"Κλείσαμε" το τ. 176, της εφημερίδας "ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ Σιδηρόδρομος". Και τώρα, πιεστήριο!

ilektikos175

Αυτό είναι το φύλλο του ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ τ. 175, το φύλλο που κυκλοφορεί τώρα. Μπορείτε να το δείτε όπως είναι τυπωμένο ΕΔΩ. Σταθερός, όπως πάντα στην παρουσία του! Σταθεροί και οι άνθρωποι που έχουν την ευθύνη έκδοσης του, από το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ, η Διοίκηση του. Την Παρασκευή 27/12/2024 πήρα ύλη για το νέο τεύχος. Και χθες το μεσημέρα κατά τη μία πήγαμε στο τυπογραφείο κάναμε τις τελευταίες "πινελλιές" και την "κλείσαμε".

anagrafi.040324

Εδώ, σ' αυτό το τυπογραφείο, την ΑΝΑΓΡΑΦΗ, στο Περιστέρι, γίνεται η τεχνική επεξεργασία του "ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ Σιδηρόδρομου". Η Ανδρομάχη ή Μάχη είναι η κοπέλα που συνεργαζόμαστε. Την ευχαριστούμε για την άψογη συνεργασία, όπως και τους ανθρώπους του τυπογραφείου, Σάκη και Δημήτρη.

ilektrikos.171Η έκδοση μιας εφημερίδας είναι ένας κύκλος. Μόλις ολοκληρωθεί ένα τεύχος και αφού περάσει λίγος καιρός και το χαρούν οι ανθρωποι του, αρχίζουμε να ετοιμάζουμε το επόμενο. Έτσι λοιπόν  την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024 κατέβηκα στον Πειραιά για να παραλάβω το υλικό για το νέο τεύχος 176.  Και παρότι ήταν μια περίοδος γιορτών με πολλές ενδιάμεσες αργίες, όλα πήγαν καλά και χθες το μεσιμέρι, ώρα 13:00 πήγαμε εκεί και την "κλείσαμε" δίνοντας τις τελευταίες πινελιές ώστε να φύγει για το πιεστήριο... Εδώ όμως θα τη δείτε σε λίγες ώρες, κατά το μεσημέρι...

Χαίρομαι κάθε φορά που συμβαίνει να  ολοκληρώνουμε αυτή τη διαδικασία, επειδή είναι απόλυτα σταθεροί και κάνουμε πραγματική δουλειά, όταν βρισκόμαστε από κοντά... Όλα τριγύρω αλλάζουμε κι όλα τα ίδια μένουν, λέει ένας ποιητής. Ο χρόνος φεύγει σαν αέρας. Είναι μια όμορφη διαδικασία που γίνεται, κάθε δίμηνο. Διότι κάθε πράγμα που αξίζει, έχει τη δουλειά του. Τίποτα και πουθενά, κάτι, δε γίνεται "μαγικά" κι από μόνο του.

Το συναίσθημα; Χαρά για κάτι όμορφο που δημιουργούμε τακτικά με συνέπεια και συνέχεια. Μια όμορφη διαδικασία που επαναλαμβάνεται σταθερά, χρόνια τώρα. Και δεν ξέρω το γιατί (ή μάλλον ξέρω...) αλλά μ' αρέσει πολύ όλη αυτή η διαδικασία. Κι αυτό, το κάνουν οι άνθρωποι του να φαίνεται έτσι. Ιδιαίτερα ο πρόεδρος Θύμιος Ρουσιάς! Νιώθω την αγάπη τους, τη ζεστασιά, την καλή συνεργασία τους που αποτυπώνεται και στην ποιότητα της δουλειάς μας.

Και κάπως έτσι η ιστορία μας με το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ, σύνεχίζεται. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που θεωρώ μεγάλο προνόμιο μου να συνεχίζω μαζί τους αυτό που ξεκίνησε εδώ και 30 χρόνια, από τη γέννηση της εφημερίδας με τους συνταξιούχους του ΗΣΑΠ. Ανθρώπους ξεχωριστούς, με ήθος και συνείδηση που σπάνια βρίσκεις στον κόσμο, στο συνάφι εκείνων που ασχολούνται με τα κοινά. 

Αν και έχω αλλάξει δύο ανθρώπους, στις θέσεις ευθύνης του προέδρου στο Σωματείο, τον Μανώλη Φωτόπουλο στο ξεκίνημα και για 15 χρόνια και τον Θύμιο Ρουσιά τα τελευταία 12 χρόνια, ποτέ δεν είχα πρόβλημα από κανέναν τους. Τον Θύμιο τον ήξερα και συνεργάστηκα μαζί του, άλλα δέκα χρόνια πριν, καθώς ήταν ο Γραμματέας του Σωματείου, επί εποχής Φωτόπουλου.

Εξαιρετικοί άνθρωποι! Είναι από αυτούς που λύνουν, αντί να δημιουργούν προβλήματα, που χαίρονται μ' αυτό που κάνουν και δεν μιζεριάζουν από λάθη που μπορεί να συμβούν. Και επιπλέον, εκτιμούν πολύ τη δουλειά που τους προσφέρω, όλα αυτά τα χρόνια.

Κι όταν λέω «φτιάχνω» την εφημερίδα που βλέπετε, εννοώ ότι τη σχεδιάζω και την υλοποιώ ως έκδοση. Δίνω δηλαδή μορφή στα άψυχα κείμενα. Στην έκδοση που μπορείτε να δείτε πατώντας ΕΔΩ, και που είναι η τελευταία, όπως θα διαπιστώσετε.

Είναι ένα έντυπο «συνδικαλιστικό», με την έννοια ότι προβάλλει τη δράση του Σωματείου, αλλά και δημιουργεί εκείνες τις προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για να διατηρείται (το Σωματείο και οι άνθρωποι του) ενωμένο και αγαπημένο στα μάτια των 2.000- 2.500 περίπου μελών του, συνταξιούχων του ΗΣΑΠ σε όλη την Ελλάδα, όπου κι αν μένουν.

Βέβαια, όπως σε όλους, η πανδημία του Covid-19, δημιούργησε κι εδώ τα προβλήματα της. Εκείνον τον καιρό, θυμάμαι, οι άνθρωποι του Σωματείου, παίρνοντας όλα τα μέτρα ασφαλείας, πήγαιναν τρεις φορές την εβδομάδα στον Πειραιά, στα γραφεία τους και σαν τα μυρμήγκια, ιδιαίτερα ο Θύμιος, ακόμα και από το σπίτι του, μάζευε την ύλη του 16σέλιδου ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ σε σχήμα ταμπλόιντ.

Μ’ αυτόν τον τρόπο και με καλό προγραμματισμό, κατάφεραν να μην χάσουν εκδόσεις, παρά μόνο μία! Άθλος, αν σκεφτεί κανείς, από τι περάσαμε… Και τι περνάμε! Αφού ο φόβος για τον Covid-19 δεν έχει φύγει, εντελώς.

Διατηρούν επίσης ένα εξαιρετικό διαδικτυακό τόπο για την άμεση ενημέρωση των μελών τους. Τις άμεσες ανακοινώσεις τις «ανεβάζει» η Ελευθερία, που έχει και τη γραμματειακή υποστήριξη του Σωματείου. Και τη γενική επιμέλεια έχω εγώ. Δείτε το ΕΔΩ, παρακαλώ.

Γενικά, είμαι πολύ χαρούμενος που συνεργάζομαι μαζί τους. Ακούν τις παρατηρήσεις μου, προσεκτικά και τις περισσότερες φορές τις εφαρμόζουν. Κάνουν τη δουλειά μου δημιουργική και ευχάριστη και τους ευχαριστώ γι’ αυτό. Και καθώς κι εγώ είμαι πια ο ίδιος συνταξιούχος, τους καταλαβαίνω όλο και περισσότερο. Το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ, αποτελεί ένα πρότυπο δημιουργικότητας.

Κάποιοι λένε ότι τα Σωματεία Συνταξιούχων, είναι για απομάχους της δουλειάς. Που ζουν στο περιθώριο και ζουν με τις μνήμες τους από τα παλιά. Μπορεί να είναι και αυτό, αλλά πιστέψτε με, πολλοί νέοι θα ήθελαν να τους μιμηθούν στη δουλειά που προσφέρουν, εθελοντικά, για το κοινό καλό!

The News

Μια Θεϊκή Ιδιότητα Πολυτιμότερη από τα Διαμάντια! Σας περνά από το μυαλό ποια είναι, αλήθεια;

theiki.idiotita1
Ακούγεται κάπως στις μέρες μας, αλλά για το ζευγάρι αυτό της ιστορίας μας η εντιμότητα ήταν πολύ πιο ακριβή από οτιδήποτε άλλο στον κόσμο… Ούτε μια στιγμή δε σκέφτηκαν να κρατούσαν το πορτοφόλι που δεν τους ανήκε… Το παρέδωσαν λοιπόν στην αστυνομία…

theiki.idiotita2
Η εντιμότητα, μας επιτρέπει να διατηρούμε καθαρή συνείδηση και να έχουμε παρρησία στη διακονία. Αυτή είναι λεζάντα που συνοδεύει αυτή τη φωτογραφία στη ΣΚΟΠΙΑ μελέτης του Ιουνίου. Πόσο δίκιο έχει! Και είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι το διαπιστώνουμε στην μεγάλη πλειοψηφία των αδελφών μας.

theiki.idiotita3
Κανένα διαμάντι δεν αξίζει πιο πολύ από τις όμορφες ιδιότητες του Ιεχωβά Θεού… Κι αυτό το ξέρουν πολύ καλά όσοι μελετούν το Λόγο του, την Αγία Γραφή και προσπαθούν σε καθημερινή βάση να βάλουν σε μια σωστή βάση τον ατελή χαρακτήρα τους…

mia agaliaΑπό παλιά, τα διαμάντια θεωρούνται πολύτιμα πετράδια. Η αξία μερικών εκτιμάται σε εκατομμύρια ευρώ. Θα ήταν δυνατόν, ωστόσο, από την άποψη του Θεού, να υπάρχουν κάποια πράγματα πολυτιμότερα από τα διαμάντια ή άλλα πετράδια;

Η Χαϊγκανούς, μια αβάφτιστη ευαγγελιζόμενη στην Αρμενία, βρήκε κοντά στο σπίτι της ένα διαβατήριο. Μέσα υπήρχαν χρεωστικές κάρτες και ένα σεβαστό ποσό. Το είπε στον σύζυγό της, ο οποίος ήταν και αυτός αβάφτιστος ευαγγελιζόμενος.

Το ζευγάρι είχε σοβαρά οικονομικά προβλήματα καθώς και χρέη. Αποφάσισαν όμως να πάνε τα χρήματα στη διεύθυνση που υπήρχε στο διαβατήριο. Ο κύριος που το είχε χάσει δεν πίστευε στα μάτια του — το ίδιο και η οικογένειά του. Η Χαϊγκανούς και ο σύζυγός της εξήγησαν ότι η εντιμότητά τους ήταν αποτέλεσμα των όσων μάθαιναν από την Αγία Γραφή. Ένιωθαν ότι έπρεπε να είναι έντιμοι, και αξιοποίησαν αυτή την ευκαιρία για να μιλήσουν σχετικά με τους Μάρτυρες του Ιεχωβά και να αφήσουν κάποια έντυπα στην οικογένεια.

Η οικογένεια ήθελε να δώσει στην Χαϊγκανούς κάποια χρήματα ως αμοιβή, αλλά εκείνη αρνήθηκε. Την επομένη, η σύζυγος επισκέφτηκε το ζευγάρι στο σπίτι του και, ως ένδειξη εκτίμησης της οικογένειάς της, επέμεινε να δεχτεί η Χαϊγκανούς ένα διαμαντένιο δαχτυλίδι.

Όπως εκείνη η οικογένεια, πολλοί άνθρωποι θα έμεναν κατάπληκτοι με την εντιμότητα της Χαϊγκανούς και του συζύγου της. Αλλά ο Ιεχωβά θα έμενε κατάπληκτος; Πώς θα έβλεπε εκείνος την εντιμότητά τους; Άξιζε η έντιμη στάση τους τον κόπο;

Ιδιότητες πολυτιμότερες από τα υλικά πράγματα

Δεν είναι δύσκολο να δοθεί απάντηση στις παραπάνω ερωτήσεις. Ο λόγος είναι ότι οι υπηρέτες του Θεού πιστεύουν πως το να εκδηλώνουν τις ιδιότητες του Ιεχωβά είναι πολυτιμότερο στα μάτια του από τα διαμάντια, το χρυσάφι ή άλλα υλικά πράγματα. Ναι, η άποψη του Ιεχωβά για το τι είναι πολύτιμο και τι όχι διαφέρει από την άποψη των περισσότερων ανθρώπων. (Ησ. 55:8, 9) Και όσο για τους υπηρέτες του, το να αντανακλούν τις ιδιότητες του Ιεχωβά σε πληρέστερο βαθμό είναι ανεκτίμητο επίτευγμα.

Αυτό φαίνεται από τα όσα λέει η Γραφή για τη διάκριση και τη σοφία. Τα εδάφια Παροιμίες 3:13-15 αναφέρουν: «Ευτυχισμένος είναι ο άνθρωπος που βρήκε σοφία και ο άνθρωπος που αποκτάει διάκριση, γιατί αυτή αποτελεί κέρδος καλύτερο από το ασήμι και σοδειά καλύτερη και από το χρυσάφι. Είναι πολυτιμότερη από τα κοράλλια, και όλα τα άλλα πράγματα που σου φέρνουν ευχαρίστηση δεν είναι ισάξιά της». Σαφώς, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ο Ιεχωβά θεωρεί τέτοιες ιδιότητες πολυτιμότερες από οποιουσδήποτε υλικούς θησαυρούς.

Τι θα πούμε, λοιπόν, για την εντιμότητα;

Ο ίδιος ο Ιεχωβά είναι έντιμος, «δεν μπορεί να πει ψέματα». (Τίτο 1:2) Ενέπνευσε δε τον απόστολο Παύλο να γράψει στους Εβραίους Χριστιανούς του πρώτου αιώνα: «Να προσεύχεστε για εμάς, γιατί είμαστε πεπεισμένοι ότι έχουμε έντιμη συνείδηση, επειδή θέλουμε να συμπεριφερόμαστε έντιμα σε όλα».—Εβρ. 13:18.

Ο Ιησούς Χριστός έθεσε καλό παράδειγμα εντιμότητας. Θυμηθείτε, λόγου χάρη, όταν ο Αρχιερέας Καϊάφας αναφώνησε: «Σε ορκίζω στον ζωντανό Θεό να μας πεις αν εσύ είσαι ο Χριστός, ο Γιος του Θεού!» Ο Ιησούς προσδιόρισε με εντιμότητα τον εαυτό του ως τον Μεσσία, μολονότι η ειλικρινής του παραδοχή ήταν δυνατόν να επιτρέψει στο Σάνχεδριν να ισχυριστεί ότι ήταν βλάσφημος και μπορούσε να οδηγήσει στην εκτέλεσή του.—Ματθ. 26:63-67.

Τι θα πούμε για εμάς; Θα είμαστε έντιμοι σε καταστάσεις όπου μια ασήμαντη παράλειψη ή αλλαγή στη διατύπωση των λέξεων θα μπορούσε να μας αποφέρει υλικό κέρδος;

Εντιμότητα — η πρόκληση

Ομολογουμένως, είναι δύσκολο να εκδηλώνει κάποιος εντιμότητα σε αυτές τις τελευταίες ημέρες στις οποίες πολλοί είναι «φίλαυτοι, φιλάργυροι». (2 Τιμ. 3:2) Μια οικονομική κρίση ή η αβεβαιότητα για την εργασία έχει αντίκτυπο στην εντιμότητα. Πολλοί πιστεύουν ότι είναι δικαιολογημένοι να κλέβουν, να εξαπατούν ή να κάνουν άλλα ανέντιμα πράγματα. Αυτή η αντίληψη είναι τόσο διαδεδομένη ώστε, όταν περιλαμβάνεται υλικό κέρδος, πολλοί θεωρούν εντελώς αδιανόητο το να φερθούν έντιμα. Ακόμη και κάποιοι Χριστιανοί έχουν πάρει άσοφες αποφάσεις σε αυτόν τον τομέα και χάριν “ανέντιμου υλικού κέρδους” έχουν χάσει την καλή τους υπόσταση στην εκκλησία.—1 Τιμ. 3:8· Τίτο 1:7.

Η συντριπτική πλειονότητα των Χριστιανών όμως μιμούνται τον Ιησού. Αντιλαμβάνονται ότι οι θεϊκές ιδιότητες είναι πιο σημαντικές από οποιαδήποτε πλούτη ή οφέλη. Συνεπώς, οι Χριστιανοί νεαροί δεν αντιγράφουν για να πάρουν καλούς βαθμούς στο σχολείο. (Παρ. 20:23) Είναι αλήθεια ότι η εντιμότητα μπορεί να μην ανταμείβεται πάντα, όπως συνέβη με τη Χαϊγκανούς. Ωστόσο, το να είμαστε έντιμοι είναι σωστό στα μάτια του Θεού, και μας επιτρέπει να διατηρούμε καθαρή συνείδηση, κάτι πραγματικά πολύτιμο.

Το παράδειγμα του Γκατζίκ το δείχνει αυτό παραστατικά. Ο ίδιος λέει: «Προτού γίνω Χριστιανός, εργαζόμουν για μια μεγάλη εταιρία της οποίας ο ιδιοκτήτης γλίτωνε τους φόρους δηλώνοντας μόνο ένα μικρό μέρος από τα κέρδη της. Μιας και ήμουν ο γενικός διευθυντής, αναμενόταν να κλείνω “συμφωνία” με τον ελεγκτή της εφορίας δωροδοκώντας τον για να παραβλέπει τις απάτες της εταιρίας. Ως αποτέλεσμα, απέκτησα τη φήμη του ανέντιμου ανθρώπου. Όταν γνώρισα την αλήθεια, αρνήθηκα να συνεχίσω να το κάνω αυτό, παρότι η δουλειά ήταν εξαιρετικά επικερδής. Άνοιξα λοιπόν τη δική μου επιχείρηση. Και από την πρώτη κιόλας μέρα, καταχώρισα νομικά την εταιρία μου και πλήρωνα όλους τους φόρους μου».—2 Κορ. 8:21.

Ο Γκατζίκ συνεχίζει: «Το εισόδημά μου μειώθηκε περίπου στο μισό, οπότε ήταν πλέον πρόκληση το να προμηθεύω για την οικογένειά μου. Τώρα όμως, είμαι πιο ευτυχισμένος. Έχω καθαρή συνείδηση ενώπιον του Ιεχωβά. Αποτελώ καλό παράδειγμα για τους δύο γιους μου, και έχω αποκτήσει τα προσόντα για προνόμια στην εκκλησία. Μεταξύ των οικονομικών ελεγκτών και άλλων με τους οποίους συνεργάζομαι, έχω τώρα τη φήμη έντιμου ανθρώπου».

Ο Ιεχωβά είναι πηγή βοήθειας

Ο Ιεχωβά αγαπάει εκείνους που στολίζουν τη διδασκαλία του με το να εκδηλώνουν τις έξοχες ιδιότητές του, περιλαμβανομένης και της εντιμότητας. (Τίτο 2:10) Ενέπνευσε τον Βασιλιά Δαβίδ να δώσει την εξής διαβεβαίωση: «Νέος ήμουν και γέρασα, και όμως δεν είδα δίκαιο εγκαταλειμμένο ούτε κάποιον απόγονό του να ζητάει ψωμί».—Ψαλμ. 37:25.

Η εμπειρία της πιστής Ρουθ το επιβεβαιώνει αυτό. Εκείνη έμεινε προσκολλημένη στην πεθερά της, τη Ναομί, αντί να την εγκαταλείψει στα γηρατειά της. Η Ρουθ πήγε να ζήσει στον Ισραήλ, όπου θα μπορούσε να λατρεύει τον αληθινό Θεό. (Ρουθ 1:16, 17) Εκεί αποδείχτηκε έντιμη και εργατική, σταχυολογώντας φιλόπονα σύμφωνα με τη διευθέτηση του Νόμου. Παρόμοια με τα όσα έζησε και ο Δαβίδ αργότερα, ο Ιεχωβά δεν άφησε τη Ρουθ και τη Ναομί σε ανέχεια. (Ρουθ 2:2-18) Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Ιεχωβά έκανε πολύ περισσότερα από το να προμηθεύσει απλώς για τη Ρουθ από υλική άποψη. Την επέλεξε ως πρόγονο του Βασιλιά Δαβίδ, ακόμα δε και του υποσχεμένου Μεσσία! —Ρουθ 4:13-17· Ματθ. 1:5, 16.

Κάποιοι υπηρέτες του Ιεχωβά ίσως βρίσκονται σε καταστάσεις όπου φαίνεται πολύ δύσκολο να εξασφαλίζουν τα αναγκαία. Αντί να ψάχνουν για μια εύκολη αλλά συνάμα ανέντιμη διέξοδο, αγωνίζονται να εργάζονται σκληρά και να είναι επιμελείς. Με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύουν ότι εκτιμούν τις έξοχες ιδιότητες του Θεού, συμπεριλαμβανομένης της εντιμότητας,  περισσότερο από οτιδήποτε το υλικό. —Παρ. 12:24· Εφεσ. 4:28.

Όπως η Ρουθ, Χριστιανοί σε όλο τον κόσμο έχουν θέσει πίστη στη δύναμη που διαθέτει ο Ιεχωβά να βοηθάει. Έχουν δείξει ανεπιφύλακτη εμπιστοσύνη σε Εκείνον που φρόντισε να καταγραφεί η εξής υπόσχεση στον Λόγο του: «Δεν πρόκειται να σε αφήσω ούτε πρόκειται να σε εγκαταλείψω». (Εβρ. 13:5) Ο Ιεχωβά έχει δείξει επανειλημμένα ότι και μπορεί και πρόκειται να βοηθήσει τους μη προνομιούχους που εκδηλώνουν εντιμότητα σε κάθε περίπτωση. Έχει παραμείνει συνεπής στην υπόσχεσή του ότι θα προμηθεύει τα αναγκαία της ζωής. —Ματθ. 6:33.

Ναι, οι άνθρωποι μπορεί να θεωρούν πολύτιμα τα διαμάντια και άλλα αντικείμενα αξίας. Αλλά εμείς μπορούμε να είμαστε βέβαιοι πως, για τον ουράνιο Πατέρα μας, το γεγονός ότι εκδηλώνουμε εντιμότητα καθώς και τις άλλες ιδιότητές του αξίζει σίγουρα περισσότερο, ναι πολύ περισσότερο, από οποιαδήποτε πολύτιμα πετράδια!

  • Αναδημοσίευση από τη ΣΚΟΠΙΑ (έκδοση μελέτης) Ιούνιος 2016

Σχόλια (0)

There are no comments posted here yet

Υποβάλετε το σχόλιό σας

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
Συννημένα (0 / 3)
Share Your Location

Αυτό είναι το χωριό μου, το όμορφο Θραψανό, που ονειρευόμουν να ζήσω, κάποτε...

Αυτό είναι το χωριό μου, το Θραψανό... Φωτογραφημένο στις 6 Ιουλίου 2012. Τον αγαπώ αυτόν τον τόπο. Και κάποτε, ονειρευόμουν να ζήσω εκεί αρκετό καιρό, όταν θα έβγαινα στη σύνταξη.  Τώρα πια είμαι συνταξιούχος, έχοντας αλλάξει άποψη και πρωτεραιότητες στη ζωή μου... Η στιγμή που νόμιζα ότι δεν θα ερχόταν ποτέ, ήρθε! Δείτε ΕΔΩ μερικά πράγματα για το χωριό μου...

spiti.ktiti.dek23

Όταν η ζωή δεν το βάζει κάτω… Οι βουκαμβίλιες που ξεράθηκαν από την παγωνιά του Γενάρη 2017, όταν το χιόνι το έστρωσε για τα καλά στο χωριό (δες την ακριβώς από κάτω φωτογραφία, διότι είναι πολύ σπάνιο το χιόνι στο χωριό μας σε υψόμετρο 350 μ.). Χρειάστηκε να περιμένουμε λίγο... Αλλά ο χρόνος δεν είναι πρόβλημα, όσο είμαστε όρθιοι, μπορούμε και αντέχουμε τις αντιξοότητες… Η φωτογραφία αυτή, είναι τραβηγμένη το Νοέμβρη του 2023 όταν βάψαμε με άλλο χρώμα την εξωτερική και εσωτερική αυλή του σπιτιού...

xionismeno.spiti090117

Φωτογραφία τραβηγμένη στις 9/1/2017, στο χιονιά που άρεσε σε όλο το Θραψανό. Το πατρικό μου σπίτι, χιονισμένο. Απόλαυση οφθαλμών… Ευχαριστώ όσους είχαν την καλοσύνη και την προνοητικότητα να μου στείλουν αυτή τη φωτογραφία… Κάθε εποχή στο χωριό μου είναι όμορφη. Έτσι το βλέπω εγώ, έχοντας προσωπικά βιώματα… Οι όμορφες βουκαμβίλιες, από αυτόν τον πάγο, ξεράθηκαν, σε αντίθεση με την τριανταφυλλιά που, για άλλη μια φορά, αποδείχτηκε πολύ δυνατή και άντεξε... Αλλά η ζωή δεν σταματά! Ξαναπέταξαν πράσινα κλαριά, ξαναζωντάνεψαν!

parteria6

Φτιάξαμε και τα παρτέρια στα δυο περιβολάκια στην εξωτερική αυλή... Ο επόμενος στόχος, αν το θέλει ο Θεός και τον καταφέρουμε, είναι να μπουν πλακάκια και στις αυλές, τόσο στην εσωτερική, όσο και στην εξωτερική. Και μια πραγματική εξώπορτα που θα προστατεύει το σπίτι μας, καλύτερα, από τους ανόητους που δεν λείπουν. Ο στόχος παραμένει. Ελπίζω να τα καταφέρουμε να τον υλοποιήσουμε σ' αυτή τη ζωή.

thrapsano.arxio

Και μια ιστορική φωτογραφία που δείχνει το χωριό των πιθαράδων... Κρήτη, Θραψανό, 1958-1962, φωτογραφία του Roland Hampe. Την είδαμε δημοσιευμένη στη εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ Ηρακλείου της 10/5/2023. Τα νέα παιδιά, στις μέρες μας, συνεχίζουν αυτή την τέχνη. Αν τα βοηθούσε λίγο και η Πολιτεία, όλα θα ήταν καλύτερα... Δείτε κι αυτό ΕΔΩ το υπέροχο ντοκιμαντέρ για την αγγειοπλαστική στο Θραψανό που προβλήθηκε το Φλεβάρη του 2024  από την ΕΡΤ 3.

patris220624

Από την ημερήσια Ηρακλειώτικη εφημερίδα, ΠΑΤΡΙΣ. Την είδαμε δημοσιευμένη στη στήλη Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ, το Σάββατο 22/6/2024 με την ένδειξη: 1958-1962, Κρήτη, Θραψανό. Φωτογραφία Roland Hame (πηγή: Άσπρο και Μαύρο). Η φωτογραφία έχει και μια ακόμα συναισθηματική αξία για μένα. Τραβήχτηκε, όταν εγώ γενήθηκα. Και προφανώς έχει επιχρωματιστεί. Δεν υπήρχε χρωματιστό φίλμ, τότε...

Σε ποια φάση βρίσκεται σήμερα η σελήνη; Θέλετε να ξέρετε;

Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ

Η Αγία Γραφή περιγράφει μερικές φορές τους ανθρώπους με βάση την εργασία που έκαναν. Μιλάει για τον “Ματθαίο, τον εισπράκτορα φόρων”, τον “Σίμωνα τον βυρσοδέψη” και τον “Λουκά, τον αγαπητό γιατρό”. (Ματθ. 10:3· Πράξ. 10:6· Κολ. 4:14) Κάτι άλλο που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους είναι οι πνευματικοί διορισμοί ή τα προνόμιά τους. Διαβάζουμε για τον Βασιλιά Δαβίδ, τον προφήτη Ηλία και τον απόστολο Παύλο. Αυτοί οι άντρες εκτιμούσαν τους θεόδοτους διορισμούς τους. Παρόμοια και εμείς, αν έχουμε προνόμια υπηρεσίας, πρέπει να τα εκτιμούμε.

Ο αρχικός σκοπός του Ιεχωβά για την ανθρωπότητα ήταν να ζει για πάντα εδώ στη γη. (Γέν. 1:28· Ψαλμ. 37:29) Ο Θεός πρόσφερε γενναιόδωρα στον Αδάμ και στην Εύα διάφορα πολύτιμα δώρα που τους έδιναν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τη ζωή. (Διαβάστε Ιακώβου 1:17) Ο Ιεχωβά τούς χάρισε ελεύθερη βούληση, την ικανότητα να κάνουν λογικές σκέψεις και τη δυνατότητα να αγαπούν και να απολαμβάνουν φιλίες.

Ο Δημιουργός μιλούσε στον Αδάμ και τον συμβούλευε για το πώς να δείχνει την υπακοή του. Ο Αδάμ μάθαινε επίσης πώς να καλύπτει τις ανάγκες του καθώς και πώς να φροντίζει τα ζώα και τη γη. (Γέν. 2:15-17, 19, 20) Ο Ιεχωβά προίκισε επίσης τον Αδάμ και την Εύα με τις αισθήσεις της γεύσης, της αφής, της όρασης, της ακοής και της όσφρησης. Έτσι μπορούσαν να απολαμβάνουν πλήρως την ομορφιά και τα άφθονα αγαθά του παραδεισένιου σπιτιού τους. Για το πρώτο ανθρώπινο ζευγάρι, οι δυνατότητες να έχουν απόλυτα ικανοποιητική εργασία, να νιώθουν πλήρεις και να κάνουν ανακαλύψεις, ήταν απεριόριστες.

Τι μπορούμε να μάθουμε από τα λόγια που είπε ο Ιησούς στον Πέτρο; Χρειάζεται να προσέξουμε ώστε να μην αφήσουμε την αγάπη μας για τον Χριστό να εξασθενήσει και την προσοχή μας να αποσπαστεί από τα συμφέροντα της Βασιλείας. Ο Ιησούς γνώριζε πολύ καλά τις πιέσεις που σχετίζονται με τις ανησυχίες αυτού του συστήματος πραγμάτων. Ας μάθουμε, να εκτιμούμε όσα έχουμε...

ΕΝΑ SITE "ΑΠΑΓΚΙΟ" ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!

Αυτόν τον ιστότοπο τον «παλεύω» πολλά χρόνια. Πολύ πριν γνωρίσω την αλήθεια και βρω σκοπό στη ζωή μου. Φανταζόμουν τον εαυτό μου συνταξιούχο στο χωριό, με μια σχετικά καλή οικονομική επιφάνεια, δεδομένης μιας καλής σύνταξης που είχα οικοδομήσει πολλά πάνω της και ήθελα να έχω κάτι, για να περνάω το χρόνο μου.

Σήμερα, όλα έχουν αλλάξει γύρω μου, όλα εκτός από το Site αυτό. Δηλαδή, άλλαξε κι αυτό λιγάκι προσανατολισμό… Αντί να περνάει την ώρα του με κούφια δημοσιογραφικά θέματα, που δεν είχαν να προσφέρουν και πολλά πράγματα στους ανθρώπους, προσφέρει ελπίδα για ένα βέβαιο, καλύτερο αύριο.

Αυτήν την αληθινή ελπίδα, προσπαθεί να βάλει στις καρδιές των αναγνωστών του και να τους ενθαρρύνει να πιστέψουν ότι όλες αυτές οι δυσκολίες κάθε μορφής που ζούμε είναι παροδικές. Τα ωραία, είναι μπροστά μας... Και μπορούμε να τα ζήσουμε, φτάνει να το θέλουμε πραγματικά.

Αρκεί να μη στηριζόμαστε στην αξιοπιστία των ανθρώπων που σήμερα είναι κι αύριο όχι… Ούτε στις δυνάμεις μας. Αλλά στον Λόγο Εκείνου που είναι απόλυτα αξιόπιστος και να ακολουθούμε στη ζωή μας τις φωτεινές προειδοποιητικές  πινακίδες που έχει βάλει στο δρόμο μας…

ΚΡΕΟΝΤΑΣ, τέλος...

Το φύλλο που βλέπετε εδώ είναι το τελευταίο της εκδοτικής προσπάθειας του Εξωραϊστικού Συλλόγου της Κολοκυνθούς,  “Κρέοντας”. Δείτε το ΕΔΩ. Είναι το τεύχος 25 κι ΕΔΩ δείτε το αμέσως προηγούμενο. Ο ΚΡΕΟΝΤΑΣ αναγκάστηκε να αναστέλλει την έκδοσή του στην πρώτη μεγάλη οικονομική κρίση. Σε δύσκολες εποχές δεν άντεχε άλλο, τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη. Βέβαια κάθε φύλλο που αναστέλλει την έκδοσή του, θέλει να ελπίζει και ονειρεύεται την επανέκδοση του... Μακάρι να γίνει έτσι. Και να μην είναι μόνο οι καλές προθέσεις των ανθρώπων του Συλλόγου...

Στο ρόλο του Συνταξιούχου

Αν έχεις κάπου να κρατηθείς, αν μπορείς να περιμένεις, η υπομονή αμείβεται.
Άπό τις 24/10/2020 είμαι πια συνταξιούχος!… Όλα εξελίχθηκαν καλά, όπως το περίμενα και τον Νοέμβρη του 2020 μπήκαν τα χρήματα της σύνταξης μου στο λογαριασμό μου. κι από τότε όλα γίνονται κανονικά, στην ώρα τους... Η αγωνία μου μετρούσε από τον Νοέμβριο του 2019, οπότε και κατέθεσα τα χαρτιά μου. Μια διαδικασία που κράτησε σχεδόν ένα χρόνο! 

Όλα αυτά έγιναν μέσα σε μια πρωτόγνωρη, δύσκολη εποχή του κορονοϊού Covid-19, με λοκντάουν και χωρίς τις μικρές εφημερίδες που βγάζω. Και όμως, όλα πήγαν καλά! Με τη βοήθεια ανθρώπων που μας αγαπούν, των παιδιών της Σούλας, δεν έχασα καμιά από τις ρυθμίσεις που είχα κάνει... Και δεν στερηθήκαμε τίποτα, από τα βασικά πράγματα. Ο Ιεχωβά να τους ευλογεί!

Δοξάζω τον Ιεχωβά για την καλή έκβαση του πράγματος! Και τον ευχαριστώ, γιατί αν δεν ήταν το ισχυρό χέρι Του να με οπλίζει με υπομονή και εγκαρτέρηση, όλα θα ήταν πολύ πιο δύσκολα!

Μικρές πινελιές αγάπης

athina1

Γεμάτος όμορφες, ξεχωριστές πινελιές, είναι αυτός ο ιστότοπος που διαβάζετε. Ξεκίνησε, για να καλύψει κάποιες ανάγκες έκφρασης, με δημοσιογραφικό κυρίως περιεχόμενο και τον βλέπουμε να εξελίσσεται ουσιαστικά σε ένα σημείο συνάντησης και επαφής, ανάμεσα σε φίλους. Και η αναφορά στις πινελιές δεν είναι καθόλου τυχαία. Κάπως έτσι δεν λειτουργούν και οι ζωγράφοι; Μόνο που εδώ το πράγμα μοιράζεται, ανάμεσα στις λέξεις και τις εικόνες. Και περιγράφουν μια ζωή πραγματική, όχι από αυτές που κυριαρχούν στη φαντασία και στο διαδίκτυο.

Δοκιμασία από τον Covid-19

Ότι μέχρι χθες, μόνο ως θεωρία γνωρίζαμε, το είδαμε να εφαρμόζεται στη ζωή μας... Και πήραμε τα μαθήματα μας. Δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

Το "φευγιό" της αδερφής μου

Η Γιωργία μας "έφυγε" για πάντα από κοντά μας το 2011. Και ο θάνατος του Γιάννη έναν ακριβώς χρόνο, μετά. Λιγοστεύουμε...

Έφυγε και ο Κωστής μας

Λιγοστεύουμε... Μετά τη Γεωργία μας, "έφυγε" και ο Κωστής μας. Τον αποχαιρετήσαμε (δείτε ΕΔΩ) με συγκίνηση... Θα τα ξαναπούμε αδελφέ!

Developed by OnScreen - Content by Nikos Theodorakis - Powered by FRIKTORIA