Μνημόνιο ή... «Μνηνόνιο»;
Με μια απλή αναζήτηση στο Google διαπιστώνει κανείς ότι τον τελευταίο χρόνο είναι δεκάδες οι τίτλοι με αναγραμματισμό του λήμματος μνημόνιο. Και κατά... δαιμονική σύμ-πτωση σε όλες τις περιπτώσεις όπως και στο χθεσινό πρωτοσέλιδο του «Εθνους» επικρατεί η εκδοχή ΜΝΗΝΟΝΙΟ
Το χθεσινό λάθος στον πρωτοσέλιδο τίτλο του "Εθνους" αποδεικνύει ότι το μνημόνιο, εκτός από δαίμονας της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, εξελίσσεται και σε δαίμονα της τυπογραφίας.
Νομίσαμε ότι θα είχαμε γίνει διάσημοι από ένα λάθος. Στον πρωτοσέλιδο τίτλο του χθεσινού "Εθνους" ο γνωστός δαίμων του τυπογραφείου έβαλε στόχο τη λέξη ΜΝΗΜΟΝΙΟ και την έκανε αγνώριστη. Τη μετέτρεψε σε ΜΝΗΝΟΝΙΟ.
Τελικά μας είχαν προλάβει άλλοι και μάλιστα πολλοί. Ετσι χάθηκε η ευκαιρία. Το μνημόνιο εκτός από δαίμονας της κοινωνικής ζωής αναδεικνύεται, επίσης, σε αρχιδαίμονα του τυπογραφείου και της φωτοσύνθεσης.
Αρκεί να πατήσει κανείς το πλήκτρο στη διαδικτυακή μηχανή αναζήτησης Google και θα διαπιστώσει ότι τον τελευταίο χρόνο είναι δεκάδες οι τίτλοι με αναγραμματισμό του λήμματος μνημόνιο. Και κατά... δαιμονική σύμπτωση σε όλες τις περιπτώσεις επικρατεί η εκδοχή ΜΝΗΝΟΝΙΟ.
Στην επίσημη ιστοσελίδα της "Ελεύθερης Αττικής" (16 Οκτωβρίου 2010) γίνεται λόγος για την παρέμβαση του τότε υποψήφιου νομάρχη Αλέκου Αλαβάνου σε διεθνή διάσκεψη, που οργάνωσε το Αριστερό Βήμα Διαλόγου και Δράσης. Ο τίτλος: "Α. Αλαβάνος για το ΜΝΗΝΟΝΙΟ, στο Βήμα Διαλόγου"
Το Αθηναϊκό Πρακτορείο μετέδωσε ανακοίνωση (3 Μαΐου 2010) του υπ. Περιβάλλοντος σχετικά με τη συνεργασία Ελλάδας ? Κατάρ για αξιοποίηση φυσικού αερίου. Την τιτλοφόρησε: "ΜΝΗΝΟΝΙΟ συνεργασίας για φυσικό αέριο και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας υπέγραψε η υπουργός ΠΕΚΑ με τον ομόλογο του Κατάρ".
Δεν είναι μόνο το μνημόνιο, που ως τυπογραφικό λάθος απασχόλησε αυτές τις ημέρες. Την ημέρα που στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών μίλησε ο Μίκης Θεοδωράκης, υπήρξε ιστοσελίδα μεγάλης αθηναϊκής εφημερίδας που τον ανέφερε ως Μίκυ Θεοδωράκη.
Και πάλι με αναζήτηση στο Google μπορεί να διαπιστώσει ο καθένας ότι δεν είναι ούτε ένας ούτε δύο αυτοί που γράφουν λάθος το όνομα του συνθέτη.
Από την εποχή που εφευρέθηκε η τυπογραφία μέχρι σήμερα δεν μπόρεσε να βρεθεί το φάρμακο που θα εξολοθρεύσει αυτόν τον ενοχλητικό δαίμονα, στον οποίο φορτώνεται κάθε λάθος, μικρό ή μεγάλο.
Σε αυτόν αποδίδονται ανεμπόδιστα όλες οι αστοχίες συγγραφέων, μεταφραστών, τυπογράφων, φωτοστοιχειοθετών, σελιδοποιών, επιμελητών, ακόμα και διορθωτών. Στη σύγχρονη Ελλάδα όλες οι επαγγελματικές κατηγορίες συνήθως διαθέτουν προστάτη άγιο. Οι άνθρωποι που ασχολούνται με το εκδοτικό κύκλωμα είναι οι μόνοι που αντί για άγιο απέκτησαν προστάτη δαίμονα.
ΔΑΙΜΩΝ ΤΟΥ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ
Επινοήθηκε το 1590 για να σωθεί το γόητρο του Πάπα
Ο δαίμων του τυπογραφείου επινοήθηκε για να σωθεί το γόητρο του Πάπα της Ρώμης Σίξτου Ε' στα τέλη του 16ου αιώνα. Το 1590 ο Πάπας διόρθωσε τη Βουλγκάτα, τη λατινική μετάφραση της Αγίας Γραφής, με σκοπό να την εκδώσει χωρίς λάθη. Oμως παρεισέφρησαν τόσα λάθη, που το κείμενο έγινε αγνώριστο. Eτσι επιστρατεύθηκε ο μύθος του δαίμονα για να σωθεί το γόητρο του (;) αλάνθαστου ποντίφικα. Είναι αλήθεια ότι ο δαίμων άργησε να εξελληνιστεί. Μόλις τον 19ο αιώνα άρχισαν να τον επικαλούνται οι Ελληνες εκδότες.
Λέγεται ότι από τυπογραφικό λάθος στο πρώτο φύλλο της εφημερίδας "Εστία" η πρώτη σελίδα τυπώθηκε στη θέση της τελευταίας. Και από τότε υιοθέτησε τη δαιμόνια πρόταση να τυπώνεται ανάποδα. Ετσι κυκλοφορούσε μέχρι πρόσφατα. Συνηθέστερα λάθη είναι οι αναγραμματισμοί. Αρκεί η απαρίθμηση σχετικά πρόσφατων περιστατικών:
-
Πολλά μάτια θα πέσουν πάνω στον τίτλο σε διαφορετικά στάδια επεξεργασίας. Ολοι επί παραδείγματι θα διαβάσουν το "κέδρος" ως "κέρδος". Ετσι θα τυπωθεί ο τίτλος "Σκοτώνουν το περιβάλλον για το κέδρος".
-
Αρκετοί είναι οι αναγραμματισμοί που τους προλαβαίνει ο διορθωτής στο παρά πέντε ή στο και πέντε. Σε πρωτοσέλιδο τυπώθηκε "Βόβμα", αλλά γρήγορα έγινε αντιληπτό, σταμάτησε η παραγωγή και αντικαταστάθηκε με το σωστό "Βόμβα".
-
Οταν η παρείσφρηση δύο γραμμάτων μετατρέπει τη λέξη "βέτο" σε "βίντεο", τυπώνεται ο εξής τίτλος: "Η Ελλάς θα προβάλει βίντεο στο ΝΑΤΟ".
-
Υπάρχει περίπτωση που ο Αρειος Πάγος μετατράπηκε σε Αρτιο. Το αποτέλεσμα στον τίτλο ήταν: "Ο Ι. Γρίβας αποχωρεί από τον Αρτιο Πάγο λόγω ηλικίας". Η αβλεψία και η αφηρημάδα βάζουν κι αυτές την ουρά τους.
-
Η δημοσιογραφική παράδοση έχει διασώσει ένα περιστατικό σε πολλές παραλλαγές και για διαφορετικές χρονολογικές περιόδους. Στη δεκαετία του 1980, στην πρώτη σελίδα, λεζάντα φωτογραφίας έγραφε ότι ετελέσθη δοξολογία στη μητρόπολη "χοροπηδούντος του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ".
- Το κείμενο έγραψε στο σημερινό ΕΘΝΟΣ, ο ΘΟΔΩΡΗΣ ΡΟΥΜΠΑΝΗΣ. Ε, μας άρεσε που μια εφημερίδα έχει το θάρρος να διακωμωδεί το λάθος της...
Άλλη μια παρωδία για τους 20 μήνες ξεθεμελιώματος των πάντων... Αυτή τη φορά με γελοιογραφίες...
Σχόλια (0)