Η διαχείριση φυσικών πόρων και πώς την εισπράττουμε εμείς κάθε φορά που βάζουμε καύσιμα
Το θυμάσαι; Είναι παλιό τραγούδι. Μπάμπης Τσετίνης. Για να μαθαίνουν και οι μικρότεροι. "Ο,τι αρχίζει ωραίο, τελειώνει με πόνο... είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια.". Ή επίσης ταιριάζει και το άλλο. Άκου να δεις, είναι Θέμης Ανδρεάδης.
"Το μακρύ- μακρύ μου χέρι, ψάχνει μέσα στο πανέρι, ψάχνει μεσημέρι βράδυ, για κανένα παξιμάδι." Θα μου πεις ότι αρχίσαμε τα ελαφρολαϊκά; Ταιριάζουν γάντι με την πετρελαϊκή κρίση των ημερών μας. Βέβαια διαβάζοντας το άρθρο θα καταλάβεις ότι δεν είναι μόνο των ημερών μας.
Ναι καλά διάβασες. Πετρελαϊκή κρίση. Γι αυτό και η τιμή της βενζίνης έχει ανέβει στα ύψη. Σύμφωνα με το newmoney.gr, "η Saudi Aramco ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η ικανότητα παραγωγής πετρελαίου σε όλο τον κόσμο μειώνεται γρήγορα και κάλεσε τις εταιρείες να επενδύσουν περισσότερα στην παραγωγή του «μαύρου χρυσού»."
Και το άρθρο συνεχίζει και λέει πως "Χώρες με μεγάλη κατανάλωση, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Ινδίας, έχουν ήδη ζητήσει από τους παραγωγούς να αντλήσουν περισσότερες ποσότητες πετρελαίου.
Το έλλειμμα προσφοράς στις αγορές πετρελαίου θα μπορούσε να επιδεινωθεί το 2022 εάν η πανδημία του κορωνοϊού υποχωρήσει και περισσότεροι άνθρωποι αρχίσουν ξανά να μετακινούνται αεροπορικώς."
Τι περίμενες λοιπόν; Ότι το πετρέλαιο θα είναι ατελείωτο; Ότι θα μπορέσεις να πάρεις 100 ενώ υπάρχουν μόνο 10. Ούτε το αλεπουδάκι της γνωστής λαϊκής ρήσης δεν κατάφερε ποτέ να ξεπεράσει σε ηλικία τη μητέρα του. Και θα καταφέρεις εσύ να κάνεις πράξη τα οικονομικά σχέδια σου κόντρα στους νόμους της φύσης.
Εμείς οι άνθρωποι έχουμε μάθει και συνηθίσει να τα μετράμε όλα με λεφτά. Αλλά κάποια στιγμή όλα τα καλά τελειώνουν. Τα λεφτά στο πορτοφόλι, τα γλυκά απ' το ντουλάπι, μέχρι και το πετρέλαιο από τη Γη μας.
Δίνονται εντολές για να αντληθούν μεγαλύτερες ποσότητες αργού πετρελαίου. Αλλά όπως λέει και η άλλη πιο παλιά ρήση, που τη συναντάμε στο έργο του Λουκιανού “Νεκρικοί Διάλογοι”, «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος», δηλαδή δεν μπορείς να πάρεις από αυτόν που δεν έχει. Όσες εντολές και να δοθούν από ανθρώπινη πρωτοβουλία, αν δεν έχει η Γη δεν θα σου δώσει.
Κι εδώ εισερχόμαστε σε ένα μεγάλο κεφάλαιο για συζήτηση. Λέγεται διαχείριση φυσικών πόρων. Όπως ένα σοφό άτομο κάνει μηνιαίο προϋπολογισμό για το σπιτικό του και βάζει προτεραιότητες στα οικονομικά του, έτσι και όσοι από τους κυβερνώντες διαχειρίζονται τους φυσικούς πόρους θα έπρεπε να κάνουν κάτι ανάλογο.
Υπάρχουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως ο ήλιος και ο αέρας. Αλλά η αλήθεια είναι πως το πετρέλαιο έχει πιο πολύ χρήμα. Όταν όμως ξεμείνει ο πλανήτης από αυτό, τότε αναγκαστικά θα επιλεγούν νέοι τρόποι παραγωγής ενέργειας, οι οποίοι ως "καινοτόμοι" θα χρεώνονται αναλόγως.
Εξάλλου δεν θα υπάρχει και άλλη επιλογή στη παροχή ενέργειας ώστε να υπάρξει ανταγωνιστικότητα στην τιμή. Άρα πάλι η τιμή θα παραμείνει στα ύψη. Άρα χαμένος θα βγει ξανά ο λαός.
Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι το παιχνίδι είναι καλά στημένο. Δεν προωθούνε και πολύ τη βιώσιμη ενέργεια επειδή και καλά οι ανεμογεννήτριες υποβαθμίζουν οπτικά το πεδίο στο οποίο εγκαθίστανται και σε 30 χρόνια θα πεταχτούν ως απορρίμματα. Αλλά μόλις τελειώσει το πετρέλαιο και σε έχουν αρμέξει οικονομικά, μετά θα πάνε στη βιώσιμη ενέργεια ως τη μόνη λύση. Πάλι θα πληρώνεις μια αράδα λεφτά για την εκάστοτε μοναδική πηγή ενέργειας.
Δεν συμφέρει το κεφάλαιο να υπάρχουν πολλές διαφορετικές πηγές ενέργειας επιλέξιμες στο ευρύ κοινό, επειδή τότε θα πέφτει η τιμή της μονάδας ενέργειας. Μόλις εξαντληθεί η μία πηγή θα περνάμε στην άλλη και η τιμή θα μένει στα ύψη. Είναι σαν αυτό που κάνανε οι παλιές μανάδες και γιαγιάδες. Αγόραζαν φρέσκο ψωμί σήμερα αλλά έτρωγαν το χτεσινό.
Οπότε πάλι αύριο χτεσινό θα έτρωγες. Γιατί αν έτρωγες το φρέσκο σήμερα, το χτεσινό θα έμενε και άλλη μέρα και μετά θα το πέταγαν... Έτσι πάει και με την ενέργεια. Αν στραφούν όλοι στη βιώσιμη ενεργεία, το πετρέλαιο θα μένει απούλητο. Άρα θα καταναλώσουμε εντελώς τη μία πηγή ενέργειας και μετά περνάμε στην άλλη. Έτσι η τιμή θα παραμένει πάντα στα ύψη.
- Δείτε ΕΔΩ το δημοσίευμα του Bloomberg
Σχόλια (0)