Μύθοι που καταρρίπτονται
Θαύμα της φύσης! Λουλούδια που φυτρώνουν μόνα τους ανάμεσα στις πέτρες... Υπάρχουν στο Θραψανό...
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 03/07/2010
Στο σημερινό σημείωμα θα σας πω μια ιστορία. Δηλαδή όχι ακριβώς μια ιστορία, σαν ιστορία θα ακουστεί αλλά αφορά συγκεκριμένα στοιχεία μιας έρευνας που δεν αμφισβητούνται. Θέλω να αντιμετωπίσω με ήπιο τρόπο τη σκληρή επικαιρότητα που σημαδεύτηκε από άλλη μια 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, την περασμένη Τρίτη, και συνεχίζουν την ερχόμενη Πέμπτη 8 Ιουλίου με νέα 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία, αντιδρώντας σε όσα κακά μας ετοιμάζουν καταρχήν στο ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό και στη συνέχεια στο εργασιακό.
Μέχρι τώρα μας είχαν κάνει να πιστέψουμε κι όχι μόνο εμείς, αλλά κυρίως στην Ευρώπη πως τα 'χατες στην Ελλάδα το ΄χουμε βρει το κόλπο και βγαίνουμε νωρίς στη σύνταξη. Έτσι κι αλλιώς οι Ευρωπαίοι κομπιναδόρους μας είχαν πάντα.
Μύθος η υπόθεση. Και το αποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο τα στοιχεία που περιέχονται στην έκθεση - βόμβα του ΟΟΣΑ που είδε το φως της δημοσιότητας την εβδομάδα που μας πέρασε. Οι Έλληνες βγαίνουν στη σύνταξη αργότερα και από τους Γερμανούς!..
Αυτονόητο λοιπόν είναι ότι άλλοι οι λόγοι που “βουλιάζουν” τα Ταμεία... Έτσι κι αλλιώς από τούτη τη στήλη τους έχουμε αναφέρει πολλές φορές..
Δείτε τι επισημαίνει η έκθεση του ΟΟΣΑ:
Οι Γάλλοι είναι ευτυχέστεροι. Στα 60 ορίζει ο νόμος, στα 58,7 βγαίνουν στην πραγματικότητα στη σύνταξη κατά μέσο όρο.
Οι Αυστριακοί είναι μεγαλύτεροι “απατεώνες”.Μπορεί ο νόμος να ορίζει στα 65 και θεωρητικά να είναι και σκληρός, αλλά αυτοί βγαίνουν στη σύνταξη στα... 58,9 χρόνια.
Η Μεσόγειος κάνει το θαύμα της. Στα 65 υποτίθεται ότι βγαίνουν στη σύνταξη οι Ιταλοί στην πράξη όμως βγαίνουν μόλις στα 60,8. Εκεί κοντά βρίσκονται και οι Ισπανοί, τυπικά στα 65, στην πράξη όμως στα 61,4 χρόνια τους.
Οι Γερμανοί, παρά το θόρυβο που κάνουν για τους άλλους, δεν απέχουν και πολύ από αυτούς. Μπορεί ο νόμος να λέει στα 65 αλλά στην πράξη συνταξιοδοτούνται, κατά μέσο όρο στα 62,1 χρόνια τους.
Σαφώς μικρότερη απόκλιση μεταξύ του νόμιμου και του πραγματικού ορίου στην ηλικία συνταξιοδότησης παρατηρείται στη Βρετανία: αντί για τα 65 βγαίνουν στα 63,2.
Συνολικά βλέπουμε ότι λίγο – πολύ, σε όλα ανεξαιρέτως τα κράτη ο πληθυσμός βγαίνει στη σύνταξη από 1,8 έως και 6,1 χρόνια νωρίτερα από τα 65 που είναι το υποτιθέμενο όριο.
Μοναδική εξαίρεση οι ταλαίπωροι Έλληνες. Με όριο το σούπερ χαμηλό των 58 χρόνων βγαίνουν στη σύνταξη, κατά μέσο όρο, στα... 62,4 χρόνια!...
Τι πλήγμα ήταν αυτό του ΟΟΣΑ εναντίον του Βερολίνου; Πώς θα ζήσουν τώρα οι υπήκοοι του Ράιχ χωρίς τον μύθο των “τεμπέληδων” Ελλήνων που βγαίνουν στη σύνταξη από... παιδιά και τρώνε τα λεφτά των Γερμανών. Όλεθρος.
Και στο μεταξύ μετά την ολοκλήρωση του νομοσχεδίου που επιφέρει δραματικές αλλαγές στο ασφαλιστικό και τις συντάξεις, οι εφημερίδες καθημερινά δημοσιεύουν σελίδες επί σελίδων με ερωτήσεις και απαντήσεις σε απορίες αναγνωστών τους.
Χωρίς ωστόσο κι αυτές να είναι οι τελευταίες. Προσπαθούν να στρογγυλέψουν τα πράγμα, αλλά όλο και κάποιες γωνίες εξέχουν και προκαλούν προβλήματα. Υπάρχουν φωνές μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ που αρνούνται να συνδράμουν σ' αυτήν τη λογική της ισοπέδωσης των πάντων.
Και περιμένουν να εκδηλώσουν τη θέση τους στη Βουλή. Ενδιαφέρον. Οι ψηφοφόροι θα τους ελέγξουν. Δεν τους έδωσαν τέτοια εξουσιοδότηση. Άλλα τους έλεγαν προεκλογικά και για άλλα του ψήφισαν. Θα τα δούμε όλα αυτά τις επόμενες μέρες.
- Το κείμενο αυτό θα δημοσιευθεί αύριο στην εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ στην τακτική στήλη μου ¨Επισημάνσεις"
Σχόλια (0)