Ένας μικρός οικισμός που είναι δήμος, η Πύλη ή το Πύλη Τρικάλων μοσχοβολά ανοιξιάτικα
Κι όπως ο ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗΣ είναι ταξιδιάρης, σήμερα ας πάμε στην Πύλη (το Πύλη) ένα μικρό δήμο στην περιφερειακή μονάδα Τρικάλων. Πρόκειται για μια ημιορεινή πόλη σε υψόμετρο 216 μέτρων. Βρίσκεται 18 χιλιόμετρα δυτικά των Τρικάλων, ακριβώς κάτω από τα δύο βουνά Ίταμος και Κοζιάκας, τα οποία σηματοδοτούν την αρχή του ορεινού όγκου της Πίνδου.
Τα στοιχεία τα αντλήσαμε από το Wikipedia. Εδώ βλέπουμε ότι αναφέρεται και ως θηλυκό και ως ουδέτερο. Το Πύλη, λοιπόν, σηματοδοτεί την είσοδο σε ένα μεγάλο φαράγγι και το φυσικό μονοπάτι που οδηγεί στην πόλη της Άρτας. Ο ποταμός Portaikos, ένας παραπόταμος του ποταμού Πηνειού, περνάει από αυτή τη θέση.
Θέλουμε να σας δείξουμε αυτή τη υπέροχη φυσική ομορφιά και με αφορμή αυτό το γεγονός σας δίνουμε και στοιχεία για την περιοχή… Ο δήμος Πύλης περιλαμβάνει 7 δημοτικές μονάδες, αλλά η ίδια η πόλη έχει πληθυσμό περίπου 2.000 κατοίκους. Οι περισσότεροι κάτοικοι είναι, είτε αυτοαπασχολούμενοι σε μικρές επιχειρήσεις είτε εργάζονται στα Τρίκαλα.
Η γεωργία και η κτηνοτροφία ως απασχόληση εγκαταλείφθηκε σε μεγάλο βαθμό, αν και η γύρω περιοχή είναι ιδανική, τόσο για ορεινά όσο και για ορεινά εδάφη. Η Πύλη υπήρξε πάντα το σημαντικότερο εμπορικό κέντρο για τους γύρω οικισμούς και είναι γεμάτο ενδιαφέροντα μνημεία και όμορφα τοπία.
Ο οικισμός της Πύλης έχει αναφερθεί από την αρχαιότητα. Αναφέρεται αρχικά στο έργο του Παυσανία , Περιγραφής της Ελλάδας ( Ελλαδα Περιέγουσας ), ταξιδιωτικός και πολιτιστικός οδηγός της αρχαίας Ελλάδας, που αναφέρεται ως «Μεγάλες Πύλες», επειδή η τοποθεσία αποτελεί φυσικό πέρασμα μεταξύ Ηπείρου και Θεσσαλίας .
Καταγράφεται επίσης ότι ο Μέγας Αλέξανδρος πέρασε από την Ήπειρο και ήρθε στη Θεσσαλία μέσω της Πύλης, για να εξασφαλίσει τη στήριξη της Θεσσαλίας στα σχέδιά του (το οποίο ήταν επιτυχές, το ιππικό της Θεσσαλίας έγινε διαβόητο στην εκστρατεία του Αλεξάνδρου). Επίσης επισκέφτηκε αργότερα ο βασιλιάς Φίλιππος Β της Μακεδονίας .
Κατά τη διάρκεια των ελληνορωμαϊκών χρόνων, η τοποθεσία θεωρήθηκε στρατηγικής σημασίας και το κάστρο του Αθηναίου χρησιμοποιήθηκε ως φυλάκιο, επιτρέποντας την παρακολούθηση των πεδιάδων σε απόσταση μέχρι 30 ή 40 χλμ. (Τα διάσημα Μετέωρα είναι ορατά σε μια καθαρή μέρα από αυτά τα φυλάκια).
Στα σύγχρονα χρόνια, το Πύλη υπήρξε το τοπικό εμπορικό και εκπαιδευτικό κέντρο για τα γύρω χωριά και οικισμούς, ειδικά εκείνα που βρίσκονται στην ορεινή περιοχή δυτικά του Πύλη. Δεδομένου ότι η Θεσσαλία συγχωνεύθηκε στο Βασίλειο της Ελλάδος το 1888, Αλλά είπαμε, από σας ζητάμε να θαυμάσετε την όμορφη δημιουργία αυτής της εποχής…
Σχόλια (0)