Άκαρπες οι προσπάθειες Σαμαρά...
Μια ωραία φωτογραφία από τα σημερινά ΝΕΑ στη σελίδα 27. Ένα μπουκέτο των υπουργών Παπαδήμου. Μόλις 15 από τους 43 εξελέγησαν... Χάσαμε και τον υπουργό Εργασίας κ. Κουτρουμάνη... Πολύ... λυπάμαι για το παλικάρι...
Την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης κατέθεσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρτίας, κ. Αντώνης Σαμαράς, αφού έκλεισε ο κύκλος των επαφών του με τους πολιτικούς αρχηγούς, στο πλαίσιο της διερευνητικής διαδικασίας και το αποτέλεσμα είναι ακόμη αμφίβολο. Νωρίτερα, «όχι» σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας ακούστηκε από τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξη Τσίπρα, ενώ ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος προέβαλε τους πέντε άξονες που αποτυπώνουν τη γραμμή του ΠΑΣΟΚ. Ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Αριστεράς, κ. Φώτης Κουβέλης, τέλος, διευκρίνισε ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας με τον ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ.
«Εκανα ό,τι μπορούσα για να υπάρξει αποτέλεσμα, όμως στάθηκε αδύνατο, κατόπιν αυτού, κατέθεσα την διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», δήλωσε ο κ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ενημέρωσε για τη διερευνητική διαδικασία και τις επαφές που είχε με της ηγεσίες των κομμάτων, κατά σειρά εκλογικής δύναμης.
Ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ ζήτησε από τα κόμματα να αποσαφηνίσουν τις θέσεις τους, ώστε να υπάρχει καθαρή πρόταση για τη χώρα. Ο κ. Κουβέλης, εκτός των άλλων, προέβαλε τις προτεραιότητες της χώρας που είναι η παραμονή της χώρας από το ευρώ και η απαγκίστρωση από το μνημόνιο.
Ουσιαστική ήταν η συζήτηση, την οποία είχε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνης Σαμαράς με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, στην προσπάθεια που καταβάλλει ο πρώτος για σχηματισμό κυβέρνησης, στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών.
Ο κ. Βενιζέλος, σεβόμενος την απόφαση του λαού, αλλά αναγνωρίζοντας και το μερίδιο ευθύνης που αναλογεί στο ΠΑΣΟΚ, όρισε τέσσερα σημεία που αφορούν στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
Όπως γνωστοποίησε ο κ. Βενιζέλος αμέσως μετά τη συνάντηση, το ΠΑΣΟΚ θέτει, στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, τους εξής άξονες:
-
Τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων της χώρας και οπωσδήποτε του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Αριστεράς.
-
Το ΠαΣοΚ δεν θέτει ως όρο για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σε μια τέτοια κυβέρνηση τη συμμετοχή σε αυτή στελεχών του.
-
Να ορισθεί πρωθυπουργός ευρείας αποδοχής, κατά προτίμηση ένα πρόσωπο που να εκφράζει τη νέα τάση που διαμόρφωσε το εκλογικό αποτέλεσμα για την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και βεβαίως την εξασφάλιση της χρηματοδότησης της χώρας.
-
Να ορισθεί μια μίνιμουμ προγραμματική συμφωνία που να εξασφαλίζει την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, χωρίς άλλες περικοπές και φόρους.
-
Να ορισθεί ελάχιστος στόχος αυτής της κυβέρνησης:
-
Επιμήκυνση της περιόδου προσαρμογής κατά ένα χρόνο, έως το τέλος του 2015.
-
Ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς με τα τα 50 δισ. ευρώ τα τρία επόμενα χρόνια, την εξόφληση των υποχρεώσεων στον ιδιωτικό τομέα που φθάνουν τα 6,5 δισ. ευρώ και την καταβολή των επιστροφών του ΦΠΑ ύψους ενός δισ. ευρώ.
-
Απεμπλοκή των μεγάλων δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων.
-
Δέσμη μέτρων κοινωνικής προστασίας των αδυνάτων.
Σταθερά αρνητικός στην πρόταση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνη Σαμαρά, για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, παρέμεινε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξης Τσίπρας, στις δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση που είχαν, στο πλαίσιο της διερευνητικής διαδικασίας.
Ο κ. Τσίπρας, από τα γραφεία του κόμματός του, είπε ουσιαστικά ότι απορρίπτει κάθε πρόταση για κυβέρνηση εθνικής ενότητας αν και κατανοεί τη θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα. Οι προτάσεις Σαμαρά όμως βρίσκονται στον αντίποδα των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε και ζήτησε πάλι την άμεση απεμπλοκή από το μνημόνιο με χρηματοδότηση της οικονομίας και φορολόγηση του συσσωρευμένου πλούτου. Ακόμη, είπε ότι θα εξαντλήσει κάθε προσπάθεια στην κατεύθυνση συγκρότησης κυβέρνησης της αριστεράς.
Ο κ. Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο συνεννόησης, αλλά πρωτίστως θα επιδιώξει κυβέρνηση αριστεράς. Μάλιστα, σημείωσε, χαρακτηριστικά, πως οι υπογραφές και οι δεσμεύσεις για το μνημόνιο δεν αποτελούν σωτηρία, αλλά τραγωδία.
Τέλος, απηύθυνε προεδοποίηση στους εταίρους να σταματήσουν τους εκβιασμούς, όπως είπε, και να μην επιμείνουν σε μέτρα έως ότου τουλάχιστον σχηματισθεί κυβέρνηση και λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Κάλεσε τις εσωτερικές και εξωτερικές δυνάμεις να σεβαστούν τη λαϊκή ετυμηγηρία και να κατανοήσουν το μήνυμα του λαού που ήταν σαφές: απορρίφθηκαν οι πολιτικές λιτότητας.
Νωρίτερα, ο κ. Φίλιππος Πετσάλνικος παρέδωσε τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών στον κ. Κάρολο Παπούλια, στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου μετέβη, προηγουμένως, ο κ. Λουκάς Παπαδήμος, για να υποβάλει την παραίτησή του, ενώ τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της Ν.Δ., κ. Αντώνης Σαμαράς, σύμφωνα με το Σύνταγμα, καθώς με το εκλογικό αποτέλεσμα δεν σχηματίζεται αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Σεβόμαστε την επιλογή του λαού και πάμε για διερευνητικές, ήταν το σχόλιο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνης Σαμαράς, κατά την προσέλευσή του στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να λάβει τη διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης. Με την επισήμανση αυτή, ο κ. Σαμαράς απάντησε στο σχόλιο του προέδρου, κ. Κάρολου Παπούλια, ότι είχε «πολύ τρέξιμο» η προεκλογική περίοδος.
«Εύχομαι να υπάρξουν αποφάσεις που θα είναι χρήσιμες για τη χώρα και την κοινωνία», τόνισε, προσθέτοντας ότι «η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί και να συνεχίσει να είναι όρθια μέσα στην Ευρωζώνη». Νωρίτερα, παραλαμβάνοντας τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, ο Κ. Παπούλιας δήλωσε ότι είναι «αισιόδοξος από τη φύση του».
Την ανάγκη να διασφαλιστεί η σταθερότητα της χώρας, προκειμένου να ολοκληρωθεί η προσπάθεια της ανόρθωσης της οικονομίας και να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού, υπογράμμισε ο απερχόμενος Πρωθυπουργός, κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο κ. Παπαδήμος, που πέρασε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου λίγο μετά τις 14.00, προκειμένου να θέσει στη διάθεση του κ. Παπούλια την παραίτησή του, αναφέρθηκε και στη θητεία της κυβέρνησής του. «Η κυβέρνηση συνεργασίας είχε να επιτελέσει ένα κύριο συγκεκριμένο έργο, το οποίο έφερε εις πέρας. Η αποστολή που της είχε ανατεθεί έχει ολοκληρωθεί. Ο ελληνικός λαός έκανε τις επιλογές του», ανέφερε.
Τί προβλέπει το Σύνταγμα για τις διερευνητικές
εντολές σχηματισμού κυβέρνησης
Έντεκα κρίσιμες ημέρες, μέσα στις οποίες θα κριθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, απομένουν μέχρι τη σύγκληση της νέας Βουλής καθώς η 17η Μαΐου έχει ορισθεί με το Προεδρικό Διάταγμα που έχει υπογραφεί ως η ημέρα που θα πρέπει να συγκληθεί η νέα Βουλή. Το Σύνταγμα προβλέπει τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών στα τρία πρώτα κόμματα και με διαφορά τριών ημερών για κάθε διερευνητική εντολή.
Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών δεν ανέδειξε αυτοδύναμη κυβέρνηση ώστε να έχει εφαρμογή η διάταξη του άρθρου 37 παράγραφος 2 του Συντάγματος σύμφωνα με την οποία Πρωθυπουργός διορίζεται ο αρχηγός του κόμματος το οποίο διαθέτει στη Βουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών και συνεπώς ενεργοποιείται η διαδικασία των διερευνητικών εντολών.
Σύμφωνα με όσα ορίζει η παράγραφος 2 του άρθρου 37, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να δώσει στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, ως τον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία, διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Ο κ. Σαμαράς, αν δεν επιλέξει να επιστρέψει τη διερευνητική εντολή, έχει τρεις ημέρες περιθώριο να επιδιώξει συνεργασία με άλλο ή άλλα κόμματα ώστε να επιτευχθεί πλειοψηφία τουλάχιστον 151 εδρών.
Αν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος, εν προκειμένω του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα έχει επίσης τρεις ημέρες περιθώριο να διερευνήσει αν υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης.
Εάν δεν τελεσφορήσει η προσπάθεια του κ. Τσίπρα για το σχηματισμό κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος, δηλαδή τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο που επίσης μέσα σε τρεις ημέρες θα πρέπει να διακριβώσει αν εκείνος έχει τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης
Το Σύνταγμα ορίζει ότι αν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν και τότε επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατό ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές και διαλύει τη Βουλή.
Τι γίνεται εάν τελικά η χώρα οδηγηθεί και πάλι σε εκλογές; Το Σύνταγμα (άρθρο 54) ορίζει ότι αν γίνουν άμεσα βουλευτικές εκλογές, και πάντως αν αυτές διεξαχθούν μετά την 31η Μαΐου, τότε θα πρέπει να διενεργηθούν με βάση την τελευταία απογραφή, δηλαδή την απογραφή που έγινε μόλις ένα χρόνο πριν και θα πρέπει να δημοσιευθεί μέχρι το τέλος Μαΐου. Τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε ανακατανομή των εδρών που αντιστοιχούν στις εκλογικές περιφέρειες. Να σημειωθεί ότι με βάση την εκλογική νομοθεσία, αν γίνουν εκλογές μέσα σε διάστημα μικρότερο από τους 18 μήνες από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, δεν απαιτείται σταυρός προτίμησης.
- Από την ειδησεογραφία των ημερών με στοιχεία από την εφημερίδα ΚΕΡΔΟΣ.
Σχόλια (0)