Θραψανιώτικο ψητό στην Αγιά Μαρίνα
Η διαδικασία παρασκευής του θραψανιώτικου ψητού είναι πραγματικά παραδοσιακή. Έμπειροι άνθρωποι φροντίζουν να διατηρούν ζωντανή την παράδοση. Γι' αυτό και δεν είναι καθόλου τυχαία η νοστιμιά του...
Άλλη μια φωτογραφία από Θραψανιώτες την ώρα που ετοιμάζουν το παραδοσιακό ψητό για τους φούρνους. Αξίζει να το δοκιμάσετε στο πανηγύρι της Αγιάς Μαρίνας. Θα τα βρείτε για πρώτη φορά στο περίπτερο του Μάνθου...
Για πρώτη φορά φέτος θα δούμε τo θραψανιώτικο ψητό στους πάγκους του πανηγυριού της Αγιάς Μαρίνας. Σε οικονομική προσφορά, 12 ευρώ το κιλό το κρέας Και οι πατάτες που θα το συνοδεύουν, δωρεάν...
Είναι ένα παλικάρι από το Θραψανό, ο Μάνθος Κωστάκης, που αποφάσισε φέτος, για πρώτη φορά να στήσει ένα περίπτερο στο πανηγύρι της Αγιάς Μαρίνας για τέσσερις μέρες, από το Σάββατο 14 έως και την Τρίτη 17 Ιουλίου, όπου θα πουλάει αποκλειστικά το περίφημο θραψανιώτικο ψητό...
Έκανε τις απαραίτητες διευθετήσεις με το Δήμο Μίνωα, και θα τον βρείτε λίγο μετά τη γέφυρα του δρόμου όπως πάμε στην εκκλησία, στο δεξί μας χέρι. Θα έχει αρκετό χώρο για να στήσει τα τραπεζάκια του, όπου θα μπορεί κανείς να φάει επί τόπου με την παρέα του, να χαλαρώσει πίνοντας δροσερό κρασί ή παγωμένη μπύρα.. Φυσικά θα μπορεί και να τα πάρει μαζί του και σε πακέτο...
Η τιμή που καθόρισε ο Μάνθος θα είναι πιο κάτω κι από αυτή την τιμή που το έχουν στα γλέντια οι πολιτιστικοί σύλλογοι, δηλαδή στα 12 ευρώ.
Μέχρι τώρα είχαμε δει σε πάγκους να πουλάνε καπρικό, στο Γαλατά κάνουν αυτό το Σάββατο “Γιορτή καπρικού”, αλλά αυτό δεν έχει καμιά σχέση με το θραψανιώτικο ψητό. Η νοστιμάδα του είναι άλλο πράγμα. Κι αυτό έχει να κάνει με τον τρόπο παρασκευής του. Ψήνεται σε πήλινα ταψιά που τοποθετούνται σε προθερμασμένους ξυλόφουρνους οι οποίοι σφραγίζονται με πηλό και το χοιρινό βράζει στο ζουμί του. Αυτό είναι που του δίνει αυτή την υπέροχη νοστιμάδα.
Ας το βάλουμε στο πρόγραμμα μας: Αν πρόκειται να πάμε φέτος στης Αγιάς Μαρίνας, ας περάσουμε και από το περίπτερο του Μάνθου να δοκιμάσουμε το ψητό του...
Σχόλια (0)