Ας αλλάξουμε λίγο διάθεση... Το χρωστάμε στον εαυτό μας για να αντέξουμε την πίεση...
Χωρίς να το θέλω, δυο μέρες τώρα σας πιέζω κι εγώ με καταστροφές και πλημμύρες που προήλθαν από τον μεσογειακό κυκλώνα "Ιανό". Αλλά η ζωή για να συνεχιστεί θέλει κι άλλα πράγματα, πιο αισιόδοξα, πιο καθημερινά. Όπως αυτά τα φρούτα εποχής για τα οποία θα σας μιλήσουμε σήμερα.
Μέχρι τώρα σας έχουμε δείξει πολλά σταφύλια, ιδιαίτερα κρασοστάφυλα καθώς έχουν ζαχαριάσει αρκετά και είναι ιδανικά να γίνουν μούστος και κρασί... Αλλά υπάρχουν κι άλλα όψιμα, ποικιλίες που κάποιοι έχουν φροντίσει να βάλλουν για να μην τους λείψει από το τραπέζι τους μέχρι το χειμώνα.
Φυσικά εύκολα, αν ζεις εκεί που πατούν σταφύλια θα βρεις μούστο για να κάνεις μουσταλευριά. Θυμάμαι κάποτε τρελαινόμαστε σαν παιδιά! Και η μητέρα μου έφτιαχνε αρκετή, την ξέραινε και την είχαμε το χειμώνα μαζί με τις σταφίδες, στο διάλειμμα μας για τη ρακή, όταν μαζεύαμε τις ελιές.
Το σταφύλι είναι θαυματουργό. Και δες όμορφα που τα έχει κάνει ο Δημιουργός! Τώρα, που δεν υπάρχει τίποτα στις κουρμούλες, υπάρχουν ποικιλίες που θα πρέπει να περιμένεις λίγο να ωριμάσουν για να τα γευτείς... Και δεν συμβαίνει αυτό μόνο στα σταφύλια. Με όλα τα φρούτα, έτσι είναι.
Κάτι που μ' αρέσει πολύ, αυτή την εποχή, είναι τα καρύδια... Αχ, πως μ' αρέσει να τα μαζεύω, να τους βγάζω την πράσινη φλούδα και να τα...τρώω. Αν και η καρυδιά ως δέντρο αργεί να αναπτυχθεί, σε σχέση με άλλα καρποφόρα, οι καρποί του είναι πολύ καλοί. Και αξίζει τον κόπο, ακόμα κι αν μαυρίσουν λίγο τα χέρια.
Φρούτα εποχής λοιπόν, είπαμε για να αλλάξουμε λίγο ατμόσφαιρα… Το να ασχοληθούμε μ’ αυτά, παίρνει λίγο το μυαλό μακριά από όλα όσα ζούμε από τις παρενέργειες του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός»… Ας είναι. Θα χρειαστεί καιρός για να ξαναμπούν τα πράγματα σε μια σειρά.
Σχόλια (0)