Η Blackrock επισημαίνει πως η χώρα μας είναι και σήμερα πολύ κοντά στη χρεοκοπία…
Πικροδάφνες άγριες, στην άκρη του δρόμου που ωστόσο είναι γεμάτες όμορφα άνθη. Τις συναντάμε συχνά στα παρτέρια των μεγάλων δρόμων. Καμιά φορά όμως είναι και δίπλα στα σπίτια μας…
Υπέροχη ομορφιά, όπως την είδα πριν λίγες μέρες στους δρόμους που περπατώ στις καλοκαιρινές διακοπές που βρίσκομαι στο χωριό μου Θραψανό στην Κρήτη. Δε χόρταινε η ψυχή μου να τις απολαμβάνει.
Ακόμα μια φωτογραφία από πικροδάφνες… Φέτος διακρίνω στον εαυτό μου μια ευαισθησία να προσέχω πολύ τα λουλούδια… Θα το έχετε διακρίνει, φαντάζομαι. Πάντα μου άρεσε, αλλά αυτή τη φορά κάτι με κάνει να εντείνω την προσοχή μου μου σ’ αυτά.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 26/07/2014
Χωρίς νόημα φαίνεται ότι ήταν οι προεκλογικοί πανηγυρισμοί των κομμάτων που συμμετέχουν στη συγκυβέρνηση, ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας, από την καλή διαχείριση που είχαν επί των ημερών τους, έδωσαν πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο μάλιστα και μοίρασαν υπό τύπον χαρτζιλικιού στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και τους ένστολους.
Ωστόσο η αλήθεια φαίνεται να είναι εντελώς διαφορετική. Όχι πως δεν την γνωρίζαμε αλλά όταν έρχεται ένας τραπεζικός κολοσσός να λειτουργήσει ως ελεγκτής της οικονομίας μας και επισημαίνει ένα ζήτημα που αφορά την αύξηση του χρέους, τότε αυτό μάλλον θα πρέπει να προβληματίσει πολύ…
Αλλά ο Έλληνας, όπως έδειξε και η τελευταία εκλογική μάχη για τις Ευρωεκλογές και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν έχει κατανοήσει και πολλά πράγματα... Ή έχει χάσει εντελώς την ελπίδα του σ’ ένα καλύτερο αύριο που δικαιωματικά του ανήκει και αφήνει τα πράγματα στην τύχη τους.
Το να δίνει τη δυνατότητα, ψηφίζοντας παραδοσιακά εκείνους που τον οδήγησαν σ’ αυτήν την κρίση είναι ζήτημα ευφυΐας, θέμα προς διερεύνηση ψυχοκοινωνιολόγων…
Η έκθεση της Blackrock που η συγκυβέρνηση με τον έλεγχο που διαθέτει στα ΜΜΕ φρόντισε να περάσει στα ψιλά ή στις εσωτερικές σελίδες των εφημερίδων, αναφέρει ξεκάθαρα πως όχι μόνο δεν μειώθηκε το δημόσιο χρέος που μας οδήγησε στα καταστρεπτικά για τους Έλληνες Μνημόνια, αλλά ήταν κι ο θάνατος μας, αφού όχι μόνο δεν τιθασεύεται στο πέρασμα των χρόνων, αλλά διευρύνεται κιόλας…Το 174,1% έφτασε το εθνικό χρέος, αυξημένο κατά 13,5% σε σχέση με το 2013!
Στο δείκτη κινδύνου της Blackrock που δείχνει τις χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με τις μεγαλύτερες πιθανότητες χρεοκοπίας με βάση τα δημοσιονομικά τους στοιχεία φιγουράρει η Ελλάδα και μάλιστα στις πρώτες θέσεις.
Το αντίθετο ισχύει με τη Νορβηγία, η οποία χάρη στα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα χρέους, αλλά και ένα θεσμικό πλαίσιο πολύ ισχυρό στην εφαρμογή κινδύνων από χρηματοδοτικούς κραδασμούς, η οποία εμφανίζεται ως η πιο ασφαλής χώρα. Γερμανία, Ολλανδία και Φινλανδία ακολουθούν, ενώ το αντίστροφο ισχύει για την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ιταλία και την Ελλάδα.
Μάλιστα η χώρα μας είναι πρώτη στη σχετική λίστα, η οποία συντάχτηκε τον Ιούνιο. Αν είχε γίνει τον Ιούλιο, τότε ενδεχομένως θα ήταν πρώτη η Αργεντινή.
Υψηλή «βαθμολογία» πήρε η Ελλάδα και στο top 10 της Standard & Poor’s με τις πιο επικίνδυνες χώρες για χρεοκοπία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το μοντέλο αξιολόγησης του οίκου, πρώτη είναι η Αργεντινή και δεύτερη η Βενεζουέλα, ενώ η Ελλάδα και η Κύπρος είναι στην 5η και την 6η θέση αντίστοιχα, όταν η Αίγυπτος βρίσκεται στη δέκατη θέση.
Το χειρότερο είναι ότι όλοι οι δείκτες εισροής χρημάτων στην Εφορία είναι ιδιαίτερα χαμηλοί, ένδειξη ότι δεν υπάρχει καθόλου ρευστό στην αγορά για να καλύψει ούτε τις καθημερινές ανάγκες. Έτσι το πλεόνασμα για τον Ιανουάριο – Ιούνιο 2014 σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, είναι πολύ μικρότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Να λοιπόν κάτι που ως ενεργοί πολίτες θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει… Να ερωτήματα που θα έπρεπε να θέτουμε στους κάθε είδους πολιτικάντηδες που έχουν κυβερνητικές ευθύνες, αντί να τους χειροκροτούμε στους προσεκτικά επιτηδευμένους δεκάρικους τους, είτε μέσα στη Βουλή, είτε όταν έρχονται στις εκλογικές περιφέρειες για να «αφουγκραστούν» τους ψηφοφόρους τους.
Ως πότε θα τους ανεχόμαστε να μας κοροϊδεύουν μπροστά στα μάτια μας, ότι τάχα μου ενδιαφέρονται για το δικό μας καλό και για τη… σωτηρία της Ελλάδας; Κάποτε πρέπει να λογοδοτήσουν για όλα αυτά, θέτοντας τους οριστικά στο περιθώριο.
- Το κομμάτι αυτό θα δημοσιευτεί αυτό το Σάββατο 26/7 στην εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ στη στήλη μου «Επισημάνσεις».
Σχόλια (0)