Απατεώνες καραδοκούν παντού, γύρω μας. Ας είμαστε πιο προσεκτικοί, παρακαλώ…
Από πού να πρωτοπροστατευτείς και πώς; Εύκολα μπορεί κανείς να πέσει θύμα γι’ αυτό καλό είναι είμαστε πιο προσεκτικοί στην επικοινωνία μας, είτε μέσω κινητού τηλεφώνου, είτε μέσω οποιουδήποτε άλλου μέσου…
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 14/10/2017
Όχι δεν σας μιλήσω εγώ για τον νέο «άθλο» της κυβέρνησης που δίνει τη δυνατότητα σε 15χρονα παιδιά να καθορίζουν την ταυτότητα φύλου τους, ούτε θα σταθώ στη συνήθη κοκορομαχία της Βουλής, μακριά και έξω από τα πραγματικά προβλήματα των ανθρώπων…
Εγώ θα σταθώ σήμερα σε μια ομάδα απατεώνων που εντόπισε η αστυνομία και που ως τώρα έχουν πέσει θύματα τους πολλοί, ιδιαίτερα άνθρωποι της τρίτης ηλικίας που δεν κατέχουν καλά το… άθλημα με τα κινητά τηλέφωνα. Βλέπεις, τα νέας γενιάς τηλέφωνα είναι πια κανονικά κομπιούτερ, όποτε εγκυμονούν τους ίδιους ακριβώς κινδύνους με το σταθερό υπολογιστή.
Εδώ όμως πρόκειται για κάτι εντελώς διαφορετικό. Οι απατεώνες στέλνουν απλά SMS. Κι έτσι μπορούν να απευθυνθούν σε κάθε τύπο τηλεφώνων, ακόμα κι αυτά τα παλιά, απλά τηλέφωνα που μόνο μιλάς ή στέλνεις SMS μηνύματα.
Ας δούμε πώς έχει το πράγμα: Την προσοχή των πολιτών εφιστά η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για κλήσεις και μηνύματα κινητής τηλεφωνίας από αριθμούς του εξωτερικού. Έτσι, με σκοπό να εξαπατήσουν τους πολίτες προσπαθούν επιτήδειοι, με κλήσεις και μηνύματα κινητής τηλεφωνίας (SMS) από άγνωστους τηλεφωνικούς αριθμούς του εξωτερικού.
Πρόκειται για αναπάντητες - ανεπιθύμητες τηλεφωνικές κλήσεις (SPAM), από άγνωστους αριθμούς υψηλής χρέωσης του εξωτερικού, οι οποίες πραγματοποιούνται κατά κανόνα μεταμεσονύχτιες ώρες, ώστε να εμφανίζονται σκόπιμα ως αναπάντητες.
Σύμφωνα με καταγγελίες, συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας έχουν λάβει αναπάντητες κλήσεις προερχόμενες από Βοσνία - Ερζεγοβίνη και Μαλδίβες, με κωδικούς κλήσης 00387 και 00960, αντίστοιχα.
Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περίπτωση που λάβουν τέτοιου είδους κλήσεις και μηνύματα, ώστε να αποφύγουν οικονομική εξαπάτησή τους. Δεν χρειάζεται να σπεύδουν να τηλεφωνήσουν πίσω για να δουν ποιος τους κάλεσε, όταν ο αριθμός με μια πρώτη ματιά είναι ύποπτος, λόγω των πολλών αριθμών…
Συμβουλεύει λοιπόν να μην πραγματοποιούν εξερχόμενες κλήσεις στους άγνωστους αυτούς διεθνείς αριθμούς, από τους οποίους δέχονται τις αναπάντητες-ανεπιθύμητες κλήσεις και να μην καλούν στον αριθμό του αποστολέα του μηνύματος (SMS), αλλά και να το διαγράφουν αμέσως, αφού και στις δύο περιπτώσεις ενδέχεται να υπάρχουν υψηλές χρεώσεις.
Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος υπενθυμίζει στους πολίτες ότι μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα μαζί της, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας: Τηλεφωνικά: 11188. Στέλνοντας e-mail στο:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Μέσω της εφαρμογής (application) για smartphones: FEELSAFE E-COMMERCE. Ακόμα και μέσω twitter: @CyberAlertGR
Θα σταματήσουν, άραγε, όλοι αυτοί οι απατεώνες να ψάχνουν να βρουν τρόπους, προκειμένου να βρίσκουν θύματα; Όχι, διότι αυτός είναι ο κόσμος που ζούμε. Αυτή είναι η κοινωνία, δομημένη πάνω σε σαθρές βάσεις χωρίς μέλλον και προοπτική. Όσες μεμονωμένες ενέργειες, από ανεξάρτητες αρχές κι αν γίνουν, σίγουρα δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά.
Είναι απαραίτητη και η δική μας συμμετοχή ως προς το να μην είμαστε τελικά τόσο αφελείς και εύπιστοι σε ότι μηνύματα λαβαίνουμε στο κινητό μας ή σε ότι μας λένε στο τηλέφωνο ή στο δρόμο. Έχουμε τη δυνατότητα στοιχειωδώς ψύχραιμα να ελέγξουμε αν έτσι έχουν τα πράγματα και να λειτουργήσουμε αναλόγως.
Το ζήτημα βέβαια είναι να προλάβουμε το κακό πριν καν αυτό συμβεί. Το αντίθετο, το να τρέχουμε δηλαδή προκειμένου να επουλώσουμε μια πληγή, είναι ότι χειρότερο μπορεί να προκύψει και ενέχει σοβαρούς κινδύνους τόσο για μας, όσο και για το οικογενειακό μας περιβάλλον.
Σχόλια (0)