Στουτγκάρδη: Η βασίλισσα του Γερμανικού Νότου, ας την γνωρίσουμε λίγο περισσότερο...
Χθες γράψαμε για την εμπειρία της αδελφής μας Ελένης που μένει στη Στουγκάρδη της Γερμανίας. Και χρησιμοποιήσαμε μερικές φωτογραφίες από αυτές που μας έστειλε με το e-mail. Σήμερα λέω να μείνουμε λίγο περισσότερο εκεί στη Στουτγκάρδη και μάλιστα στη φύση της γύρω περιοχής… Η πόλη παρουσιάζει χαμηλό ποσοστό ανεργίας, έχει σχετικά ήπιο κλίμα και μια δυναμική οικονομία. Παρ' όλα αυτά, οι κάτοικοί της αρέσκονται να γκρινιάζουν, να κάνουν bruddeln, όπως λέγεται στην τοπική διάλεκτο. Δεν είναι ποτέ 100% ικανοποιημένοι αλλά σκέφτονται πάντα για το καλύτερο.
Γι' αυτό άλλωστε και η Στουτγκάρδη αποτελεί το γερμανικό προπύργιο των εφευρέσεων. Η τάση των ντόπιων να βρίσκουν ψεγάδια σε οτιδήποτε εξηγεί γιατί οι άνθρωποι εδώ είναι από τη φύση τους εφευρέτες. Αναζητούν συνέχεια νέες ιδέες που θα βελτιώσουν πρακτικά την καθημερινότητά τους. Δεν είναι τυχαίο ότι σε καμιά άλλη ευρωπαϊκή περιοχή δεν δηλώνονται ετησίως τόσες πατέντες όσες στην περιοχή της Στουτγκάρδης. Εμείς όμως όπως είπαμε θα αφήσουμε την πόλη και θα περπατήσουμε λίγο στην εξοχή παρέα με τα φωτογραφικά στιγμιότυπα της φίλη μας Ελένης.
Όμως η εφευρετικότητα δεν είναι το μόνο γνώρισμά τους. Οι Schwaben (σ.σ. Σβάμπεν= Σουηβοί), όπως ονομάζονται όσοι κατάγονται από τη Στουτγκάρδη και τη γύρω περιοχή, θεωρούνται ιδιαίτερα επιμελείς, συνεπείς, αλλά και οικονόμοι. Απεχθάνονται κάθε είδους σπατάλες. Είναι φειδωλοί ακόμη και στις δηλώσεις τους. Οι εκφράσεις ευφορίας σπανίζουν στο λόγο τους. Ένας βέρος Σουηβός δεν επαινεί ποτέ λέγοντας κάτι παραπάνω από «καθόλου άσχημα» - που στην πραγματικότητα σημαίνει «εξαιρετικά». Είναι περήφανοι για την «αγία λαμαρίνα», όπως ονομάζουν το αυτοκίνητο.
Άλλωστε, εκεί ο Gottlieb Daimler μαζί με τον Wilhem Maybach κατασκεύασαν το 1886 το πρώτο αυτοκίνητο στον κόσμο. Ωστόσο, παρά το καινοτόμο πνεύμα τους, είναι καχύποπτοι απέναντι σε καθετί καινούργιο. Από παλιά οι Σβάμπεν δεν δίσταζαν να μεταναστεύσουν όταν οι πολιτικές και οικονομικές συνθήκες στην πατρίδα τους ήταν άσχημες. Ή για λόγους επαγγελματικής ανέλιξης, όπως ο πιο γνωστός σύγχρονος Σουηβός μετανάστης. Ποιος; Ο Γιούργκεν Κλίνσμαν. Ο προπονητής της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Γερμανίας παραμένει ακόμη και τώρα μόνιμος κάτοικος της Καλιφόρνιας. Παρ' όλα αυτά, δεν έχει εγκαταλείψει τις αρετές των συμπατριωτών του.
Η πρωτεύουσα του νοτιοδυτικού κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης (Baden-Wuerttemberg) αριθμεί 590.000 κατοίκους. Χτισμένη σε 260 υψόμετρο, διασχίζεται από τον ποταμό Νέκαρ (Neckar) και αποτελεί μία από τις πιο πράσινες μεγαλουπόλεις της Γερμανίας: 23% της συνολικής της έκτασης καλύπτεται από δάση. Το κλίμα είναι ήπιο και υγρό με ζεστά καλοκαίρια. Παρ' όλα αυτά, η μέση θερμοκρασία ανέρχεται στους 9,4 βαθμούς Κελσίου. Ο υδράργυρος για 77 μέρες το χρόνο πέφτει κάτω από το μηδέν.
Εδώ χτυπά η καρδιά μιας από τις πιο βιομηχανοποιημένες περιοχές της Γερμανίας. Στη Στουτγκάρδη εδρεύουν αυτοκινητοβιομηχανίες παγκόσμιας φήμης όπως η Daimler-Chrysler και η Porsche, εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και υπολογιστών. Η πόλη μόνο προσφέρει 440.000 θέσεις εργασίας και η γύρω περιοχή 1,3 εκατομμύρια.
Κάθε χρόνο το μεγάλο λαϊκό πανηγύρι του Cannstatt (Kάνστατ: ένα από τα συνολικά 23 δημοτικά διαμερίσματα της πόλης) προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες απ' όλη τη Γερμανία. Το ίδιο και τα μουσεία της Porsche και της Daimler-Chrysler. Η Στουτγκάρδη διαθέτει δύο Πανεπιστήμια, πλήθος ΤΕΙ, ανώτατη σχολή μουσικής, Ακαδημία Καλών Τεχνών.
Η Στουτγκάρδη, έδρα της γνωστής ποδοσφαιρικής ομάδας VFB Stuttgart, θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά κέντρα της Γερμανίας. Εδώ έγινε το 1993 το παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου. Στο υπερσύγχρονο Στάδιο Gottlieb Daimler φιλοξενήθηκαν παιχνίδια του παγκοσμίου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου 2006. Τα στοιχεία για τη Στουτγκάρδη είναι παρμένα από μια δημοσίευση στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, στο ένθετο ΤΑΞΙΔΙΑ γραμμένο από τον Ferry Batzoglou τον Δεκέμβρη του 2006.
Σχόλια (0)