Εικόνες από το ταξίδι μας στο Θραψανό, τέλος Νοέμβρη με αρχές Δεκέμβρη του 2023

thrapsano22.201123

Μια εικόνα από το πρώτο ξημέρωμα στο χωριό μου Θραψανο, ένα χειμωνιάτικο πρωί του Νοέμβρη 2023. Έβρεχε, κατά διαστήματα, όλη τη νύχτα και μας άρεσε πολύ αυτό το τοπίο, οπότε ντυθήκαμε και βγήκαμε έξω, να καταγράψουμε όλη αυτή την ομορφιά πριν τις 8 το πρωί.

thrapsano2.20123
Μου αρέσει το πρωινό περπάτημα... Πήγα μέχρι το παλιό δημαρχείο και τράβηξα αρκετές φωτογραφίες από τη βόλτα μου. Δείτε ο δρόμος είναι ακόμα γεμάτος από τα νερά της βραδινής βροχής. Και τα φώτα στους φανοστάτες είναι ακόμα αναμμένα. Είναι και αυτός ο βαρύς συννεφιασμένος καιρός.

patriko.noemvris23
Ξημέρωμα έξω από την αυλή του πατρικού μου, όπως το βρήκαμε όταν κατεβήκαμε τον Νοέμβρη του 2023. Υπάρχουν δουλειές που πρέπει να γίνουν ακόμα, αλλά χρειάζεται υπομονή, γιατί αυτή την περίοδο, έχουμε άλλες προτεραιότητες. Πάντως από την πρώτη μέρα που φτάσαμε, ανασκουμπωθήκαμε να κάνουμε πράγματα που χρειάζονταν... Και ξεκινήσαμε βάφοντας άλλο χρώμα τις αυλές μας... 

thrapsano4.201123
Ανάψαμε και το τζάκι και ήρθαν και οι αδελφές μου Στασούλα και Μαλάμω. Και περάσαμε πολύ όμορφα εκείνο το βράδυ, καθώς προσθέσαμε στις ρακές μας και μια πίτσα που έψησε το πι και φι η Στασούλα. Και τι είναι χειμώνας; Μια παρεά με ανθρώπους που αγαπάς και ιστορίες.

thrapsano5.201123
Αυτός είναι ο φούρνος του χωριού μας, δίπλα μας. Από δω προμηθευόμαστε, σχεδόν καθημερινά ή μέρα παρά μέρα, φρέσκο ψωμί. Έχει τα πάντα και βλέπεις τους ανθρώπους που τον διαχειρίζονται να ζημώνουν το ψωμί και τα άλλα πράγματα που πουλάνε, μπροστά σου. Άσε που μπορείς να ανταλλάξεις και δυο κουβέντες ανθρώπινες...

thrapsano6.191123
Κι αυτό είναι το σπίτι του αδελφού μου Κωστή. Ο ίδιος δεν είναι πια κοντά μας, αλλά μένει εκεί η γυναίκα του, η Μαρία.. Στην πρωτη ευκαιρία την επισκεφτήκαμε και μιλήσαμει. Έκανε σε όλους μας καλό αυτή η επικοινωνία. Εικόνες από το Θραψανό, λίγο πριν μπούμε στο δεύτερο δεκαήμερο του Νοέμβρη 2023. Αλλά οι 15 μέρες, έφυγαν σαν αέρας και την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023, επιστρέψαμε... Καιρός, να ξαναβάλουμε τα πράγματα στη δική μας "ρουτίνα"... 

Επικαιρότητα

Πανευρωπαϊκή ημέρα δράσης των συνδικάτων

Αλήθειες μαζεμένες σ' ένα βίντεο... Μου το έστειλε ο φίλος μου Pelopidas78 από τις Φυλετικές Μάχες. Παντού υπάρχει πολιτικοποίηση. Ακόμα κι εκεί που δεν το περιμένεις. Ας προβληματιστούμε λίγο κι ας ξεσηκωθούμε πια... Δεν έχουμε άλλα περιθώρια, ας το καταλάβουμε...

Με μεγάλη επιτυχία και μαζική συμμετοχή των εργαζομένων πραγματοποιήθηκε η σημερινή τρίωρη στάση εργασίας που είχαν προκηρύξει ΓΣΕΕ –ΑΔΕΔΥ στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής Ημέρας Δράσης των Συνδικάτων.

Οι εργαζόμενοι σ’ολη την Ευρώπη διαμαρτυρήθηκαν για τις ασκούμενες Νεοφιλελεύθερες πολιτικές που οδηγούν τους λαούς και τους πολίτες στη φτώχεια και την ανεργία.

Στα πλαίσια των σημερινών δράσεων, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ και το προεδρείο της ΣΕΣ πραγματοποίησαν παραστάσεις διαμαρτυρίας στα όργανα της Ευρ.Ένωσης, ενώ στην Αθήνα συνδικαλιστικά στελέχη των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ με επικεφαλής τον Γεν.Γραμματέα της ΓΣΕΕ επέδωσαν στον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ψήφισμα διαμαρτυρίας κατά των αντεργατικών και αντικοινωνικών πολιτικών που επιβάλλει η Τρόικα και εφαρμόζει η Ελληνική Κυβέρνηση στη χώρα μας.

Οι σημερινές κινητοποιήσεις θα ολοκληρωθούν με το συλλαλητήριο –συναυλία διαμαρτυρίας στις 18:00 στο Σύνταγμα, το οποίο συνδιοργανώνουν ΓΣΕΕ -ΑΔΕΔΥ-ΤΕΕ-ΔΣΑ-ΙΣΑ.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Αθήνα 29/2/2012 – ΗΜΕΡΑ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

Προς

  • Την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

  • Μέλη Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Θέμα: Καταγγελία επείγοντος χαρακτήρα από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας και η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων, ως οι ανώτατες τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις στην Ελλάδα, που εκπροσωπούν όλους τους εργαζόμενους ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου στην ελληνική επικράτεια, σας υποβάλλουν το παρόν κείμενο Καταγγελίας με την παράκληση επείγουσας διαβίβασής του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο σύνολο των Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η καταγγελία της Γ.Σ.Ε.Ε. και ΑΔΕΔΥ αφορά σε όρους της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με τους οποίους παραβιάζονται, στο όνομα της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, ουσιώδη κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα που προστατεύονται από το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από τον Μάιο του 2010, μετά την ενεργοποίηση του διεθνούς μηχανισμού δανεισμού της Ελλάδας και τη θέση σε ισχύ της σχετικής δανειακής σύμβασης, η ελληνική Κυβέρνηση, υπό την πίεση ή πολλές φορές ακόμα και με πρόσχημα την πίεση της Τρόικας παραβιάζει θεμελιώδεις κοινωνικές διατάξεις της Ευρωπαϊκής Συνθήκης και του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε., λαμβάνοντας ιδιαίτερα επαχθή μέτρα, που παραβιάζουν τον πυρήνα των δικαιωμάτων αυτών.

Με τις ρυθμίσεις που εκβιαστικά εφαρμόσθηκαν και τις κατ’εξακολούθηση νέες απαιτήσεις, πρωτοστατούντος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ανατρέπονται βίαια θεσμοί συλλογικής διαπραγμάτευσης κατοχυρωμένοι από το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας. Αποδυναμώνεται κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας. Η ελληνική οικονομία οδηγείται σε μακρόχρονη, βαθειά ύφεση. Η οικονομική και κοινωνική ανασφάλεια εντείνονται. Μεγάλα τμήματα του ελληνικού λαού οδηγούνται στην περιθωριοποίηση. Η απαραίτητη κοινωνική συνοχή απειλείται.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί επιπλέον οδηγούν στην αποδιοργάνωση και αποδυνάμωση της Δημόσιας Διοίκησης με σκοπό την εκχώρηση υποστηρικτικών και άλλων υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα, στην συρρίκνωση και κατάργηση Οργανισμών του Δημοσίου -οι οποίοι συνθέτουν το λεγόμενο Κοινωνικό Κράτος- και συνεπώς των παρεχόμενων προς τους πολίτες δημοσίων και κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών, ενώ παράλληλα οδηγούν στην απόλυση και την ανεργία εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους ακόμα και του στενού δημοσίου τομέα, κατά παράβαση του ίδιου του Συντάγματος.

Οι δημοσιονομικοί στόχοι αποτυγχάνουν εξαιτίας της λανθασμένης συνταγής, αφού αντί να οδηγούν σε ανάπτυξη, οδηγούν σε όλο και μεγαλύτερη ύφεση. Η ανεργία καλπάζει, οι κοινωνικές εντάσεις κλιμακώνονται επικίνδυνα, η σταθερότητα της χώρας απειλείται και το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι πλήρως αρνητικό.

Όλα αυτά συμβαίνουν όχι γιατί η Ελλάδα εφαρμόζει πλημμελώς τα περιοριστικά μέτρα που απαιτούν οι δανειστές, αλλά γιατί είναι σε λάθος κατεύθυνση τα ίδια τα μέτρα.

Οι επιλογές και οι απαιτήσεις της Τρόικας για την εξασφάλιση των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας με τα οριζόντια μέτρα που κατ’αρχάς εφαρμόστηκαν στο δημόσιο τομέα και στις συντάξεις και αποδείχθηκαν ολέθρια λάθη, επεκτείνονται βίαια και στον ιδιωτικό τομέα, με οριζόντιο «κούρεμα» των μισθών και αδίστακτη κρατική παρέμβαση στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που φθάνει ακόμη και στο σημείο σταδιακά μέσα σε λίγους μήνες να επιβάλλεται με νόμο η λήξη ισχύος τους.

Πρόκειται για παρεμβάσεις μόνιμου χαρακτήρα στην αγορά εργασίας με σκοπό:

α) τη δραματική, βίαιη και περαιτέρω οριζόντια μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα με παρέμβαση του Κράτους, με μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% και 32% για τους νέους έως 25 ετών, παρά τη διαπίστωση από την ίδια την Τρόικα της μείωσης του κόστους εργασίας κατά την τελευταία διετία,

β) την δραστική τροποποίηση επί τα χείρω για τους εργαζόμενους του θεσμικού πλαισίου για τη διαμόρφωση ενιαίων κατωτάτων ορίων αμοιβής και όρων εργασίας μέσω ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και δεσμευτικών συλλογικών συμβάσεων και την υποκατάστασή τους από ατομικές συμβάσεις εργασίας,

γ) την πλήρη αποδυνάμωση και ουσιαστικά κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας και την αποκέντρωσή τους στο πεδίο των επιχειρήσεων, στις οποίες όμως, κυρίως λόγω του ως επί το πλείστον μικρού αριθμού απασχολούμενων, η δημιουργία σωματείου και η ελεύθερη συνδικαλιστική δράση εμποδίζονται ουσιωδώς.

δ) Την κατάργηση των θεσμών κοινωνικής πολιτικής όπως ο ΟΕΚ και ο ΟΕΕ οι οποίοι χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών και παρέχουν σημαντικό, κοινωνικό έργο υποβοήθησης των πιο αδύναμων οικονομικά εργαζομένων και συνταξιούχων.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και κρίσιμα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., με την εξαίρεση του Ευρωκοινοβουλίου, είναι οι φυσικοί ή ηθικοί αυτουργοί στην άσκηση πιέσεων για τη λήψη μέτρων, τα οποία υπερβαίνουν κάθε αναγκαίο και αποδεκτό μέτρο που επιβάλλει ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων, σύμφωνα με το ισχύον δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας.

Τα μέτρα αυτά:

- είναι μόνιμα, μολονότι το πρόγραμμα σταθερότητας έχει συγκεκριμένα χρονικά όρια και διάρκεια,

- είναι ιδιαιτέρως επαχθή, δυσανάλογα και πρόχειρα

- δεν υπάρχει εύλογη σχέση, ούτε μετρήσιμο οικονομικό αποτέλεσμα, ανάμεσα στην έκταση, την ένταση και τη διάρκεια των περιορισμών αυτών με το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα,

- δεν συνοδεύονται από τα αναγκαία αντισταθμιστικά μέτρα και εγγυήσεις για την προστασία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού της χώρας από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Αντίθετα συνοδεύονται από σημαντική αύξηση στις τιμές των προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, των καυσίμων, των τιμολογίων των κοινωφελών υπηρεσιών κλπ.

- είναι άνισα και ευνοούν τις διακρίσεις σε βάρος των εργαζομένων,

Καθ’όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η υποχρέωση προσήκοντος και έγκαιρου κοινωνικού διαλόγου έχει εκφυλισθεί σε μια τυπικά ενημερωτική, επιφανειακή και προσχηματική διαδικασία με προειλημμένες αποφάσεις, παρά το γεγονός ότι η κρισιμότητα των περιστάσεων στη χώρα επιβάλλει την μεγιστοποίηση της κοινωνικής συναίνεσης και της κοινωνικής συνοχής.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από την απόφαση της Επιτροπής Εφαρμογής Συμβάσεων και Συστάσεων της 100ης Διεθνούς Συνδιάσκεψης Εργασίας της ΔΟΕ, σύμφωνα με την οποία η ελληνική Κυβέρνηση, έπρεπε να αρχίσει άμεσα διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, όχι για τη λήψη νέων και πιο επώδυνων μέτρων, αλλά με αποκλειστικό σκοπό να επανεξετάσει τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί ή πρόκειται να ληφθούν και να διασφαλίσει ότι τα δικαιώματα που προστατεύονται από θεμελιώδεις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας δεν παραβιάζονται, αλλά και θα διασφαλίζονται πλήρως στο μέλλον. Σε όμοιες επισημάνσεις καταλήγει με την Έκθεσή της και η Ανώτατη Αποστολή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας που επισκέφθηκε την Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2011.

Ήδη η άσκηση πιέσεων από την Τρόικα για λήψη πρόσθετων μέτρων απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, με κυρίαρχα όσα αφορούν την αποδυνάμωση των ΣΣΕ που θέτουν ενιαία κατώτατα όρια εργασίας (Εθνική Γενική ΣΣΕ και κλαδικές ΣΣΕ), παρά την ευρύτατη κοινωνική αντίδραση, και την αντίθεση ακόμα και κορυφαίων εθνικών εργοδοτικών οργανώσεων, αναγορεύθηκε αιφνιδιαστικά και εκβιαστικά σε όρο απαραίτητο για την εκταμίευση της 6ης δανειακής δόσης προς την Ελλάδα, και τη τη νέα δανειακή σύμβαση.

Οι κοινωνικοί εταίροι, έχοντας συνείδηση της σοβαρότητας της οικονομικής κρίσης, πλήρη γνώση της ελληνικής πραγματικότητας και υψηλό αίσθημα ευθύνης κάθησαν στο τραπέζι του διαλόγου και πέτυχαν ένα minimum συμφωνίας, διασφαλίζοντας εκείνο το δίχτυ ασφαλείας που είναι προαπαιτούμενο για την αποτελεσματική έξοδο από την κρίση και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης.

Πριν στεγνώσει το μελάνι της δύσκολης αυτής συμφωνίας των κοινωνικών διαπραγματευτών σε κεντρικό επίπεδο, πετάχθηκε ήδη στο καλάθι των αχρήστων. Με τον εκβιασμό της άτακτης χρεωκοπίας, ανακοινώθηκε με δικτατορικό τρόπο νέο πακέτο μέτρων, που όσον αφορά την αγορά εργασίας και τις συντάξεις σε κανένα Κράτος Δικαίου και όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μπορούσαν και ως σκέψη να εισαχθούν και εφαρμοσθούν, διότι θίγουν ευθέως τον πυρήνα, βασικών κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων, τα οποία κατοχυρώνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τις Συνθήκες της, το παράγωγο δίκαιο και τη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αξιότιμοι Κύριοι,

Η Γ.Σ.Ε.Ε. και η ΑΔΕΔΥ θεωρούν ότι τα αποτελέσματα του πειράματος που γίνεται στην Ελλάδα, κράτους-μέλους της Ε.Ε., είναι προφανές ότι θα επιχειρηθεί να εφαρμοσθούν άμεσα και σε άλλες χώρες, που βρίσκονται ή θα βρεθούν δέσμιες της οικονομικής κρίσης και των οικονομικών/δανειακών τους αναγκών.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ήδη από το 2008 με Ψήφισμά του (Ψήφισμα της 22ας-10-2008) αντέδρασε στην διαφαινόμενη σε ευρωπαϊκό επίπεδο ασύδοτη διαμόρφωση των όρων εργασίας σε βάρος των εργαζομένων και στον αθέμιτο ανταγωνισμό που βασίζεται σε χαμηλά κοινωνικά πρότυπα. Στο Ψήφισμα, ανάμεσα σε άλλα, τονίζεται ότι «δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο η άσκηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως αναγνωρίζονται στα κράτη μέλη, στις συμβάσεις της ΔΟΕ και στο Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος διαπραγμάτευσης, σύναψης και εφαρμογής συλλογικών συμβάσεων και του δικαιώματος εργατικών κινητοποιήσεων», ότι πρέπει να καταστεί σαφές ότι οι κανόνες της ευρωπαϊκής νομοθεσίας «δεν απαγορεύουν στα κράτη μέλη και τους κοινωνικούς εταίρους να απαιτούν ευνοϊκότερους όρους, με στόχο την ισότιμη μεταχείριση των εργαζομένων και ότι υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι η κοινοτική νομοθεσία μπορεί να εφαρμοσθεί με βάση όλα τα υφιστάμενα μοντέλα της αγοράς εργασίας» και ότι «τα θεμελιώδη κοινωνικά δικαιώματα δεν είναι υποδεέστερα των οικονομικών δικαιωμάτων σε μια ιεράρχηση θεμελιωδών ελευθεριών».

Οι κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας έχουν καλύψει το κοινωνικό πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στη Συνθήκη Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι «τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα αποτελούν θεμελιώδεις αξίες και θεμέλιο λίθο της ΕΕ» (άρθρο 2), ότι «πρώτος στόχος της ΕΕ είναι η προώθηση των αξιών της και της ευημερίας των λαών της» (άρθρο 3§3 ), ότι «οι κοινωνικοί στόχοι της ΕΕ, που περιλαμβάνουν την πλήρη απασχόληση την κοινωνική ένταξη, την κοινωνική προστασία και την κοινωνική πρόοδο, συνδέονται άρρηκτα με τους οικονομικούς στόχους της και είναι καθοριστικοί για την αποτελεσματικότητα των οικονομικών στόχων – η οικονομική συνοχή στηρίζεται στην κοινωνική συνοχή» (άρθρο 3§3 ) και στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων που δεσμεύει την Ε.Ε. και τα κράτη μέλη, ο οποίος κατοχυρώνει αδιαίρετα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα και διακηρύσσει ότι η ΕΕ «τοποθετεί τον άνθρωπο στην καρδιά της δράσης της». Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από τη νομολογία του ΔΕΕ ότι δηλαδή, η Ε.Ε. «δεν περιορίζεται σε μια οικονομική ένωση, αλλά πρέπει ταυτόχρονα να εξασφαλίζει, με κοινή δράση, την κοινωνική πρόοδο και να επιδιώκει τη διαρκή βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας των ευρωπαϊκών λαών».

Επειδή απαιτείται άμεση, ειλικρινής και έμπρακτη συστράτευση όλων των ευρωπαϊκών δυνάμεων προς διάσωση των αξιών που στηρίζουν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, σας καλούμε να παρέμβετε άμεσα και να διασφαλίσετε τις αξίες αυτές. Σε διαφορετική περίπτωση οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να συνεχίσουν και να εντείνουν την πάλη και τον αγώνα για να ακυρώσουν αυτές τις νεοφιλελεύθερες και καταστροφικές πολιτικές που ισοπεδώνουν τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Γ.Σ.Ε.Ε. - ΑΔΕΔΥ

Σχόλια (0)

There are no comments posted here yet

Υποβάλετε το σχόλιό σας

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
Συννημένα (0 / 3)
Share Your Location

Αυτό είναι το χωριό μου, το όμορφο Θραψανό, που ονειρευόμουν να ζήσω, κάποτε...

Αυτό είναι το χωριό μου, το Θραψανό... Φωτογραφημένο στις 6 Ιουλίου 2012. Τον αγαπώ αυτόν τον τόπο. Και κάποτε, ονειρευόμουν να ζήσω εκεί αρκετό καιρό, όταν θα έβγαινα στη σύνταξη.  Τώρα πια είμαι συνταξιούχος, έχοντας αλλάξει άποψη και πρωτεραιότητες στη ζωή μου... Η στιγμή που νόμιζα ότι δεν θα ερχόταν ποτέ, ήρθε! Δείτε ΕΔΩ μερικά πράγματα για το χωριό μου...

spiti.ktiti.dek23

Όταν η ζωή δεν το βάζει κάτω… Οι βουκαμβίλιες που ξεράθηκαν από την παγωνιά του Γενάρη 2017, όταν το χιόνι το έστρωσε για τα καλά στο χωριό (δες την ακριβώς από κάτω φωτογραφία, διότι είναι πολύ σπάνιο το χιόνι στο χωριό μας σε υψόμετρο 350 μ.). Χρειάστηκε να περιμένουμε λίγο... Αλλά ο χρόνος δεν είναι πρόβλημα, όσο είμαστε όρθιοι, μπορούμε και αντέχουμε τις αντιξοότητες… Η φωτογραφία αυτή, είναι τραβηγμένη το Νοέμβρη του 2023 όταν βάψαμε με άλλο χρώμα την εξωτερική και εσωτερική αυλή του σπιτιού...

xionismeno.spiti090117

Φωτογραφία τραβηγμένη στις 9/1/2017, στο χιονιά που άρεσε σε όλο το Θραψανό. Το πατρικό μου σπίτι, χιονισμένο. Απόλαυση οφθαλμών… Ευχαριστώ όσους είχαν την καλοσύνη και την προνοητικότητα να μου στείλουν αυτή τη φωτογραφία… Κάθε εποχή στο χωριό μου είναι όμορφη. Έτσι το βλέπω εγώ, έχοντας προσωπικά βιώματα… Οι όμορφες βουκαμβίλιες, από αυτόν τον πάγο, ξεράθηκαν, σε αντίθεση με την τριανταφυλλιά που, για άλλη μια φορά, αποδείχτηκε πολύ δυνατή και άντεξε... Αλλά η ζωή δεν σταματά! Ξαναπέταξαν πράσινα κλαριά, ξαναζωντάνεψαν!

parteria6

Φτιάξαμε και τα παρτέρια στα δυο περιβολάκια στην εξωτερική αυλή... Ο επόμενος στόχος, αν το θέλει ο Θεός και τον καταφέρουμε, είναι να μπουν πλακάκια και στις αυλές, τόσο στην εσωτερική, όσο και στην εξωτερική. Και μια πραγματική εξώπορτα που θα προστατεύει το σπίτι μας, καλύτερα, από τους ανόητους που δεν λείπουν. Ο στόχος παραμένει. Ελπίζω να τα καταφέρουμε να τον υλοποιήσουμε σ' αυτή τη ζωή.

thrapsano.arxio

Και μια ιστορική φωτογραφία που δείχνει το χωριό των πιθαράδων... Κρήτη, Θραψανό, 1958-1962, φωτογραφία του Roland Hampe. Την είδαμε δημοσιευμένη στη εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ Ηρακλείου της 10/5/2023. Τα νέα παιδιά, στις μέρες μας, συνεχίζουν αυτή την τέχνη. Αν τα βοηθούσε λίγο και η Πολιτεία, όλα θα ήταν καλύτερα... Δείτε κι αυτό ΕΔΩ το υπέροχο ντοκιμαντέρ για την αγγειοπλαστική στο Θραψανό που προβλήθηκε το Φλεβάρη του 2024  από την ΕΡΤ 3.

patris220624

Από την ημερήσια Ηρακλειώτικη εφημερίδα, ΠΑΤΡΙΣ. Την είδαμε δημοσιευμένη στη στήλη Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ, το Σάββατο 22/6/2024 με την ένδειξη: 1958-1962, Κρήτη, Θραψανό. Φωτογραφία Roland Hame (πηγή: Άσπρο και Μαύρο). Η φωτογραφία έχει και μια ακόμα συναισθηματική αξία για μένα. Τραβήχτηκε, όταν εγώ γενήθηκα. Και προφανώς έχει επιχρωματιστεί. Δεν υπήρχε χρωματιστό φίλμ, τότε...

Σε ποια φάση βρίσκεται σήμερα η σελήνη; Θέλετε να ξέρετε;

Κάποτε το θέλαμε να επιστρέψουμε, όσο τίποτα άλλο... Τώρα, δεν είμαι πια βέβαιος...

thrapsano.arxio

Μια ιστορική φωτογραφία που δείχνει το χωριό των πιθαράδων μερικές δεκαετίες πίσω... Κρήτη, Θραψανό, 1958-1962, φωτογραφία Roland Hampe. Την είδααμε δημοσιευμένη στη εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ Ηρακλίου της 10/5/2023. Τα νέα παιδιά στις μέρες μας συνεχίζουν αυτή την τέχνη. Αν τα βοηθούσε λίγο και η Πολιτεία, όλα θα ήταν καλύτερα...

livades.diakopes2013

Η Λιβάδα... Η τεχνιτή λίμνη στο χωριό μου που τα καλοκαίρια περνούσα πολλές ώρες εδώ... Πανέμορφη και πάντα έχει κάτι εξαιρετικό να σου δώσει... Δείτε ΕΔΩ ένα βίντεο που τραβηξα πριν μερικά χρόνια από τη λίμνη. Έτσι είναι και σήμερα. Δεν έχει αλλάξει τίποτα... Η ίδια ομορφιά! Μόνο που εγώ δεν μπορώ να είμαι κοντά της, πια, με τη συχνότητα που ήμουν κάποτε...

panoramiki.livada.2014

Ιδού και μια πανοραμική φωτογραφία της λίμνης, που τράβηξα το χειμώνα του 2014 όταν κατέβηκα στο χωριό, για να μαζέψω τις ελιές μου...  Ελάτε, αν θέλετε, να σας πάω στις ελιές μου στου Μπουρμά. Δείτε ΕΔΩ. Τα τελευταία χρόνια δεν είχαν καρπό και από ότι δείχνουν τα πράγματα, ούτε και φέτος... Λογικό. Για να δώσουν καρπό, πρέπει να καλλιεργηθούν σωστά και φυσικά να βάλεις λιπάσματα. Κι αν το δεις από οικονομική άποψη, δεν είμαι βέβαιος ότι αξίζει τον κόπο...

 

 

Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ

Η Αγία Γραφή περιγράφει μερικές φορές τους ανθρώπους με βάση την εργασία που έκαναν. Μιλάει για τον “Ματθαίο, τον εισπράκτορα φόρων”, τον “Σίμωνα τον βυρσοδέψη” και τον “Λουκά, τον αγαπητό γιατρό”. (Ματθ. 10:3· Πράξ. 10:6· Κολ. 4:14) Κάτι άλλο που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους είναι οι πνευματικοί διορισμοί ή τα προνόμιά τους. Διαβάζουμε για τον Βασιλιά Δαβίδ, τον προφήτη Ηλία και τον απόστολο Παύλο. Αυτοί οι άντρες εκτιμούσαν τους θεόδοτους διορισμούς τους. Παρόμοια και εμείς, αν έχουμε προνόμια υπηρεσίας, πρέπει να τα εκτιμούμε.

Ο αρχικός σκοπός του Ιεχωβά για την ανθρωπότητα ήταν να ζει για πάντα εδώ στη γη. (Γέν. 1:28· Ψαλμ. 37:29) Ο Θεός πρόσφερε γενναιόδωρα στον Αδάμ και στην Εύα διάφορα πολύτιμα δώρα που τους έδιναν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τη ζωή. (Διαβάστε Ιακώβου 1:17) Ο Ιεχωβά τούς χάρισε ελεύθερη βούληση, την ικανότητα να κάνουν λογικές σκέψεις και τη δυνατότητα να αγαπούν και να απολαμβάνουν φιλίες.

Ο Δημιουργός μιλούσε στον Αδάμ και τον συμβούλευε για το πώς να δείχνει την υπακοή του. Ο Αδάμ μάθαινε επίσης πώς να καλύπτει τις ανάγκες του καθώς και πώς να φροντίζει τα ζώα και τη γη. (Γέν. 2:15-17, 19, 20) Ο Ιεχωβά προίκισε επίσης τον Αδάμ και την Εύα με τις αισθήσεις της γεύσης, της αφής, της όρασης, της ακοής και της όσφρησης. Έτσι μπορούσαν να απολαμβάνουν πλήρως την ομορφιά και τα άφθονα αγαθά του παραδεισένιου σπιτιού τους. Για το πρώτο ανθρώπινο ζευγάρι, οι δυνατότητες να έχουν απόλυτα ικανοποιητική εργασία, να νιώθουν πλήρεις και να κάνουν ανακαλύψεις, ήταν απεριόριστες.

Τι μπορούμε να μάθουμε από τα λόγια που είπε ο Ιησούς στον Πέτρο; Χρειάζεται να προσέξουμε ώστε να μην αφήσουμε την αγάπη μας για τον Χριστό να εξασθενήσει και την προσοχή μας να αποσπαστεί από τα συμφέροντα της Βασιλείας. Ο Ιησούς γνώριζε πολύ καλά τις πιέσεις που σχετίζονται με τις ανησυχίες αυτού του συστήματος πραγμάτων. Ας μάθουμε, να εκτιμούμε όσα έχουμε...

ΕΝΑ SITE "ΑΠΑΓΚΙΟ" ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!

Αυτόν τον ιστότοπο τον «παλεύω» πολλά χρόνια. Πολύ πριν γνωρίσω την αλήθεια και βρω σκοπό στη ζωή μου. Φανταζόμουν τον εαυτό μου συνταξιούχο στο χωριό, με μια σχετικά καλή οικονομική επιφάνεια, δεδομένης μιας καλής σύνταξης που είχα οικοδομήσει πολλά πάνω της και ήθελα να έχω κάτι, για να περνάω το χρόνο μου.

Σήμερα, όλα έχουν αλλάξει γύρω μου, όλα εκτός από το Site αυτό. Δηλαδή, άλλαξε κι αυτό λιγάκι προσανατολισμό… Αντί να περνάει την ώρα του με κούφια δημοσιογραφικά θέματα, που δεν είχαν να προσφέρουν και πολλά πράγματα στους ανθρώπους, προσφέρει ελπίδα για ένα βέβαιο, καλύτερο αύριο.

Αυτήν την αληθινή ελπίδα, προσπαθεί να βάλει στις καρδιές των αναγνωστών του και να τους ενθαρρύνει να πιστέψουν ότι όλες αυτές οι δυσκολίες κάθε μορφής που ζούμε είναι παροδικές. Τα ωραία, είναι μπροστά μας... Και μπορούμε να τα ζήσουμε, φτάνει να το θέλουμε πραγματικά.

Αρκεί να μη στηριζόμαστε στην αξιοπιστία των ανθρώπων που σήμερα είναι κι αύριο όχι… Ούτε στις δυνάμεις μας. Αλλά στον Λόγο Εκείνου που είναι απόλυτα αξιόπιστος και να ακολουθούμε στη ζωή μας τις φωτεινές προειδοποιητικές  πινακίδες που έχει βάλει στο δρόμο μας…

ΚΡΕΟΝΤΑΣ, τέλος...

Το φύλλο που βλέπετε εδώ είναι το τελευταίο της εκδοτικής προσπάθειας του Εξωραϊστικού Συλλόγου της Κολοκυνθούς,  “Κρέοντας”. Δείτε το ΕΔΩ. Είναι το τεύχος 25 κι ΕΔΩ δείτε το αμέσως προηγούμενο. Ο ΚΡΕΟΝΤΑΣ αναγκάστηκε να αναστέλλει την έκδοσή του στην πρώτη μεγάλη οικονομική κρίση. Σε δύσκολες εποχές δεν άντεχε άλλο, τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη. Βέβαια κάθε φύλλο που αναστέλλει την έκδοσή του, θέλει να ελπίζει και ονειρεύεται την επανέκδοση του... Μακάρι να γίνει έτσι. Και να μην είναι μόνο οι καλές προθέσεις των ανθρώπων του Συλλόγου...

Στο ρόλο του Συνταξιούχου

Αν έχεις κάπου να κρατηθείς, αν μπορείς να περιμένεις, η υπομονή αμείβεται.
Άπό τις 24/10/2020 είμαι πια συνταξιούχος!… Όλα εξελίχθηκαν καλά, όπως το περίμενα και τον Νοέμβρη του 2020 μπήκαν τα χρήματα της σύνταξης μου στο λογαριασμό μου. κι από τότε όλα γίνονται κανονικά, στην ώρα τους... Η αγωνία μου μετρούσε από τον Νοέμβριο του 2019, οπότε και κατέθεσα τα χαρτιά μου. Μια διαδικασία που κράτησε σχεδόν ένα χρόνο! 

Όλα αυτά έγιναν μέσα σε μια πρωτόγνωρη, δύσκολη εποχή του κορονοϊού Covid-19, με λοκντάουν και χωρίς τις μικρές εφημερίδες που βγάζω. Και όμως, όλα πήγαν καλά! Με τη βοήθεια ανθρώπων που μας αγαπούν, των παιδιών της Σούλας, δεν έχασα καμιά από τις ρυθμίσεις που είχα κάνει... Και δεν στερηθήκαμε τίποτα, από τα βασικά πράγματα. Ο Ιεχωβά να τους ευλογεί!

Δοξάζω τον Ιεχωβά για την καλή έκβαση του πράγματος! Και τον ευχαριστώ, γιατί αν δεν ήταν το ισχυρό χέρι Του να με οπλίζει με υπομονή και εγκαρτέρηση, όλα θα ήταν πολύ πιο δύσκολα!

Μικρές πινελιές αγάπης

athina1

Γεμάτος όμορφες, ξεχωριστές πινελιές, είναι αυτός ο ιστότοπος που διαβάζετε. Ξεκίνησε, για να καλύψει κάποιες ανάγκες έκφρασης, με δημοσιογραφικό κυρίως περιεχόμενο και τον βλέπουμε να εξελίσσεται ουσιαστικά σε ένα σημείο συνάντησης και επαφής, ανάμεσα σε φίλους. Και η αναφορά στις πινελιές δεν είναι καθόλου τυχαία. Κάπως έτσι δεν λειτουργούν και οι ζωγράφοι; Μόνο που εδώ το πράγμα μοιράζεται, ανάμεσα στις λέξεις και τις εικόνες. Και περιγράφουν μια ζωή πραγματική, όχι από αυτές που κυριαρχούν στη φαντασία και στο διαδίκτυο.

Δοκιμασία από τον Covid-19

Ότι μέχρι χθες, μόνο ως θεωρία γνωρίζαμε, το είδαμε να εφαρμόζεται στη ζωή μας... Και πήραμε τα μαθήματα μας. Δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

Το "φευγιό" της αδερφής μου

Η Γιωργία μας "έφυγε" για πάντα από κοντά μας το 2011. Και ο θάνατος του Γιάννη έναν ακριβώς χρόνο, μετά. Λιγοστεύουμε...

Έφυγε και ο Κωστής μας

Λιγοστεύουμε... Μετά τη Γεωργία μας, "έφυγε" και ο Κωστής μας. Τον αποχαιρετήσαμε (δείτε ΕΔΩ) με συγκίνηση... Θα τα ξαναπούμε αδελφέ!

Developed by OnScreen - Content by Nikos Theodorakis - Powered by FRIKTORIA