Μια ξεχωριστή ξενάγηση στο πάρκο μας
Ο Μιχάλης το είπε και το έκανε. Μας πήρε από το χέρι και μας ξανάγησε στους θησαυρούς που κρύβονται στο αρχαιολογικό πάρκο της Ακαδημίας του Πλάτωνα. Παρακολούθησα όλη τη διαδικασία. Δεν ήταν η πρώτη φορά. Απλά τούτη εδώ ήταν μια ξεχωριστή ξενάγηση από τους ανθρώπους που αγαπούν τον τόπο τους και ενδιαφέρονται να προβάλλουν την ιστορία του...
Να πούμε λοιπόν λίγα λόγια μέσα από το μονόφυλλο που μοίρασε εκεί ο Μιχάλης... Η Ακαδημία του Πλάτωνα είναι μια από τις περιοχές της Αττικής που πρωτοκατοικήθηκαν κατά την νεολιθική εποχή (4.500 π. Χ. - 3.000 π. Χ.)
Η “Οικία του Ακάδημου” του πρώτου οικιστή της Ακαδημίαςανήκει στην πρωτοελλαδική περίοδο (2.300 π.Χ.)
Η “Ιερά οικί Θυσιών” ανήκει στη γεωμετρική εποχή (900 π.Χ.) και ήταν τόπος θυσιών προς τιμήν του Ακάδημου. Ανακαλύφθηκαν τάφοι γεωμετρικής περιόδου σε όλη την περιοχή.
Το 600 π.Χ. οικοδομήθηκε το Γυμνάσιο της Ακαδημίας από τον Πεισίστρατο. Ήταν ένας δημόσιος χώρος όπου γυμνάζονταν και εκπαιδεύονταν οι νέοι της πόλης. Ο περίβολος της Ακαδημίας, που κατασκευάστηκε την ίδια εποχή, περιέβαλε το Γυμνάσιο, το Ναό της Αθηνάς με τις 12 ελιές, τους βωμούς του Ερμή, του Ηρακλή και της Αθηνάς.
Στην είσοδο του περιβόλου της Ακαδημίας υπήρχε ο βωμός του Έρωτα και ο βωμός του Προμηθέα. Από το βωμό του Έρωτα άναβαν τους πυρσούς κατά τις λαμπαδηδρομίες όπου διοργάνωνε ο πολέμαρχος κάθε χρόνο προς τιμή των νεκρών πολεμιστών.
Από την είσοδο της Ακαδημίας ξεκινούσε η αρχαία οδός Ακαδημία – Δημόσιο Σήμα, πλάτους 38 μέτρων και κατέληγε στο Δίπυλο – Κεραμικός. Παράλληλα με την οδό Ακαδημία υπήρχε σε απόσταση 45 μέτρων μια βοηθητική οδός “μαξωτή” πλάτους 5 μέτρων.
Το 500 π.Χ. ο Κίμωνας διακόσμησε και δεντροφύτευσε με πλατάνια και ελιές το άλσος. Κατασκεύασε υδραγωγείο αξιοποιόντας τον Κηφισό ποταμό.
Το 387 π.Χ. ο Πλάτωνας αγόρασε γειτονικό τμήμα από το άλσος της Ακαδημίας και έκτισε την πλατωνική ακαδημία, το σπίτι του και τον βωμό των μουσών. Στο κτήμα υπήρχε ο τάφος και ο ανδριάντας του.
Η πλατωνική ακαδημία ήταν το πρώτο δωρεάν πανεπιστήμιο του κόσμου που ακτινοβολούσε σε όλομ τον κόσμο. Γνώρισαν μεγάλη άνθηση η φιλοσοφία, οι πολιτικές επιστήμες, η γεωμετρία, τα μαθηματικά, η αστρονομία κ.λπ. Εδώ, η Τζένη μας μιλά για τον Πλάτωνα...
Το 86 π.Χ. ο Ρωμαίος στρατηγός Σύλλας υλοτόμησε τα δέντρα του δάσους κατά την πολιορκία της Αθήνας... Ο Μιχάλη δίνει ρεσιτάλ...
Το 529 μ.Χ ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Ιουστινιανός δήμευσε και έκλεισε την Ακαδημίας Πλάτωνος. Ερημώθηκε και σκπάστηκε με χώματα σε βάθος 2 – 8 μέτρων από τις προσχώσεις του Κηφισού ποταμού. Η περιοχή με ονομασία Ακαδημία του Πλατωνα ξεχάστηκε. Το κλείσιμο των φιλοσοφικών σχολών σηματοδότησε το τέλος του αρχαιοελληνικού πολιτισμού.
Σχόλια (0)