αλλάξει γύρω μου, όλα εκτός από το Site αυτό. Δηλαδή, άλλαξε κι αυτό λιγάκι προσανατολισμό… Αντί να περνάει την ώρα του με κούφια δημοσιογραφικά θέματα, που δεν είχαν να προσφέρουν και πολλά πράγματα στους ανθρώπους, προσφέρει ελπίδα για ένα βέβαιο, καλύτερο αύριο.

Αυτήν την αληθινή ελπίδα, προσπαθεί να βάλει στις καρδιές των αναγνωστών του και να τους ενθαρρύνει να πιστέψουν ότι όλες αυτές οι δυσκολίες κάθε μορφής που ζούμε είναι παροδικές. Τα ωραία, είναι μπροστά μας... Και μπορούμε να τα ζήσουμε, φτάνει να το θέλουμε πραγματικά.

Αρκεί να μη στηριζόμαστε στην αξιοπιστία των ανθρώπων που σήμερα είναι κι αύριο όχι… Ούτε στις δυνάμεις μας. Αλλά στον Λόγο Εκείνου που είναι απόλυτα αξιόπιστος και να ακολουθούμε στη ζωή μας τις φωτεινές προειδοποιητικές  πινακίδες που έχει βάλει στο δρόμο μας…

ΚΡΕΟΝΤΑΣ, τέλος...

Το φύλλο που βλέπετε εδώ είναι το τελευταίο της εκδοτικής προσπάθειας του Εξωραϊστικού Συλλόγου της Κολοκυνθούς,  “Κρέοντας”. Δείτε το ΕΔΩ. Είναι το τεύχος 25 κι ΕΔΩ δείτε το αμέσως προηγούμενο. Ο ΚΡΕΟΝΤΑΣ αναγκάστηκε να αναστέλλει την έκδοσή του στην πρώτη μεγάλη οικονομική κρίση. Σε δύσκολες εποχές δεν άντεχε άλλο, τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη. Βέβαια κάθε φύλλο που αναστέλλει την έκδοσή του, θέλει να ελπίζει και ονειρεύεται την επανέκδοση του... Μακάρι να γίνει έτσι. Και να μην είναι μόνο οι καλές προθέσεις των ανθρώπων του Συλλόγου...

Στο ρόλο του Συνταξιούχου

Αν έχεις κάπου να κρατηθείς, αν μπορείς να περιμένεις, η υπομονή αμείβεται.
Άπό τις 24/10/2020 είμαι πια συνταξιούχος!… Όλα εξελίχθηκαν καλά, όπως το περίμενα και τον Νοέμβρη του 2020 μπήκαν τα χρήματα της σύνταξης μου στο λογαριασμό μου. κι από τότε όλα γίνονται κανονικά, στην ώρα τους... Η αγωνία μου μετρούσε από τον Νοέμβριο του 2019, οπότε και κατέθεσα τα χαρτιά μου. Μια διαδικασία που κράτησε σχεδόν ένα χρόνο! 

Όλα αυτά έγιναν μέσα σε μια πρωτόγνωρη, δύσκολη εποχή του κορονοϊού Covid-19, με λοκντάουν και χωρίς τις μικρές εφημερίδες που βγάζω. Και όμως, όλα πήγαν καλά! Με τη βοήθεια ανθρώπων που μας αγαπούν, των παιδιών της Σούλας, δεν έχασα καμιά από τις ρυθμίσεις που είχα κάνει... Και δεν στερηθήκαμε τίποτα, από τα βασικά πράγματα. Ο Ιεχωβά να τους ευλογεί!

Δοξάζω τον Ιεχωβά για την καλή έκβαση του πράγματος! Και τον ευχαριστώ, γιατί αν δεν ήταν το ισχυρό χέρι Του να με οπλίζει με υπομονή και εγκαρτέρηση, όλα θα ήταν πολύ πιο δύσκολα!

Μικρές πινελιές αγάπης

athina1

Γεμάτος όμορφες, ξεχωριστές πινελιές, είναι αυτός ο ιστότοπος που διαβάζετε. Ξεκίνησε, για να καλύψει κάποιες ανάγκες έκφρασης, με δημοσιογραφικό κυρίως περιεχόμενο και τον βλέπουμε να εξελίσσεται ουσιαστικά σε ένα σημείο συνάντησης και επαφής, ανάμεσα σε φίλους. Και η αναφορά στις πινελιές δεν είναι καθόλου τυχαία. Κάπως έτσι δεν λειτουργούν και οι ζωγράφοι; Μόνο που εδώ το πράγμα μοιράζεται, ανάμεσα στις λέξεις και τις εικόνες. Και περιγράφουν μια ζωή πραγματική, όχι από αυτές που κυριαρχούν στη φαντασία και στο διαδίκτυο.

Δοκιμασία από τον Covid-19

Ότι μέχρι χθες, μόνο ως θεωρία γνωρίζαμε, το είδαμε να εφαρμόζεται στη ζωή μας... Και πήραμε τα μαθήματα μας. Δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

Το "φευγιό" της αδερφής μου

Η Γιωργία μας "έφυγε" για πάντα από κοντά μας το 2011. Και ο θάνατος του Γιάννη έναν ακριβώς χρόνο, μετά. Λιγοστεύουμε...

Έφυγε και ο Κωστής μας

Λιγοστεύουμε... Μετά τη Γεωργία μας, "έφυγε" και ο Κωστής μας. Τον αποχαιρετήσαμε (δείτε ΕΔΩ) με συγκίνηση... Θα τα ξαναπούμε αδελφέ!

Developed by OnScreen - Content by Nikos Theodorakis - Powered by FRIKTORIA