Λαϊκή συνέλευση για το χαράτσι της ΔΕΗ
Μια άποψη της αίθουσας στο ξεκίνημα της διαδικασίας της Λαϊκής Συνέλευσης. Σε λίγο η αίθουσα εκδηλώσεων της 4ης Δημοτικής Κοινότητας Δήμου Αθηναίων γέμισε ασφυκτικά...
Αυτόν τον λογαριασμό της ΔΕΗ πρέπει να αντιμετωπίσουμε και θα ' ναι καλύτερα αυτό να γίνει όσο πιο μαζικά γίνεται...
Είχα καιρό να πάρω μέρος σ' αυτές τις Λαϊκές Συνελεύσεις που οργανώνονται στη γειτονιά για διάφορα ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους. Όσο διαρκούσε το καλοκαίρι οι συνελεύσεις γινόντουσαν έξω από το Βουστάσιο, όπου υπήρχε αρκετός χώρος, τώρα που το κρύο και η παγωνιά επιβάλουν να βρεθεί ένας κλειστός χώρος “επιστρατεύτηκε” η αίθουσα εκδηλώσεων της 4ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων.
Το κτίριο είναι στην πλατεία Σωτήρη Πέτρουλα, επί της Αλεξανδρείας, δίπλα στη Λένορμαν δίπλα στα δύο γηπεδάκια μπάσκετ που ο ΟΝΑ προσπαθεί να... ανακατασκευάσει έξι μήνες τώρα. Αλλά αυτό είναι μια άλλη πικρή ιστορία που δε συγκινεί πια κανέναν εκεί στο Δήμο Αθηναίων.
Ας πάμε όμως στη Λαϊκή Συνέλευση... Πήγα γύρω στις 11, όπως έλεγε και η αφίσα – κάλεσμα με την οποία γέμισαν την περιοχή τις προηγούμενης μέρες, φίλοι.
Παρά τον κακό καιρό η αίθουσα είναι γεμάτη από κόσμο. Εντυπωσιακό! Και πολλές νέες φάτσες ανάμεσα σ' αυτούς που έχουν έρθει... Με μια καθυστέρηση μισής ώρας ξεκινά η διαδικασία. Η Κική εξηγεί μερικά πράγματα σε σχέση με το πώς θα γίνει η Λαϊκή Συνέλευση. Δίνει το λόγο στους ομιλητές, κρατάει και τα πρακτικά.
Πρώτος ομιλητής ο Σεραφείμ. Αναφέρεται στις μέχρι τώρα δράσεις της Λαϊκής Συνέλευσης, στο κλίμα που υπάρχει αυτή την ώρα γύρω μας... Αμέσως μετά, το λόγο παίρνει ο Δημήτρης. Πιο αναλυτικός πάνω στα ζητήματα διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος από όσους δεν πληρώσουν το χαράτσι. Αναφέρεται στις πρωτοβουλίες δήμων που αναλάβει για να προστατέψουν τους δημότες τους, ιδιαίτερα όσους βρίσκονται σε μεγάλη ανάγκη.
Ο κόσμος έχει πολλά ερωτήματα να κάνει. Κυρίως διευκρινιστικά. Τι κάνουν όσοι ζουν σε μονοκατοικίες; Και πώς αντιμετωπίζουν το θέμα όσοι δεν είναι στη ΔΕΗ, αλλά σε πάροχο;
Το ζήτημα είναι ότι ο ο κόσμος θεωρεί παράλογο αυτόν τον κεφαλικό φόρο. Και το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό. Που δεν πρέπει να το στερηθεί για κανένα λόγο. Συγκάτοικοι προτείνουν τη συγκρότηση ομάδων, οι οποίες να παρεμβαίνουν όταν και όπου υπάρχει ανάγκη, ομάδες που να λειτουργούν με γρήγορα ανακλαστικά.
Διακρίνουμε μια μαζικότητα στο κίνημα. Οι δήμοι που εναντιώνονται στο χαράτσι ήταν δύο στην αρχή κι έφτασαν τους 17. Και η ΕΛΜΕ μπαίνει στο χορό, όπως μας είπε μια καθηγήτρια μαθηματικός. Και ο Σύλλογος δασκάλων ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ όπως είπε η Ντίνα είναι στην ίδια γραμμή. Ζητήθηκε να γίνουν γενικές συνελεύσεις στις πολυκατοικίες και να μπει αυτό το θέμα. Να κάνουμε χαρτί προς το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων. Να δούμε αν έχει γνώμη και άποψη γι' αυτό το θέμα.
Έγινε ένας εξαντλητικός διάλογος... Διακόσιοι άνθρωποι διέθεσαν αυτό το πρωινό μέχρι τις 2 το μεσημέρι και ήρθαν να ακούσουν για το χαράτσι, να τοποθετηθούν και να προσθέσουν εμπειρίες...
Η Κική κωδικοποίησε της προτάσεις βάζοντάς τις σε μια σειρά: Να βγάλουμε ένα ψήφισμα – ανακοίνωση με το σκεπτικό “δεν πληρώνουμε γιατί δεν χρωστάμε” και πολλοί από μας δεν έχουν και τη δυνατότητα να το κάνουν, πρακτικές πληροφορίες για τις κινήσεις που θα κάνουμε. Να είναι μαχητικό. Να εμπνέει τον κόσμο. Ανέλαβε τριμελής επιτροπή να το συντάξει.
Και η Κική συμπλήρωσε: “Και μόνο που είμαστε εδώ αυτό σημαίνει ένα πρώτο μεγάλο βήμα. Έχουμε καταπολεμήσει το φόβο. Η μαζικότητα είναι το όπλο μας, άλλο όπλο δεν έχουμε...”
- Δείτε ΕΔΩ τι λέει η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ για το ίδιο θέμα...
Σχόλια (0)