Ο καρπός έδωσε το λάδι του. Η ώρα του ελαιουργείου έφτασε και είναι η καλύτερη…
Ολοκληρώνεται σήμερα η παρουσίαση του λιομαζώματος με το άλεσμα των ελιών και την εξαγωγή του ελαιολάδου. Είναι η τελευταία φάση όλης της διαδικασίας και αξίζει να πάμε μια βόλτα στο ελαιουργείο, εκεί που παραδίδεται ο καρπός για να γίνει λάδι…
Τα μηχανήματα είναι τελευταίας τεχνολογίας, δουλεύουν άψογα και ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η εξαγωγή είναι ψυχρός. Έτσι νομίζω τον λένε. Σε κάθε περίπτωση το λάδι είναι πολύ εύγευστο, υγιεινό και φαγώσιμο από την πρώτη στιγμή, καθώς στην ουσία είναι ένας τεράστιος σύγχρονος αποχυμωτής..
Προσπάθησα να σας μεταφέρω στο εσωτερικό του, αν και δεν είμαι σίγουρος τι μπορεί να καταλάβετε από μερικές φωτογραφίες… Για μένα που τον έζησα από κοντά, στη μία περίπου ώρα που χρειάστηκαν να αλεστούν οι ελιές μου, ήταν μια εξαιρετική εμπειρία.
Είναι φανερό ότι πρόκειται για τις πλέον σύγχρονες μεθόδους εξαγωγής ελαιολάδου… Και το πιο σπουδαίο για έναν παραγωγό, πολύ μικρό όπως εγώ, είναι να βλέπεις τον καρπό που μάζευες τη μια μέρα, να γίνεται λάδι την επομένη… Αυτό μόνο αν το ζήσεις μπορείς να το εισπράξεις…
Εδώ, μέσα σ’ αυτούς τους κυλίνδρους, γίνεται η ζύμωση, προκειμένου να πάρεις το λιόλαδο… Το περιεργαζόμουν με την απορία ενός παιδιού, που πρώτη φορά στη ζωή του βλέπει ένα περίπλοκο παιχνίδι και το έχει ξετρελάνει… Το πιο σημαντικό όμως, είναι ότι όλα δουλεύουν ρολόι…
Δείτε μια πιο γενική άποψη του ελαιουργείου… Οι δικές μου οι ελιές τέλειωσαν, δεν ήταν και πολλές, μόλις εννιά τσουβάλια και τώρα είναι έτοιμοι να βάλουν πάνω τις επόμενες που περιμένουν… Το ελαιουργείο δεν σταματά να δουλεύει ούτε στιγμή. Από τα ξημερώματα, ως τις 2 μετά τα μεσάνυχτα…
Να και η πιο όμορφη, ευλογημένη ώρα… Το λάδι βγαίνει, για να μπει σε ειδικά δοχεία που θα βοηθήσουν για να μεταφερθεί στο σπίτι των ιδιοκτητών. Το εργοστάσιο θα κρατήσει ένα 9% της παραγωγής για τα έξοδα του και ένα 2% για τη δακοκτονία. Η δική μου παραγωγή έφτασε τα 115 κιλά λάδι. Δεν είναι κι άσχημα…
Και ο κύκλος συνεχίζεται… Τα άδεια τσουβάλια, δεμένα όμορφα και με το όνομα του ιδιοκτήτη πάνω τους, περιμένουν να τα παραλάβουν… Μ’ αυτά θα φέρουν τις νέες ελιές που έχουν να μαζέψουν ή θα τα αφήσουν στην αποθήκη για του χρόνου. Μια διαδικασία που δεν σταματά ποτέ.
Σχόλια (0)