Ανασχηματισμός… Μετά τις τελευταίες εξελίξεις ήταν αναπόφευκτος για το σύστημα
Μ' αυτό το πρωτοσέλιδο, η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, προανήγγειλε τον κυβερνητικό ανασχηματισμό μετά τα τελευταία γεγονότα και τις αποκαλύψεις για ηθικά παραπτώματα σε υπουργούς της.
Την επομένη, η ίδια εφημερίδα είχε αυτό το πρωτοσέλιδο... Εκτιμούσε δηλαδή, ότι ο ανασχηματισμός είχε συνοχή, λες κι αυτό μπορεί να λέει κάτι για τους ταλαίπωρους αναγνώστες της, που υφίσταται τα όσα μύρια από τα μνημόνια σε βάρος τους...
Τη ημέρα που ορκίζονταν οι νέοι υπουργοί, η εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ κυκλοφόρησε μ' αυτό το πρωτοσέλιδο "παίζοντας" με τον Κουβέλη, γνωστό σε όσους παρακολουθούν την πολιτική, για την πορεία του.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 03/03/2018
Δομικός, διορθωτικός ή όπως αλλιώς κι αν τον πεις, ο ανασχηματισμός, μετά την αποχώρηση του υπουργικού ζεύγους Δημήτρη Παπαδημητρίου και η Ράνιας Αντωνοπούλου, έγινε. Αναμενόμενο. Δεν θα μπορούσε να υπάρχει συνέχεια, σ’ αυτή την πρόκληση.
Μπαλώθηκαν έτσι και κάποιες κενές, από το παρελθόν, θέσεις στην κυβέρνηση και επειδή το σχήμα ήταν… μικρό πρόσθεσαν και ένα ακόμα, υφυπουργό στο υπ. Πολιτισμού! Τι να πούμε, τα σχόλια τα αφήνουμε σε άλλους, πιο ειδικούς, συναδέλφους.
Εμείς θα μείνουμε στην περίπτωση του υπουργικού ζεύγους που η ανόητη συμπεριφορά τους, έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει… Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας τους βρήκε στην Αμερική, όπου εργάζονταν ως οικονομολόγοι σε πανεπιστήμια και τους ενέταξε στο κυβερνητικό σχήμα. Η Νέα Υόρκη ήταν και μάλλον θα ξαναγίνει, ο τόπος μόνιμης κατοικίας του ζευγαριού. Εδώ «πρόσφεραν» ως εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί. Ο Δημήτρης και η Ράνια ήρθαν να… βοηθήσουν τη χώρα τους! Αυτή ίσως είναι μια πρώτη, ρηχή πολιτική σκέψη…
Το ζεύγος, όπως μάθαμε, διατηρεί κατοικία στη Γλυφάδα. Νοικιάζει όμως και δεύτερη στο Κολωνάκι, προκειμένου να είναι κοντά στη δουλειά. Αυτή η κατοικία επιδοτούνταν με χίλια ευρώ τον μήνα, δια της υπουργικής αποζημίωσης που λάμβανε η κυρία Αντωνοπούλου. Τώρα η ίδια μετά το σάλο που ξεσηκώθηκε, δήλωσε ότι θα επιστρέψει στο δημόσιο, το ποσό των 23.000 ευρώ που εισέπραξε για το ενοίκιο.
Μιλάμε βέβαια για σταγόνες στο ποτήρι του τραπεζικού λογαριασμού τους. Το ζεύγος δηλώνει ετήσια εισοδήματα μισού εκατομμυρίου ευρώ, κατέχει επενδυτικά προϊόντα 3 εκατ. ευρώ, βίλα στη Σύρο, ιδιόκτητες κατοικίες στη Γλυφάδα και στη Νέα Υόρκη.
Το ενδιαφέρον για την περίπτωση του ζεύγους, δεν είναι μόνο πολιτικό. Είναι, κυρίως, ανθρώπινο. Η συμπεριφορά τους, είναι μία μικρή σπουδή στην αλαζονεία. Ίσως και στην απληστία.
Δεν έχει να κάνει ούτε με την Αριστερά. Και από τους άλλους, έχουμε δει τα ίδια ή και χειρότερα πράγματα. Και από αυτή τη στήλη στο παρελθόν έχουμε αναρωτηθεί, σ’ αυτούς τους καιρούς των μνημονίων και της κρίσης, πώς είναι δυνατόν οι πολιτικοί να συνεχίζουν να παίρνουν τις παχυλές αποζημιώσεις τους, όταν περικόπτουν συντάξεις και ζητούν από τον λαό να μάθει να ζει, στη δυστυχία.
Συγχωρήστε μου, αλλά στο παρελθόν υπήρξαν άνθρωποι που ακριβώς επειδή είδαν και ένοιωσαν την ανάγκη ανοικοδόμησης, αποποιήθηκαν την πληρωμή τους. Να σας θυμίσω μέσα από την Γραφή την περίπτωση του κυβερνήτη της Ιερουσαλήμ, Νεεμία: Ο Βασιλιάς Αρταξέρξης διόρισε τον Νεεμία κυβερνήτη της περιοχής. Εντούτοις, παρά την εξέχουσα θέση του, τον προσωπικό του πλούτο και τη σημαντική εξουσία του, ο Νεεμίας δεν καταδυνάστευε τους άλλους. Αντίθετα, τους υπηρετούσε με δικά του έξοδα.
Δείτε πως το παρουσιάζει ο ίδιος, στο ομώνυμο βιβλίο της Γραφής, κεφάλαιο 5 και στα εδάφια 14-17:
14 Επιπρόσθετα, από την ημέρα που με διόρισε κυβερνήτη τους στη γη του Ιούδα, από το εικοστό έτος ως το τριακοστό δεύτερο έτος του βασιλιά Αρταξέρξη, 12 χρόνια, ούτε εγώ ούτε οι αδελφοί μου φάγαμε την τροφή που χορηγείται για τον κυβερνήτη. 15 Αλλά οι προηγούμενοι κυβερνήτες, που ήταν πριν από εμένα, είχαν καταβαρύνει τον λαό και έπαιρναν καθημερινά από αυτούς 40 σίκλους ασήμι για ψωμί και κρασί. Επίσης, οι υπηρέτες τους είχαν καταδυναστεύσει τον λαό. Εγώ όμως δεν ενήργησα έτσι επειδή φοβόμουν τον Θεό.16 Επιπλέον, έδωσα χέρι βοήθειας στο έργο αυτού του τείχους, και ούτε έναν αγρό δεν αποκτήσαμε· όλοι οι υπηρέτες μου ήταν συγκεντρωμένοι εκεί για το έργο. 17 Στο τραπέζι μου έτρωγαν 150 Ιουδαίοι και υποκυβερνήτες, καθώς και εκείνοι που έρχονταν σε εμάς από τα έθνη. 18 Κάθε ημέρα ετοίμαζαν για εμένα έναν ταύρο, έξι εκλεκτά πρόβατα, καθώς και πουλιά, και μία φορά στις 10 ημέρες είχαμε κάθε λογής κρασί με αφθονία. Παρ’ όλα αυτά, δεν απαίτησα την τροφή που χορηγείται για τον κυβερνήτη, επειδή ο λαός είχε ήδη στους ώμους του βαρύ φορτίο υπηρεσίας.
Άλλες εποχές, άλλα ήθη και άλλες συνειδήσεις, θα μου πείτε. Συμφωνώ, απολύτως… Τι συγκρίνουμε, τώρα…
- Αυτό το κομμάτι θα δημοσιευτεί στο φύλλο του Σαββάτου 3/3/2018 της εβδομαδιαίας κρητικής εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ και στη στήλη μου "Επισημάνσεις".
Σχόλια (0)