Νεολογισμοί, για πάντα! Αυτά κάνουν οι πολιτικοί για να κοροϊδεύουν τους ανθρώπους
Και κάπως έτσι η συζήτηση στη Βουλή για το νέο μνημόνιο που θα μας... βγάλει από τα μνημόνια πέρασε άπατη... Οι εφημερίδες και γενικότερα τα ΜΜΕ φιλοκυβερνητικά ή όχι αναφέρονταν μόνο στη συμφωνία για την ονοματοδοσία των Σκοπίων...
Και προσέξτε παρακαλώ, τα χρώματα, στα πρωτοσέλιδα της ΑΥΓΗΣ και της ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ. Αξίζει να μείνουμε λίγο διότι η σημειολογία λέει πολλά, Καμιά φορά ποιο πολλά και από τους ίδιους τους τίτλους που κραυγάζουν χωρίς ουσία.
Όμως ο τίτλος που θα μπορούσε πραγματικά να αποτυπώσει τα πράγματα με τον καλύτερο τρόπο είναι αυτός του ΕΘΝΟΥΣ. Αναφέρονται στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης σε Ελλάδα Σκόπια, αλλά θα μπορούσαν κάλιστα να αναφέρονται και στο μούδιασμα των πολιτών.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 16/06/2018
Ήρθαν οι ανακοινώσεις για τη συμφωνία για την ονοματοδοσία των Σκοπίων και οι αντεγκλήσεις μας έβγαλαν λίγο από το κλίμα της συζήτησης της Βουλής για τα νέα μέτρα που ετοιμάζουν καθώς… βγαίνουμε από το μνημόνια τον Αύγουστο
Ωστόσο εκεί συνεχίζει να είναι η ουσία. Με «ενισχυμένη παρακολούθηση και χωρίς νέα μέτρα» θα γίνει η έξοδος από το τρίτο πρόγραμμα, σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, που απέρριψε τις αναφορές για φοροκαταιγίδα κι υποστήριξε ότι οι επιβαρύνσεις του ΕΝΦΙΑ θα είναι ελάχιστες.
Μιλώντας στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης του τρίτου Μνημονίου ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι αυτό δεν περιλαμβάνει πρόσθετα μέτρα 15 δισ. ευρώ, πρωτογενή πλεονάσματα 5%, ή ενέχυρα κρατικής περιουσίας τονίζοντας ότι ο μόνος τρόπος για να φτάσεις σε τέτοια συμπεράσματα είναι να βρίσκεσαι αλλού ή να μην γνωρίζεις απλή αριθμητική.
Σχολιάζοντας την ομοβροντία επικρίσεων από την αντιπολίτευση ο κ. Τσακαλώτος ισχυρίστηκε ότι δεν έχουν προηγούμενο οι ανακρίβειες και οι στατιστικές αλχημείες που ακούγονται. «Συζητάμε σαν να είστε τελείως αλλού και σαν να μην έχετε καταλάβει τι γίνεται, τι λένε οι θεσμοί, τι λένε τα κράτη- μέλη» ανέφερε.
Κατά την εκτίμηση του η αντιπολίτευση κινείται σε αυτό το λανθασμένο πλαίσιο «αν και έχει αποφασιστεί ότι δεν θα υπάρξει η προληπτική γραμμή πίστωσης, την οποία τόσο πολύ ήθελε η Ν.Δ. για να ισχυρίζεται ότι έχουμε 4ο μνημόνιο, μολονότι η έξοδος της χώρας από το πρόγραμμα θα είναι με το άρθρο 472. Δηλαδή, θα είναι μια ενισχυμένη παρακολούθηση χωρίς προαπαιτούμενα, χωρίς χρήματα, χωρίς κανένα άλλο νέο μέτρο, μολονότι εξελίσσεται και πηγαίνει όλο και καλύτερα η συζήτηση για το χρέος, κάτι που θα φανεί την 21η Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία ευελπιστούμε να υπάρξει μια καλή λύση».
«Δεν υπάρχει κανένα άλλο μέτρο σε αυτό το νομοσχέδιο. Τα μέτρα-αντίμετρα είναι δημοσιονομικά ουδέτερα και αυτό που θέλουμε είναι ενέσεις στην οικονομία και αύξηση της ζήτησης που θα μειώνει τη λιτότητα», είπε ο υπουργός για την κριτική της αντιπολίτευσης, η οποία, όπως υποστήριξε, κάνει χωρίς να παρακολουθεί την πορεία της ανάπτυξης και των επενδύσεων, την αύξηση των εξαγωγών, τα στοιχεία από το ΔΝΤ, την ΕΡΓΑΝΗ και τον ΟΟΣΑ, τις ανεξάρτητες αρχές μελέτης των οικονομικών στοιχείων.
Αναφερόμενος στο Μεσοπρόθεσμο και την κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση, ότι δεν υπάρχουν στην ουσία αντίμετρα και ότι σε κάθε περίπτωση τα μέτρα για το αφορολόγητο και η μείωση των συντάξεων δεν θα είναι δυνατό να αντισταθμιστεί, ο υπουργός Οικονομικών είπε πως όσο και να τραβάει η αντιπολίτευση τα στατιστικά η αλήθεια δεν κρύβεται. Ιδίως για τις επικρίσεις ότι με το Μεσοπρόθεσμο οδηγούμαστε σε πρωτογενές πλεόνασμα 5% το 2022, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε: «Δεν έχουμε κανένα στόχο για 5% πλεόνασμα.
Οι πίνακες για το Μεσοπρόθεσμο προσπαθούν να σας εξηγήσουν από πού θα προέλθει ο δημοσιονομικός χώρος. Ο στόχος ήταν 3,5%. Ό,τι είναι παραπάνω στον πίνακα που παρακολουθείτε είναι ο δημοσιονομικός χώρος που θα τον ξοδέψουμε.
Αναφερόμενος στο υπερταμείο και την κριτική ότι με το πολυνομοσχέδιο μπαίνει ενέχυρο η περιουσία του Δημοσίου, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι ουδεμία υποθήκη προβλέπεται με το νομοσχέδιο και εκείνο που κάνουν οι διατάξεις είναι να υλοποιούν τη δανειακή σύμβαση του 2015, που προέβλεψε ότι θα υπάρξει ταμείο -όχι αποκρατικοποιήσεων όπως είχε προωθήσει η προηγούμενη κυβέρνηση- αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου που τα μισά χρήματα θα καλύπτουν τους πιστωτές και τα άλλα μισά θα κατευθύνονται για επενδύσεις.
«Δεν μπορέσαμε να κάνουμε κάτι καλύτερο. Αυτό μπορέσαμε να διαπραγματευτούμε για να πάμε από τις αποκρατικοποιήσεις, στην αξιοποίηση. Αυτό ισχύει τώρα. Μόνο εγγύηση προβλέπεται. Τίποτα λοιπόν από όσα λέτε ισχύει» είπε ο υπουργός Οικονομικών και κάλεσε την αντιπολίτευση έστω και τώρα να σκεφτεί ποιες προτάσεις έχει, ώστε να τις παρουσιάσει στις εκλογές το Μάιο του 2019, για το πώς πρέπει να λειτουργήσει το Ταμείο αλλά και μαζί να σκεφτεί τις προτάσεις που θα καταθέσει για τις φοροελαφρύνσεις, για τις κοινωνικές δαπάνες. Κουβέντες… Κουβέντες… Κουβέντες… Ενώ τα προαπαιτούμενα «πέρασαν» από τη Βουλή! Να τους χαιρόμαστε τους πολιτικούς μας σε όλο το πολιτικό φάσμα.
Σχόλια (0)