Με μεγάλη επιτυχία έκλεισε το 2 φεστιβάλ «Χώμα, Νερό, Φωτιά» για την κρητική κεραμική…
Το φεστιβάλ μέσα σε τρείς λέξεις εμπεριέχει όλη τη σημασία που μπορεί κανείς να προσδώσει σε έναν οικισμό όπως είναι ο Θραψανός που ασχολείται με την κεραμική. Δεν απομένει παρά να δώσουμε συγχαρητήρια και στον Πολιτιστικό Σύλλογο και στους αγγειοπλάστες τους ‘ήρωες’ όπως θα τους αποκαλούσα εγώ καθώς ξέρω ότι έχουν περάσει αρκετές δυσκολίες ώστε να διατηρήσουν αυτή την παράδοση αναλλοίωτη στο χρόνο.
Λόγια του Δημάρχου Μινώα Πεδιάδας, Μανώλη Φραγκάκηςπου είπε στο ξεκίνημα της εκδήλωσης, υπογραμμίζοντας παράλληλα την αμέριστη στήριξη του δήμου στις δράσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου και όλων των διοργανωτών του φεστιβάλ. «Η Αγγειοπλαστική δίνει τη δυνατότητα με απλά υλικά όπως το χώμα, το νερό και τη φωτιά να κατασκευάζονται φανταστικά δημιουργήματα.
Πρόκειται για μια παράδοση του Θραψανού πολλών ετών. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον Πολιτιστικό Σύλλογο και σε όλους τους διοργανωτές που αναβιώνουν αυτή την παράδοση» είπε, ο Κώστας Αραβιάκης Αντιδήμαρχος Τεχνικών και Οικονομικών του Δήμου Μινώα Πεδιάδος.
«Το πρώτο φεστιβάλ έγινε το 2019, μετά λόγω κορωνοϊού δεν πραγματοποιήθηκε και φέτος είχαμε το 2ο φεστιβάλ. Στόχος των διοργανωτών είναι το φεστιβάλ να βγει και εκτός Κρήτης. Η ανταπόκριση του κόσμου ενθουσιάζει. Φέτος συμμετέχουν 31 περίπτερα, τα 12 με είδη αγγειοπλαστικής κυρίως και τα υπόλοιπα με τοπικά προϊόντα» τόνισε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Θραψανού, Γιώργος Μαυραντωνάκης.
Η αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Θραψανού κ. Πόπη Πλουμάκη απηύθυνε κάλεσμα στον κόσμο να συμμετέχει και μίλησε για την σειρά εκδηλώσεων εστιασμένων στην Κρητική παραδοσιακή κεραμική και τον πολιτισμό της Κρήτης όπου φέτος θα τιμηθούν τα Κέντρα Αγγειοπλαστικής Κρήτης, το Κεντρί Ιεράπετρας και οι Μαργαρίτες Ρεθύμνου με περίπτερα και ειδικές αναφορές για την Ιστορία της κεραμικής-Αγγειοπλαστικής της Κρήτης.
«Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θραψανού ιδρύθηκε το 1980 με δράσεις που οι περισσότερες εστιάζουν στην θραψανιώτικη αγγειοπλαστική και ιδιαίτερα στο θραψανιώτικο πιθάρι. Μια τέχνη που χρονολογείται από την Ενετική εποχή. Αυτούς τους αγγειοπλάστες τιμούμε μέσα από αυτό το φεστιβάλ» δήλωσε η κ. Πλουμάκη. «Ευχόμαστε ο κόσμος να τιμήσει το φεστιβάλ και να θαυμάσει την αγγειοπλαστική τέχνη του τόπου μας. Ο δήμος και η τοπική Κοινότητα είναι δίπλα στον Πολιτιστικό Σύλλογο και στις δράσεις που οργανώνει» είπε ο πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Θραψανού, Νίκος Μελαδάκης.
Σχόλια (0)