Κοκκινόσκονη και λασποβροχή, ένα συνηθισμένο ανοιξιάτικο φαινόμενο που μας ταλαιπωρεί…
Δεν μας έφτανε η αθηναϊκή ρύπανση, έχουμε (και θα έχουμε...) και την αφρικανική σκόνη, που σαν κύματα «εισβάλλει» όλο και πιο συχνά στον ουρανό και τη ζωή μας, δημιουργώντας ένα επικίνδυνο μείγμα «μαζί» με τους δικούς μας ρύπους. Η τελευταία επέλαση της σκόνης από τις ερήμους της Αφρικής έγινε στη Ρόδο, από όπου και οι φωτογραφίες.
Ο ουρανός σκοτείνιασε, η ορατότητα μειώθηκε, ενώ τα αιωρούμενα μικροσωματίδια πολλαπλασιάστηκαν φτάνοντας σε πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις, μία αίσθηση δυσφορίας εξαπλώθηκε σε όλη την πόλη, πλήττοντας ιδιαίτερα τους πιο ηλικιωμένους και όσους αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα. Μόνο τα συναρμόδια υπουργεία δεν αντιλήφθηκαν τίποτα...
«Η μεταφορά σκόνης της ερήμου προς τη Μεσόγειο είναι ένα σύνηθες φαινόμενο και οφείλεται σε συγκεκριμένες μετεωρολογικές συνθήκες», λέει ο δρ Χάρης Δ. Καμπεζίδης, διευθυντής Ερευνών, του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και επικεφαλής της Ομάδας Ατμοσφαιρικής Έρευνας. Είναι πάντως εντυπωσιακό να το ζεις αυτό…
«Τα σωματίδια της αφρικανικής σκόνης, που φθάνουν στην Ελλάδα, είναι τα μικρότερα και ελαφρύτερα, διότι τα μεγαλύτερα, ως βαρύτερα, καθιζάνουν καθ' οδόν. Το μέγεθος των μικρότερων σωματιδίων είναι της τάξης του ενός μικρόμετρου ή λιγότερο. Αυτό τα καθιστά απόλυτα εισπνεύσιμα και, ως εκ τούτου, «επικίνδυνα» για τα άτομα με αναπνευστικά κυρίως προβλήματα, τα οποία πρέπει να αποφεύγουν την παραμονή τους στην ύπαιθρο ειδικά στις περιπτώσεις έντονων επεισοδίων».
Όπως εξηγεί ο κ. Καμπεζίδης, τα σωματίδια της αφρικανικής σκόνης «εμπλουτίζονται» από χημικές ρυπαντικές ενώσεις, όπως διάφορα οξείδια, με αποτέλεσμα όταν φτάνουν στον οργανισμό μας να μην είναι καθόλου αθώα... «Αλλά και τα «καθαρά» φυσικά σωματίδια της σκόνης δεν είναι αθώα, καθώς εισχωρώντας στον πνεύμονα προκαλούν φλεγμονές. Οι φωτογραφίες είναι από τον τοίχο στο Facebook του φίλου μου Χαράλαμπου Άγριου.
Οπως έδειξε πρόσφατα έρευνα στη Βαρκελώνη, η εισβολή της αφρικανικής σκόνης αυξάνει τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, ενώ αυξάνει και τη θνησιμότητα του πληθυσμού. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι οι ηλικιωμένοι και όσοι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα και άσθμα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο». Πλην των αναπνευστικών προβλημάτων, τα μικροσωματίδια μπορεί να προκαλέσουν και καρδιακά προβλήματα, διότι εισερχόμενα βαθιά στους πνεύμονες μπαίνουν στην κυκλοφορία του αίματος και, ανάλογα με τη χημική τους σύσταση, προσβάλλουν την καρδιά.
Δυστυχώς, η άμμος στη Σαχάρα δεν φαίνεται να... τελειώνει και άρα οι επισκέψεις της αφρικανικής σκόνης θα συνεχιστούν και στο μέλλον, ειδικά την άνοιξη και το καλοκαίρι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομάδας Ατμοσφαιρικής Ερευνας του Αστεροσκοπείου, η οποία ασχολείται την τελευταία δεκαπενταετία με τα ατμοσφαιρικά αερολύματα, από τις 79 ημέρες εισβολής αφρικανικής σκόνης μεταξύ 2000 - 2006, άνοιξη συνέβησαν οι 27, καλοκαίρι οι 30, φθινόπωρο οι 15 και χειμώνα οι 7. Τα στοιχεία γι’ αυτό το ρεπορτάζ είναι παρμένα από πρόσφατο άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.
Σχόλια (0)