Όταν οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου δε λένε να φύγουν από τη ζωή μας…
Μερικοί από τους τίτλους των χθεσινών (23/04/2015) τίτλων εφημερίδων που έχουν να κάνουν με την αγωνία για εισροή χρημάτων στα κρατικά ταμεία. Πρόκειται για τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
Ανάλογος και ο τίτλος του ΕΘΝΟΥΣ. Φαίνεται πως εκεί μπορούν να αποκρύπτουν τα του εκδότη τους, Λεωνίδα Μπόμπολα, αλλά είναι σε θέση να παρακολουθούν την επικαιρότητα…
Στην πάλαι ποτέ ιστορική εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ κάνουν λίγο πιο δραματικά τα πράγματα μ’ αυτόν τον τίτλο που επιλέγουν… Όχι πως δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά ξαφνικά το είδαν όλοι;
Άγνωστο από πού αντλούν την αισιοδοξία τους ΤΑ ΝΕΑ… Δεν μας έχει συνηθίσει σ’ αυτόν το ρόλο η ναυαρχίδα του ΔΟΛ. Ας είναι… Κάτω το ΠΟΝΤΙΚΙ, έχει το δικό του μοναδικό, τρόπο να προσεγγίζει τα πράγματα…
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 25/04/2015
Για όσους ασχολούνται έστω και λίγο με την πολιτική είναι πασιφανές ότι η διοίκηση δεν ασκείται και δεν πρέπει να ασκείται μέσω Πράξεων Νομοθετικού περιεχομένου (Π.Ν.Π.) διότι, σύμφωνα με το Σύνταγμα η Βουλή έχει την αρμοδιότητα να νομοθετεί τις αναγκαίες πράξεις, είτε μέσω της ολομέλειας, είτε τμημάτων της με τις οποίες στοιχειοθετεί τους νόμους του κράτους.
Σε περιόδους δημοκρατίας αυτό είναι αυτονόητο και σίγουρα δεν μπαίνει καν για συζήτηση… Θυμάμαι, ας πούμε, ως μεγαλύτερος, τη δεκαετία του ’80, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, πρωθυπουργός για δεύτερη συνεχόμενη τετραετία «έκοψε» μέσα σε μια νύχτα τη λεγόμενη ΑΤΑ ή αλλιώς Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή, με την οποία αντισταθμίζονταν οι απώλειες του εισοδήματος των μισθωτών, λόγω του υψηλού τότε ποσοστού του πληθωρισμού…
Οι αντιδράσεις ήταν μεγάλες, με πρωτεργάτες τα συνδικάτα, ειδικά της Κοινής Ωφέλειας (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ κλπ) που τότε ήταν δυνατά και… φιλικά προς την κυβέρνηση… Πολλά μάλιστα στελέχη, έφυγαν από τον κεντρικό πολιτικό κορμό της κυβέρνησης, στήνοντας μια νέα συνδικαλιστική παράταξη, η οποία, απ’ ότι φάνηκε, δεν είχε και μεγάλο μέλλον…
Την Π.Ν.Π. την είδαμε να αναβιώνει τον καιρό των μνημονίων… Ιδιαίτερα στα χρόνια της συγκυβέρνησης Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ, πολλές σοβαρές αποφάσεις και μέτρα ιδιαίτερα επιβλαβή για τους πολίτες, πάρθηκαν μέσω τέτοιων αποφάσεων. Ο ρόλος της Βουλής ήταν μάλλον εικονικός, όχι ουσιαστικός και κάπως έτσι οι κυβερνώντες την περίοδο της κυβέρνησης Παπαδήμα, έβαλαν «χέρι» στα αποθεματικά ανθηρών ασφαλιστικών ταμείων με το γνωστό PSI, γεγονός που δημιούργησαν στη συνέχεια μια σοβαρή και μόνιμη ανασφάλεια ως προς το μέλλον των ασφαλισμένων τους.
Ένα τέτοιο άδικο και σκληρό μέτρο εφαρμόστηκε σε βάρος του ταμείου υγειονομικής περίθαλψης και επικούρησης των δημοσιογράφων, του ΕΔΟΕΑΠ, με αποτέλεσμα σήμερα να παραπαίει με άδηλο το μέλλον του, χωρίς προοπτική…
Η σημερινή κυβέρνηση, αντιπολίτευση τότε, κατήγγειλε τέτοιες πράξεις διακηρύττοντας ότι απείχαν πολύ από την καλή και ορθή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Και σωστά… Ωστόσο με θλίψη διαπιστώνουμε ότι στην ίδια οδό κινείται και η ίδια, ως κυβέρνηση, αυτή την περίοδο… Μέσα σε λίγους μήνες και προκειμένου να λειτουργήσει χωρίς εμπλοκή το σύστημα, έχει ήδη θέσει σε ισχύ δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.
Η πρώτη αφορά τα μέτρα που πάρθηκαν για την άμεση αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων της φτώχειας που αντιμετωπίζει πλέον μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ενώ η δεύτερη επιβάλλεται στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καλώντας τους να μεταφέρουν τα όποια αποθεματικά τους, αντί για τα τραπεζικά ιδρύματα στα οποία ήταν μέχρι σήμερα, στην Τράπεζα της Ελλάδος, διασφαλίζοντας μια κάποια ρευστότητα για ένα χρονικό διάστημα, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στην καταβολή μισθών και συντάξεων.
Πώς αντιμετωπίστηκε μια τέτοια κίνηση; Η πρώτη καταγγέλθηκε από τη σημερινή αντιπολίτευση, αλλά είχε τη συναίνεση των πολιτών, μιας και είναι πασιφανές ότι η οικονομία δεν πρόκειται να επανεκκινηθεί με μαγικό τρόπο και η αγορά έχει ανάγκη από ρευστό, προκειμένου να λειτουργήσει…
Η δεύτερη όμως έφερε απέναντι της, το σύνολο σχεδόν των Δήμων και των Περιφερειών, καθώς υπάρχει έκδηλη η αγωνία, ότι μια σειρά δρομολογημένα έργα θα αναγκαστούν να μπουν στο ψυγείο, ελλείψει ρευστού… Είναι εντυπωσιακή η ομοθυμία με την οποία τα δημοτικά συμβούλια, αντέδρασαν, όπως και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.
Αλλά το πιο σοβαρό κατά τη γνώμη μου είναι άλλο. Κι έχει να κάνει με την έλλειψη σταθερότητας της πολιτικής άποψης και με το πώς στέκεται σε αντίθεση με τις διακηρυγμένες της θέσεις, η κυβέρνηση. Είτε έτσι, είτε αλλιώς σε μας δεν κάνει εντύπωση αυτή η εναλλαγή των πολιτικών θέσεων… Βολεύει και όσο βολεύει, κάποιοι θα τη χρησιμοποιούν, πέρα, έξω και μακριά από τα μεγάλα λόγια, όπως τα έχουμε συνηθίσει στον πολιτικό στίβο.
Το καλό που αφορά κάποιους ανθρώπους, είναι ότι έχουν επιλέξει τον τρόπο που βλέπουν τα πράγματα με αποτέλεσμα να μην ξαφνιάζονται όταν αντιμετωπίζουν παρόμοιες καταστάσεις.
Εξάλλου δεν έχουν επενδύσει και πολλές προσδοκίες σ’ αυτό το σύστημα πραγμάτων για να νιώθουν άσχημα καθώς διαπιστώνουν ότι αποκαθηλώνονται… Ωστόσο, από δημοσιογραφικό ενδιαφέρον θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε όσα συμβαίνουν γύρω μας, με σκοπό να βοηθήσουμε συνανθρώπους μας να δουν πιο καθαρά τα πράγματα…
- Το κομμάτι αυτό θα δημοσιευτεί αύριο Σάββατο 25/04/2015 στην εβδομαδιαία κρητική εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ, στη στήλη μου «Επισημάνσεις».
Σχόλια (0)