Ακρίβεια και πληθωρισμός είναι που κάνουν ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή των ανθρώπων...
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ τον Απρίλιο ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 10,2% από 8,9% τον Μάρτιο με τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης να γίνεται κάτι παραπάνω από αισθητός. Και όλα αυτά κάνουν ακόμα μικρότερο το καλαθιού καταναλωτή, αφού, δυστυχώς με το ίδιο χαμηλό εισόδημα πρέπει να αντιμετωπίσει τη μεγάλη ακρίβεια στα αναγκαία είδη λαϊκής κατανάλωσης.
Θέμα ακρίβεια. Νομίζω ήρθε η ώρα να το δούμε. Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε τον πληθωρισμό του Απριλίου που έσπασε το φράγμα του 10% για πρώτη φορά ύστερα από 28 χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτινάχθηκε στο 10,2% από 8,9% τον Μάρτιο.
Τι είναι όμως ο πληθωρισμός που όλοι το συζητάμε; Ή Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην επίσημη ιστοσελίδα της αναφέρει το εξής: "Πληθωρισμός εμφανίζεται όταν υπάρχει γενικευμένη αύξηση των τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών, και όχι μόνο συγκεκριμένων πραγμάτων. Αυτό σημαίνει ότι με 1 ευρώ μπορείτε σήμερα να αγοράσετε λιγότερα αγαθά και υπηρεσίες από ό,τι χθες. Με άλλα λόγια, ο πληθωρισμός μειώνει την αξία του νομίσματος με την πάροδο του χρόνου.
Όλα τα αγαθά και οι υπηρεσίες που καταναλώνουν τα νοικοκυριά στη διάρκεια ενός έτους αντιπροσωπεύονται από ένα «καλάθι» ειδών. Κάθε προϊόν στο καλάθι αυτό έχει μια τιμή, η οποία μπορεί να μεταβληθεί με την πάροδο του χρόνου. Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού είναι η τιμή του συνολικού καλαθιού ένα συγκεκριμένο μήνα σε σύγκριση με την τιμή που είχε τον ίδιο μήνα ένα έτος νωρίτερα".
Στην ουσία, με τα χρήματα σου μπορείς να αγοράσεις όλο και λιγότερα πράγματα και υπηρεσίες όσο ανεβαίνει ο πληθωρισμός. Η αύξηση αυτή έρχεται και σε συνάρτηση με την διαθεσιμότητα αλλά και τη ζήτηση των προϊόντων. Λόγω του πολέμου για παράδειγμα, η εφημερίδα Υπαιθρος Χώρα αναφέρει ότι "η Ουκρανία έσπειρε περί τα 70 εκατομμύρια στρέμματα εαρινών σιτηρών φέτος, 25% έως 30% λιγότερο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, και εξήγαγε 1,090 εκατομμύριο τόνους σιτηρών τον Απρίλιο, ανακοίνωσε ο ουκρανός υπουργός Γεωργίας Μίκολα Σόλσκιι.
Η εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο συνέβαλε στην αστάθεια των διεθνών αγορών εκτοξεύοντας τις τιμές των εμπορευμάτων και αποσταθεροποιώντας τις εφοδιαστικές αλυσίδες. Περί τα 25 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών έχουν εγκλωβισθεί στην Ουκρανία, λόγω της αποσταθεροποίησης των υποδομών και τον αποκλεισμό των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ".
Οι τιμές λοιπόν έχουν χρηματιστηριακό χαρακτήρα. Και αυτό έχει αντίκτυπο πάντα στην τσέπη του καταναλωτή. Εδώ λοιπόν θα φανεί η εφευρετικότητα και η προσαρμοστικότητα του κάθε σπιτικού. Αυτή η αβεβαιότητα στα οικονομικά ενός νοικοκυριού φέρνει ακόμα μεγαλύτερη ύφεση καθώς οι καταναλωτές είναι επιφυλακτικοί και δεν κάνουν "ανοίγματα". Πάμε λοιπόν και βλέπουμε.
- Πηγές: Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δείτε κι αυτό ΕΔΩ...
Σχόλια (0)