Να αφήνετε τη δύναμη του Λόγου του Θεού, την Αγία Γραφή, να σας μεταμορφώνει συνεχώς…
Ο επίσκοπος της περιοχής μας, Ιορδάνης Σκερλετίδης το έθεσε πολύ όμορφα στη συνάθροιση της Τρίτης που μας πέρασε, στην πρώτη του υπηρεσιακή ομιλία με θέμα «Να αφήνετε τη δύναμη του Λόγου του Θεού, την Αγία Γραφή, να σας μεταμορφώνει συνεχώς»… Ήταν και θα είναι όλη αυτή την εβδομάδα κοντά μας, για μια συνεχή ανταλλαγή πνευματικών δώρων και ενθάρρυνση…
Τρεις ομιλίες με στόχο να κάνουμε συνεχώς αυτοεξέταση για να βλέπουμε πού βρισκόμαστε και να διορθώνουμε τυχόν λάθη στην πορεία πλεύσης μας… Θα εξετάσουμε δηλαδή τον εσωτερικό μας άνθρωπο, κάτι που μάλλον δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο… Διότι το να αλλάξεις νοοτροπία προϋποθέτει πολύ δουλειά και υπευθυνότητα. Χρειάζεται όμως, διότι με αυτή τη βάση θα έχουμε γνήσια πιστοποιητικά χριστιανικής ταυτότητας…
Στη ΣΚΟΠΙΑ υπάρχουν άρθρα, που έχουμε κι εμείς δει κατά καιρούς εδώ και θα συνεχίσουμε να βλέπουμε, για να μιμούμαστε την πορεία τους… Λέμε για τη σειρά άρθρων «Η Αγία Γραφή αλλάζει ζωές» και εκεί μπορούμε με την πρώτη ματιά να δούμε φωτογραφίες που δείχνουν το ΠΡΙΝ και το ΜΕΤΑ, τα εμφανή χαρακτηριστικά των αλλαγών που έχουμε κάνει στη ζωή μας όσοι μελετήσαμε και αποφασίσαμε να αφιερωθούμε στον Ιεχωβά Θεό.
Αποβάλαμε πολλά πράγματα, όταν αρχίσαμε τη μελέτη μας, αλλά καθημερινά δίνουμε αγώνα για να διακρατούμε την ακεραιότητα μας, επειδή είμαστε ατελείς. Και το μόνο μέρος για να βρούμε βοήθεια είναι στην Αγία Γραφή.
Πώς θα καταφέρουμε αυτή αλλαγή μόνιμα…
Αξίζει λοιπόν να εξετάσουμε τρία σημεία, τόνισε ο ομιλητής Ιορδάνης Σκερλετίδης… Και αυτά είναι:
1. Να δούμε πόση πραγματικά δύναμη έχει ο Λόγος του Θεού.
2. Να δούμε πώς μπορεί να το κάνει αυτό η Αγία Γραφή.
3. Να διακρίνουμε σε ποιους τομείς μπορούμε να το κάνουμε…
Ας ξεκινήσουμε από το πρώτο, εξετάζοντας το εδάφιο Εβραίους 4:12 προκειμένου να δούμε τη δύναμη που έχει πραγματικά ο Λόγος του Θεού. Τα εδάφια Ματθαίος 5:27,28 μας συστήνουν ότι είναι αναγκαία η προσωπική μελέτη… Και φυσικά αυτό δεν έχει στόχο να μας καταπιεί η λύπη, αλλά να μπούμε σε μια διαδικασία μεταμόρφωσης και αφύπνισης…
Το δεύτερο, δεν το αναμένουμε να γίνει θαυματουργικά. Είναι κάτι που πρέπει να το αποφασίσουμε μόνοι μας…. Το εδάφιο Ρωμαίους 12:2 μας λέει ότι μεταμορφωνόμαστε ανακαινίζοντας το νου μας, προχωρώντας δηλαδή σε μια πλήρη αλλαγή. Και αυτό είναι κάτι που συνεχίζεται καθημερινά… Διαφορετικά δεν πρόκειται να μεταμορφωθούμε, το πιο πιθανό είναι να… μεταμφιεστούμε. Το μόνο που δεν θα πρέπει να θέλουμε…
Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τα εδάφια Εφεσίους 4:22-24 τα οποία μας λένε πώς λαβαίνει χώρα αυτή η μεταμόρφωση… Και να μην ξεχνάμε ποτέ, ότι πρέπει να ανανεωνόμαστε συνεχώς, αν θέλουμε πραγματικά να μεταμορφωθούμε.
Στο σημείο αυτό ο ομιλητής μας έδειξε τη φωτογραφία ενός ανθρώπινου εγκεφάλου τονίζοντας μας ότι στο άνω ημισφαίριο του δέχεται καθημερινά εκατομμύρια μηνύματα για τα οποία αποφασίζει… Στο κάτω ημισφαίριο υπάρχουν προγράμματα με τα οποία έχουμε γεννηθεί, ώστε το σώμα μας να μπορεί να κάνει μηχανικές ενέργειες, όπως η πέψη, η κίνηση κ.λπ.. Αλλά υπάρχουν και προγράμματα τα οποία, έχουμε εγκαταστήσει εμείς οι ίδιοι… Όπως είναι τα πρότυπα σκέψης μας, η νοοτροπία μας…
Είναι αναγκαίο λοιπόν να μελετάμε τη Γραφή με τέτοιο τρόπο ή ρυθμό ώστε να κάνουμε στοχασμούς, οι οποίοι να επιτρέπουν στον Λόγο του Θεού να μας μεταμορφώσουν, να αλλάξουμε δηλαδή αισθήματα και σκέψεις, όπως εκείνη λέει και να ξεφύγουμε από βαθιά ριζωμένες συνήθειες του παρελθόντος…
Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι δεν είναι εύκολο κάτι τέτοιο… Χρειάζεται συνεχή προσπάθεια και χρόνο, μέχρι να γίνει η εγκατάσταση, θα λέγαμε, των νέων προγραμμάτων… Και φυσικά από εμάς εξαρτάται αν επιτρέπουμε στον Λόγο του Θεού, να μας αλλάξει την καρδιά… Και τον εσωτερικό μας κόσμο…
Ας μείνουμε λίγο στο πώς μπορεί να γίνει αυτή η μετάλλαξη… Ο Ιορδάνης Σκερλετίδης έφερε ένα πολύ ωραίο παράδειγμα για το πώς μετασχηματίζεται η πεταλούδα από κάμπια… Στο εδάφιο Ρωμαίους 12:2 χρησιμοποιείται η λέξη μεταμορφόω. Αυτή η λέξη υποδηλώνει πλήρη αλλαγή, σαν τη μεταμόρφωση που υφίσταται η κάμπια όταν γίνεται πεταλούδα. Είναι τόσο πλήρης ώστε η Αγία Γραφή την αναφέρει ως αλλαγή προσωπικότητας.
Τα τέσσερα χαρακτηριστικά στάδια
Και αν θέλαμε όλα αυτά να τα μεταφέρουμε στον άνθρωπο, ποια θα ήταν αυτά τα τέσσερα στάδια από τα οποία έπρεπε να περάσουμε;
Α. Να αναγνωρίσουμε ότι αν και έχουμε προσωπική άποψη, αυτή είναι περιορισμένη.
Β. Θα χρειαστεί λοιπόν να κάνουμε συντονισμένες προσπάθειες για να βγούμε από τον μικρόκοσμο μας.
Γ. Πώς θα το επιτύχουμε αυτό; Με το να καταβροχθίζουμε καθημερινά μεγάλη ποσότητα της Αγίας Γραφής και να κάνουμε προσωπικής εφαρμογή.
Δ. Με προσευχή και ταπεινότητα θα πρέπει να αναμένουμε ότι το Άγιο Πνεύμα θα μας βοηθήσει να ισχυροποιηθούμε σ’ αυτή τη νέα καθ’ όλα προσωπικότητα.
Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι εντελώς απαραίτητο να δείχνουμε αμεροληψία σε όλες τις σχέσεις μας… Στο εδάφιο 1 Πέτρου 2:17 μπορούμε να δούμε την άποψη του Ιεχωβά και να την εφαρμόσουμε στη ζωή μας.
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να καταβάλουμε προσπάθειες για να γνωριστούμε με όλους τους αδελφούς στην εκκλησία μας… Μιλάμε σε όλους λοιπόν και προσπαθούμε να καλούμε για συναναστροφή, αν οι συνθήκες μας το επιτρέπουν, όλους τους αδελφούς, ανεξάρτητα από το πιο κοινωνικό επίπεδο είναι, χρώμα ή φυλή…
Και ακόμα να κρατάμε το μάτι μας απλό… Το εδάφιο Ματθαίος 6:22 μας δείχνει την άποψη του Ιεχωβά… Αλλά ας αναρωτηθούμε: Αγωνιζόμαστε να διατηρήσουμε το μάτι μας απλό ή μήπως αυτό είναι από μόνο του απλό, λόγω της οικονομικής ύφεσης στην οποία βρίσκεται τα τελευταία χρόνια η χώρα μας… Ακόμα και αν διαθέτουμε χρήματα για να προμηθευτούμε ακριβές συσκευές κινητών τηλεφώνων, τάμπλετς κ.λπ, αναγνωρίζουμε ότι εμπιστευόμαστε αποκλειστικά και μόνο το χέρι του Ιεχωβά στη ζωή μας;
Παραδείγματα που θα μας βοηθήσουν
Εδώ ο επίσκοπος, μας έφερε ένα για παράδειγμα τον Ρίτσαρντ και τη Ρουθ, που φιλοξενήθηκαν στη ΣΚΟΠΙΑ του 2011-15/3 «Να Εμπιστεύεστε στον Ιεχωβά Καθώς το Τέλος Πλησιάζει». Πρόκειται για ένα αντρόγυνο με τρία μικρά παιδιά. «Η καρδιά μου μού έλεγε ότι μπορούσα να κάνω περισσότερα για τον Ιεχωβά», λέει ο Ρίτσαρντ. «Είχα μια άνετη ζωή, αλλά ένιωθα πως έδινα στον Θεό ό,τι περίσσευε, σαν να λέγαμε. Αφού προσευχηθήκαμε για το ζήτημα και υπολογίσαμε τη δαπάνη, η Ρουθ και εγώ συμφωνήσαμε να ζητήσω από τον προϊστάμενό μου να εργάζομαι τέσσερις μόνο μέρες την εβδομάδα — παρότι η χώρα βρισκόταν εν μέσω οικονομικής κρίσης. Το αίτημά μου εγκρίθηκε και άρχισα να εργάζομαι σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα τον επόμενο κιόλας μήνα». Πώς νιώθει τώρα ο Ρίτσαρντ;
«Ο μισθός μου έχει μειωθεί κατά 20 τοις εκατό», λέει, «αλλά τώρα έχω 50 επιπλέον μέρες το χρόνο για να τις περνάω με την οικογένειά μου και να εκπαιδεύω τα παιδιά μου. Κατάφερα να διπλασιάσω το χρόνο που δαπανώ στην υπηρεσία αγρού, να τριπλασιάσω τις Γραφικές μελέτες μου και να ηγούμαι περισσότερο στην εκκλησία. Και επειδή μπορώ να βοηθάω πιο πολύ στη φροντίδα των παιδιών, η Ρουθ είναι σε θέση να κάνει κατά καιρούς βοηθητικό σκαπανικό. Είμαι αποφασισμένος να διατηρήσω αυτό το πρόγραμμα, όσο το δυνατόν περισσότερο».
Αν λοιπόν νιώθουμε ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα στην υπηρεσία του Ιεχωβά, ας το κάνουμε…
Είναι όμως απαραίτητο για να φτάσουμε στην πλήρη μεταμόρφωση να διακρίνουμε και να εφαρμόζουμε γραφικές αρχές… Στο εδάφιο 5:17 βλέπουμε την άποψη του Ιεχωβά… Είναι εντελώς αναγκαίο να αντιλαμβανόμαστε ποιο είναι το θέλημα Του… Κι αυτό είναι κάτι που μας αφορά σε προσωπικό επίπεδο… Διότι το άτομο που σκέφτεται βάσει αρχών, είναι ώριμο πνευματικά…
Δεν αναζητά «παραθυράκια» για να δικαιολογήσει τα λάθη του και τις αστοχίες του, ούτε και βλέπει τη Γραφή σαν ένα νομικό έντυπο… Αλίμονο μας αν λειτουργούμε έτσι… Δεν υπάρχει καμιά σωτηρία…
Σχόλια (0)