Για τη σωτήρια της Ακαδημίας Πλάτωνα
Αυτή είναι η τοποθέτηση του εκπροσώπου της ΕΚΑΠ στην ημερίδα που έγινε σήμερα το απόγευμα:
Με το σύνθημα «ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΠΛΑΤΩΝΟΣ» αγωνιστήκαμε πολύ και ενάντια στα εμπόδια και τις πρακτικές πολλών, οι κάτοικοι, η Επιτροπή Κατοίκων και όλοι όσοι μας συμπαραστάθηκαν τα προηγούμενα τρία χρόνια. Σε αυτό το περιεχόμενο συνοψίζονται και τα λίγα λόγια που αποφασίσαμε να σας πούμε σήμερα, εδώ, μετά από αρκετές συζητήσεις στην Επιτροπή, για το αν έχει νόημα και ποιο η δική μας παρουσία στη συγκεκριμένη ημερίδα.
Πρώτα απ΄ όλα: θεωρούμε ότι οι αγώνες μας, μέχρι σήμερα, στάθηκαν ο κύριος και καθοριστικός παράγοντας για να μπορεί να γίνεται εδώ συζήτηση για θετικά βήματα. Αυτοί οι τρίχρονοι αγώνες οδήγησαν: στην ανάδειξη του ζητήματος της Ακαδημίας Πλάτωνος, στην ακύρωση πράξεων και ενεργειών καταστροφής του αρχαιολογικού χώρου από ιδιωτικά συμφέροντα αλλά και φορείς, στην προώθηση ενεργειών που συμβάλλουν στην προστασία του Α.Χ. από αρμόδιους κεντρικούς φορείς, όπως ΥΠΠΟ/ΥΠΕΚΑ/ΕΑΧΑ, αλλά κατά τη γνώμη μας είναι ημιτελείς, στο ότι η Ακαδημία Πλάτωνος συμπεριλήφθηκε στις προτάσεις μητροπολιτικών παρεμβάσεων του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας/Αττικής, αλλά κατά τη γνώμη μας πάλι, όχι με τον ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό τρόπο που θα έπρεπε.
Από το 2009 έχουμε καταθέσει την πρότασή μας και ακόμη περιμένουμε μια απάντηση γιατί δεν γίνεται δεκτή: ολοκληρωμένη λύση για την αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου και της ευρύτερης περιοχής που τον περιβάλλει αποτελεί ο καθορισμός της γειτονιάς Ακαδημία Πλάτωνος, της περιοχής ΒΙΟΠΑ νότια από τον Α.Χ. και της περιοχής των ΚΤΕΛ, ως περιοχής «Πολεοδομικής αναμόρφωσης προβληματικών περιοχών εγκεκριμένων σχεδίων πόλεως» από το νέο Ρ.Σ. Αττικής ή/και το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου. Για την πρόταση έχουμε επιχειρηματολογήσει πολλές φορές και έχει την υποστήριξη μιας σειράς επιστημόνων, πανεπιστημιακών, κά.
Μία ημερίδα, λοιπόν, που διοργανώνει μάλιστα ο Δήμος της Αθήνας, θα είχε πραγματικό νόημα όχι τόσο για να ακούσουμε τι έκαναν οι άλλοι φορείς, αλλά για να συζητήσουμε τι πρέπει να κάνουμε από εδώ και πέρα και, κυρίως, τι προτίθεται να κάνει η νέα δημοτική αρχή για ό,τι της αναλογεί.
Τι αναλογεί στη νέα δημοτική αρχή; Το καταλάβαμε από το πρόγραμμα της ημερίδας και το ακούσαμε πριν λίγο: να αγνοήσει τις προτάσεις των κατοίκων και να έρθει σε πλήρη αντίθεση με τη θέλησή μας.
Έτσι, η συμβολή του Δήμου στις «προοπτικές αξιοποίησης της Ακαδημίας Πλάτωνος» είναι η επαναφορά της Β΄ Φάσης της μελέτης Πολεοδομικού Ανασχεδιασμού της Γειτονιάς Ακαδημίας Πλάτωνος – Σεπτέμβριος 2010. Για την ιστορία, η συγκεκριμένη μελέτη, που εκπονήθηκε επί διοίκησης Κακλαμάνη, τόσο ως μέρος μιας συνολικότερης που «τακτοποιούσε» τον αρχαιολογικό χώρο έτσι ώστε να νομιμοποιείται η REDs να προχωρήσει στο ανοσιούργημά της όσο και ως περιορισμένη μόνο στη γειτονιά, έχει απορριφθεί σε όλες τις συγκεντρώσεις των κατοίκων. Αν δεν κάνουμε λάθος, είχε απορριφθεί και από την παράταξη που σήμερα διοικεί το Δήμο, από το πρώην 4ο Δ.Δ και από τη νυν 4η Δ.Κ.
Θα σας πούμε για ακόμη μια φορά γιατί θα μας βρείτε απέναντί σας.
Είναι πολύ απλό: έναν χώρο 25 στρεμμάτων που έχει καταφέρει να μείνει αδόμητος σε όλη τη σύγχρονη ιστορία της πόλης, που από το 1968 και το 1986 έχει χαρακτηριστεί για κοινόχρηστες και κοινωφελείς λειτουργίες, που είναι από τα ελάχιστα αποθέματα ελεύθερης γης σε αυτήν την ετοιμοθάνατη πόλη, έρχεται και η σημερινή δημοτική αρχή να τον «τακτοποιήσει» υιοθετώντας τη μελέτη που σπάει την ενιαία μορφή του, ξεχνά ότι αποτελεί ουσιαστική συνέχεια του αρχαιολογικού χώρου όπως διατυπώνεται και από το ΣτΕ, αφαιρεί τη δυνατότητα για κοινωφελείς λειτουργίες και δημιουργεί οικόπεδα για «αξιοποίηση». Δεν θα σταθούμε σε τεχνικές λεπτομέρειες για πολλά που ισχυρίζεται ή αποτυπώνει στο χαρτί η μελέτη. Τα γνωρίζουν γιατί τα έχουμε πει, τα έχουμε γράψει πολλές φορές και θα συνεχίζουμε να το κάνουμε τόσο με τους αγώνες μας όσο και με κάθε νομικό μέσο.
Οι προτάσεις μας, που πολύ καλά γνωρίζετε και που θα αγωνιστούμε γι αυτές είναι:
1. Επανεπιβολή από το Δήμο της δέσμευσης για τους κοινόχρηστους και τους κοινωφελείς χώρους.
2. Εγγραφή σε ονομαστικό κωδικό στο δημοτικό προϋπολογισμό του 2012 και των επόμενων ετών της αποζημίωσης σύμφωνα με τις αντικειμενικές αξίες.
3. Άμεσο αίτημα του Δήμου προς το ΥΠΕΚΑ για χρηματοδότηση των συγκεκριμένων αποζημιώσεων από το "Πράσινο Ταμείο" (τακτοποίηση ημιϋπαιθρίων).
4. Εντολή στην αρμόδια υπηρεσία για την εκ νέου εκπόνηση της μελέτης με βασικό δεδομένο τη διασφάλιση όλων των κοινόχρηστων σε ενιαία ζώνη καθώς και των χώρων για αθλητικές εγκαταστάσεις, κλπ.
Κλείνοντας, θέλουμε να τονίσουμε πως Ακαδημία Πλάτωνος είναι πάνω απ΄ όλα οι άνθρωποι που την κατοικούν. Για μας καμία προοπτική αξιοποίησης δεν υπάρχει έξω και πέρα από την αντιμετώπιση όλων αυτών των προβλημάτων που οξύνονται κάθε μέρα και εντείνουν την ήδη υποβαθμισμένη ποιότητα της ζωής μας: τις σοβαρότατες ελλείψεις στην εκπαίδευση, όπως σχολεία – εργοτάξια εδώ και τρία χρόνια (27ο Γυμνάσιο – Λύκειο) ή νηπιαγωγεία ασφυκτικά γεμάτα που λειτουργούν μέχρι και σε μαγαζιά, τις σοβαρότατες ελλείψεις σε κοινωνικές υποδομές, όπως οι παιδικοί σταθμοί που αφήνουν δεκάδες παιδιά απ΄ έξω, τη χειροτέρευση ήδη προβληματικών υπηρεσιών, όπως καθαριότητα, συντήρηση πλατειών, παιδικών χαρών και πρασίνου, λόγω λιτότητας, «εργασιακής εφεδρείας» και απολύσεων και στο Δήμο της Αθήνας, τους κινδύνους για την επιβίωση χιλιάδων λαϊκών οικογενειών που ζουν στις γειτονιές μας και έρχονται κάθε μέρα αντιμέτωποι με συνεχώς νέα, απάνθρωπα οικονομικά μέτρα.
Και γι αυτά τα προβλήματα έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις προς το Δήμο και την 4η Δ.Κ. από το Μάρτιο του 2011. Θα περιμένουμε να ακούσουμε στη συνέχεια αν και πόσο τις πήραν υπόψη.
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΠΛΑΤΩΝΟΣ
Κι αυτό είναι το κάλεσμα για να βρεθούμε αύριο στην ΙΕ' ΔΟΥ Αθηνών (Λιοσίων και Ηπείρου).
Σχόλια (0)