Μερικές θεαματικές φωτογραφίες που δείχνουν πόσο τρομακτικά πυκνοκατοικημένη είναι η Κίνα
Η Κίνα είναι η χώρα με τους 1,4 δισεκατομμύρια κατοίκους, πρώτη στον κόσμο από άποψη πληθυσμού, ακολουθούν η Ινδία με 1.283.200.000, δεν είναι τόποι κατάλληλοι για αγοραφοβικούς. Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε το 2009 ότι σύμφωνα με τις υπάρχουσες προβλέψεις, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα φτάσει τα 8 δισεκατομμύρια το έτος 2025 έναντι 6,8 δισεκατομμυρίων το 2009 και 7 δισεκατομμυρίων στις αρχές του 2012. Ο πλανήτης μας δοκιμάζεται σκληρά από υπερπληθυσμό που είναι άτακτα διεσπαρμένος στη γη…
Όπως θα ακούσατε στις ειδήσεις, πριν από δύο μήνες περίπου, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας έθεσε τέλος στην πολιτική του ενός παιδιού -που εφαρμόζεται στην Κίνα την τελευταία τριακονταετία-επιτρέποντας στα ζευγάρια να αποκτούν δύο παιδιά εφόσον το θέλουν. Μας κάνει εντύπωση κάτι τέτοιο, έτσι δεν είναι; Στη φωτογραφία Κινέζοι προσπαθούν να ξεφύγουν από την καλοκαιρινή ζέστη, παίρνοντας μερικές ανάσες δροσιάς σε δημοφιλές τουριστικό θέρετρο.
Η πολιτική του ενός παιδιού εφαρμόστηκε ως προσωρινό μέτρο το 1979, προκειμένου να μπει «φρένο» στην ανεξέλεγκτη πληθυσμιακή έκρηξη που άγγιζε το 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους. Η έκτασή της Κίνας είναι 9.596.961 τ. χλμ.. Πρωτεύουσα της είναι το Πεκίνο. Γεωγραφικά είναι η μεγαλύτερη χώρα στην περιοχή της Ανατολικής Ασίας και η τέταρτη μεγαλύτερη στον κόσμο μετά τη Ρωσία, τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Εδώ μία γυναίκα προσπαθεί να πάρει το ποδήλατο από ένα πάρκινγκ έξω από σταθμό του μετρό στο Πεκίνο.
Η εφαρμογή του εν λόγω μέτρου προκάλεσε πολλές αντιδράσεις αφού, από τη μία θεωρήθηκε ευθεία παρέμβαση του κράτους στον ιερό θεσμό της οικογένειας και από την άλλη διατάραξε τις σχέσεις των δύο φύλων μιας και οι οικογένειες επέλεγαν πλέον να κάνουν αρσενικά παιδιά. Στη φωτογραφία μεταπτυχιακοί φοιτητές ετοιμάζονται να λάβουν μέρος σε μία τριήμερη εξέταση στην πόλη Χεφέι, στην επαρχία Ανούι. Στις εξετάσεις που έγιναν το 2013 δήλωσαν συμμετοχή 18 εκατομμύρια άνθρωποι.
Με την ακύρωση του μέτρου γίνεται μία προσπάθεια να βελτιωθούν τα δημογραφικά στοιχεία της χώρας και να αυξηθεί ο ρυθμός των γεννήσεων. Η Κίνα συνορεύει με 14 κράτη: Βιετνάμ, Λάος, Βιρμανία, Ινδία, Μπουτάν, Νεπάλ, Πακιστάν, Αφγανιστάν, Τατζικιστάν, Κιργιζία, Καζακστάν, Ρωσία, Μογγολία και Βόρεια Κορέα. Από την ίδρυση της, το 1949, κυβερνάται από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (ΚΚΚ). Φοιτητές περιμένουν στην ουρά για να μπουν σε ένα επιχειρηματικό φεστιβάλ ευρέσεως εργασίας στην πόλη.
Όπως και να 'χει όμως, αυτή τη στιγμή ο πληθυσμός της Κίνας, όπως αναφέραμε, αγγίζει το 1,4 δις. ανθρώπους και οι φωτογραφίες του REUTERS αποδεικνύουν πόσο τρομακτικά πυκνοκατοικημένη είναι έτσι κι αλλιώς αυτή η χώρα. Η Κίνα είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αγαθών. Η Κίνα είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη χώρα, με μεσαίο κατά κεφαλήν εισόδημα. Το πιο σημαντικό λιμάνι τις χώρας είναι η Σαγκάη Μεγάλο πλήθος ανθρώπων συμμετέχει σε θρησκευτική γιορτή για να γιορτάσει την έλευση του νέου έτους στο Πεκίνο.
Το ΑΕΠ της χώρας είναι 10,119 τρισεκατομμύρια δολάρια και το κατά κεφαλήν είναι 7.544 αμερικάνικα δολάρια. Ο ρυθμός ανάπτυξης της Κινεζικής οικονομίας είναι υψηλός και το 2011 ήταν 9,2%. Ο ρυθμός αυτός ανάπτυξης είναι σταθερός από το 1978 με μέσο όρο 8%, οπότε και η οικονομία απελευθερώθηκε και η ανεργία άρχισε να μειώνεται. Παρά αυτήν την ανάπτυξη όμως, μεγάλο μέρος του αγροτικού πληθυσμού παραμένει φτωχό. To 47% του ΑΕΠ προέρχεται από τη βιομηχανία, το 43% από τις υπηρεσίες και το 10% από γεωργικές εργασίες. Φοιτητές κρεμούν τα πλυμένα τους ρούχα έξω από τους κοιτώνες τους στο πανεπιστήμιο της πόλης Γουχάν, στην επαρχία Χουπέη.
Σε μια διαμάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη, η Κίνα προβάλλει κυριαρχικά δικαιώματα για την Ταϊβάν και κάποια γειτονικά νησιά, από τη διεκδίκηση των οποίων η Κίνα δεν παραιτήθηκε ποτέ. Στη φωτογραφία χιλιάδες επιβάτες περιμένουν να μπουν στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Τσεντσόου κατά τη διάρκεια της «χρυσής εβδομάδας», μίας γιορτής όπου τιμάται η επέτειος της ίδρυσης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Κάποια στιγμή, όχι πολύ μακρινή, θα επανέλθουμε επειδή υπάρχουν κι άλλες εντυπωσιακές φωτογραφίες…
- Πηγή: www.lifo.gr, ειδησεογραφικό πρακτορείο REUTERS.
- Τα στοιχεία για την Κίνα πάρθηκαν από την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια WIKIPEDIA.
Σχόλια (0)