Πρώτη φορά είδα έτσι καλλιεργημένες καστανιές, στην εκδρομή μας στα Λουτρά Πόζαρ
Η αλήθεια είναι ότι δεν χόρταινα να τις βλέπω, τις καστανιές, στην επιστροφή μας από τα Λουτρά Πόζαρ, στην εκδρομή που πήγαμε με τους φίλους μας Γιάννη και Λένα, που μας φιλοξένησαν σπίτι τους, στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης. Έτσι σταματήσαμε λίγο στην άκρη του δρόμου, να τα δούμε καλύτερα.
Είχα ξαναδεί, μια φορά πριν από πολλά χρόνια, σε ένα χωριό στον παλιό δρόμο που οδηγεί στη Σπάρτη, καθώς στρίβουμε από την Τρίπολη, αλλά δεν είχε καμιά σχέση. Εκεί τα δέντρα ήταν εγκαταλειμμένα, σχεδόν χέρσα. Εδώ το έβλεπες, ήταν όμορφα καλλιεργημένα και οι άνθρωποι περίμεναν την αμοιβή τους.
Ψάξαμε, να μάθουμε περισσότερα για το κάστανο και δείτε τι συναντήσαμε: Αγγειόσπερμο, δικότυλο φυτό η καστανιά ανήκει στην τάξη των Φηγωδών και στην οικογένεια των Φηγοειδών με 12 είδη φυλλοβόλων, αιωνόβιων μεγάλων δέντρων ιθαγενή των εύκρατων περιοχών του βορείου ημισφαιρίου.
Η καστανιά είναι πανάρχαιο δέντρο όπως αποδεικνύεται από διάφορα ευρήματα της Εποχής του χαλκού. Ήταν η τροφή των φτωχών κατά το Μεσαίωνα. Οι καστανιές είναι μεγάλα δέντρα συνήθως και το ύψος τους μπορεί να φτάσει τα 35 μέτρα. Εδώ δεν ήταν τόσο μεγάλα δέντρα, αλλά ντόπιοι έλεγαν πως αντικατέστησαν τις ροδακινιές που ο καρπός τους δεν έπιανε πια χρήματα,
Είναι είτε αυτοφυή, είτε καλλιεργούνται για τους νόστιμους καρπούς τους και για την καλή σε ποιότητα ξυλεία τους αλλά και ως καλλωπιστικά σε διάφορα πάρκα. Οι καστανιές πρέπει να βρίσκονται σε υψόμετρο πάνω από 250 μέτρα και δεν ευδοκιμούν σε χαμηλότερα υψόμετρα. Πολλαπλασιάζονται με σπόρο, με μοσχεύματα και με εμβολιασμό.
Το δέντρο ανθίζει κατά την άνοιξη και τα κάστανα ωριμάζουν από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τέλη Νοεμβρίου ανάλογα με τις συνθήκες και τη ποικιλία. Κάθε δέντρο μπορεί να δώσει από 30-50 κιλά κάστανα. Το μέγιστο της απόδοσης θεωρείται το 50ο-60ο έτος της ηλικίας του.
Ο καρπός της, το κάστανο, βρίσκεται μέσα σε ένα ξυλώδες περίβλημα που έχει αγκάθια εξωτερικά και ανοίγει όταν οι καρποί ωριμάσουν. Ανάλογα με το είδος, εντός του περιβλήματος αναπτύσσονται από ένας έως τρεις καρποί. Το μέγεθος του κάστανου εξαρτάται από την υγρασία, τη ποικιλία και τη σύσταση του εδάφους. Τα νωπά περιέχουν 50% νερό, 45% υδατάνθρακες και 5% φυτικό έλαιο.
Σχόλια (0)