Επιστολή της ΓΣΕΕ προς τον Πρωθυπουργό
Γίνεται με γράμματα δουλειά; Οι περισσότεροι πιστεύουν πως όχι. Το να θέτεις ως φορέας όμως, σοβαρά ζητήματα για συζήτηση με τον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό κ. Σαμαρά, δεν είναι κακό. Αρκεί να μην εξαντλείται κανείς σ' αυτό. Αλλά να είσαι αποφασισμένος να προχωρήσεις και σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις αν χρειαστεί για να επιβάλεις τις απόψεις σου.
Δημοσιεύω ωστόσο αυτή την επιστολή με θέμα της την “άμεση και επιτακτική η ανάγκη λήψης των μέτρων υλοποίησης” της προγραμματικής συμφωνίας η οποία και κοινοποιείται στον υπουργό Οικονομίας κ. Ι. Στουρνάρα και τον υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γ. Βρούτση γιατί οφείλουμε να γνωρίζουμε τι κουβεντιάζουν για μας και μας αφορούν.
Η επιστολή αναφέρει:
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Η ανάληψη των καθηκόντων της Κυβέρνησής σας βρίσκει την ελληνική κοινωνία αντιμέτωπη με τις ολέθριες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις των αλλεπάλληλων άδικων, αναποτελεσματικών και άκρως επικίνδυνων μέτρων σε βάρος θεμελιωδών εργατικών δικαιωμάτων που επιβλήθηκαν την τελευταία διετία στο πλαίσιο των όρων του διεθνούς μηχανισμού δανεισμού της χώρας κατά διαρκή παράβαση διεθνών και ευρωπαϊκών κανόνων και συμβάσεων.
Η Γ.Σ.Ε.Ε., λαμβάνοντας υπόψη τις ρητές προεκλογικές δεσμεύσεις και τοποθετήσεις των κομμάτων, το περιεχόμενο της προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών που συμμετέχουν στην παρούσα Κυβέρνηση και τις εξελίξεις στο ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο που αναγνωρίζουν τα σφάλματα της ασκούμενης μέχρι σήμερα πολιτικής, επανέρχεται στην ανάγκη ανάληψης όλων των απαιτούμενων ενεργειών για την άμεση νομοθετική αποκατάσταση των βασικών αρχών και κανόνων που οφείλουν να διέπουν το σύστημα εργασιακών σχέσεων μιας δημοκρατικά οργανωμένης κοινωνίας που επιθυμεί όχι μόνο την ανάπτυξη, αλλά και την κοινωνική πρόοδο.
Στην κατεύθυνση αυτή κρίνεται θετική η δέσμευση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για επιμήκυνση του χρόνου καταβολής του επιδόματος ανεργίας, η οποία βέβαια εάν συνοδευόταν με αποκατάσταση του ποσού του επιδόματος ανεργίας θα αντιμετώπιζε πιο ρεαλιστικά τη ζούγκλα που έχει επέλθει στη λεγόμενη αγορά εργασίας από τα επιβληθέντα άδικα μέτρα, την εργοδοτική αυθαιρεσία, την ιλιγγιώδη αύξηση των απολύσεων και την ομηρία των εργαζομένων από την επιβολή εκ περιτροπής εργασίας ακόμα και μιας μέρας το μήνα.
Εξάλλου θεωρούμε αυτονόητη τη δέσμευσή σας για τη διασφάλιση του δημόσιου κοινωνικού χαρακτήρα του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, ως θεμελιώδους θεσμού κοινωνικής προστασίας με αναδιανεμητικό χαρακτήρα και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας και της κοινωνικής αποτελεσματικότητάς του, πλαίσιο βέβαια που μπορεί να θωρακισθεί μόνο εφόσον προστατευθούν αποτελεσματικά η περιουσία και οι πόροι των Ασφαλιστικών Ταμείων, παταχθεί η αδήλωτη και η ευέλικτη απασχόληση, προστατευθεί η πλήρης και σωστά αμειβόμενη εργασία και αντιμετωπισθεί αυστηρά η εισφοροδιαφυγή.
Σ' ό,τι αφορά στη δηλωμένη βούλησή σας για την αναθεώρηση όρων της δανειακής σύμβασης και με ρητή δέσμευση ότι «[Η] συλλογική αυτονομία και η ισχύς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας επανέρχεται στο επίπεδο που προσδιορίζουν το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, σύμφωνα με το οποίο το ύψος του μισθού στον ιδιωτικό τομέα συμφωνείται μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Αυτό περιλαμβάνει και τη ρύθμιση του κατώτατου μισθού που προβλέπεται στη ρύθμιση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας», θέτουμε υπόψη σας τις κοινά αναγνωρισμένες προτεραιότητες για τη λήψη άμεσων μέτρων που αφορούν:
1. την αποκατάσταση του μισθολογικού περιεχομένου και της διαδικασίας κατάρτισης της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ως μηχανισμού διαμόρφωσης των κατωτάτων ορίων προστασίας της αμοιβής και των όρων εργασίας όλων των εργαζομένων στην ελληνική επικράτεια.
2. την επαναφορά του θεσμού επέκτασης της εφαρμογής των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, για τη διασφάλιση της ελάχιστης προστασίας όλων των εργαζομένων από κοινού με τη βασική προστατευτική αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης σε περίπτωση συρροής συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
3. την επαναφορά στο εξάμηνο του χρόνου παράτασης της κανονιστικής ισχύος των ΣΣΕ για τη διευκόλυνση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αποκατάσταση της πλήρους μετενέργειας στις ατομικές συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων του συνόλου των όρων των ΣΣΕ που έληξε η ισχύς τους και δεν έχουν αντικατασταθεί από νέες.
4. την προστασία των όρων αμοιβής και εργασίας των νέων σε ηλικία εργαζομένων από καταχρηστικές και ισοπεδωτικές πρακτικές που επωφελούνται από την προσπάθεια γενίκευσης των μειώσεων σε όλα τα είδη των ΣΣΕ και για όλες τις ειδικότητες εργαζομένων.
5. την επαναφορά του περιεχομένου της διαιτητικής απόφασης στο σύνολο των όρων της συλλογικής ρύθμισης, με ταυτόχρονη δυνατότητα έκδοσής της σε περίπτωση άρνησης της διαδικασίας μεσολάβησης από οποιοδήποτε μέρος.
6. την αποκατάσταση των όρων των Εθνικών Γενικών ΣΣΕ για τη ρύθμιση του ύψους των εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών υπέρ των σκοπών Οργανισμού Εργατικής Εστίας και Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και την άμεση έναρξη λειτουργίας του νέου ενιαίου φορά παροχών υπηρεσιών πρόνοιας με διμερή χαρακτήρα.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Οι δραματικές επιπτώσεις των μέτρων στους εργαζόμενους και η εκτίναξη των ποσοστών της ανεργίας απέδειξαν με τον πιο δραματικό τρόπο ότι η πολιτική εξόδου από την οικονομική κρίση δεν πρέπει να αποτελεί μια αμιγώς δημοσιονομική και λογιστική δέσμη μέτρων και ότι οι οικονομικοί στόχοι συνδέονται αναπόσπαστα με τους κοινωνικούς στόχους.
Σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη για τη χώρα συγκυρία με τη δαμόκλειο σπάθη της κατάρρευσης της κοινωνικής συνοχής και της διασάλευσης της κοινωνικής ειρήνης, θέτουμε υπόψη σας τα πλέον κρίσιμα και άμεσης προτεραιότητας συλλογικά ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους της χώρας.
Επιφυλασσόμαστε για την περαιτέρω τεκμηριωμένη τοποθέτηση της Γ.Σ.Ε.Ε. στην Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης και την Εθνική Επιτροπή Κοινωνικής Προστασίας, τη σύγκληση των οποίων αναμένουμε.
Με τιμή
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Γιάννης Παναγόπουλος Νικόλαος Κιουτσούκης
Σχόλια (0)