Διατροφικός εφιάλτης στο πιάτο μας. Αν ξέραμε τι τρώμε… Πόσες φορές θα το πούμε;
Το να ξέρουμε τι μας σερβίρουν στο πιάτο μας είναι μεγάλη υπόθεση. Βεβαίως δεν είναι ένα εύκολο πράγμα, αλλά δεν απογοητευόμαστε. Προσέχουμε όσο περνάει από το χέρι μας. Μέχρι να αλλάξουν τα πράγματα (που θα αλλάξουν, όχι με χέρι ανθρώπινο…) προς το καλύτερο…
Η μόλυνση του περιβάλλοντος έχει τις συνέπειες της και στη διατροφική αλυσίδα… Το πρόσφατο ναυάγιο του πετρελαιοφόρου στο Σαρωνικό και οι τόνοι μαζούτ που γέμισα τη θαλάσσια περιοχή αποτελεί πολύ μεγάλο κίνδυνο μόλυνσης… Ένας Θεός ξέρει τι ψάρια θα μας ταΐσουν…
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 23/09/2017
Τέτοιες ειδήσεις τις βλέπουμε συνεχώς μπροστά μας, στις μέρες μας: Η εκπτωτική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Aldi αποσύρει προληπτικά όλα τα αυγά από τα ράφια περισσότερων από 4.000 καταστημάτων της στη Γερμανία, καθώς αυξάνονται οι φόβοι για ενδεχόμενη μόλυνσή τους από εντομοκτόνο, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.
Ίχνη του εντομοκτόνου Fipronil βρέθηκαν σε αυγά στο Βέλγιο και στην Ολλανδία, γεγονός που οδήγησε στο προσωρινό κλείσιμο ορισμένων ορνιθοτροφείων, ενώ τα σούπερ μάρκετ σταμάτησαν την πώληση αυγών από την Ολλανδία. Το fipronil θεωρείται μετρίως τοξικό από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και υψηλές δόσεις του προκαλούν ναυτία και ζάλη. Πολύ μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στα νεφρά, το ήπαρ και τους λεμφαδένες.
Ερευνητές υποψιάζονται πως το χημικό μπορεί να πέρασε στα αυγά μέσω ενός μολυσμένου μέσου καθαρισμού από το άκαρι (είδος ζιζανίου). Το απορρυπαντικό αυτό ονομάζεται Dega 16 και χρησιμοποιείται στον καθαρισμό αχυρώνων. Ποινικές έρευνες έχουν αρχίσει τόσο στο Βέλγιο όσο και στην Ολλανδία.
Περίπου 180 ορθνιθοτροφεία έκλεισαν προσωρινά στην Ολλανδία και μερικά προχώρησαν σε θανάτωση των πουλερικών τους. Μερικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ, συμπεριλαμβανομένων των γερμανικών REWE και Penny, αφαίρεσαν τα ολλανδικά αυγά από τα ράφια τους. Το Aldi είναι η πρώτη μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ που σταματά εντελώς την πώληση αυγών, ανεξάρτητα από την προέλευσή τους.
Και ας πάμε στα δικά μας: Ανησυχία για τις επιπτώσεις στη ζωή των ανθρώπων έχει δημιουργήσει η πετρελαιοκηλίδα από το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» και τη ρύπανση που έχει προκαλέσει σε διάφορα σημεία της ακτογραμμής από τη Σαλαμίνα μέχρι τη Βούλα.
Μια τέτοιας μορφής μόλυνση εκτός από τις καταστροφικές επιπτώσεις για το περιβάλλον, μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις τόσο στην αλιεία όσο και στη διατροφική αλυσίδα, λένε ειδικοί, σημειώνοντας πως ήδη το υπουργείο Υγείας έχει επισημάνει ότι η ρύπανση από την πετρελαιοκηλίδα είναι πιθανό να περάσει στη διατροφική αλυσίδα, ανάλογα βέβαια με το βαθμό επηρεασμού της περιβαλλοντικής μόλυνσης.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα υδατοδιαλυτά συστατικά του αργού πετρελαίου και των διυλισµένων προϊόντων του περιέχουν µια ποικιλία ενώσεων που είναι τοξικές για ένα ευρύ φάσµα θαλασσίων οργανισµών. Αναφέρουν επίσης ότι τα αυγά, οι προνύµφες των ψαριών και τα νεαρά άτοµα είναι πιο ευαίσθητα στη ρύπανση από πετρελαιοειδή, δεδομένου ότι το πετρέλαιο προκαλεί διαταραχές στη φυσιολογία και τη συµπεριφορά των οργανισµών, καθώς και ανωµαλίες στην ανάπτυξη των ψαριών. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ακόμα και ίχνη πετρελαίου στο νερό επηρεάζουν τη συµπεριφορά των θαλασσίων οργανισµών και τους ρυθµούς αφοµοίωσης της τροφής».
Φαίνεται, ότι το στρώμα πετρελαίου στην επιφάνεια της θάλασσας μειώνει στο ελάχιστο την ανανέωση του νερού με το οξυγόνο του αέρα, εμποδίζει τις ακτίνες του ήλιου να περάσουν βαθιά στη θάλασσα, περιορίζοντας έτσι τη φωτοσύνθεση και προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας του νερού οδηγώντας μαλάκια και φυτά σε ασφυξία, όπως συμβαίνει και με τα ψάρια εκείνα που δεν εγκαταλείπουν έγκαιρα τη ρυπασμένη περιοχή.
Γενικά όμως οι ειδικοί αναφέρουν ότι ενώ τα ενήλικα ψάρια που κολυμπούν ελεύθερα, τα καλαμάρια και οι γαρίδες σπάνια επηρεάζονται από την έκθεση σε πετρελαιοκηλίδα, λόγω του ότι οι συγκεντρώσεις του πετρελαίου στο νερό είναι σπάνια ικανές για να προκαλέσουν βλάβες, τα αυγά των ψαριών και οι προνύμφες τους είναι ευάλωτα στη ρύπανση από πετρέλαιο και έχει παρατηρηθεί θάνατος των προνυμφών και μείωση του ποσοστού εκκολαπτόμενων αυγών σε συγκεντρώσεις πετρελαίου 10-25 ng/L.
Η Greenpeace, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η πίσσα στις παραλίες καταστρέφει τους φυτικούς και ζωικούς οργανισμούς, ενώ έχει υπολογιστεί ότι απαιτούνται 2-3 χρόνια για να αποκατασταθεί μερικώς η παράκτια χλωρίδα. Ο Θεός να βάλει το χέρι του. Αν ξέραμε τι τρώμε…
- Το κομμάτι αυτό θα δημοσιευτεί το Σάββατο 23/9/2017 στην εβδομαδιαία κρητική εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ και στη στήλη μου «Επισημάνσεις».
Σχόλια (0)