“Πάει” και ο Λεωνίδας Κύρκος
Ο Λεωνίδας Κύρκος μιλάει για τον Μίκη Θεοδωράκη... Όταν οι μεγάλοι συναντιούνται...
Η γενιά η δικιά μου “μεγάλωσε” πολιτικά με ανθρώπους σαν τον Λεωνίδα Κύρκο. Κι ας μη σταθήκαμε πλάι του και στις επιλογές που έκανε.
Πάντα όμως μου άρεσε αυτό το διαφορετικό, το “αιρετικό”, που είχε και τον έκανε να ξεχωρίζει από την παραδοσιακή αριστερά. Τα τελευταία χρόνια ήμασταν “φίλοι” στο facebook. Του είχα στείλει αίτηση κι εκείνος την αποδέχθηκε. Όχι πως είχαμε καμιά φοβερή επικοινωνία, αλλά θεώρησα ότι ήταν τιμή για μένα η αποδοχή.
Και κοίτα τώρα, Κυριακάτικα που έμαθα πάλι μέσα από το Facebook το τέλος του... Δεν είναι φοβερό; Ανοίγεις το κομπιούτερ σου να δεις τις ειδήσεις και πέφτεις πάνω σε μια τέτοια άσχημη. Σκληρό, αν μάλιστα σκεφτείς ότι πριν από λίγο “ανέβασα” το “φευγιό” του Λυκούργου Καλλέργη.
Αλλά έτσι είναι η ζωή... Με τα πάνω της και τα κάτω της. Δείτε την είδηση του θανάτου του Λεωνίδα Κύρκου:
Πέθανε το πρωί της Κυριακής ο ιστορικός ηγέτης της Αριστεράς Λεωνίδας Κύρκος. Το στέλεχος της Αριστεράς αντιμετώπιζε προβλήματα με την καρδιά του. Η κηδεία θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με πληροφορίες το απόγευμα της Τετάρτης από το Α' Νεκροταφείο.
Ο Λεωνίδας Κύρκος γεννήθηκε το 1924 στο Ηράκλειο Κρήτης. Ήταν γιος του Μιχαήλ Κύρκου που μαζί με τον Ι. Πασαλίδη και άλλες προσωπικότητες της Αριστεράς ίδρυσαν την ΕΔΑ. Φοίτησε στην Ιατρική Σχολή την οποία δεν τελείωσε ποτέ λόγω των πολιτικών διώξεων που υφίστατο.
Φυλακίστηκε κατ' επανάληψη την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου. Το 1946 έμεινε στη φυλακή για οκτώ μήνες ενώ δύο χρόνια αργότερα βρέθηκε ξανά στη φυλακή και καταδικάστηκε σε θάνατο το 1949.
Λόγω της διεθνούς αντίδρασης η απόφαση του Στρατοδικείου δεν εκτελέστηκε, καθώς μεταξύ των καταδικασθέντων ήταν και ο γνωστός για τον αγώνα του κατά των Γερμανών, Μανώλης Γλέζος. Αποφυλακίστηκε το 1953.
Εργάστηκε για πολλά χρόνια στην “Αυγή” αρχικά ως ρεπόρτερ και αργότερα (1958-1961) ως διευθυντής.
Εκλέχτηκε βουλευτής της ΕΔΑ στις εκλογές του 1961, του 1963 και του 1964.
Μετά τη διάσπαση του ΚΚΕ πήρε το μέρος των ανανεωτικών δυνάμεων και τάχθηκε με το ΚΚΕ Εσωτερικού.
Με τη δικτατορία συνελήφθη και φυλακίστηκε για πέντε χρόνια.
Με τη Μεταπολίτευση εκλέχτηκε βουλευτής το 1974 και το 1977. Εκλέχτηκε ευρωβουλευτής το 1981 και το 1985. Υπήρξε πρόεδρος του ΚΚΕ Εσωτερικού μέχρι τον Απρίλιο του 1987, οπότε εντάχθηκε στην ΕΑΡ, στην οποία εκλέχτηκε πρόεδρος.
Ίδρυσε τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου με τον Χαρίλαο Φλωράκη.
Από το 1989 ως το 1993 υπήρξε βουλευτής του Συνασπισμού. Επικρίθηκε για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ.
Το 2000 προτάθηκε από τον Συνασπισμό για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ωστόσο εξελέγη ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος.
Το 2010, με επιστολή του δήλωσε στήριξή στο νέο κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Τα τελευταία χρόνια είχε αποσυρθεί από την ενεργή πολιτική εξέφραζε όμως πάντα με διορατικότητα και παρρησία τις θέσεις του. Ήταν χήρος και είχε δύο γιους.
- Δείτε ΕΔΩ ένα ντοκιμαντέρ από την ΕΡΤ για τη ζωή του Λεωνίδα Κύρκου.
Σχόλια (0)