Η ανθρώπινη πλευρά μιας εκδρομής… Μας δίνεται η ευκαιρία να γνωριστούμε...
Ύστερα από τόσες μέρες εγγραφές και αναρτήσεις με αφορμή την εκδρομή στην αρχαία Κόρινθο, σήμερα όπως σας είχα υποσχεθεί θα προσπαθήσω προσεγγίσω το θέμα από μια άλλη πλευρά, την ανθρώπινη… Αυτή που πάντα βοηθάει όσους συμμετέχουν σε μια εκδρομή να έρθουν πιο κοντά ο ένας στον άλλον, να γνωριστούν καλύτερα καθώς χωρίς την πίεση της καθημερινότητας, χαλαρώνουν όμορφα…
Οι φωτογραφίες του σημερινού κομματιού είναι από την ώρα του μεσημεριανού φαγητού. Οι διοργανωτές της εκδρομής είχαν την καλή σκέψη να πάμε στο Λουτράκι στη λίμνη Ηραίου και κει, ανάμεσα στα πεύκα, δίπλα στη θάλασσα να φάμε, όλοι μαζί… Μας άρεσε πολύ και το απολαύσαμε. Άσε που όσοι ήθελαν, μπορούσαν να κάνουν τη βουτιά τους στη θάλασσα. Και μερικοί το έκαναν και το χάρηκαν…
Το μεγαλείο της φύσης αποκαλύπτεται μπροστά σου ελάχιστα μόλις χιλιόμετρα βόρεια της πόλης του Λουτρακίου. Αφού περάσαμε την Περαχώρα, κατευθυνόμενοι βορειοδυτικά, συναντήσαμες τη λίμνη του Ηραίου ή της Βουλιαγμένης, όπως είναι ευρύτερα γνωστή. Πολλοί αδελφοί δεν δίστασαν να κολυμπήσουν στα βαθυγάλανα νερά της και όλοι παραδωθήκαμε στις μοναδικές ομορφιές της και απόλαυσαμε τα φαγητά μας, ακριβώς εκεί όπου σκάει το κύμα...
Στην Περαία γη φωλιάζει μια από τις ομορφότερες λιμνοθάλασσες του ελλαδικού χώρου, η λίμνη της Βουλιαγμένης ή Εσχατιώτις, όπως ήταν γνωστή στην αρχαιότητα, τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, που περιβάλλεται από φυσικό πευκόδασος. Εκεί αν είχαμε λίγο περισσότερο χρόνο στη διάθεση μας θα ανακαλύψουμε τη χάρη της ήρεμίας. Σ' αυτή την περιοχή ανακαλύφθηκαν Πρωτοελλαδικοί οικισμοί που μαρτυρούν ότι κατοικείται τουλάχιστον από το 3000 π.Χ.
Η λίμνη Βουλιαγμένη είναι μια φυσική λιμνοθάλασσα που βρίσκεται 16 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Λουτρακίου, πολύ κοντά στην περιοχή του αρχαιολογικού χώρου του Ηραίου. Έχει μέγιστο μήκος 2 χλμ. και μέγιστο πλάτος περίπου 1 χλμ. Το βάθος της δεν υπερβαίνει τα 40 μέτρα. Διαθέτει παραλία με άμμο εν αντιθέση με την παραλία του Λουτρακίου. Επικοινωνεί με τα νερά του Κορινθιακού κόλπου από ένα πολύ στενό κανάλι που το πλάτος του δεν υπερβαίνει τα 6 μέτρα.
Στην αρχαιότητα ονομαζόταν, όπως είπαμε και παραπάνω, Εσχατιώτις αλλά και Γοργωπίς, όνομα που πήρε από την Γόργη κόρη του Μεγαρέα που πνίγηκε στην λίμνη. Στην περιοχή κοντά στο στενό κανάλι της λίμνης έχουν εντοπιστεί ίχνη ανθρώπινης εγκατάστασης της πρωτοελλαδικής περιόδου, δείγμα ότι η περιοχή κατοικείται από την 3η χιλιετία π.Χ
Έτσι όμορφη ήταν η παρέα μας… Μοιραστήκαμε τα φαγητά και πώς συμβαίνει αλήθεια να υπάρχει πάντα περίσσευμα τόσο που με τίποτα, όσο καλή διάθεση και αν έχεις, δεν μπορείς να φας παραπάνω… Μας άρεσε πολύ, τόσο που κάποια στιγμή, εγώ με τον Άρη τον φίλο μου, στρώσαμε υποτυπωδώς κάτω από τον ίσκιο των πεύκων και απολαύσαμε τη μεσημεριανή σιέστα μας…
Τα παιδιά βέβαια είχαν την ευκαιρία να παίξουν για ώρα πολύ στη θάλασσα. Πού και πού έκαναν και μια βουτιά. Τα νερά ήταν ανάβαθα και κανένας φόβος δεν υπήρχε για τους γονείς που απολάμβαναν και αυτοί την παρέα με τους φίλους τους… Το παιχνίδι είναι κομμάτι της ζωής και όχι μόνο για τους μικρούς. Και κάποιοι μεγαλύτεροι έπαιξαν με τις ρακέτες τους στο δρόμο, πάνω στην άσφαλτο…
Υπέροχη, προκλητική θάλασσα… Κι ωστόσο αντιστάθηκα. Το πρώτο μου μπάνιο το έκανα, δυο μέρες αργότερα καθώς έμπαινε ο Ιούνιος, στο μικρό αγαπημένο μου λιμανάκι, πίσω από την Αγκώνα, στους Αγίους Αποστόλους Αττικής. Σ’ αυτή την εκδρομή προτίμησα την καλή παρέα με τους φίλους μου και τους αδελφούς μου. Και, πιστέψτε με, δεν έχασα…
Σχόλια (2)