Διώχνουν τους νέους επιστήμονες στο εξωτερικό και τώρα τους… ψάχνουν στην Ελλάδα!
Σ' αυτή την εποχή ζούμε... Όπου μια φιλοκυβερνητική εφημερίδα, το ΕΘΝΟΣ, πανηγυρίζει που η κυβέρνηση σχεδιάζει να… βάλει κανόνες στην αγορά εργασία! Για σκεφτείτε το λίγο...
Κι εμείς καλούμαστε από τη ΓΣΕΕ μ' αυτή την αφίσα που έχουν γεμίσει όλη την Αθήνα, από επαγγελματικά συνεργεία που πλήρωσαν για να το κάνουν να πάμε μαζί τους για να γιορτάσουμε την... Εργατική Πρωτομαγιά. Δουλευόμαστε;
Προφανώς δεν πήραν χαμπάρι γι' αυτήν την έρευνα... Οι σπουδαγμένοι νέοι μας έφυγαν στο εξωτερικό για να ζήσουν την επιστήμη τους με αξιοπρέπεια. Εδώ αποτελεί βαρίδι το όποιο πτυχίο. Μάλλον μόνο οι εγκάθετοι της ΓΣΕΕ δεν το γνωρίζουν... Το γράφημα είναι από την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 28/04/2018
«Όλες οι επιχειρήσεις που έχουν μεγάλους στόχους, δυσκολεύονται πλέον στην Ελλάδα να βρουν τους κατάλληλους ανθρώπους». Αυτό ήταν το κίνητρο για την Transifex, σύμφωνα με όσα δηλώνει σε πρωινή αθηναϊκή εφημερίδα ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλός της, για την πρωτοβουλία της εταιρείας να χορηγήσει μπόνους επαναπατρισμού ύψους 5.000 έως 10.000 ευρώ σε Έλληνες μηχανικούς πληροφορικής που θα προσλάβει.
Και η ερώτηση που αυθόρμητα τίθεται, μήπως είναι «μύθος» τα όσα επισημαίνονται και σε έρευνες διεθνών οργανισμών για το μεγάλο ποσοστό ανθρώπινου δυναμικού στην Ελλάδα που έχει υψηλή μόρφωση; Δεν λέμε ότι δεν υπάρχουν πλέον καθόλου κατάλληλα στελέχη. Ωστόσο, το τοπίο είναι πολύ διαφορετικό σε σύγκριση με τέσσερα-πέντε χρόνια πριν.
Νιώθουμε ανασφάλεια με το υπάρχον δυναμικό. Είχαμε “στοχεύσει” κάποια άτομα με σημαντικές δυνατότητες που εργάζονταν σε άλλες εταιρείες, αλλά κι αυτοί έφυγαν στο εξωτερικό. Στα προσόντα, άλλωστε, που ζητεί η εταιρεία για τη θέση μηχανικού λειτουργιών ανάπτυξης και υποδομής περιλαμβάνεται προηγούμενη εργασιακή εμπειρία, τουλάχιστον πέντε ετών στον κλάδο τεχνολογίας πληροφοριών (ΙΤ), κάτι που ένας νέος στην Ελλάδα της κρίσης και της ανεργίας μπορεί να μην έχει.
Στα σχέδια της εταιρείας είναι η πρόσληψη πέντε μηχανικών λογισμικού φέτος και δέκα το 2019 για να ενισχύσουν τα γραφεία της Transifex στην Ελλάδα, τη χώρα όπου εδρεύει το κομμάτι της έρευνας και ανάπτυξης των προϊόντων. Σήμερα, η Transifex απασχολεί 34 υπαλλήλους, εκ των οποίων 20 στην Ελλάδα. Εκτιμάται ότι συνολικά θα δοθούν πάνω από 1,3 εκατ. ευρώ για μισθοδοσία των Ελλήνων υπαλλήλων μέχρι το 2019.
Σύμφωνα με τις τελευταίες διαθέσιμες εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), την περίοδο 2009 - 2016 ο αριθμός των εξερχόμενων μεταναστών από την Ελλάδα, που στη συντριπτική τους πλειονότητα πρόκειται για Έλληνες, ανήλθε σε 762.609 άτομα. Από αυτούς 434.942 άτομα ή το 57% ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες από 20 έως 39 ετών, με την πολυπληθέστερη να είναι αυτή, από 25-29 ετών (150.986 άτομα).
Όπως είναι γνωστό η εταιρία Transifex ιδρύθηκε στην Πάτρα το 2012 και πλέον διαθέτει γραφεία στην Αθήνα και τη Σίλικον Βάλεϊ. Στο μετοχικό της κεφάλαιο συμμετέχουν γνωστά κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών τα οποία έχουν επενδύσει συνολικά το ποσό των 7 εκατ. δολαρίων. Στους πελάτες της συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων εταιρείες όπως η Airbnb, η Vodafone, η Beat, η Atlassian, η Eventbrite, η StackOverflow.
Ας μείνουμε λίγο στο στατιστικό εύρημα. Τόσες χιλιάδες νέοι άνθρωποι άφησαν πίσω τους την Ελλάδα, τους ανθρώπους τους, για να μεταναστεύσουν μακριά από την Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων… Και τώρα τους ψάχνουν. Δεν είναι παράλογο;
Και βέβαια είναι. Αλλά να ήταν το μόνο παράλογο, που ζούμε, αυτά τα τελευταία χρόνια… Δεν είναι λίγοι εκείνοι που είδαν τον κόσμο να γυρίζει ανάποδα, να χάνουν τις περιουσίες τους και να οδηγούνται στη βίαιη φτωχοποίηση. Και καλά να έχεις μια ηλικία, έχοντας ζήσει κάτι στην ως τώρα ζωή σου.
Να καλείσαι όμως ως νέος άνθρωπος να μπεις στην παραγωγή σε μια απλήρωτη εργασία, ενώ έχεις σπουδάσει μια συγκριμένη επιστήμη, ιδιαίτερα στις νέες τεχνολογίες, είναι πραγματικά απογοητευτικό. Πώς να κάνουν όνειρα για το μέλλον αυτά τα νέα παιδιά, πώς να στήσουν σπιτικό και πώς να ξεκινήσουν μια καινούρια ζωή, όταν η αγορά εργασίας στην οποία καλούνται να μπουν με άνισους όρους, έχουν γίνει ήδη, ζούγκλα;
Ας ελπίσουμε πως θα προβληματίσει κάποιους στην κυβέρνηση και θα διερευνήσουν λύσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Να δώσουν, δηλαδή, πραγματική ελπίδα στη νέα γενιά με πτυχία και προοπτικές… Μπορούν;
- Το κομμάτι αυτό θα δημοσιευτεί το Σάββατο 28/4/2018 στην εβδομαδιαία κρητική εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ και στη στήλη μου, «Επισημάνσεις».
Σχόλια (0)